Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

De EU-landen volgens jouw provider

Geactualiseerd: 27-06-2019

Vanaf juni 2017 kun je de Nederlandse bundels ook in de Europese Unie gebruiken, zonder extra kosten. Roamen tegen thuistarief. Weet jij zo in welke landen je zorgeloos kunt bellen en internetten met de mobiele telefoon? Vreemd genoeg wordt het aantal EU-lidstaten in de telecomwereld nogal verschillend geïnterpreteerd. Dus zelfs als je ze zo op kunt lepelen, is het handig even te checken wat jouw provider doet.

Zo rekent bijvoorbeeld alleen Vodafone Albanië tot de EU-zone. Gelukkig geldt dat bij de meeste aanbieders ook voor Zwitserland (handig voor onderweg). T-Mobile doet dit expliciet niet. Kortom, het kan verschillen! Bellen.com heeft onderzocht welke landen er per provider gedekt worden door je Nederlandse bundel.

eu-landen-ondersteund-bij-welke-provider.png

In welke landen kun je gratis roamen?

Gratis slaat in dit geval op het feit dat alle roamingtoeslagen binnen de EU zijn komen te vervallen. Al het verbruik wordt afgerekend met jouw Nederlandse bundels of tegoed. Je kunt in ieder geval 'gratis' roamen in alle landen van de Europese Unie: België, Bulgarije, Cyprus (maar niet in het Turkse gedeelte), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje,Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) en Zweden. In principe vallen eilanden(groepen) die onderdeel uitmaken van een land ook onder de regeling. Bijvoorbeeld de Balearen, de Azoren en de Canarische eilanden.

Gratis roaming is beperkt tot je bundel

Kijk goed na wat er inbegrepen is in je abonnement. Velen hebben een bundel waar internet is inbegrepen, vaak tot een bepaalde limiet. Dus alleen wat in je bundel of abonnement zit is 'gratis' in de EU. Omdat de meeste mensen meer MB's gebruiken tijdens de vakantie hebben we een advies: gebruik zoveel mogelijk de gratis wifi van het hotel, restaurant of camping.

Wat als je boven je verbruikslimiet gaat?

Binnen de Europese Unie betaal je dan de tarieven die je provider heeft voor het binnenland.

Waar wel en waar niet roamen tegen thuistarief?

In de zomer van 2017 was er nog wat verwarring over welke landen met eventuele overzeese gebiedsdelen wél en welke niet bij de EU-lidstaten horen. Inmiddels is dat gelukkig recht getrokken. Toch zijn er aanbieders die zelf een invulling geven aan de landen in 'hun' Europese Unie. We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste uitzonderingen bij de grootste aanbieders:

Belangrijkste EU-uitzonderingslanden

Landenlijst ben.gif hollandsnieuwe.gif kpn.gif lebara-mobile.gif robin-mobile.gif simpel.gif simyo.gif t-mobile.gif tele2.gif vodafone.gif youfone.gif
Abo
Albanië
Aland eilanden
Andorra
Ceuta
Faeröer Eilanden
Franse Antillen
Frans-Guyana
Franse Zuidelijke gebieden
Frans-Polynesië
Gibraltar
Isle Of Man
Mayotte
Monaco
Réunion
San Marino
Svalbard en Jan Mayen
Turkije
Vaticaanstad
Zwitserland

We hebben ook een overzicht gemaakt met alle aanbieders van wie we de tarieven hebben kunnen vinden, bekijk hier het totaalplaatje. Staan hier nog echte vreemde zaken in? Ja, Lycamobile heeft een behoorlijk aantal nieuwsbief-roamingtarieven-eu.jpglanden niet in haar tarievenoverzichten staan, dus weten we niet welke tarieven daar gelden. Onder andere Monaco, San Marino, Gibraltar, Vaticaanstad en alle Franse overzeese gebiedsdelen missen daar. En bij Lebara prepaid lijkt het erop dat je goedkoper in de overzeese gebiedsdelen kunt bellen dan in bijvoorbeeld Frankrijk zelf. Bij Vodafone zijn er verschillen tussen prepaid en de abonnementen: in Turkije en Andorra betaal je met prepaid wel roamingkosten, met een abonnement niet.

Geen EU-lidstaten, wel Europees

Er is een aanzienlijk aantal Europese landen dat (nog) niet bij de Europese Unie hoort, nooit gaat horen of niet wil horen. En waar je dus andere tarieven kunt betalen. Waar hebben we het dan over? Er zijn zes kandidaat lidstaten. Dit zijn IJsland, Turkije, Montenegro, Noord-Macedonië en.Servië. En twee potentiële lidstaten, Bosnië-Herzegovina en Kosovo. Landen die geen lid zijn: Andorra, Albanië. Monaco, San Marino, Vaticaanstad en Zwitserland. En een drietal landen waarvoor de roam like at home regels ook gelden. Dat zijn Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Deze landen horen bij de zogeheten 'Europese Economische Ruimte'.

Balearen? Azoren? Eilanden, wat hoort waar bij?

Veel mensen gaan naar een zonnig eiland op vakantie. Veel populaire bestemmingen horen bij de EU-landen en dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Die eilanden hoeven niet eens voor de kust van Europa te liggen... en ja, de Franse Antillen vallen onder de roam like at home regeling. De Nederlandse Antillen (Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Saba, St. Eustatius en Bonaire) daarentegen niet. Bekijk onderstaand overzicht:

Eilanden behorend bij de EU-landen
Kanaal Eilanden Alderney, Jersey, Guernsey, Herm, Sark 
Franse Antillen Martinique, Saint-Barthélemy, Saint-Martin en
Guadeloupe (Desirade, Marie-Galante, Terre en Saintes eilanden ) 
Franse Zuidelijke en Antarctische gebieden Saint-Paul en Amsterdam, Crozeteilanden, Kerguelen,
Adélieland (Frans Antarctisch gebied)
en de Verspreide Eilanden in de Indische Oceaan
Frans-Polynesië  o.a. Bora Bora en Tahiti
Portugal Azoren, Madeira
Spanje Balearen (Menorca, Majorca, Cabrera, Ibiza en Formentera),
Canarische Eilanden (El Hierro, Fuerteventura, Gran Canaria,
La Gomera, Lanzarote, La Palma en Tenerife) 

Let op!

  • Cyprus! In het Europese deel is de roaming gratis, maar kom je in de 'neutrale zone' of in het Turkse deel dan moet je betalen voor roaming.
  • Monaco! Je rijdt (of racet) er zo door heen, je roamt gratis op de Franse netwerken, maar het mobiele netwerk van Monaco zelf is (meestal) niet gratis.
  • Groot-Brittannië (Verenigd Koninkrijk) en Noord-Ierland! Vanaf 31 oktober 2019 behoren ze niet meer tot de Europese Unie en moet je daar voor roaming betalen. 

Roaming buiten de EU?

Roaming buiten de EU, en dan vooral dataroaming, kan erg duur zijn, dus controleer de tarieven van je provider voordat je buiten de EU op reis gaat. Je kunt alle landen met bijbehorende tarieven terugvinden in onze Buitenland vergelijking.

Vanuit Nederland bellen naar het buitenland?

Dan gelden andere tarieven! Vergelijk Bellen naar het buitenland.

Extra informatie op de website van de Europese Unie

Navigatie