Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Overstap informatie via internet, mobiel en vast bellen

Geactualiseerd: 07-12-2017

Telecomwet maakt overstappen eenvoudiger

De Telecomwet van 1 juli 2009 regelt dat consumenten hun telecomabonnementen (bijvoorbeeld voor internet of voor mobiele of vaste telefonie) makkelijker kunnen opzeggen na afloop van de eerste contractperiode. Je kunt maandelijks opzeggen in plaats van dat je ongemerkt voor weer een jaar vastzit aan een abonnement. Door deze maatregel is het overstappen naar een andere aanbieder ook eenvoudig geworden. De maand opzegtermijn begint te lopen zodra je opzegt. Stel, je zegt op 3 juli je contract op, dan moet het contract ontbonden zijn per 4 augustus.

contract-overstappen-2.jpg

Opzegtermijn en opzegrecht

Voor consumenten geldt zowel het opzegrecht bij contractswijzigingen als het recht op één maand opzegtermijn. Een aanbieder mag niet zomaar zijn voorwaarden wijzigen. Hij moet jou:

  • tenminste vier weken vóór de voorgenomen wijziging informeren,
  • de mogelijkheid bieden de overeenkomst kosteloos te beëindigen, indien de wijziging niet voordelig is voor jou,
  • tenminste vier weken van tevoren over dit opzegrecht informeren.

Dankzij aanpassingen vin de telecomwet zijn sinds 25 mei 2011 de overstapdrempels nog verder verlaagd. Zo mag het overzetten van het telefoonnummer van de oude naar de nieuwe aanbieder niet langer dan één werkdag in beslag nemen. Je mag niet langer dan een dag zonder bijvoorbeeld telefonie zitten omdat je hetzelfde nummer wilt blijven gebruiken. Ten tweede mogen er geen consumentencontracten meer worden aangeboden met een contractsduur van meer dan 24 maanden. Ook moeten aanbieders de mogelijkheid bieden een contract met een duur van maximaal 12 maanden aan te gaan. Ook als je een opzegtermijn hebt van één maand (bij een maandcontract of als je contract nog 1 maand duurt), moet jouw aanbieder je bij een contractswijziging vier weken van tevoren informeren over de wijziging en het opzegrecht.

Hoe stap ik over van en naar telefonie via internet?

Bij abonnementen voor internetbellen gelden grofweg dezelfde regels als die van toepassing zijn voor de standaard ADSL-, kabel- of glasinternetabonnementen (zonder telefonie). Je moet rekening houden met de volgende stappen:

  1. Huidige contractvoorwaarden checken
  2. Nieuw abonnement bestellen op Bellen.com of op Internetten.nl
  3. Huidige abonnement op laten zeggen door de nieuwe aanbieder

De gouden regel bij het overstappen is om altijd te controleren of je nieuwe aanbieder je contract gaat beëindigen. Is dit niet het geval, zeg dan nooit je lopende contract op voordat de overstap is geregeld.

Meestal kan je oude abonnement door de nieuwe provider opgezegd worden tijdens het aanmeldproces. Is dit niet het geval? Zeg je huidige contract pas op na een bevestiging van de nieuwe provider dat je nummer overgenomen kan worden, niet eerder.

Overstappen van ISDN naar een product voor bellen via het internet kan niet altijd met volledig nummerbehoud, bij de meeste aanbieders is het hooguit mogelijk om alleen je hoofdnummer mee te nemen.

Carrier Select en Carrier PreSelect

Toen Bellen.com in 1998 begon waren er nog maar weinig alternatieven ten opzichte van het traditionele abonnement van KPN. Op deze site was het mogelijk je aan te melden voor Carrier Select (CS) waarbij goedkoper gebeld kan worden door een code in te toetsen voor het nummer waar je naar toe wilt bellen. De aanmelding is nodig om de kosten van je bankrekening af te kunnen schrijven. Later werd ook Carrier PreSelectie (CPS) mogelijk, waarbij deze code al voorgeprogrammeerd was in de centrale en je automatisch via een voordelige provider kon bellen. Deze belvormen hebben hun langste tijd gehad door de opkomst van internettelefonie, waarbij deze belvorm niet aangeboden wordt (werkt alleen via het PSTN-netwerk van KPN, het ouderwetse vaste net).

Carrier (Pre)Select opzeggen

Het is bij CS en CPS niet nodig om deze diensten op te zeggen als je er geen gebruik van wilt maken of als je over wilt stappen naar een andere aanbieder. Bij CS hoef je enkel de code niet meer voor het telefoonnummer in toetsen, zodat je automatisch weer via KPN belt. Bij CPS kun je bellen naar het gratis nummer 0800-1273 van KPN. Hier kun je zelf instellen via welke provider je wilt bellen, het is dan ook mogelijk om KPN zelf te selecteren. Bij zowel CS als CPS kun je je formeel afmelden bij de provider, of je toestemming tot automatische incasso intrekken. Dit is in de praktijk echter niet nodig. Op het moment dat je geen gebruik maakt van de dienst, worden er ook geen kosten afgeschreven en kun je je gerust aanmelden voor een andere dienst.

Overstap informatie mobiele telefonie

Zit je aan het einde van je mobiele contract, dan is het vrijwel altijd voordelig om over te stappen. Wil je een nieuwe telefoon, dan kun je deze soms gratis of met een flinke korting krijgen, of kiezen voor een toestelbundel, waarbij je per maand voor het toestel betaalt. Ben je tevreden met je telefoon, dan kun je overstappen op sim-only en daardoor flink besparen op je abonnementskosten. Het is, hoe dan ook, zelden voordelig om je oude abonnement onnodig lang door te laten lopen.

Mobiel abonnement opzeggen

Bij het overstappen van het ene mobiele abonnement naar het andere is het vooral belangrijk dat je rekening houdt met de minimale contractsduur van je huidige abonnement. Je kunt op elk moment tijdens deze periode je abonnement beeindigen, maar je dient hem dan wel uit te zitten tot het einde van de minimale looptijd of je kunt het contract afkopen. Wil je er meteen van af, bijvoorbeeld omdat je van de baas een nieuw nummer krijgt, dan kun je het contract bij de meeste partijen afkopen. Je betaalt dan echter wel alle abonnementskosten van de maanden die nog in het contract zitten in één keer. Doorgaans kun je tot één maand voordat de minimale contractsduur afloopt het abonnement opzeggen. Ben je hier te laat mee, dan loopt het abonnement steeds een maand door. In onze tariefvergelijking voor mobiele telefonie kun je de voorwaarden per abonnement vinden. Let op! Opzeggen is iets anders dan overstappen, bij het opzeggen van een contract zeg je ook het gebruik van jouw mobiele nummer op. Bij een overstap met nummerbehoud regelt de nieuwe aanbieder het ontbinden van het contract met de oude aanbieder.

Om te voorkomen dat je te laat bent met opzeggen is het verstandig gebruik te maken van onze gratis ContractWekker, deze dienst stuurt je een automatisch mailtje op het moment dat je kunt overstappen.

Vaak kun je al voor het einde van het contract een nieuwe telefoon krijgen door bijvoorbeeld het contract te verlengen, of door over te stappen naar een andere provider. Je kunt je nieuwe mobieltje dan gelijk gebruiken, maar het nieuwe abonnement gaat pas in op het moment dat je oude abonnement is afgelopen. Blijf je bij je huidige provider, dan kun je je contract verlengen. Ook dan kun je vaak een nieuwe telefoon met korting krijgen of op 'afbetaling' (in dat geval betaal je een vast bedrag per maand voor het toestel).

Vanaf welk moment mobiel abonnement verlengen

contract-verlengen-2.jpg

Het is mogelijk om je abonnement te verlengen voordat deze is afgelopen, het voordeel is dat je dan eerder een nieuw mobieltje kunt ontvangen. Tot november 2010 was het vaak mogelijk om tot vier maanden voor het aflopen van het contract al het abonnement te verlengen en een nieuw toestel te ontvangen, sindsdien hebben sommige providers deze periode ingekort en in het geval van KPN (en dochters) later van 3 maanden weer terug naar een langere termijn, namelijk 6 maanden:

  • KPN (en dochters Hi en Telfort): vanaf 6 maanden voor aflopen contract
  • Vodafone: vanaf 4 maanden voor aflopen contract
  • T-Mobile: vanaf 4 maanden voor aflopen contract
  • Tele2: vanaf 3 maanden voor aflopen contract

Nummerbehoud mobiel

Het nummer is van jou, je kunt het gewoon meenemen naar een nieuw contract. Voor nummerbehoud bij mobiele telefonie geldt dezelfde gouden regel als bij internettelefonie: controleer of je nieuwe aanbieder je contract gaat beëindigen, is dit niet het geval, zeg nooit je lopende contract op voordat de overstap geregeld is.

Overstappen, ook als je geen nieuw mobieltje wilt

Het is vaak ook voordelig om na de minimale contractsperiode over te stappen op een sim-only abonnement, dit kan behoorlijk in de kosten schelen. Op het moment dat je een 'gratis' mobieltje ontvangt of een mobieltje met een flinke korting krijgt zijn deze extra kosten meegenomen in de abonnementskosten die je maandelijks betaalt. Aan het einde van de minimale looptijd van je contract ben je niet verplicht om over te stappen, maar als je geen nieuw mobieltje wenst en niets doet dan blijf je maandelijks betalen voor de oude telefoon (die je eigenlijk al hebt afbetaald). Daarom is zo snel mogelijk overstappen het devies, zo bespaar je zo veel mogelijk!

Prepaid opzeggen en nummerbehoud

Prepaid hoeft niet opgezegd te worden. Het is echter wel mogelijk je nummer te behouden en dus mee te nemen. Maak je gebruik van nummerbehoud maar heb je nog (veel) beltegoed over, zorg er dan voor dat je voor de overstap je beltegoed opmaakt, anders ben je het kwijt. Soms is het mogelijk je beltegoed te behouden als je overstapt van prepaid naar een abonnement bij dezelfde organisatie (bijvoorbeeld T-Mobile). Lees hier meer over nummerbehoud voor mobiel.

Navigatie