Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Hoeveel GB heb ik nodig voor mijn internetgebruik?

Wil je een nieuw telefoonabonnement afsluiten? En vraag je je af hoeveel GB je nodig hebt? Dat hangt af van je gebruik. Een video kijken vreet data, maar een Whatsapp-berichtje sturen kost nauwelijks data. Hoeveel MB kost Spotify? En hoeveel MB kost een film op Netflix? Als je niet halverwege de maand door je data heen wilt zijn, moet je weten hoeveel je verbruikt. Daarom zetten we de grootste dataslurpers op een rijtje, zodat je een geschikt mobiel abonnement kunt kiezen en nooit meer per ongeluk binnen twee weken door je bundel heen bent. 

Ga snel naar:

Hoeveel GB heb ik nodig voor mijn internetgebruik?

Hoeveel data verbruiken apps?

Dat verschilt nogal. Om een beeld te krijgen, zetten we het dataverbruik van een aantal veelgebruikte apps en toepassingen op een rijtje, zodat je een weloverwogen keuze voor een databundel kunt maken. Let op: 1 GB is 1000 MB.  

  • Uur Netflix: tussen 1-2 GB, afhankelijk van afspeelkwaliteit.
  • Uur Spotify luisteren: ongeveer 60 MB.
  • Whatsappen: ongeveer 6 MB per maand als je weinig video’s stuurt.
  • Tiktok: 840 MB per uur.
  • Browsen op internet: 20 MB.

Video’s kijken kost de meeste MB’s. Doe je dit veel? Kies dan voor een grote databundel of zelfs een onbeperkte databundel. Of maak gebruik van het wifi-netwerk. Stuur je voornamelijk Whatsapp-berichtjes? Neem dan een kleine databundel.

Hoeveel GB heb ik nodig?

Je weet nu ongeveer hoeveel data enkele gangbare apps verbruiken, maar als je wilt weten hoeveel je ongeveer per maand verbruikt en welke bundel je moet kiezen, kun je de volgende richtlijnen aanhouden:

  • Weinig verbruik: een bundel van 2-3 GB per maand.
  • Gemiddeld verbruik: ongeveer 4-6 GB per maand.
  • Veel verbruik: ga voor 10 tot 20 GB per maand, kies voor onbeperkte data of gebruik een wifi-verbinding als je films kijkt of tiktokt 

serie-streamen-mobiel.png

Gemiddelde maandelijkse verbruik berekenen

Als je al een abonnement hebt, kun je op je factuur zien hoeveel data je verbruikt hebt. Ook kun je op je telefoon bij instellingen je exacte dataverbruik in real-time bijhouden. Om dataverbruik op een iPhone te bekijken, ga je naar Instellingen > Mobiel netwerk. Onder Mobiele Data zie je het totale verbruik en het verbruik per app voor de huidige periode.

Om dataverbruik op een Android-smartphone in te zien ga je naar Netwerk en internet > Mobiel internet. Je krijgt dan een overzicht van het totale verbruik per maand. Om het verbruik per app te zien, klik je op Datagebruik van app. De gemiddelde Nederlander gebruikt ongeveer 6 GB per maand. Onze RekeningScan kan je ook helpen, je kunt jouw facturen laten analyseren. Ligt er even aan bij wie je klant bent. 

Als je nog geen mobiel internet-abonnement hebt en niet weet hoeveel data je nodig hebt, helpen wij je om een inschatting te maken. Klik daarvoor in de vergelijker ‘help mij schatten’. Vink aan hoeveel Whatsappjes je verstuurt per dag, hoelang je op Netflix zit en hoeveel je verder op het internet surft en wij rekenen uit hoeveel MB’s je maandelijks nodig hebt. 

Abonnementen vergelijken

In de vergelijker kun je het aantal MB’s en belminuten instellen. Welke databundel je kiest, hangt vast niet alleen af van hoeveel GB je nodig denkt te hebben, maar ook met je budget. Vergelijk daarom de verschillende providers goed met elkaar want er zijn grote prijsverschillen. Je kunt ook sorteren op nummerbehoud, contractduur (maand, jaar, 2 jaar), providers, combinatievoordeel, internetsnelheid, 4G/5G, internetten buiten de bundel en of je een onbeperkte bundel wilt. Op basis daarvan tonen wij de beste bundel.


Geactualiseerd: woensdag 20 september 2023

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.