Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

De EU-landen volgens jouw mobiele provider

Waarschijnlijk weet je het wel, sinds juni 2017 kun je de Nederlandse bundels ook in de Europese Unie gebruiken, zonder extra kosten. Roamen tegen thuistarief. Weet jij zo in welke landen in Europa je zorgeloos kunt bellen en internetten? Vreemd genoeg wordt het aantal EU-landen in de telecomwereld nogal verschillend geïnterpreteerd. Want bij een aantal providers vallen niet alleen de lidstaten onder deze tarifering. Maar geldt dit voor meer bestemmingen. Dus zelfs als je ze zo op kunt lepelen, is het handig even te checken wat jouw provider doet.

Zo rekent bijvoorbeeld alleen Vodafone Albanië tot de EU-zone. Gelukkig geldt dat bij de meeste aanbieders ook voor Zwitserland (handig voor onderweg). T-Mobile doet dit expliciet niet. Kortom, het kan verschillen! Bellen.com heeft onderzocht welke landen er per provider gedekt worden door je Nederlandse bundel.

eu-landen-ondersteund-bij-welke-provider.png

In welke landen kun je gratis roamen?

Gratis slaat in dit geval op het feit dat alle roamingtoeslagen binnen de EU zijn komen te vervallen. Al het verbruik wordt afgerekend met jouw Nederlandse bundels of tegoed. Je kunt in ieder geval 'gratis' roamen in alle 27 landen van de Europese Unie: België, Bulgarije, Cyprus (maar niet in het Turkse gedeelte), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Nederland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden. In principe vallen eilanden(groepen) die onderdeel uitmaken van een land ook onder de regeling. Bijvoorbeeld de Balearen, de Azoren en de Canarische eilanden. Liechtenstein, Noorwegen en IJsland zitten in de 'Europese Economische Ruimte'. Daar geleden de EU-regels ook voor.   

Oekraïne wordt sinds 11 april 2022  tot  de groep Roam Like At Home landen gerekend. Dit hebben de Europese telecompartijen en MVNO's afgesproken met hun Oekraïense collega providers. Dus je belt, sms't en internet daar net zo als in Nederland. Dit is vrij uitzonderlijk omdat Oekraïne geen EU lid is.

Gratis roaming is beperkt tot je bundel

Kijk goed na wat er inbegrepen is in je abonnement. Velen hebben een bundel waar internet is inbegrepen, vaak tot een bepaalde limiet. Dus alleen wat in je bundel of abonnement zit is 'gratis' in de EU. Omdat de meeste mensen meer MB's gebruiken tijdens de vakantie hebben we een advies: gebruik zoveel mogelijk de gratis wifi van het hotel, restaurant of camping.

Wat als je boven je verbruikslimiet gaat?

Binnen de Europese Unie betaal je dan de tarieven die je provider heeft voor het (Nederlandse) binnenland.

Waar wel en waar niet roamen tegen thuistarief?

In de zomer van 2017 was er nog wat verwarring over welke landen met eventuele overzeese gebiedsdelen wél en welke niet bij de EU-lidstaten horen. Inmiddels is dat gelukkig recht getrokken. Toch zijn er aanbieders die zelf een invulling geven aan de landen in 'hun' Europese Unie. We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste uitzonderingen bij de grootste aanbieders:

Belangrijkste EU-uitzonderingslanden, bij wie wel

Landenlijst ben.gif hollandsnieuwe.gif kpn.gif lebara-mobile.gif budget-mobiel.gif simpel.gif simyo.gif t-mobile.gif tele2.gif vodafone.gif youfone.gif
Abo
Albanië
Aland eilanden
Andorra
Ceuta
Faeröer Eilanden
Franse Antillen
Frans-Guyana
Franse Zuidelijke gebieden
Frans-Polynesië
Gibraltar
IJsland
Isle Of Man
Liechtenstein
Mayotte
Monaco
Noorwegen
Oekraïne
Réunion
San Marino
Svalbard en Jan Mayen
Turkije
Vaticaanstad
Verenigd Koninkrijk
Zwitserland

We hebben ook een overzicht gemaakt met alle aanbieders van wie we de tarieven hebben kunnen vinden, bekijk hier het totaalplaatje. Staan hier nog echte vreemde zaken in? Ja, Lycamobile en Lebara hebben een aantal nieuwsbief-roamingtarieven-eu.jpglanden niet in de tarievenoverzichten staan, dus weten we niet welke tarieven daar gelden. Dit geldt voor onder andere Mayotte en Vaticaanstad. En bij Lebara prepaid kun je goedkoper in de overzeese gebiedsdelen bellen dan in bijvoorbeeld Frankrijk zelf (dit geldt voor bijvoorbeeld Frans-Guyana, omdat deze tarieven afwijken van de EU-tarieven staat dit niet in bovenstaand overzicht, wel in onze Buitenlandvergelijker. Bij Vodafone zijn er verschillen tussen prepaid en de abonnementen: in Turkije en Andorra betaal je met prepaid wel roamingkosten, met een abonnement niet.

