Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Seniorentelefoons: Mobiele telefoons voor ouderen

Seniorentelefoons zijn simpele toestellen. De bediening is aangepast aan mensen, die om wat voor reden dan ook, niet goed overweg kunnen met een 'gewone' mobiel. De benaming seniorentelefoon is in die zin ongelukkig gekozen. Het betreft telefoons met een aantal eigenschappen die ontbreken (of niet toereikend zijn) op smartphones en/of andere eenvoudige modellen.

sSeniorentelefoons: Mobiele telefoons voor ouderen

Voordelen van een seniorentelefoon

Waarom zou je op zoek gaan naar een aparte telefoon voor senioren? Omdat je 'speciale' wensen hebt en 'gewone' telefoons geen oplossing biedt. Waar moet je dan aan denken? Je hoort slecht of niet, je ziet slecht of bent blind. Je hebt een beperkte motoriek, kunt niet omgaan met kleine knopjes of hebt een andere beperking. Misschien wil je of kun niet meedoen aan al het digitale geweld. Senioren telefoons bieden hiervoor oplossingen. Dit wil niet zeggen dat al die telefoons dezelfde specificaties hebben trouwens. In onze toestelbeschrijvingen geven we zoveel mogelijk informatie over de mogelijkheden per telefoon. Wat kunnen dan die opties zijn?

 • Grote toetsen/pictogrammen
 • Geheugen toetsen op het toetsenbord/startscherm
 • Helder scherm
 • Een handig laadstation (ipv kabeltjes)
 • Extra hard geluid
 • Lichtsignalen wanneer er wordt gebeld
 • Een noodknop (beperkt aantal telefoons)
 • Geschikt voor gehoorapparaat

Soorten seniorentelefoons

Er zijn twee duidelijke soorten te herkennen: de smartphone en de basic telefoon (ook wel feature phone genoemd). En er is een (derde) tussenvorm ontstaan... de semi-smartphone.Seniorensmartphone Doro 8035

 1. Senioren smartphoneDe smartphone voor ouderen is een mobiel waarmee op eenvoudige wijze gebruik gemaakt kan worden van de functies die een 'normale' smartphone ook heeft. Denk hierbij aan een goede camera en de mogelijkheid om te internetten. Hierdoor is het gebruik van bijvoorbeeld WhatsApp ook mogelijk. Verschillen met een normale smartphone: eenvoudiger startscherm, grotere pictogrammen en minder storing met het gehoorapparaat

  Voorbeelden van seniorensmartphones zijn de Emporia Smart.3Emporia Smart.5 en de Doro 8080. Deze telefoons hebben een noodknop die verschillende van jouw eigen contactpersonen belt tot er iemand opneemt, voor het geval er iets aan de hand is. En ze zijn geschikt voor een combinatie met een gehoortoestel.

 2. Seniorentelefoon basic - Dit is een eenvoudig toestel, zonder internettoegang (dus ook geen WhatsApp, wel sms). Dit soort telefoon beschikt over grote knoppen en een laadstation. Voordeel van het laadstation is dat je geen kabels hoeft te gebruiken bij het oplaten. Veel van deze telefoons hebben een tweede schermpje aan de voorkant zodat je kunt zien of er berichten zijn als het toestel op het laadstation staat. Basic telefoon Doro 2424Het hoofdscherm is behoorlijk klein maar is goed te gebruiken door het grote formaat van de tekens.

  Voorbeelden van dit soort telefoons zijn de Fysic FM7500 Comfort en de Doro Primo 413. De bekendste merken zijn Amplicomms, Bea-fon, Doro, Emporia, Fysic en Profoon. Een overzicht van de beschikbare toestellen vind je hier.

  Er zijn ook telefoons te koop die niet beschikken over de senioren specificaties, maar die wel eenvoudig in gebruik zijn. Bijvoorbeeld de Alcatel 20.53, de Nokia 105 en de Nokia 800 Tough. Voordeel van dit laatste toestel is dat het tegen een (behoorlijk) stootje kan. Kijk hier voor een overzicht van de beschikbare telefoons op dit gebied.

 3. Senioren semi-smartphoneDit is een relatief nieuw soort toestel. Het is een eenvoudige telefoon, met internettoegang. Het heeft voorgeprogrammeerde apps, waaronder WhatsApp. Als je zelf wilt typen dan is dat Semi-smartphone Doro 7010behoorlijk wat werk. Er is namelijk geen toetsenbord beschikbaar en dit soort toestellen heeft geen touchscreen. Je moet dus typen via de cijferknoppen, net zoals bij sms'en. Met name geschikt als je kort van stof bent.
  Je hebt wel voordelen van de smartphone, maar door de technische beperkingen kun je zelf niet veel instellen of aanpassen. Dit kan in sommige situaties een groot voordeel zijn. Vooral als het de bedoeling is dat de gebruiker dit ook niet kan.
  De Doro 7030 en de Doro 7010 zijn voorbeelden van dit soort toestellen. De Doro 7010 biedt voor de meeste mensen de beste mogelijkheden. Je hebt namelijk toegang tot de Google Playstore. Bij de Doro 7030 ben je beperkt omdat je alleen toegang hebt tot de (beperkte) winkel van het besturingssysteem KaiOS. Dat is dan weer een voordeel als je niet te veel opties wilt hebben.
  De Fysic F25 is een andere variant, met touchscreen en toetsen. Je hebt toegang tot WhatsApp, Youtube en FaceBook.

Specificaties toegelicht

 • Lettergrootte - Grotere letters op het scherm dan normale mobieltjes. Het nadeel is dat er minder van op het beeldscherm passen. Hierdoor worden menuteksten nogal eens afgeknipt of moet je wachten tot de tekst langzaam voorbijschuift. 
 • Noodknop - Dit wordt ook wel de assistentieknop genoemd. Druk je de noodknop in, dan gaat een alarm af. Wat er daarna gebeurt, verschilt. Omdat de noodfunctie bij elke telefoon net even anders werkt, adviseert de Consumentenbond om de noodfunctie uit te proberen wanneer er niets aan de hand is. Bij de meeste toestellen wordt eerst een nood-sms gestuurd naar de noodcontacten. Daarna belt het toestel automatisch één voor één de vooraf ingestelde noodnummers, totdat er wordt opgenomen. 
  Wanneer je de noodknop indrukt, gaat deze de vooraf ingestelde noodcontacten bellen. Dit kan misgaan als je uitkomt bij voicemail en antwoordapparaten, terwijl je accuut hulp nodig hebt. Aangeraden wordt alleen mobiele nummers zonder voicemaildoorschakeling te gebruiken voor de noodfunctie.
  - 112 hoort niet op de noodlijst thuis. Wat de politie betreft is deze noodknop bedoeld voor de persoonlijke kring van de gebruiker, zoals buren, kinderen, thuiszorg, verpleging of bekenden.
  - GPS bepaling - bijvoorbeeld de Doro Secure 580iUP stuurt de locatie mee in het sms'je als de noodknop geactiveerd wordt. Deze telefoon is extra bijzonder: valt de gebruiker en blijft hij/zij liggen dan activeert de telefoon zelf een alarm. 
 • GeluidAlle mobieltjes voor ouderen hebben extra luide beltonen. Om gesprekken beter te kunnen verstaan bij omgevingsgeluid, kan een oortelefoon met microfoontje (headset) worden aangesloten op de hoofdtelefoonaansluiting. Deze headset kan overigens ook draadloos zijn maar daarvoor heeft de telefoon wel bluetooth nodig (bijvoorbeeld de Doro 6050)
  Een aantal telefoons heeft speciale ondersteuning voor hoorapparaten in de T-stand (ringleidingprogramma). Bellen met de telefoon tegen het oor geeft met een digitaal hoorapparaat een even goede of zelfs betere geluidskwaliteit. De telefoons storen niet of nauwelijks op digitale hoorapparaten. Dit speelt wel bij analoge hoorapparaten.
  Er zijn speciale speakers beschikbaar die het geluid van de telefoon kunnen versterken.
 • Licht - Een aantal senioren telefoons kan met licht(flitsen) laten zien dat er gebeld wordt (of dat er een bericht binnen gekomen is).
 • Voorleesfunctie - De toetsen worden voorgelezen als je ze aanraakt.

Seniorentelefoon met of zonder abonnement?

Het kan allebei. Vaak is het gemakkelijker de seniorentelefoon en het abonnement/prepaidpakket los van elkaar aan te schaffen. Er zijn losse telefoons te krijgen via speciale senioren winkels en via zorgorganisaties. Los verkochte seniorentelefoons zijn ‘simlockvrij’. Dat houdt in dat je ze kunt gebruiken in combinatie met een prepaid simkaart of een sim only abonnement van een willekeurige telefoonprovider. En dat biedt jou de kans het pakket te kiezen dat bij jouw verbruik past.

Waar koop je een seniorentelefoon?

Deze telefoons worden minder zichtbaar verkocht in de reguliere telefoonwinkel of elektronicazaak. Je moet er vaak naar vragen. Online is er meer keuze. Op Bellen.com kun je vergelijken en bestellen. Dit kan via de toestelvergelijker.


Geactualiseerd: woensdag 6 april 2022

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie