Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Nummerbehoud bij overstap van vast bellen

Geactualiseerd: 08-10-2018

Je kunt jouw vaste telefoonnummer eigenlijk altijd meenemen, dus ook als je overstapt naar een andere aanbieder of gebruik gaat maken van een andere techniek. Geef bij de nieuwe telecompartij aan dat je nummerbehoud wenst. Normaal gesproken regelt deze partij dan de rest, waaronder het opzeggen van het contract bij jouw huidige aanbieder.

Bel je nog via een traditionele telefoonlijn van KPN, maar heb je geen contract bij KPN, dan kan het voorkomen dat de nieuwe telecompartij het contract niet kan opzeggen. Dat moet je dan nog wel zelf doen. Doe dit pas als bekend is wanneer het contract overgaat zodat je niet zonder telefoonnummer komt te zitten.

Kosten meenemen telefoonnummer

Je telefoonnummer meenemen mag maximaal 10 euro per nummer kosten. In de praktijk is nummerbehoud altijd gratis.

Meenemen vaste telefoonnummer bij verhuizing

Je kunt je vaste telefoonnummer meenemen als je in de regio blijft. Heeft je nieuwe woonplaats een ander kengetal, dan kun je je nummer niet meenemen. Bijvoorbeeld:

  • Je verhuist van Amsterdam (020) naar Amstelveen (020). Het kengetal is hetzelfde, je kunt je nummer meenemen.
  • Je verhuist van Amsterdam (020) naar Groningen (050). Het kengetal is niet hetzelfde, je kunt je nummer niet meenemen.

Ik heb ISDN-2, hoeveel nummers mag ik meenemen?

Bij ISDN-2 heb je één abonnement met meerdere telefoonnummers. Bij het overstappen gelden dezelfde regels voor nummerporteringen als vanaf elk ander contract. Je mag zelf bepalen hoeveel en welke nummers je meeneemt naar de nieuwe aanbieder. Je mag ook de nummers naar verschillende abonnementen en/of aanbieders meenemen.

Maar, vrijwel geen enkele aanbieder biedt de mogelijkheid meerdere nummers te hebben. Als je overstapt naar een abonnement met één telefoonnummer, dan kun je ook maar één telefoonnummer meenemen. Omdat ISDN in de loop van 2019 gaat verdwijnen is het zaak goed te onderzoeken welke nummers echt van belang zijn. Je zou kunnen besluiten de minder gebruikte nummers te vervangen door één hoofdnummer. Dan heb je meer pakketten om uit te kiezen als je overstapt.

Navigatie