Geen EU-landen, wel Europees

Er is een aanzienlijk aantal Europese landen dat (nog) niet bij de Europese Unie hoort, nooit gaat horen of niet wil horen. En waar je dus andere tarieven kunt betalen. Waar hebben we het dan over? Er zijn 5 kandidaat-lidstaten: Turkije, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië en Albanië. En 2 potentiële kandidaat-lidstaten: Bosnië-Herzegovina en Kosovo. Landen die geen lid (meer) zijn: Andorra, Albanië, Groot-Brittannië, Monaco, San Marino, Vaticaanstad en Zwitserland. En er zijn 4 landen waarvoor de Roam Like at Home regels ook gelden. Drie daarvan horen bij de zogeheten 'Europese Economische Ruimte'. Dat zijn Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. In Oekraïne geldt Roam Like At Home ook, vanaf 11 april 2022. Het Verenigd Koninkrijk is sinds 31 januari 2020 geen lid meer van de EU. Wat er precies gaat gebeuren met de roamingregels in het land is nog onbekend. Wel hebben KPN, Vodafone en T-Mobile aangegeven dat de Roam Like at Home regels voorlopig gewoon blijven gelden.

Balearen? Azoren? Eilanden, wat hoort waar bij?

Veel mensen gaan naar een zonnig eiland op vakantie. Veel populaire bestemmingen horen bij de EU-landen en dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Die eilanden hoeven niet eens voor de kust van Europa te liggen... en ja, de Franse Antillen vallen onder de Roam Like at Home regeling. De Nederlandse Antillen (Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Saba, St. Eustatius en Bonaire) daarentegen niet. Bekijk onderstaand overzicht:

Eilanden behorend bij de EU-landen
Kanaal Eilanden Alderney, Jersey, Guernsey, Herm, Sark
Franse Antillen Martinique, Saint-Barthélemy, Saint-Martin en
Guadeloupe (Desirade, Marie-Galante, Terre en Saintes eilanden )
Franse Zuidelijke en Antarctische gebieden Saint-Paul en Amsterdam, Crozeteilanden, Kerguelen,
Adélieland (Frans Antarctisch gebied)
en de Verspreide Eilanden in de Indische Oceaan
Frans-Polynesië  o.a. Bora Bora en Tahiti
Portugal Azoren, Madeira
Spanje Balearen (Menorca, Majorca, Cabrera, Ibiza en Formentera),
Canarische Eilanden (El Hierro, Fuerteventura, Gran Canaria,
La Gomera, Lanzarote, La Palma en Tenerife)

Let op!

  • Cyprus: in het Europese deel is de roaming gratis, maar kom je in de 'neutrale zone' of in het Turkse deel dan moet je betalen voor roaming.
  • Monaco: Je rijdt (of racet) er zo door heen, je roamt gratis op de Franse netwerken. Het mobiele netwerk van Monaco zelf is niet altijd gratis.
  • Groot-Brittannië (Verenigd Koninkrijk) en Noord-Ierland: sinds 31 januari 2020 behoren ze door de Brexit niet meer tot de Europese Unie.
    Wat er precies gaat gebeuren met de roamingkosten is nog onduidelijk. Voorlopig gaat er op dat gebied niets veranderen.

Roaming buiten de EU?

Roaming buiten de EU, en dan vooral dataroaming, kan erg duur zijn, dus controleer de tarieven van je provider voordat je buiten de EU op reis gaat. Je kunt alle landen met bijbehorende tarieven terugvinden in onze Buitenland vergelijking.

Vanuit Nederland bellen naar het buitenland?

Dan gelden andere tarieven! Vergelijk Bellen naar het buitenland.

Extra informatie op de website van de Europese Unie


Geactualiseerd: vrijdag 8 juli 2022

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Je kunt me ook op Poliswijzer tegenkomen. Ik ben Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie