Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Woordenlijst GSM termen

 • Datalimiet houdt in dat je niet onbeperkt gebruik kunt maken van mobiel internet. Er zit dus een grens aan het openen van webpagina's, het versturen en ontvangen van e-mail en het gebruik van apps waar internetverbinding voor nodig is. Deze grens wordt aangegeven in MB of GB. Dit is de hoeveelheid data die je zonder meer kunt gebruiken. Ga je daar overheen, dan moet je die maand extra betalen, stopt de mobiele internettoegang of wordt je verbinding heel traag. Wat er gebeurt is afhankelijk van je pakket. 

  Er zijn verschillende manieren om je dataverbruik in te zien. Op jouw eigen pagina's of via de app van jouw provider. Via de instellingen van je mobiele apparaat kun je zien wat daar is bijgehouden.

  Lees meer op Bellen.com: mobiel internet dataverbruik 
   

 • Sinds 1 juni 2014 is het verplicht om 097-nummers te gebruiken voor mobiele datacommunicatietoepassingen. Bij deze toepassingen wisselen apparaten door een simkaart en een telefoonnummer gegevens uit met het internet. Denk bijvoorbeeld aan tablets, navigatiesystemen, alarmsystemen, slimme energiemeters en snoepautomaten. Telecomaanbieders mogen 06-nummers alleen nog inzetten om mobiel te bellen, omdat deze nummers anders te snel zouden opraken.

 • Mobiele telefonie kan worden opgedeeld in generaties (inderdaad daar staat de G voor):

  1G (NMT)

  Autotelefoons en de eerste zeer zware mobiele toestellen opereerden op de eerste generatie (1G-) analoge mobiele netwerken in de jaren '80. 1G-netwerken zijn niet meer in gebruik.De laatste variant is in 1997 gestopt.

  2G (GSM/GPRS/EDGE)

  2G is het GSM-netwerk. Oorspronkelijk bedoeld voor spraak, later werden ook functies als sms (1993), mms (1998) en mobiel internet toegevoegd. Via wap konden de eerste eenvoudige mobiele internetpagina’s bekeken worden (1998). Daarna kwam de snellere opvolger GPRS (2,5G) en vanaf 2003 deed EDGE zijn intrede, een standaard die specialisten 2.75G noemen, maar die eigenlijk al voldoet aan de specificaties voor 3G. Het verschil is dat deze technologie geen dure nieuwe infrastructuur vereist. T-Mobile stopt 15 november 2020 met haar 2G netwerk, 3G en 4G blijven beschikbaar.

  3G (UMTS/HSDPA/HSUPA/HSDPA+)

  Op 2G volgde 3G: een familie van verschillende standaarden. Elk jaar verbeterde de technologie, en daarmee ook de snelheid. Oorspronkelijk had 3G een snelheid van 384 Kbps, later kwam HSDPA met 14.4 Mbps en vervolgens HSDPA+ die de snelheid verhoogde tot 28.8 Mbps. HSUPA verhoogde de uplink tot 2 Mbps. 3G biedt zowel spraak als datadiensten, voor onder andere internet, streaming video en videobellen. Vrijwel alle smartphones ondersteunen mobiel internet via 3G. KPN en Vodafone gaan hun 3G netwerken uitschakelen  (respectievelijk januari 2022 en januari 2020), 2G en 4G blijven beschikbaar.

  4G (LTE/LTE Advanced/LTE Advanced Pro)

  4G is de 4e generatie van het mobiele netwerk. Met 4G kun je buiten op straat (bijna) net zo snel internetten als met een wifi-netwerk binnenshuis. De belofte is dat de verbinding ongeveer 10 keer zo snel is als via 3G. In 2013 zijn de Nederlandse providers begonnen met de uitrol van 4G. Vanaf 2014 was er bij een aantal al sprake van landelijke dekking.

  5G

  Nieuwste generatie mobiel netwerk, er wordt in Noord-Nederland getest of dit een vervanger van 'thuis' internet zou kunnen zijn omdat het internet sneller is dan de meeste DSL-verbindingen. De eerste functionele netwerken zijn sinds april 2019 in gebruik in Zuid-Korea. 5G zenders zijn klein en hebben ook een klein bereik, hierdoor zijn er veel meer locaties nodig. Zendmasten zoals we ze kennen van eerdere generaties zijn niet (meer) nodig, een lantaarnpaal volstaat. Eind 2019/begin 2020 moet de eerste frequentie veiling plaats vinden in Nederland.

 • AAC (Advanced Audio Coding) is een compressietechnologie, die geluidsbestanden produceert die tot 40%kleiner zijn dan MP3-bestanden. AAC is het best bekend als het standaardaudioformaat gebruikt door Apples iPhone, iPod, iPad en iTunes. Over het algemeen komt dit AAC-formaat veel voor met de extensie M4A in plaats van AAC.

 • Als het nummer van aansluiting B gebeld kan worden vanaf aansluiting A, is het nummer van B aankiesbaar vanaf aansluiting A.

 • Er zijn verschillende soorten batterijen / accu`s:

  • NiCD: oplaadbare nikkelcadmium accu. Milieuonvriendelijk (cadmium) en heeft een sterk `geheugeneffect`. Met andere woorden, als de lading en de ontlading niet volledig zijn, verliest de batterij gaandeweg haar oorspronkelijk vermogen. Belangrijk was daarom om de batterij volledig te ontladen bij herlading om een langere levensduur te kunnen garanderen. Werd gebruikt bij de gsm`s van de eerste generatie.
  • NiMH: nikkelmetaalhydride. Technologie voor oplaadbare accu`s die minder milieubelastend is dan de NiCD. Minder last van het `geheugeneffect`.
  • Li-Ion: Lithium-Ion. Geen last van `geheugeneffect`, waardoor het mogelijk is om Li-Ion batterijen op te laden tijdens gebruik. Hogere capaciteit; kan anderhalf tot twee keer langer worden gebruikt dan de NiCD en NiMH batterijen.
  • Lithium-Polymeer batterij: nieuwste technologie in accu`s. Doordat deze batterijen `kneedbaar` zijn, kunnen lege ruimtes in mobiele toestellen worden gebruikt om toestellen nog kleiner te maken.
 • Een amoled-scherm (active matrix organic light emitting diode) is een specifiek type oled-scherm.

  Een amoled-scherm zal op ieder moment werken bij een laag stroomverbruik. Dit resulteert in een constante helderheid, wat deze schermen zeer aantrekkelijk maakt voor draagbare elektronica waarbij het energieverbruik belangrijk is. Tevens is het zicht in zonlicht aanzienlijk beter dan op reguliere lcd- en tft-schermen.

 • Bij een gesprek op een `ander netwerk` (offnet) communiceert een gebruiker van het ene netwerk met een gebruiker behorend bij een ander netwerk. Voorbeeld: Vodafone-klanten die bellen naar KPN-nummers bellen via een ander netwerk oftewel offnet.

  In Nederland zijn 4 mobiele netwerken beschikbaar, van KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 (alleen 4G).

 • Android is het mobiele besturingssysteem van Google.

 • Een app store is een online winkel waar je applicaties (apps) kunt ophalen en/of kopen. De software in appvorm kan gebruikt worden op computers, tablets, laptops en/of smartphones. Bekendste store is de App Store van Apple, op de voet gevolgd door de Play Store van/voor Android-apparaten.

  Het aanbod van zowel gratis als betaalde apps -en het prijsniveau daarvan- verschilt per store. De verschillende 'app stores' werken min of meer hetzelfde. De store is zelf een ook een programma'tje op de smartphone dat je kunt opstarten via het menu.

  Creditcard
  Voor het gebruik van de app stores heb je meestal een account nodig bij de aanbieder van de winkel. Je koppelt eenmalig een creditcard aan je account en je creditcardgegevens worden onthouden. Je hoeft dus niet elke keer als je een betaalde app koopt je creditcardgegevens in te vullen.

  PayPal etc.
  Bij de meeste app stores kun je in ieder geval met een creditcard betalen. Vaak is het ook mogelijk een PayPal- of iDeal-account te gebruiken. Bij de Apple App Store kun je een (prepaid-)cadeaukaart gebruiken voor de betaling.

 • Een app is een programmaatje dat je kunt installeren op je smartphone. Je kunt er bijvoorbeeld het weerbericht mee bekijken, een route plannen of informatie over een film opzoeken. Apps kun je downloaden via een online app store op je telefoon of downloaden van diverse websites. Welke apps je kunt installeren is afhankelijk van het mobiele besturingssysteem van je telefoon. 

 • Het automatische scherpstellen van camera wordt autofocus genoemd. Cameratelefoons met autofocus maken betere foto's dan cameratelefoons zonder autofocus. Camera's zonder autofocus zijn bovendien niet geschikt voor het scannen van streepjescodes. Wel maken camera's zonder autofocus sneller foto's. Doordat ze niet hoeven scherp te stellen, is er vrijwel geen sprake van afdrukvertraging.

 • Een mobiele telefoon heeft net als een computer een besturingssysteem nodig om hem te kunnen gebruiken. Er bestaan verschillende mobiele besturingssystemen voor telefoons. De belangrijkste zijn Android (Google) en iOS (Apple). Oudere of minder gangbare systemen zijn en waren: Symbian OS (Nokia), BlackBerry OS (RIM) en Windows Phone (voorheen 'Windows Mobile', van Microsoft). 

  De besturingssystemen verschillen in mogelijkheden, bediening en openheid. De keuze voor een bepaald mobiel platform heeft grote gevolgen voor hoe je de telefoon gebruikt. Het aanbod in apps verschilt enorm per mobiel besturingssysteem. Voor de verschillende systemen zijn verschillende app stores beschikbaar.

 • Bluetooth is een technologie die elektronische apparaten, zoals computers en printers, telefoons en computers, telefoons en headsets, in staat stelt met elkaar te communiceren zonder dat er fysiek contact is. Er worden radioverbindingen gebruikt. Deze techniek is vooral geschikt voor korte afstanden.

 • Bestanden opslaan in de 'cloud' betekent dat je je bestanden opslaat op een computer (server) die continu met internet in verbinding staat. Vanaf elke plek op internet kun je -eventueel met een wachtwoord - de bestanden bereiken die op die server staan. Het voordeel is dat je altijd bij je data kunt. Het nadeel is dat je een stuk controle uit handen geeft, omdat je niet weet waar je gegevens precies zijn opgeslagen en of de aanbieder van de clouddienst er netjes mee omgaat.

 • Een databundel is een bundel waarmee je kunt internetten op je mobiel. Het verschil met een belbundel is dat je niet voor minuten betaalt, maar voor een hoeveelheid data ofwel MB's. De inhoud van de bundel is de hoeveelheid data die je in een maand (week of dag) mag gebruiken zonder bijkomende kosten bovenop je abonnementskosten.

 • Dataroaming is het gebruik van mobiel internet op het netwerk van een andere provider. Kennis daarover is vooral buiten de EU van belang, want alle kosten voor dataverkeer in het buitenland vallen buiten je normale databundel. Je betaalt daar apart voor en dat bedrag kan aardig oplopen. Check onze buitenlandvergelijking. Als je echt geen zorgen wilt hebben dan kun je dataroaming op je smartphone beter helemaal uitschakelen

  In de EU-landen wordt je mobiele internetverbinding stopgezet wanneer je € 60,50 aan datakosten buiten jouw bundel hebt gemaakt. Bij veel aanbieders geldt zo'n limiet ook buiten de EU, dat is prettig want je kunt pas verder internetten als je daarvoor toestemming geeft. Maar controleer dit voor vertrek, dan kun je nog maatregelen treffen als dat nodig is.

 • Bij telefooncamera's wordt een digitale zoom gebruikt om datgene wat je fotografeert in stappen te vergroten. Bij digitale zoom wordt het inzoomen in tegenstelling tot optisch zoomen niet met de lens gedaan, maar softwarematig. Nadeel van deze methode is dat het veel kwaliteitsverlies oplevert. Alleen met optische zoom kun je echt op je onderwerp inzoomen. Helaas zijn er weinig telefoons uitgerust met een camera met optische zoom. Daarom is voor goed inzoomen een echte camera een beter alternatief.

 • Een docking station is een houder die je telefoon van stroom voorziet. In veel 'docks' zitten luidsprekers ingebouwd.

 • Een dongel (of dongle) is een klein apparaatje waarmee je het mobiele internet op kunt. Je sluit de dongel via usb aan op de computer/laptop/tablet. In de dongel zit een simkaart of kun je zelf een simkaart plaatsen.

 • Een dual sim telefoon (ook wel duo telefoon) is een mobiele telefoon waar twee simkaarten tegelijk in kunnen, zodat in plaats van twee toestellen (bijvoorbeeld privé en werk, of binnenland en buitenland) met één toestel kan worden volstaan.

  Samsung was de eerste 'grote toestelfabrikant' die dual sim telefoons, ook in Nederland, op de markt bracht. Lange tijd was het lastig dit soort telefoons te vinden, veel mensen haalden een exemplaar uit het buitenland. Maar sinds 2016/2017 is er steeds meer keuze.

  Voordelen dual sim:

  • zakelijk en prive gescheiden houden
  • voor mensen met meerdere abonnementen en/of prepaid
  • voor gebruik in het buitenland buiten de EU
 • Toestel dat zowel op het GSM 900-netwerk als op het 1800-netwerk te gebruiken is. Veel toestellen werken op beide netwerken.

 • Een dual-core is een processor met 2 rekenkernen. Doordat taken verdeeld kunnen worden over 2 rekenkernen, kunnen ze sneller worden uitgevoerd. Dat een dual-core 2 rekenkernen heeft, wil overigens niet zeggen dat hij 2 keer zo snel is als een processor met een enkele core.

 • Met een duosimkaart (ook wel dualsim) heb je twee simkaarten voor één mobiel nummer. Handig als je gebruik maakt van meerdere toestellen, dan hoef je met zo'n duo sim dus nooit meer van simkaart te wisselen. Het kan ook handig zijn als je af en toe op je tablet gebruik wil maken van mobiel internet, maar je simkaart daarvoor niet elke keer uit je smartphone wilt halen.

  Je kunt de twee simkaarten niet tegelijkertijd gebruiken. Bij gelijktijdig gebruik is de kans groot dat je gesprekken en sms’jes mist of andere problemen hebt. Schakel dus het ene apparaat uit voordat je het andere aanzet. Alleen bij KPN, T-Mobile en Vodafone kun je een duosimkaart aanvragen.

 • Enhanced Data Rates for GSM Evolution. Aanvulling op het GSM-netwerk, waarbij de gebruiker de beschikking krijgt over een veel hogere toegangssnelheid. EDGE maakt snelle data-diensten over GSM mogelijk.

 • Enhanced Full Rate. EFR zorgt voor een betere spraakkwaliteit.

 • Een gesprek op eigen netwerk is een gesprek dat plaatsvindt tussen gebruikers van hetzelfde mobiele netwerk: een zogenaamd `onnet` gesprek. Er is dan sprake van een gesprek dat zowel ontspringt als wordt afgewikkeld op het netwerk van dezelfde operator (of zelfs tussen de klanten van dezelfde aanbieder).

 • De software die standaard bij het mobieltje geleverd wordt is de firmware. Als de telefoon wat ouder is als je hem koopt, is het zinvol te controleren of de versie van deze software geschikt is voor de activiteiten die je er mee wilt uitvoeren (apps en andere functionaliteiten).

  Zonder firmware is het niet mogelijk gebruik te maken van een mobiele telefoon. Het is mogelijk de firmware te updaten, hierbij gaat alle informatie op het toestel, waar geen back-up van is, verloren. Firmware kan bestaan uit een besturingssysteem zoals Android.

 • Ook wel vliegtuimodus of ziekenhuismodus

  In deze stand wordt de telefonie- en dataverkeer-functionaliteit uitgeschakeld. Het toestel blokkeert automatisch het mobiele netwerk, waardoor niemand u kan bellen, mailen of sms`en, terwijl u wel gebruik kunt maken van de overige funcites van uw mobiele apparaat. U kunt dan bijvoorbeeld gewoon gamen in het vliegtuig (of ziekenhuis).

 • Mobiele of GSM netwerken opereren op frequenties. Wereldwijd zijn er verschillende frequenties in gebruik, ze kunnen ook naast elkaar gebruikt worden. Je hebt een toestel nodig dat de betreffende frequentie aan kan. Er zijn vier gangbare GSM frequenties:

  • 900 MHz
  • 1800 MHz
  • 800 Mhz
  • 1900 MHz

  Over het algemeen worden de 900 MHz en 1800 MHz gebruikt, dit geldt ook voor Nederland. In Amerika wordt vooral 1900 MHz gebruikt. Verder zijn (of waren) er 400, 700 en 850 MHz GSM-netwerken.
  Tot eind 2012 waren er in Nederland drie marktpartijen die mobiele diensten aanboden met een eigen vergunning en een eigen netwerk: KPN, T-Mobile en Vodafone. Daar is vanaf 2013 een partij bijgekomen: Tele2. Deze partij was al actief in de markt maar kreeg met een vergunning de mogelijkheid een eigen netwerk uit te rollen. Dit betreft een 4G netwerk.

  Agentschap Telecom heeft in 2012 vergunningen geveild voor mobiel internet en mobiele telefonie. Naast de bestaande 900-, 1800, 1900, 2100 en 2600 MHz-banden is een 'nieuwe' band geveild, de 800 MHz-band. Hierdoor is er meer ruimte gekomen voor met name dataverkeer.

  De meeste telefoons op de Europese markt werken zowel op het 900 MHz als op het 1800 MHz netwerk, dit zijn zogenaamde dualband telefoons. Een mobiele telefoon van het tribandtype geeft ondersteuning voor netwerken van 900, 1800 en 1900 MHz. Het 1800-netwerk wordt veel in Europa gebruikt, en het 1900-netwerk juist in Noord-Amerika. Om zowel in Europa als in Noord-Amerika te kunnen telefoneren, is een tribandtelefoon nodig. In Zuid-Amerika en Azië wordt het 850 MHz-netwerk gebruikt. Hiervoor is een quadbandtelefoon nodig.

 • De tijd dat een mobiele telefoon kan worden gebruikt (voor telefoongesprekken, verzenden of ontvangen van data) voordat de batterij leeg is. De gesprekstijd, uitgedrukt in uren en minuten, is veel korter dan de standbytijd, aangezien voor transmissie meer energie nodig is. Daarom is de tijd dat een telefoon voor gesprekken wordt gebruikt van invloed op de standbytijd.

 • Gorilla Glass is een chemisch gehard glas dat sinds 2008 gebruikt wordt voor o.a. mobiele telefoons. Ook wel bekend als Corning Gorilla Glass, naar de fabrikant. Door het gebruik van Gorilla Glass kan de telefoon beter tegen een stootje en heb je minder snel krassen of breuken in het glas. In 2013 kwam Gorilla Glass 3 op de markt, versie 6 in juli 2018.

 • Global Positioning System. Systeem om de plaats op aarde te bepalen, d.m.v. satelliet-signalen. Met GPS kan men tot enkele meters nauwkeurig de eigen positie bepalen.

 • GSM staat voor Global System for Mobile telecommunication. GSM is een standaard voor mobiele telecommunicatie en rond 1982 ontstaan. Een Europese werkgroep begon met het opstellen van een standaard voor digitale mobiele communicatie. De oorspronkelijke betekenis van GSM was ‘Groupe Special Mobile’. Toen in 1993 er meer dan 36 GSM netwerken waren, ook buiten Europa, werd de betekenis van de afkorting aangepast om het een meer internationaal karakter te geven.

 • Een gyroscoop is een rotatiesymmetrische massa die om zijn as kan draaien. Simpel gesteld is een gyroscoop een tol. In 2010 voorzag Apple als eerste een mobiele telefoon van een gyroscoop. De gyroscoop moest volgens Apple voor betere precisie zorgen bij het meten hoe je jouw iPhone gebruikt en beweegt.  Al snel volgden andere grote fabrikanten zoals Samsung. Vanaf 2016 zijn de meeste duurdere (high end) smartphones standaard voorzien van een gyroscoop. Want Pokémon Go spelen werd er een stuk leuker door, omdat je de Pokémon kunt vangen met de echte wereld als achtergrond. Ook voor de VR-bril heeft je toestel een gyroscoop nodig, voor de mooiste 360 graden beleving.

 • Haptic feedback is een technologie die communicatie met een gebruiker mogelijk maakt door middel van beweging, vibratie of het uitoefenen van kracht. Dit wordt toegepast bij telefoons met een touchscreen. Haptic feedback stelt een apparaat in staat feedback aan de gebruiker te geven zonder het gebruik van een geluidssignaal.

 • HD Voice (beter bekend als wideband audio) is een techniek waarmee de geluidskwaliteit van mobiele telefoongesprekken wordt verhoogd. Doordat hoge én lage tonen beter worden doorgegeven, klinken stemmen natuurlijker. Ook worden achtergrondgeluiden beter onderdrukt. Dit komt doordat HD Voice toestellen een extra microfoon hebben die het omgevingsgeluid reduceert. Om van HD Voice gebruik te maken, moet ook je mobiele telefoon HD Voice ondersteunen. Je ervaart HD Voice als beide gesprekspartners een HD Voice toestel hebben.

  KPN is in 2012 als eerste Nederlandse telecomaanbieder met HD Voice begonnen. T-Mobile start in 2014 een grootschalige test met HD Voice. Ook Vodafone is bezig met het testen en werkt samen met KPN om gesprekken tussen hun klanten in HD Voice af te handelen. Vanaf 2016 zien we steeds meer gesprekken via VoLTE (bellen via 4G), door de hoge internetsnelheid is de kwaliteit van de audio ook verbeterd en lijkt HD Voice iets naar de achtergrond verdwenen.

 • High-Speed Circuit-Switched Data. Het bundelen van kanalen voor mobiele datatransmissie, zodat men een hogere snelheid ter beschikking heeft voor bijvoorbeeld mobiel internetten. Deze techniek hoort bij de eerste generatie GSM. GPRS, UMTS en HSPA gebruiken andere datatransmissiesystemen die hogere snelheden kunnen halen.

 • HSDPA staat voor High-Speed Downlink Packet Access. HSDPA heet ook wel 3,5g en is een tussenstap naar 4g. De technologie versnelt het downloaden via UMTS tot praktisch zo’n 1,5 Mbit/s en theoretisch 14 Mbit/s.

 • HSPA  staat voor High Speed Packet Access. Het biedt een snelle verbinding (1,0 mbps down en 384 kbps up) die vergelijkbaar is met DSL, maar dan draadloos. In feite is HSPA een verzamelnaam voor HSDPA, dat downloaden versnelt, en HSUPA, dat uploaden versnelt.

 • HSUPA staat voor High-speed Uplink Access, een opwaardering van het UMTS-netwerk. Hiermee kun je sneller mobiel internetten.

 • ICE staat voor In Case of Emergency, oftewel In geval van Nood. Het betreft een in 2005 gestart initiatief om bezitters van een mobiele telefoon ertoe te bewegen belangrijke telefoonnummers (en adressen) in het telefoonboek van hun telefoontoestel te zetten. Telefoonnummers opgeslagen onder de naam ICE. Zodat hulpverleners direct kunnen bellen, als de eigenaar van de telefoon bij een ongeluk betrokken raakt. Zo kan voorkomen worden dat kostbare tijd verloren gaat.

  • iPhone iOS - gebruik de standaard Gezondheid / Health app om de telefoonnummers die in geval van nood gebeld moeten worden op te slaan.
  • Android - ga naar Contacten, selecteer je je eigen naam (bovenaan de lijst). Ga dan naar het tabblad ‘Noodgevallen’ en volg de instructies.

  Deze informatie is dan altijd toegankelijk vanaf het vergrendelde scherm, zelfs als je Face ID, Touch ID of pincode hebt ingesteld.

 • International Mobile Equipment Identifier. Het is een nummer dat aan een mobiel toestel gegeven is voor identificatie. Het 15 cijferige getal staat over het algemeen op de achterkant van het toestel onder de batterij. Het is ook op het scherm op te vragen d.m.v. het intoetsen van *#06#.

 • Een infraroodverbinding maakt het mogelijk om data tussen toestellen onderling of met een laptop uit te wisselen. De infrarood uitgang ziet eruit als een lens van de afstandsbediening. Er is geen kabel meer nodig om gegevens over en weer te verzenden. Infrarood data wordt ook IrDa genoemd.

 • Hierdoor kunnen 2 apparaten met elkaar communiceren. Zodoende kan data overgedragen worden. Bij sommige toestellen is de modemfunctie alleen te activeren via extra software van de fabrikant.

 • Een hedendaagse definitie van Internet of Things is: Een voorgestelde ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen. Voorbeelden zijn sensoren in de sport en domotica (bijvoorbeeld op afstand regelen van verwarming of verlichting). (bron: Wikipedia)

 • De USB-data /voedingskabel gebruiken om onrechtmatig toegang te krijgen tot de gegevens van de telefoon en/of het injecteren van kwaadaardige code op het apparaat staat bekend als 'Juice Jacking'. Het blijkt voor hackers namelijk makkelijk om via een draagbaar stopcontact of openbare USB-poort in te breken in je telefoon. Om deze reden kun je je smartphone beter niet opladen op een openbare plek.

 • LoRa (of liever LoRaWAN) staat voor Low Power Wide Area Networks (Long Range): een vrij nieuwe energiezuinige netwerktechnologie. LoRa maakt het mogelijk om miljoenen apparaten die weinig data gebruiken, op grote afstand te verbinden met het internet met een zeer laag energieverbruik. Denk bijvoorbeeld aan flexibele straatverlichting, waarbij lantarenpalen realtime, op afstand aan- en uitgezet kunnen worden. Ook het volgen van objecten wordt zo heel eenvoudig (containers, fietsen, landbouwmachines, etc.).

  Het LoRa-netwerk van KPN heeft sinds 7 april 2016 dekking in de gehele Randstad, waaronder de regio Schiphol. Iets later ging het LoRa-netwerk voor Internet of Things (IoT) toepassingen live in Zuid-Holland, Noord-Holland en delen van Utrecht, Zeeland, Noord-Brabant en Groningen. Eind 2016 wast LoRa van KPN in héél Nederland beschikbaar. KPN is medeoprichter van de LoRa Alliance, een  wereldwijd samenwerkingsverband waarin telecomoperators, productfabrikanten en hardwarebouwers samenkomen. Gezamenlijk doel is om een wereldwijde standaard te ontwikkelen voor LoRa.

  Naast KPN werkt The Things Network in Nederland aan een LoRa-netwerk. Dat heeft grotendeels landelijke dekking. Het gaat om een opensource-netwerk, dat gratis toegankelijk is.

 • LTE staat voor Long Term Evolution en wordt ook wel pre-4G (vierde generatie) genoemd. Deze technologie maakt datatransport met hoge snelheden mogelijk, tot 100 Mbps download en 40 Mbps upload. 

  LTE is officieel 3G en nog geen 4G, maar wordt wel vaak gepresenteerd als 4G. LTE Advanced is een verbeterde versie van LTE en mag wel officieel 4G heten. Met downloadsnelheden tot 1 Gbps en uploadsnelheden tot 500 Mbps.

  Sinds zomer 2010 biedt Tele2 een functionerend 3.9 G-netwerk op basis van LTE, vooralsnog in Amsterdam en omgeving. Half januari 2013 maakte KPN als eerste provider  de prijzen voor het 4G netwerk bekend. Nederlanders kunnen vanaf 4 februari 2013 gebruik maken van het 4G netwerk in Amsterdam en omstreken. Echter is dit 4G netwerk van KPN op de 800 MHz frequentie, en daardoor vooralsnog niet bruikbaar met de iPhone of iPad van Apple. 

  Vodafone en T-Mobile hebben geïnvesteerd in ondersteuning voor de iPhone en iPad door het plaatsen van extra zendmasten. Hierdoor kunnen beide providers op zowel 800 MHz als ook op de benodigde 1800MHz werken.(bron: Wikipedia)

 • MHL staat voor Mobile High-Definition Link en wordt gebruikt om bijvoorbeeld een telefoon of tablet aan te sluiten op een tv om video’s te bekijken. De connector ondersteunt de overdracht van HD-beelden en surroundsound tussen apparaten als telefoon, tablets, HD-tv’s enzovoort. 

  Naast het feit dat je via MHL full HD videobestanden eenvoudig op tv weer kunt geven, biedt de standaard nog een aantal voordelen. De micro USB poort die je gebruikt, kan ook gebruikt worden voor het opladen van je tablet of het overzetten van gegevens naar een laptop of PC. Ook wordt je tablet of smartphone, wanneer via MHL verbonden met een HDTV, automatisch opgeladen tijdens het afspelen. Daarnaast kun je de afstandsbediening van de HDTV gebruiken om de content op je tablet of smartphone te bedienen.

 • Een microsim doet hetzelfde als een mini simkaart, maar is kleiner; in plaats van 25 mm meet de microsim de helft daarvan. De fysieke afmeting van de chip is niet kleiner geworden, alleen de afmeting van de kaart waarin de chip zit. Het verschil tussen een micro- en een gewone simkaart is dat een micro simkaart (3FF SIM) technisch geavanceerder is. Zo heeft de micro simkaart:

  • meer opslagruimte,
  • speciale chip toepassingen voor de provider (meerdere applicaties die tegelijk gegevens opvragen op de simkaart),
  • veiligheid functies (meerdere soorten pincodes)

  Tablets maken gebruik van een micro simkaart. Je kunt een mini-simkaart op microkaart formaat knippen. En er zijn micro adapters verkrijgbaar zodat de op micro maat geknipte simkaart weer in andere apparaten gebruikt kan worden.

 • MP3 is een klein audioformaat. De benaming MP3 betekent dat de muzieknummers zijn gecomprimeerd, d.w.z. kleiner gemaakt, waardoor men er meer van kwijt kan op de harde schijf. Met MP3 werd het mogelijk 10 mb aan geluidsinformatie terug te brengen tot 1 mb. 

  De oorspronkelijke betekenis is MPEG1, Audio Layer III. MPEG (Moving Pictures Expert Group) is een compressietechnologie voor bewegend beeld.

 • Een randapparaat dat MP3 bestanden kan afspelen.

 • Een door Microsoft ontwikkeld programma dat het mogelijk maakt om met meerdere mensen tegelijk te chatten. Per 30 april 2013 stopt Microsoft met WLM (voorheen MSN). De focus ligt op Skype waar een chat optie ingebouwd is.

 • Biedt de mogelijkheid om meer dan één programma tegelijk uit te voeren.

 • Een multi-touch scherm is een aanraakscherm dat meer dan één input tegelijk ondersteunt. Dit geeft meer en uitgebreidere mogelijkheden dan het normale aanraakscherm. De consument maakte in 2007 kennis met multi-touch technologie toen Microsoft zijn Microsoft Surface toonde en Apple zijn iPhone.

  Multi-touch kan op verschillende manieren geïmplementeerd worden: capacitief (zoals bijvoorbeeld gebruikt bij de iPhone), Infrarood (FTIR) en resistief.

 • De nano simkaart is een veel kleinere en dunnere versie van de micro simkaart en staat ook wel bekend als type 4FF (4th Form Factor). Eind 2012 gebruikt alleen de iPhone 5 en de iPad Mini de nanosim, inmiddels hebben de meeste smartphones een nano simkaart.

  Het niet aan te bevelen andere simkaarten te knippen naar het nanosim formaat, vooral omdat de nanosim veel dunner is dan de andere simkaarten (wel 40%). Om doe-het-zelf rampen te voorkomen kun je bij de meeste aanbieders gratis een kaartwissel aanvragen om een mini-, micro- of nano-simkaart te vervangen. Je krijgt dan een 3-in1 kaartje waarin de gangbare maten heel handig verwerkt zitten. Dit kan ook handig zijn als je de smartphone inruilt voor een eenvoudige telefoon zonder internettoegang.

 • NFC staat voor Near Field Communication, een draadloze communicatiemethode. NFC richt zich vooral op een veilige verbinding tussen bijvoorbeeld een simkaart en een ander apparaat, bijvoorbeeld een kassa. Veilig betalen met de mobiele (smart) telefoon wordt zo mogelijk. Er zijn NFC-simkaarten, alleen KPN (en Simyo) en Vodafone leveren ze bij hun abonnementen. En er zijn telefoons die beschikken over NFC, dit staat bij de specificaties.

  Wanneer je twee apparaten met geactiveerde NFC-ondersteuning op een afstand van minder dan 10 cm houdt, dan maken ze automatisch contact met elkaar. De maximaal te versturen hoeveelheid data met NFC is vrij klein, net als het bereik waarin de toestellen contact maken, maar daar staat tegenover dat NFC zeer eenvoudig in gebruik is. Zo kan NFC onder andere gebruikt worden voor betalingsverkeer zoals mobiel betalen aan de kassa, of voor het kopen van een parkeerkaartje of kaartje voor het OV.

 • Bij een off net-gesprek communiceert een abonnee van een netwerk met een abonnee behorend bij een ander netwerk. Technische achtergrondinformatie: In een off net-gesprek biedt de operator op wiens netwerk het gesprek ontspringt zogeheten `call origination` aan: dienst van een operator aan haar abonnees die het mogelijk maakt bij die specifieke operator een oproep te doen ontstaan. En de operator wiens abonnee dit gesprek ontvangt, biedt een afwikkeldienst (aangeduid met de term call termination) aan.

 • Een on net-gesprek is een gesprek dat plaatsvindt tussen gebruikers van hetzelfde netwerk. Er is dan sprake van een gesprek dat zowel ontspringt als wordt afgewikkeld op hetzelfde netwerk. Dit wordt door de meeste aanbieders onderling bellen genoemd.

 • Volledig elektronische agenda van Microsoft inclusief e-mailfaciliteiten. Outlook werkt nauw samen met Internet Explorer.

 • Pc-synchronisatie betekent dat u de gegevens op de thuis/kantoorcomputer af kunt stemmen en uit kunt wisselen met de mobiele telefoon, PDA, tablet of laptop.

 • Pinchen is een methode om met twee vingers in- en uit te zoomen op een touchscreen. Bijvoorbeeld om een webpagina te vergroten. Wil je weer terug naar de oorspronkelijke grootte, dan beweeg je de twee vingers op het scherm weer naar elkaar toe. Je geeft dan eigenlijk een soort kneepje. Dat is dan ook de betekenis van het Engelse woord pinchen.

 • PIN staat voor Personal Identification Number. Door het gebruik van een pincode kun je je mobiele telefoon beschermen tegen misbruik.

 • Pingen is een vorm van messaging. Het is een kruising tussen sms en msn, en werkte in eerst instantie alleen op BlackBerry. 

  Er konden razendsnel en onbeperkt berichten in de vorm van tekst, beeld of spraak verstuurd worden via het programma BlackBerry Messenger, dat uitsluitend op BlackBerry smartphones te vinden was. 

  De trend kwam over waaien uit Amerika. Vooral toen de eerste generatie BlackBerry's in handen van pubers kwam. Hierdoor werd ook in Nederland pingen hot, vanaf 2010. Pingen was gratis bij een BlackBerry internet bundeltje. Vanaf 2011 werd pingen ook mogelijk met andere toestellen. Hiervoor is dan wel een alternatief voor BlackBerry Messenger nodig, bekendste applicatie is WhatsApp. En WhatsApp is een geheel eigen leven gaan leiden, Pingen kan nog wel maar is geheel naar de achtergrond verdwenen.

 • Polyfoon geluid wil zeggen dat het toestel meertonige belmelodieën heeft.

 • Apparatuur in de telefoon die opties als een snellere verbinding met andere apparaten en stereo geluid mogelijk maakt.

 • Postpaid houdt in dan dat je een contract afsluit, waarbij maandelijkse abonnementskosten betaald moeten worden én waarbij de extra verbruikskosten achteraf betaald worden. Meestal is hier sprake van bundels zoals bel- sms- of internetbundels. Wanneer je geen- of minder dan vooraf afgesproken hoeveelheid belminuten, sms berichten of MB's verbruikt, betaal je slechts de abonnementskosten. Verbruik je meer dan de afgesproken bundel dan komen deze extra gemaakte kosten bij het abonnementsgeld. Een postpaid abonnement wordt meestal voor de periode van 1 of 2 jaar afgesloten.

  Voordelen Postpaid

  • bij het afsluiten kun je vaak een (gratis) telefoon toestel uitzoeken
  • de gebruikskosten zijn relatief goedkoper dan bij prepaid
  • in principe is de hoogte van de maandelijkse kosten vooraf bekend (mits binnen bundel)

  Nadelen Postpaid

  • contract verbind je voor bepaalde tijd aan mobiele aanbieder (met bijv. slechte netwerkdekking)
  • maandelijkse abonnementskosten
 • Bij prepaid (of zoals Hi het noemt: prepay) koop je van te voren belminuten, sms- of datategoed in. Is dit tegoed op, dan kun je niet meer bellen. Je blijft dus niet zitten met niet opgemaakte belminuten. Je kunt het tegoed weer aanvullen, dit heet opwaarderen. Je bent niet gebonden aan een contract of aan een abonnement zoals bij postpaid. De houdbaarheid van het beltegoed is beperkt. De meeste mobiele providers eisen dat het beltegoed minimaal één keer per half- of heel jaar moeten worden opgewaardeerd ook al is er niks verbruikt. Gebeurt dit niet, dan wordt het telefoonnummer gedeactiveerd. Hoewel een prepaid anoniem is, zal de operator je een bepaalde korting of extra tegoed aanbieden in ruil voor klantgegevens. Dit doen ze om je te kunnen benaderen voor reclame en andere aanbiedingen.

  Voordelen prepaid

  • Geen contract met mobiele aanbieder (in principe is de klant anoniem)
  • Geen abonnementskosten

  Nadelen prepaid

  • Zonder beltegoed kan er niet gebeld worden
  • Verbruikskosten relatief duurder dan bij postpaid
  • Vaak zijn niet dezelfde extra diensten mogelijk als bij een postpaid abonnement
  • Bij niet op tijd opwaarderen wordt het telefoonnummer gedeactiveerd en komt het tegoed te vervallen
 • PUK staat voor Personal Unblocking Key, de code waarmee je je mobiele telefoon weer aan de praat krijgt als je drie keer een verkeerde pincode ingevoerd hebt.

 • Push e-mail is een systeem waarbij nieuwe e-mail meteen zichtbaar wordt op de smartphone en niet pas na het periodiek binnenhalen van de e-mail van de server (vergelijkbaar met het direkt ontvangen van een SMS bericht). Naast de Smartphone die push e-mail ondersteunt moet ook de e-mail server geschikt zijn voor push e-mail om van deze service gebruik te kunnen maken.

  Anders gezegd: Bij push e-mail (Direct Push, pushmail) worden berichten direct doorgestuurd naar de ontvangende partij, in tegenstelling tot de pull-variant, waar de gebruiker handmatig eens in de zoveel tijd op een server moet kijken of er post is.

 • Een gesprek met éénrichtingsverkeer. Hiermee kan één persoon tegen meerdere mensen tegelijk praten. In dit gesprek kan van spreker gewisseld worden. De telefoon wordt een soort walkie-talkie.

 • Toestellen die op de 850 MHz, de 900 MHz, de 1800 MHz en de 1900 MHz werken, waardoor deze vrijwel overal ter wereld te gebruiken zijn. De vier ondersteunde bandbreedtes zijn 850 en 1900 MHz (USA) en 900 en 1800 MHz, die in de meeste overige landen gebruikt worden (Europa en Azië).

 • Rich Communication Services. Dit zijn multimediale interactieve berichten, opvolger van sms (short message services).

 • Realtones zijn te vergelijken met de ouderwetse ringtones; met het verschil dat met er realtones echte muziek op de telefoon staat zoals je het hoort op radio, cd en mp3.

 • Refurbished betekent letterlijk gereviseerd. In de telecomwereld gaat het om tweedehands smartphones, laptops en tablets. De apparaten zijn waar nodig opgeknapt en in ieder geval schoon- en leeggemaakt (geheugen gewist). Volgens onderzoek van de Consumentenbond bespaar je overigens relatief weinig op de nieuwprijs, gemiddeld 12%. Je krijgt garantie op het apparaat (en dat is het grote verschil met een 'gewone' tweedehands telefoon).

 • Programmaatje dat oorspronkelijk bedoeld was om het beeldscherm tegen inbranden te beschermen. Het wordt na een vooraf ingestelde tijd actief. Tegenwoordig gebruikt voor vele doeleinden, zoals entertainment, informatieverstrekking enzovoort.

 • Een knop waarmee menu`s sneller doorgekeken kunnen worden.

 • Subscriber Identification Module. Chip, op een kaartje, die alle informatie bevat die nodig is om de mobiele telefoon te gebruiken (netwerk- en geheugeninformatie en persoonlijke gegevens van de eigenaar). De simkaart wordt geplaatst in een speciale houder in de telefoon, meestal te vinden onder de batterij.

  In 2010 is de microsim geïntroduceerd. Deze sim is kleiner dan het bekende kaartje en is daarmee ruimtebesparend. Voor apparaten die alleen geschikt zijn voor het 'oude' formaat kaart, zijn adapters te koop.

  In 2012 is de nanosim geïntroduceerd. Deze sim is nog kleiner dan de microsim maar heeft meer geheugencapaciteit.

 • Met sim only wordt een abonnement zonder mobiel toestel bedoeld. De tarieven liggen bij SIM only abonnementen een flink stuk lager, vaak scheelt het wel 50%!

  Wie dus tevreden is met z'n mobiele telefoon, maar niet met z'n abonnement, neemt een sim only abonnement. Dat kan bij de eigen aanbieder of je stapt over. Je ontvangt dan een nieuwe simkaart. Je eigen toestel moet wel simlockvrij zijn).

  Of je koopt een los toestel waar je de sim only simkaart in doet. Dit kan ook van pas komen als je een toestel hebt gekregen of nog hebt liggen.

 • De naam simlock komt van de chipkaart waarin de gegevens van het abonnement of prepaid-aansluiting zijn opgeslagen, de simkaart. Een simlock is een speciaal ingebouwde beveiliging die ervoor zorgt dat u de telefoon niet kunt gebruiken voor een andere simkaart dan de kaart van het abonnement (of prepaid-aansluiting) die bij de telefoon hoort. De netwerkaanbieder maakt u zo tot vaste klant; overstappen naar een andere aanbieder wordt lastig gemaakt. De netwerkproviders gebruiken het slot om de subsidie op het toestel terug te verdienen. Dankzij die subsidie is een telefoon bij het afsluiten van een abonnement of prepaid-aansluiting vaak goedkoop of zelfs (bijna) gratis. Na een bepaalde tijd (of eerder tegen betaling) kan het slot verwijderd worden.

 • Als een toestel geen simlock heeft en dus in combinatie met elke simkaart gebruikt kan worden, is het simlockvrij. 

  Veel toestellen die los of in combinatie met een abonnement worden verkocht zijn standaard simlockvrij. Een voordeel hiervan is dat het mogelijk is om bijvoorbeeld na het aflopen van het abonnement een simonly abonnement te gebruiken, en dus te profiteren van lagere tarieven. Ook is het mogelijk om in een simlockvrij toestel een simkaart uit een ander land te gebruiken, wat handig kan zijn bij een (langdurig) verblijf in het buitenland. Een aantal providers verkoopt toestellen voor een lagere prijs dan normaal, maar met een simlock. Dit komt vooral voor bij toestellen die  in combinatie met een prepaidkaart worden verkocht.

 • Sim-swapping is een truc van criminele hackers waarbij ze proberen om een 06-nummer te stelen.

  Criminele hackers willen met sim-swapping toegang krijgen tot online accounts die verbonden zijn aan het mobiele nummer. Veel online accounts vragen gebruikers om een tweestapsverificatie in te stellen en in veel gevallen gebeurt dit door een telefoonnummer. Elke keer als er ingelogd moet worden krijgen gebruikers een sms-bericht.

  Na de sim-swap komen de sms-berichten aan bij de hacker. Hiermee loop je het risico dat de criminele hackers ook daadwerkelijk toegang krijgen tot jouw account, bijvoorbeeld van DigiD maar ook je e-mail en online bankieren. In sommige gevallen kunnen zij hier zelfs geld mee verdienen.

  De criminele hackers proberen ook de klantenservice van de telecomprovider te hacken. Het uiteindelijke doel van de hacker is om de klantenservice medewerker te overtuigen om het 06-nummer van het slachtoffer over te laten zetten op de simkaart van de hacker. Dit doen ze dan door eerst zo veel mogelijk informatie van de slachtoffer te verzamelen zodat ze ook toegang kunnen krijgen tot het 06-nummer van iemand anders. 

  Hoe bescherm je jezelf tegen simswapping?
  Uiteraard dien je zorgvuldig om te gaan met je gegevens. Zorg er in ieder geval voor dat je een sterk en uniek wachtwoord aanmaakt zodat het voor de hacker niet te makkelijk wordt om informatie te verzamelen.

  Tip: kies indien mogelijk altijd voor een tweestapsverificatie via sms.

 • Toestel dat voor één netwerk geschikt is: het 900 MHz-netwerk of het 1800 MHz-netwerk. In andere delen van de wereld kan het ook een 800 MHz of 1900 MHz-netwerk betreffen.

 • Slidephones zijn van oorsprong GSM-telefoons met een schuifmechanisme. Het mobieltje kan dan opengeschoven worden zodat bijvoorbeeld het toetsenbord gebruikt kan worden. Het voordeel van dit systeem is dat er vaak ruimte is voor een releatief groter scherm. Slidephones (ook bekend als sliders) hebben bovendien het voordeel dat een oproep eenvoudig aangenomen kan worden. Er bestaan enkele dual-sliders, waarbij het scherm of een ander onderdeel meerdere kanten opgeschoven kan worden om meer toetsen te laten zien.

  Er zijn ook smartphone sliders, dit zijn dan telefoons waarbij een onderdeel uitgeschoven kan worden, bijvoorbeeld de camera.

 • Met een smartphone (`slimme` telefoon) wordt een apparaat bedoeld dat als mobiele telefoon én als PDA kan worden gebruikt. Het biedt de mogelijkheid direct het internet op te gaan of e-mails te versturen. De integratie van PDA en GSM heeft ook andere voordelen, zoals het koppelen van telefoonnotities aan het bijbehorende telefoonnummer in het adresboek. Bij gebruik van een handsfreeset kan dit ook tijdens het gesprek. Essentieel aan een smartphone is de mogelijkheid software te installeren.

 • Short Message Service. De berichtenservice op het mobiele netwerk waarmee tekstberichten van maximaal 160 karakters van het ene naar het andere apparaat verstuurd kunnen worden.

 • De tijd die een volledig opgeladen telefoon aan kan blijven staan, klaar om oproepen of data te verzenden en te ontvangen. De standbytijd wordt beïnvloed door de tijd dat een telefoon wordt gebruikt voor gesprekken, internetten etc., aangezien er tijdens actief gebruik meer energie van de batterij wordt gevraagd dan tijdens het standby staan. De standbytijd wordt ook beïnvloed door de beschikbaarheid van een mobiel netwerk, als het toestel actief moet zoeken wordt de standbytijd verkort.

 • Streaming media houdt in dat media direct wordt afgespeeld en niet eerst in zijn geheel dient te worden gedownload. Bij streaming op een mobiele telefoon werkt de telefoon als scherm, zoals een tv. Er wordt niet blijvend informatie opgeslagen in het geheugen. MMS-videoberichten worden overigens wel opgeslagen in het geheugen van de telefoon.

 • Swipen is met een vinger over het touchscreen van een tabletcomputer of telefoon bewegen om te navigeren.

 • Symbian is een besturingssysteem voor PDA's en mobiele telefoons. Het Symbian OS zat op een select groepje mobiele telefoons en organizers van o.a. Ericsson, Panasonic, Nokia, Psion, Samsung, Siemens en Sony Ericsson. Deze fabrikanten hadden hiervoor een samenwerkingsverband gesloten.  In 2011 wordt deze samenwerking gestaakt, Nokia gaat alleen verder. In  2013 stopt ook Nokia met Symbian. Nokia brengt in 2014 toestellen uit met Windows Phone, Asha en Nokia X .

  Andere mobiele besturingssystemen zijn: Apple iOS, Blackberry, Microsoft Phone en Android.

 • Een standaard, bedoeld om informatie via vaste of mobiele netwerken te synchroniseren. Met SyncML-compatibele toepassingen wordt informatie zoals e-mails, kalenders, takenlijsten, contactinformatie en andere cruciale gegevens toegankelijk voor gebruikers, ongeacht het platform, de fabrikant of de toepassing. Nokia introduceerde als eerste producten op basis van SyncML.

  SyncML is nooit echt aangeslagen, vergelijkbare producten als CalDav en MailDav zijn relevanter gebleken.

 • Tekstinvoerhulp. T9 staat voor Text on 9 Keys. Door de T9 Text Input-functie kan tekst eenvoudiger en sneller ingevoerd worden. Deze functie herkent namelijk de meest gangbare woorden, zodat met het invoeren van de eerste letter van het woord automatisch het meest gebruikte woord van die numerieke combinatie op het scherm verschijnt.

 • TCP staat voor Transmission Control Protocol. Dit protocol is verantwoordelijk voor de besturing en controle van het gegevenstransport.

  IP staat voor Internet Protocol. Dit protocol is verantwoordelijk voor het transport van gegevens van computer naar computer.

  TCP/IP vormt de basis voor het hele internet en is tegenwoordig in elk modern besturingssysteem (Windows, Unix, Mac OS, Linux, etc.) ingebouwd.

 • Tethering is de mogelijkheid om een apparaat zonder een eigen internetverbinding (bijvoorbeeld een desktop, notebook of laptop) aan te sluiten op een mobiel apparaat met mobiel internet om zo toegang tot internet te verschaffen.

  Anders gezegd: het mobieltje als modem gebruiken voor de laptop. Voorbeelden van een verbinding door tethering zijn: seriële kabel, USB kabel, PC kaart (ook bekend als PCMCIA), IrDA (infrarood), Bluetooth en WiFi.

 • Letterlijk: aanraakscherm. Een touchscreen maakt het mogelijk de telefoon te besturen door het scherm zelf aan te raken.

 • Toestellen die op de 900 MHz, de 1800 MHz en de 1900 MHz netwerken werken, waardoor deze ook in Amerika te gebruiken zijn. Ook wel triple band genoemd.

 • Een toestel met trilalarm kan naast het geven van geluidssignalen ook trillingen geven. Trilalarm is heel handig voor gelegenheden waar het geluid van een mobiele telefoon minder op prijs gesteld wordt (bv. in een vergadering) of op plaatsen waar u het geluidssignaal van de telefoon slecht kunt horen.

 • Ulta Wideband (UWB) is een geavanceerde technologie om de relatieve afstand tot andere apparaten te meten. Net als Wifi en Bluetooth werkt UWB met radiogolven. Een verschil is echter dat UWB alleen op hele korte afstand werkt, maar het is wel nauwkeuriger. UWB werkt met frequenties hoger dan 500 MHz.

  Apple introduceerde deze technologie voor het eerst in de iPhone 11 en iPhone 11 Pro. Op moment van schrijven (7-10-2020) kun je het alleen voor AirDrop gebruiken. Mogelijk gaat Apple deze technologie ook gebruiken voor de Airtag, een tracker om vast te maken aan bijvoorbeeld je sleutelbos of koffer.

 • UMA staat voor Unlicensed Mobile Access, een standaard die draait op derde generatie mobiele netwerken. Het stelt mobiele operators in staat om een mobiel gesprek dat buiten wordt gevoerd, zonder haperingen over te zetten naar thuis-, kantoor- of publieke draadloze netwerken.

  De technologie maakt een naadloze overgang mogelijk tussen verschillende draadloze standaarden, zoals GSM, GPRS, WiFi en Bluetooth. Gebruikers kunnen hierdoor zonder uitval van een lopende spraak- of datasessie - tussen publieke en private mobiele netwerken switchen.

  Anders gezegd: u kunt thuis voipen (telefoneren via internet) en het gesprek buiten uw eigen WLAN (het bereik van uw draadloze modem) voortzetten, zonder dat het gesprek wordt onderbroken.

  Op het 3GSM congres in Barcelona (2006) werden de eerste Nokia en Samsung mobieltjes getoond die UMA ondersteunen. UMA wordt ook wel Smart Wi-Fi genoemd.

 • Universal Mobile Telecommunication System. Ook wel de 3e generatie GSM genoemd (3G). UMTS maakt het mogelijk een verbindingssnelheid van 2Mbps te behalen, waardoor het tonen van real time videobeelden mogelijk wordt.

 • Als je een toestel met een simlock wilt gebruiken in combinatie met de simkaart van een andere provider, zal dit toestel eerst simlockvrij gemaakt moeten worden. Dit kan door contact op te nemen met de 'oude' provider. Als je dit minstens een jaar na aanschaf doet, dan is het verstrekken van de unlockcode gratis, in andere gevallen kunnen er kosten in rekening worden gebracht. Om de unlockcode aan te vragen is het nodig om het IMEI nummer van het toestel paraat te hebben. Je ontvangt een code (met instructie) die in het toestel ingevoerd kan worden, waardoor deze simlockvrij gemaakt wordt.

  Er worden in Nederland voornamelijk simlock vrije toestellen verkocht. Als je zelf een toestel meeneemt uit het buitenland dan loop je het risico dat er een lock opzit, waar je dan een unlock-code voor nodig hebt om een Nederlandse kaart te kunnen gebruiken. Gelukkig is zo'n code meestal online aan te vragen.

 • Videotelefonie (video call) biedt u de mogelijkheid om uw gesprekspartner of de omgeving te zien tijdens een video-oproep, dankzij de camera in het toestel van die gesprekspartner. Videotelefonie is vanwege de benodigde internetsnelheid beschikbaar op het 3G-netwerk of sneller.
   
  Het is afhankelijk van uw aanbieder en het soort aansluiting (abonnement/prepaid) of u daadwerkelijk gebruik kunt maken van deze mogelijkheid.

 • In de vliegtuigmodus worden de draadloze functies van de mobiele telefoon of tablet uitgeschakeld om aan de voorschriften van luchtvaartmaatschappijen te voldoen. De vliegtuigmodus optie kun je meestal activeren via het instellingen menu.

 • Met de functie Voice Memo is het mogelijk om een gesproken boodschap in uw toestel op te slaan en deze later te beluisteren.

 • Bediening via spraak: de mogelijkheid waarmee toestellen gegevens uit het telefoonboek kunnen verbinden met een gesproken commando. Als de gebruiker na een druk op de knop een naam noemt, wordt het bijhorende telefoonnummer gekozen.

 • Voice over Wifi, afgekort 'VoWifi', is een techniek waardoor de smartphone van een mobiele beller over kan schakelen op een wifi netwerk om het telefoongesprek af te handelen. Met deze techniek ondervangen telecomaanbieders problemen met dekking binnenshuis of op kantoren. Vodafone, Tele2, KPN en Simyo hebben bellen via wifi al geactiveerd. T-Mobile heeft aangekondigd dit in de zomer van 2019 te gaan doen (peildatum 13 juni 2019).

 • WCDMA staat voor Wideband Code Division Multiple Access; een mobiele draadloze technologie (3de generatie) die het mogelijk maakt apparaten met hogere snelheid te verbinden. Het wordt onder andere gebruikt voor UMTS.

 • Wireless LAN of WLAN staat voor draadloos netwerk. (LAN=Local Area Network). Met WLAN en wifi wordt doorgaans hetzelfde bedoeld.

  Een draadloos netwerk bestaat uit 2 of meer apparaten die onderling gegevens uitwisselen zonder gebruik van draden. Gegevensuitwisseling vindt dan in principe plaats met behulp van radiogolven.

  Voor een draadloos netwerk is tenminste nodig:

  • een Wireless Access Point (draadloos toegangspunt)
  • een WLAN-kaart (draadloze netwerkkaart)

  WLAN biedt een snelle verbinding voor het synchroniseren en downloaden van grote bestanden bijvoorbeeld via hotspots. Afhankelijk van de uitvoering worden de 'b' (11 Mbps) en snellere 'g' (54 Mbps) standaarden ondersteund.

Navigatie