Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Mobiele telefoons voor ouderen

Geactualiseerd: 26-07-2019

991782.jpgbasedoro-8035-blauw1.jpgfysic-fma-5000-smartphone-voor-senioren.png

Seniorentelefoons zijn simpele toestellen waarvan de bediening is aangepast aan ouderen, mensen met beperkingen of mensen, die om wat voor reden dan ook, niet goed overweg kunnen met een 'gewone' mobiel. De benaming seniorentelefoon is in die zin ongelukkig gekozen, het betreft telefoons met een aantal eigenschappen die ontbreken (of niet toereikend zijn) op smartphones en/of andere eenvoudige modellen.

Voordelen van een seniorentelefoon

 • Een handige noodknop (niet alle telefoons)
 • Grote toetsen/pictogrammen
 • Helder scherm
 • Een handig laadstation
 • Extra hard geluid
 • Lichtsignalen wanneer er wordt gebeld

Titel: Seniorentelefoons hebben grote knoppen

Titel: Seniorentelefoons hebben een groot scherm

Titel: Seniorentelefoons hebben fototoetsen

Titel: Seniorentelefoons hebben nummerherhaling

Grote bedieningstoetsen

Groot scherm (bij smartphone)

Fototoetsen
(bij huistelefoons)

Nummerherhaling

Titel: Seniorentelefoons hebben een volumeregelaar

Titel: Seniorentelefoons hebben luide beltonen

Titel: Seniorentelefoons hebben een lampje bij doofheid

Titel: Seniorentelefoons kunnen bellen via een luidspreker

Volume regelaar

Luide beltonen

Bel lampje (bij doofheid)

Bellen via de luidspreker

Soorten seniorentelefoons

In principe zijn er twee vormen waarin de seniorentelefoon verkregen kan worden. Namelijk de senioren smartphone en de basic seniorentelefoon.

De senioren smartphone

De seniorensmartphone is een mobiel voor ouderen waarmee op eenvoudige wijze gebruik kan worden gemaakt van de functies die een normale smartphone ook bezit. Denk hierbij aan een goede camera, 4G-aansluiting en de playstore waar alle apps gedownload kunnen worden.

Sommige smartphones voor ouderen hebben zelfs extra functies zoals de Doro 8031 die een noodknop bevat die verschillende contactpersonen belt tot er iemand opneemt, voor het geval er iets aan de hand is.

Verschillen met een normale smartphone

 • Eenvoudiger startscherm
 • Grotere pictogrammen
 • Minder storing met het gehoorapparaat

Een voorbeeld van een seniorensmartphone is de Doro 8031. Ook kun je een normale smartphone gebruiken en het startscherm eenvoudiger maken met een app zoals <link>Senior Phone</link>. Het nadeel is dan wel dat je niet beschikt over extra hard geluid en minder storing met het gehoorapparaat.

Seniorentelefoon basic

Wanneer je minder waarde hecht aan de apps en het installeren hiervan wat lastig klinkt, kun je ervoor kiezen een basic seniorentelefoon te gebruiken.

Deze telefoon beschikt over grote knoppen en een laadstation. Vaak is het scherm wat kleiner maar wordt alles wel met grote letters afgebeeld. Deze telefoon is alleen handig te gebruiken voor bellen en sms’en.

Voordelen van de seniorentelefoon Basic

 • Lettergrootte

Mobieltjes voor ouderen hebben grotere letters op het scherm dan normale mobieltjes. Het nadeel van grote letters is dat er minder van op het beeldscherm passen. Ook worden menuteksten nogal eens afgeknipt en dan moet je wachten tot de tekst langzaam voorbijschuift. Bij Doro, Emporia en Tiptel is de grootte van de letters instelbaar.

 • Noodknop

Druk je de noodknop in, dan gaat een alarm af. Wat er daarna gebeurt, verschilt. Omdat de noodfunctie bij elke telefoon net even anders werkt, adviseert de Consumentenbond om de noodfunctie uit te proberen wanneer er niets aan de hand is. Bij de meeste toestellen wordt eerst een nood-sms gestuurd naar de noodcontacten. Daarna belt het toestel automatisch één voor één de vooraf ingestelde noodnummers, totdat er wordt opgenomen. Andere benaderingen zijn er ook.

Aangeraden wordt alleen mobiele nummers te gebruiken voor de noodfunctie. Wanneer je de noodknop indrukt, gaat deze de vooraf ingestelde noodcontacten bellen. Het is belangrijk om te weten dat dat kan misgaan bij voicemail en antwoordapparaten.

Geen 112

112 hoort op de noodlijst niet thuis. Het alarmnummer 112 is bedoeld voor heel spoedeisende situaties. Wat de politie betreft is een noodknop op de telefoon vooral bedoeld voor de persoonlijke kring van de gebruiker, zoals buren, kinderen, thuiszorg en bekenden

 • Geluid

Alle mobieltjes voor ouderen (behalve de Alcatels en de Vodafone) hebben extra luide beltonen. Sommige toestellen kunnen daarnaast de gebruiker attenderen op een inkomend gesprek door het ledlampje te laten knipperen. Om gesprekken beter te kunnen verstaan bij omgevingsgeluid, kan een oortelefoon met microfoontje (headset) worden aangesloten op de hoofdtelefoonaansluiting. Deze headset kan overigens ook draadloos zijn maar daarvoor heeft de telefoon wel bluetooth nodig.

Een aantal van de geteste telefoons heeft speciale ondersteuning voor hoorapparaten in de T-stand (ringleidingprogramma). Bellen met de telefoon tegen het oor geeft met een modern digitaal hoorapparaat een even goede of zelfs betere geluidskwaliteit. Volgens het testpanel storen telefoons overigens niet of nauwelijks op moderne digitale hoorapparaten.

Analoge hoorapparaten ondervinden wel storing van mobieltjes.

Seniorentelefoon met of zonder abonnement?

Het gemakkelijkst is om de seniorentelefoon en het abonnement/prepaidpakket los van elkaar aan te schaffen. Los verkochte seniorentelefoons zijn meestal ‘simlockvrij’. Dat houdt in dat je ze kunt gebruiken in combinatie met een prepaid simkaart of een sim only abonnement van een willekeurige telefoonprovider.

Waar koop je een seniorentelefoon?

Een mobiele telefoon voor ouderen wordt minder verkocht in de reguliere telefoonwinkel of elektronicazaak. Bij de Blokker worden deze overigens nog wel verkocht. Toch is er online meer keus. Ook op bellen.com kun je een mobiel voor ouderen vergelijken. Dit kan via de toestelvergelijker.

Navigatie