Mobiele telefoons voor ouderen

Geactualiseerd: 02-02-2018

Seniorentelefoons

Seniorentelefoons zijn simpele toestellen waarvan de bediening is aangepast aan ouderen, mensen met beperkingen of mensen, die om wat voor reden dan ook, niet goed overweg kunnen met een 'gewone' mobiel. De benaming seniorentelefoon is in die zin ongelukkig gekozen, het betreft telefoons met een aantal eigenschappen die ontbreken (of niet toereikend zijn) op smartphones en/of andere eenvoudige modellen. 

Doro PhoneEasy 515

Wie heeft er wat aan?

Wie moeite heeft met kleine schermen en minitoetsen, met virtuele toetsenborden of het toestel alleen wil gebruiken voor bellen en sms’en heeft aan een simpel (senioren)toestel voldoende. Het geluid kan meestal extra hard en er zijn toestellen die lichtflitsen laten zien als er gebeld wordt. Voor het opladen zijn geen kleine stekkertjes nodig, je zet het toestel op een oplaadstation. Sommige seniorentelefoons beschikken over een speciale (zelf in te stellen) noodknop en/of sneltoetsen voor belangrijke nummers.

Wat kun je met een seniorentelefoon?

Met een seniorentelefoon kun je bellen met zowel de telefoon aan het oor als via de luidspreker. Bellen en sms'en is mogelijk in heel Europa. Alleen met de seniorentelefoons van Doro kun je ook telefoneren in de Verenigde Staten. Het opstellen van sms’jes gaat net als bij andere simpele mobieltjes met het cijfertoetsenbord. Verder kun je eenvoudige extra's gebruiken, zoals een wekker, rekenmachine en een agenda. Alle toestellen tonen gemiste oproepen en op sommige seniorentelefoons zit een radio, camera of zaklamp.

Een seniorentelefoon heeft veelal de volgende eigenschappen:

Seniorentelefoons hebben grote knoppen Seniorentelefoons hebben een groot scherm Seniorentelefoons hebben fototoetsen Seniorentelefoons hebben nummerherhaling
Grote bedieningstoetsen Groot scherm Fototoetsen
(bij huistelefoons)
Nummerherhaling
Seniorentelefoons hebben een volumeregelaar Seniorentelefoons hebben luide beltonen Seniorentelefoons hebben een lampje bij doofheid Seniorentelefoons kunnen bellen via een luidspreker
Volume regelaar Luide beltonen Bel lampje (bij doofheid) Bellen via de luidspreker

Welke soorten zijn er?

Veel seniorentelefoons bestaan uit één geheel, met zowel de toetsen als het scherm aan de buitenkant. Er bestaan ook schuif- en klaptelefoons waarbij de knoppen automatisch blokkeren met het sluiten van het toestel. Dit voorkomt per ongeluk bellen vanuit de broekzak. Daarnaast kun je met een schuif- of klaptelefoon gemakkelijk een gesprek aannemen of ophangen door het toestel te openen of te sluiten. De Emporia Smart beschikt over een scherm waarover een toetsencover gelegd kan worden. Dit is de eerste seniorensmartphone die Emporia in Nederland uitgebracht heeft. Er zijn overigens ook smartphones beschikbaar die bedoeld zijn voor de seniorenmarkt, die laten we hier even buiten beschouwing.

Doro PhoneEasy 612Wat zijn de beste seniorentelefoons?

Er zijn meerdere goede seniorentelefoons op de markt, maar in een test (2013) van de Consumentenbond kreeg ook een aantal toestellen een onvoldoende. Zo laten de goedkopere modellen het afweten op gebruiksgemak, maar ook niet elk duur model is goed in dit opzicht. De Consumentenbond testte 12 seniorentelefoons op gebruiksgemak, bellen en sms’en, de accu, degelijkheid en veelzijdigheid. De test werd gedaan door negen ouderen tussen de 60 en 78 jaar.

De Doro PhoneEasy 612 kwam als ‘beste uit de test’ gevolgd door de Doro PhoneEasy 515. De Bea-fon S200 werd beoordeeld als ‘beste koop’. De Profoon PM-585 kreeg een onvoldoende. De Doro PhoneEasy 740 is de eerste seniorensmartphone op de markt. Bekijk de review van de Doro PhoneEasy 740. Helaas is ons geen nieuwere test bekend.

Seniorentelefoon Bea-fon S200 Lettergrootte

Seniorentelefoons hebben grotere letters op het scherm dan normale mobieltjes. Het nadeel van grote letters is dat er minder van op het beeldscherm passen. Ook worden menuteksten nogal eens afgeknipt en dan moet je wachten tot de tekst langzaam voorbij schuift. Bij Doro, Emporia en Tiptel is de grootte van de letters instelbaar.

Scherm

De schermen van de meeste testtelefoons zijn redelijk tot goed. De Profoon PM-585 heeft een kleurig oranje scherm dat weinig contrast heeft en slecht afleesbaar is.

Toetsen

Alle geteste telefoons hebben een verlicht toetsenbord, waardoor de toetsen ook in het donker afleesbaar zijn. Vooral de Doro PhoneEasy 505 heeft een prettige, heldere achtergrondverlichting van de knoppen. Sommige toestellen kunnen uitspreken welke toetsen zijn ingedrukt. Kies je een nummer, dan hoor je bijvoorbeeld 'nul-zes-etc'.

Geluid

Alle seniorentelefoons - behalve de Alcatels en de Vodafone - hebben extra luide beltonen. Sommige toestellen kunnen daarnaast de gebruiker attenderen op een inkomend gesprek door het ledlampje te laten knipperen. Om gesprekken beter te kunnen verstaan bij omgevingsgeluid, kan een oortelefoon met microfoontje (headset) worden aangesloten op de hoofdtelefoonaansluiting. Draadloze headsets geven meer bewegingsvrijheid, maar de telefoon moet daarvoor wel bluetooth ondersteunen.

Een aantal van de geteste telefoons heeft speciale ondersteuning voor hoorapparaten in de T-stand (ringleidingprogramma). Bellen met de telefoon tegen het oor geeft met een modern digitaal hoorapparaat een even goede of zelfs betere geluidskwaliteit. Volgens het testpanel storen telefoons overigens niet of nauwelijks op moderne digitale hoorapparaten. Analoge hoorapparaten ondervinden wel storing van mobieltjes.

Noodknop

Druk je de noodknop in, dan gaat een alarm af. Wat er daarna gebeurt, verschilt. Omdat de noodfunctie bij elke telefoon net even anders werkt, adviseert de Consumentenbond om de noodfunctie uit te proberen wanneer er niets aan de hand is. Bij de meeste toestellen wordt eerst een nood-sms gestuurd naar de noodcontacten. Daarna belt het toestel automatisch één voor één de vooraf ingestelde noodnummers, totdat er wordt opgenomen. Andere benaderingen zijn er ook.

Aangeraden wordt alleen mobiele nummers te gebruiken voor de noodfunctie. Wanneer je de noodknop indrukt, gaat deze de vooraf ingestelde noodcontacten bellen. Het is belangrijk om te weten dat dat kan misgaan bij voicemail en antwoordapparaten.

Geen 112

112 hoort op de noodlijst niet thuis. Het alarmnummer 112 is bedoeld voor heel spoedeisende situaties. Wat de politie betreft is een noodknop op de telefoon vooral bedoeld voor de persoonlijke kring van de gebruiker, zoals buren, kinderen, thuiszorg en bekenden.

Smartphone

Er zijn smartphones beschikbaar die speciaal voor senioren ontwikkeld zijn. Internet is wel toegankelijk, maar aanpassen gaat niet makkelijk. Hierdoor is het moeilijker om ongemerkt of onbedoeld kosten te maken. Een eenvoudige smartphone is bijvoorbeeld de Emporia Smart. Andere geschikte telefoons zijn de Doro Liberto 825, de Doro 8031 en de Fysic FMA 5000.

Los toestel of met abonnement?

Het gemakkelijkst is om de seniorentelefoon en het abonnement/prepaidpakket los van elkaar aan te schaffen. Los verkochte seniorentelefoons zijn meestal ‘simlockvrij’. Dat houdt in dat je ze kunt gebruiken in combinatie met een prepaid simkaart of een sim only abonnement van een willekeurige telefoonprovider.

Waar kun je seniorentelefoons (online) kopen?

Seniorentelefoons zijn zeer beperkt te koop in telefoonwinkels en elektronicawinkels. In webwinkels is de keuze groter. Ook op Bellen.com kun je seniorentoestellen vergelijken. Raadpleeg hiervoor onze Toestelwijzer.