Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Mobiele telefoons voor ouderen

Geactualiseerd: 23-08-2019

Seniorentelefoons zijn simpele toestellen waarvan de bediening is aangepast aan mensen, die om wat voor reden dan ook, niet goed overweg kunnen met een 'gewone' mobiel. De benaming seniorentelefoon is in die zin ongelukkig gekozen, het betreft telefoons met een aantal eigenschappen die ontbreken (of niet toereikend zijn) op smartphones en/of andere eenvoudige modellen.


basedoro-8035-blauw1.jpgfysic-fma-5000-smartphone-voor-senioren.pngdoro-2424.jpg
 

Voordelen van een seniorentelefoon

Waarom zou je op zoek gaan naar een aparte telefoon voor senioren? Omdat je 'speciale' wensen hebt en 'gewone' telefoons geen oplossing bieden. Waar moet je dan aan denken? Je hoort slecht of niet, je ziet slecht of bent blind. Je hebt een beperkte motoriek. Je kunt niet omgaan met kleine knopjes. Je hebt een andere beperking. Senioren telefoons bieden hiervoor oplossingen. Dit wil niet zeggen dat al die telefoons dezelfde specificaties hebben trouwens. In onze toestelbeschrijvingen geven we zoveel mogelijk informatie over de mogelijkheden per telefoon. Wat kunnen dan die opties zijn?

 • Grote toetsen/pictogrammen
 • Geheugen toetsen op het toetsenbord/startscherm
 • Helder scherm
 • Een handig laadstation (ipv kabeltjes)
 • Extra hard geluid
 • Lichtsignalen wanneer er wordt gebeld
 • Een noodknop (beperkt aantal telefoons)
 • Geschikt voor gehoorapparaat

Soorten seniorentelefoons

Er zijn twee duidelijke soorten te herkennen: de senioren smartphone en de basic telefoon (ook wel feature phone genoemd).

 1. Senioren smartphoneDe seniorensmartphone is een mobiel waarmee op eenvoudige wijze gebruik gemaakt kan worden van de functies die een normale smartphone ook heeft. Denk hierbij aan een goede camera en de mogelijkheid om te internetten. Hierdoor is het gebruik van bijvoorbeeld WhatsApp ook mogelijk. Verschillen met een normale smartphone: eenvoudiger startscherm, grotere pictogrammen en minder storing met het gehoorapparaat

  Voorbeelden van seniorensmartphones zijn de Doro 8035, Doro 8040 en de Fysic FMA 5000 . Deze telefoons hebben een noodknop die verschillende contactpersonen belt tot er iemand opneemt, voor het geval er iets aan de hand is. En ze zijn geschikt voor een combinatie met een gehoortoestel.

 2. Seniorentelefoon basic - Dit is een eenvoudig toestel, zonder internettoegang (dus ook geen WhatsApp, wel sms). Dit soort telefoon beschikt over grote knoppen en een laadstation. Het scherm is behoorlijk klein maar is goed te gebruiken door het grote formaat van de tekens.

  Voorbeelden van dit soort telefoons zijn de Fysic FM7500 Comfort, de Doro Primo 413 en de Emporia Select. De bekendste merken zijn Amplicomms, Bea-fon, Doro, Emporia, Fysic en Profoon.
  Er zijn ook telefoons te koop die niet beschikken over de senioren specificaties, maar die wel eenvoudig in gebruik zijn, bijvoorbeeld de Alcatel 20.53, de Nokia 105 en de RugGear RG129. Voordeel van dit laatste toestel is dat het tegen een (behoorlijk) stootje kan.

Specificaties toegelicht

 • Lettergrootte - Grotere letters op het scherm dan normale mobieltjes. Het nadeel is dat er minder van op het beeldscherm passen. Hierdoor worden menuteksten nogal eens afgeknipt of moet je wachten tot de tekst langzaam voorbijschuift. 
 • Noodknop - Dit wordt ook wel de assistentieknop genoemd. Druk je de noodknop in, dan gaat een alarm af. Wat er daarna gebeurt, verschilt. Omdat de noodfunctie bij elke telefoon net even anders werkt, adviseert de Consumentenbond om de noodfunctie uit te proberen wanneer er niets aan de hand is. Bij de meeste toestellen wordt eerst een nood-sms gestuurd naar de noodcontacten. Daarna belt het toestel automatisch één voor één de vooraf ingestelde noodnummers, totdat er wordt opgenomen. 
  Wanneer je de noodknop indrukt, gaat deze de vooraf ingestelde noodcontacten bellen. Dit kan misgaan bij voicemail en antwoordapparaten. Aangeraden wordt alleen mobiele nummers zonder voicemaildoorschakeling te gebruiken voor de noodfunctie.
  112 hoort niet op de noodlijst thuis. Wat de politie betreft is deze noodknop bedoeld voor de persoonlijke kring van de gebruiker, zoals buren, kinderen, thuiszorg, verpleging of bekenden.
  GPS bepaling - de Doro Secure 580 stuurt de locatie mee in het sms'je als de noodknop geactiveerd wordt. Deze telefoon is via hulpmiddelen leveranciers aan te schaffen.
 • GeluidAlle mobieltjes voor ouderen hebben extra luide beltonen. Om gesprekken beter te kunnen verstaan bij omgevingsgeluid, kan een oortelefoon met microfoontje (headset) worden aangesloten op de hoofdtelefoonaansluiting. Deze headset kan overigens ook draadloos zijn maar daarvoor heeft de telefoon wel bluetooth nodig (bijvoorbeeld de Doro 6050
  Een aantal telefoons heeft speciale ondersteuning voor hoorapparaten in de T-stand (ringleidingprogramma). Bellen met de telefoon tegen het oor geeft met een digitaal hoorapparaat een even goede of zelfs betere geluidskwaliteit. De telefoons storen niet of nauwelijks op digitale hoorapparaten. Dit speelt wel bij analoge hoorapparaten.
  Er zijn speciale speakers beschikbaar die het geluid van de telefoon kunnen versterken.
 • Licht - Een aantal senioren telefoons kan met licht(flitsen) laten zien dat er gebeld wordt (of dat er een bericht binnen gekomen is).
 • Voorleesfunctie - De toetsen worden voorgelezen als je ze aanraakt.

Seniorentelefoon met of zonder abonnement?

Het kan allebei. Vaak is het gemakkelijker de seniorentelefoon en het abonnement/prepaidpakket los van elkaar aan te schaffen. Er zijn losse telefoons te krijgen via speciale senioren winkels en via zorgorganisaties. Los verkochte seniorentelefoons zijn ‘simlockvrij’. Dat houdt in dat je ze kunt gebruiken in combinatie met een prepaid simkaart of een sim only abonnement van een willekeurige telefoonprovider. Dan kun je het pakket kiezen dat bij jouw verbruik past.

Waar koop je een seniorentelefoon?

Deze telefoons worden minder zichtbaar verkocht in de reguliere telefoonwinkel of elektronicazaak. Je moet er vaak naar vragen. Online is er meer keuze. Op Bellen.com kun je vergelijken en bestellen. Dit kan via de toestelvergelijker

Navigatie