Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Overstap informatie via internet, mobiel en vast bellen

Telecomwet maakt overstappen eenvoudiger

Wil je je abonnement voor telefonie opzeggen en overstappen naar een nieuw telecomabonnement? En denk je dat dit lastig is? Al in de Telecomwet van 1 juli 2009 is geregeld dat je per maand kunt opzeggen, als het contract is afgelopen. Tot 2009 zat je ongemerkt weer voor een jaar vast aan een contract. Nu heb je een maand opzegtermijn.  Hierdoor is het overstappen naar een andere aanbieder heel eenvoudig geworden. Die maand opzegtermijn begint te lopen zodra je opzegt. Stel, je zegt op 3 juli het contract op, dan moet het contract ontbonden zijn per 4 augustus. 

contract-overstappen-2.jpg

Hoe lang zit ik aan mijn telecomabonnement vast?

Dat hangt van je contract af. Vaak is dat 1 of 2 jaar, maar er zijn ook maandcontracten. En sommige abonnementen kun je altijd opzeggen. Lees daarom je contract goed door. Aanbieders mogen je niet meer dan 2 jaar aan het abonnement vasthouden.

Dankzij aanpassingen van de telecomwet in 2011 zijn de overstapdrempels nog verder verlaagd. Zo mag het overzetten van het telefoonnummer van de oude naar de nieuwe aanbieder niet langer dan één werkdag in beslag nemen. Je mag niet langer dan een dag zonder bijvoorbeeld telefonie zitten omdat je hetzelfde nummer wilt blijven gebruiken. Verder mogen er geen consumentencontracten meer worden aangeboden met een contractsduur van meer dan 24 maanden. Ook moeten aanbieders jou de mogelijkheid bieden een jaarcontract aan te gaan. Ook als je een opzegtermijn hebt van één maand (bij een maandcontract of als je contract nog 1 maand duurt), moet jouw aanbieder je bij een contractswijziging vier weken van tevoren informeren over de wijziging en het opzegrecht.

Wat moet de aanbieder doen als hij de voorwaarden wil wijzigen?

Een aanbieder mag niet zomaar zijn voorwaarden wijzigen. Hij moet jou:

  • Dit minimaal een maand van tevoren laten weten. 
  • Zo veel mogelijk persoonlijk informeren over deze verandering. Bijvoorbeeld met een brief, e-mail of sms.
    Alleen in de krant zetten is niet voldoende.
  • Laten weten dat je je abonnement kosteloos kunt opzeggen als de wijziging nadelig is voor jou.
  • Laten weten op welke wijze je kunt opzeggen en tot wanneer je de tijd hebt (reageer je niet dan gelden de nieuwe voorwaarden).

Wanneer kan ik mijn abonnement opzeggen?

Is de vaste looptijd van je abonnement voorbij, dan kun je het  opzeggen wanneer je wilt. Je hebt een opzegtermijn van maximaal 1 maand. Die maand gaat meteen lopen op de dag dat je je abonnement opzegt. Zeg je je abonnement niet op, dan blijft je abonnement doorlopen totdat jij het opzegt. 

Wanneer mag ik mijn abonnement niet opzeggen?

1. De aanbieder verhoogt de prijs omdat er een nieuwe regel of wet van de overheid is.
Een voorbeeld: de overheid verhoogt de btw. De aanbieder moet de btw aan jou doorberekenen. Dit is niet zijn eigen keuze. Daarom kun je het abonnement dan niet opzeggen.

2. De aanbieder verhoogt de prijs omdat hij inflatiecorrectie toepast
Een inflatiecorrectie is een prijsverhoging met een percentage dat elk jaar door het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt vastgesteld. Wil de aanbieder een inflatiecorrectie toepassen, dan moet dit wel duidelijk in zijn algemene voorwaarden staan. En ook hoe vaak en wanneer hij dat doet. 

Gouden regel overstappen

Controleer of je nieuwe aanbieder het huidige contract gaat beëindigen.

Waarom? Bijna altijd regelt de nieuwe aanbieder het opzeggen van het contract bij de huidige aanbieder. Alleen als je met een 'deel' overstapt (met bijvoorbeeld alleen telefonie of televisie) is dit niet het geval. En dan moet je zelf opzeggen. Zeg het lopende contract pas op als de overstap geregeld is (want dan weet je ook per wanneer dat kan). Als dit zich voordoet dan krijg je instructies van de telecompartijen, met voorbeeldmailtjes als dat nodig is.

Carrier Select en Carrier PreSelect

Toen Bellen.com in 1998 begon waren er nog maar weinig alternatieven ten opzichte van het traditionele abonnement van KPN. Op deze site was het mogelijk je aan te melden voor Carrier Select (CS) waarbij goedkoper gebeld kan worden door een code in te toetsen voor het nummer waar je naar toe wilt bellen. De aanmelding is nodig om de kosten van je bankrekening af te kunnen schrijven. Later werd ook Carrier PreSelectie (CPS) mogelijk, waarbij deze code al voorgeprogrammeerd was in de centrale en je automatisch via een voordelige provider kon bellen. Deze belvormen hebben hun langste tijd gehad door de opkomst van internettelefonie, waarbij deze belvorm niet aangeboden wordt (werkt alleen via het PSTN-netwerk van KPN, het ouderwetse vaste net).

