Mobiel internet iPad en tablet

Geactualiseerd: 04-12-2017

De iPad van Apple is sinds juli 2010 in Nederland te koop. De tweede versie, de iPad 2, kwam in 2011 op de markt. Deze is beschikbaar in twee uitvoeringen, één met alleen wifi en een uitvoering met wifi + 3G. Om gebruik te maken van de 3G- of 4G-verbinding moet een data-abonnement worden afgesloten. In 2012 verschenen de iPad 3 en 4 en eind dat jaar kwam de iPad mini op de markt.

De iPad Air is sinds november 2013 verkrijgbaar. Dit is de snelste en lichtste 9,7-inch iPad die Apple ooit gemaakt heeft. Wil je een iPad met een kleiner formaat 7,9 inch scherm, dan kun je de iPad mini Retina kopen. Deze is kleiner en handzamer.

Kijk hier voor een overzicht van de mobiel internet abonnementen voor de iPad.

De iPad werd aanvankelijk door Apple gepresenteerd als consumentenapparaat. Inmiddels is gebleken dat tablets in bedrijven een onmisbaar zakelijk hulpmiddel zijn geworden voor papierloos werken en altijd toegang hebben tot je documenten. Uit onderzoek blijkt dat eind 2013 maar liefst 91 procent van de tablets die zakelijk worden gebruikt, een iPad is.

Micro simkaart iPad en tablet

De iPad en andere tablets maken gebruik van een micro simkaart. Voor het gebruik van mobiel internet zal er een speciaal iPad/tabletabonnement afgesloten moeten worden. Het is mogelijk een simkaart, met hierop een actief data-abonnement, op microkaart formaat te knippen. Het verschil tussen een micro- en een 'ouderwetse' simkaart is dat een micro simkaart (3FF SIM) technisch geavanceerder is. Zo heeft de micro simkaart:

  • meer opslagruimte,
  • speciale chiptoepassingen voor de provider (meerdere applicaties die tegelijk gegevens opvragen op de simkaart),
  • meer controle (de gsm-mast waarmee een verbinding is, kan geautoriseerd worden),
  • veiligheidsfuncties (meerdere soorten pincodes).

De fysieke afmeting van de chip is niet kleiner geworden, alleen de afmeting van de kaart waarin de chip zit.

Nano simkaart

De iPad Mini maakt - net als bijvoorbeeld de iPhone 5 - gebruik van een nanosim. Deze is nog net een paar millimeters kleiner dan de micro simkaart, met afmetingen van 12,3 bij 8,8 millimeter. Zelf de bestaande simkaart verknippen tot een nanosim valt af te raden, dit kan bijvoorbeeld verbindingsproblemen opleveren. Bij de meeste aanbieders kun je gratis de simkaart laten vervangen. 

Mobiel internet abonnementen voor de iPad en tablet

Vrijwel alle providers bieden data-abonnementen aan voor iPad en andere tablets. Voor veel data-abonnementen geldt dat, na het op maat knippen van een bestaande simkaart met actieve mobiel internet verbinding, deze ook te gebruiken is. Daarnaast kan een oude 'grote' simkaart, meestal tegen betaling, vervangen worden door een micro of een nano simkaart. Veel aanbieders leveren overigens een drie-in-1 kaart waardoor dit probleem verholpen is. Wie alleen wil betalen voor wat gebruikt wordt, neemt prepaid. Het opwaarderen van een mobiel internet bundel werkt op dezelfde wijze als bij de andere prepaid bundels, je hebt voldoende tegoed nodig. Dit tegoed is overigens niet onbeperkt houdbaar...

Vergelijk mobiel internet abonnementen op Internetten.nl.

iPad zonder data-abonnement

Gebruik maken van wifi is de makkelijkste manier om zonder databundel op je iPad of tablet te kunnen internetten. Dit kan binnenshuis en bijvoorbeeld in de trein, op het werk of op school. Mocht je je nou ergens bevinden waar geen wifi aanwezig is en je wilt wel internetten met je iPad of tablet, dan kun je gebruik maken van tethering. Met tethering wordt een mobiele telefoon als hotspot gebruikt en fungeert dan als internet toegangspunt voor een apparaat zonder internetverbinding. Met de meeste smartphones is het mogelijk om via deze methode het internet op te gaan.

Roamingkosten iPad en tablet

Wie met de iPad of een andere tablet over de EU-grenzen gaat moet rekening houden met roamingkosten voor het gebruik bij een andere provider. Wie met een telefoon roamt bij een andere provider, krijgt een sms met een waarschuwing voor de hogere kosten en een overzicht van de tarieven van het betreffende netwerk. Op een tablet kan echter geen sms worden ontvangen.

De limiet is € 60,50 per maand. Roaming staat standaard uitgeschakeld op de iPad. Inschakelen kan via de instelling op de iPad: Instellingen > Netwerk > Dataroaming. Het ophogen van de limiet op dataroaming kan via de eigen provider.