Carrier (Pre)Select opzeggen

Het is (was) bij CS en CPS niet nodig om deze diensten op te zeggen als je er geen gebruik van wilt maken of als je over wilt stappen naar een andere aanbieder. Bij CS hoef je enkel de code niet meer voor het telefoonnummer in toetsen, zodat je automatisch weer via KPN belt. Bij CPS kun je bellen naar het gratis nummer 0800-1273 van KPN als je bijvoorbeeld weg wilt van Pretium (waar nog steeds klachten over bestaan) en terug wilt naar KPN. 

Overstap informatie mobiele telefonie

Zit je aan het einde van je mobiele contract, dan is het vrijwel altijd voordelig om over te stappen. Wil je een nieuwe telefoon, dan kun je die los kopen, of combineren met een abonnement. Voor de prijs maakt dat niet altijd wat uit, voordeel met een abonnement is dat je daar kunt kiezen voor afbetaling (al dan niet in combinatie met een eenmalige betaling). Ben je tevreden met je telefoon, dan kun je overstappen op sim only. Daardoor kun je flink besparen op je abonnementskosten omdat daar meer partijen actief zijn met scherpe aanbiedingen. Het is, hoe dan ook, het is zelden voordelig om je oude abonnement onnodig lang door te laten lopen.

Mobiel abonnement opzeggen

Bij het overstappen van het ene mobiele abonnement naar het andere is het vooral belangrijk dat je rekening houdt met de minimale contractsduur van je huidige abonnement. Wil je er meteen van af, bijvoorbeeld omdat je van de baas een nieuw nummer krijgt, dan kun je het contract bij de meeste partijen afkopen. Je betaalt dan echter wel alle abonnementskosten van de maanden die nog in het contract zitten in één keer. Doorgaans kun je tot één maand voordat de minimale contractsduur afloopt het abonnement opzeggen. Ben je hier te laat mee, dan loopt het abonnement steeds een maand door. In onze tariefvergelijking voor mobiele telefonie kun je de voorwaarden per abonnement vinden. Let op! Opzeggen is iets anders dan overstappen, bij het opzeggen van een contract zeg je ook het gebruik van jouw mobiele nummer op. Bij een overstap met nummerbehoud regelt de nieuwe aanbieder het ontbinden van het contract met de oude aanbieder.

Om te voorkomen dat je te laat bent met opzeggen is het verstandig gebruik te maken van onze gratis ContractWekker, deze dienst stuurt je een automatisch mailtje op het moment dat je kunt overstappen.

Vaak kun je al voor het einde van het contract een nieuwe telefoon krijgen door bijvoorbeeld het contract te verlengen, of door over te stappen naar een andere provider. Je kunt je nieuwe mobieltje dan gelijk gebruiken, maar het nieuwe abonnement gaat pas in op het moment dat je oude abonnement is afgelopen. Blijf je bij je huidige provider, dan kun je je contract verlengen. Dat is vrijwel altijd te combineren met een nieuwe telefoon.

Vanaf welk moment kun je je mobiel abonnement verlengen?

contract-verlengen-2.jpg

Het is mogelijk om je abonnement te verlengen voordat deze is afgelopen, het voordeel is dat je dan eerder een nieuw mobieltje kunt ontvangen. Bij de meeste providers kun je 120 dagen (4 maanden) voor de einddatum van je contract verlengen of overstappen.

Tip! Heb je een abonnement dat maandelijks opzegbaar is? Dan kun je op elk gewenst moment overstappen. Je hoeft in dit geval alleen maar rekening te houden met de opzegtermijn van 1 maand bij je huidige provider.

Nummerbehoud mobiel

Het nummer is van jou, je kunt het gewoon meenemen naar een nieuw contract. De telecompartijen regelen onderling het nummerbehoud.

Prepaid opzeggen en nummerbehoud

Bij prepaid heb je geen contract, als je de aansluiting niet meer gebruikt hoef je niets te doen. Dan vervalt het vanzelf. Maar ook hier geldt, het nummer is van jou. Je kunt het dus meenemen (als het nog niet verlopen is). Maak je gebruik van nummerbehoud en heb je nog (veel) beltegoed over, zorg er dan voor dat je voor de overstap je beltegoed opmaakt, anders ben je het kwijt. Soms is het mogelijk je beltegoed te behouden als je overstapt van prepaid naar een abonnement bij dezelfde organisatie (bijvoorbeeld T-Mobile). Lees hier meer over nummerbehoud voor mobiel.


Geactualiseerd: woensdag 30 juni 2021

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie