Mobiele telefoonnummer meenemen bij overstap

Geactualiseerd: 02-02-2018

nummerbehoud.jpg

Je kunt altijd je mobiele telefoonnummer meenemen. Het maakt dus niet uit of je prepaid, met een abonnement of sim only belt. Het maakt ook niet uit of je bij je aanbieder blijft, met een ander product, of overstapt naar een andere aanbieder. Nummerbehoud wordt ook wel nummerportabiliteit genoemd.

Mobiele telefoonnummer meenemen:

  • Je stapt over van prepaid naar prepaid of een nieuw abonnement.
  • Je stapt na de minimale contractsduur van je abonnement over naar een andere aanbieder of naar prepaid bij je huidige aanbieder.
  • Je verlengt je contract na de minimale contractsduur van je abonnement bij dezelfde aanbieder.
  • Je koopt je huidige abonnement nog tijdens de minimale contractsduur af en stapt over naar een ander abonnement of naar prepaid.

Hoe werkt nummerbehoud bij mobiele telefonie?

Stap je over van prepaid naar prepaid dan is het mogelijk een nummerbehoudformulier in te vullen dat verkrijgbaar is bij (het verkooppunt van) jouw nieuwe aanbieder. Hierbij is het belangrijk dat je ook het simkaartnummer vermeldt, dat op de achterkant van de simkaart staat (zie afbeelding). Wacht met het gebruiken van het prepaidpakket tot je van je nieuwe aanbieder bericht krijgt dat het nummer is overgezet.

Van prepaid naar een nieuw abonnement kan ook, hierbij kun je bij je nieuwe aanbieder opgeven welk nummer je over wil zetten. In al deze gevallen is je oude prepaid simkaart na het overzetten niet meer te gebruiken, zorg er dus voor dat je je beltegoed voor die tijd hebt opgemaakt.

Stap je aan het einde van je contractsperiode over naar een abonnement van een andere aanbieder, dan is het erg belangrijk dat je nooit je contract opzegt voordat je bent overgestapt! Doe je dit wel, dan is de kans dat je je nummer kwijt raakt erg groot en het is niet eens nodig, de nieuwe aanbieder regelt het opzeggen voor je.

Stappenplan nummerbehoud

  • zeg je abonnement bij je oude provider niet zelf op; dit doet de nieuwe provider voor je
  • bestel (online) een abonnement/prepaidpakket en geef aan dat je je nummer wilt behouden. De volgende gegevens zullen worden gevraagd: de naam van je huidige provider, het type van je huidige contract: abonnement of prepaid, het mobiele telefoonnummer dat je wilt behouden, je huidige simkaartnummer en de einddatum van je huidige contract (bij prepaid een datum die minstens 14 dagen in de toekomst ligt)
  • de nieuwe provider neemt contact op met jouw huidige aanbieder om de overstap te regelen

Overstappen naar nieuwe mobiele provider

Op je contractaanvraag vul je de gevraagde gegevens in. De nieuwe provider neemt contact op met je huidige provider en zorgt ervoor dat je je nummer mee kunt nemen. Zeg niet zelf je huidige contract op. Dit doet de nieuwe provider.

Overstappen naar Vodafone

Bij Vodafone gaat je abonnement in als je nummer is overgezet. Voorbeeld: stel, je huidige contract is van KPN en je wilt overstappen naar Vodafone. Op 1 januari vraag je nummerbehoud aan, maar je hebt een opzegtermijn van één maand bij KPN. Je nieuwe contract zal ingaan op 1 februari. Je kunt een nieuw abonnement bestellen met nummerbehoud als het nummer nog actief is, je contract bij je huidige aanbieder binnen 60 dagen afloopt of al is afgelopen en het contract op jouw naam staat.

Overstappen naar KPN of Telfort

Wanneer je een contract aangaat met KPN in combinatie met nummerbehoud krijg je eerst een tijdelijk nummer waarmee ook gebeld kan worden. De abonnementskosten beginnen pas te lopen zodra de nummerportering voltooid is. Uiteraard moeten de met het tijdelijke nummer gemaakte belkosten en datakosten wel betaald worden. Deze kosten kunnen voor datagebruik hard oplopen, houd hier rekening mee! Bij KPN is het - net als bij Vodafone - niet mogelijk achteraf nummerbehoud aan te vragen. Bij Telfort kan dit wel.

Overstappen naar T-Mobile

Bij T-Mobile moet je eerst een contract afsluiten voordat je je nummer kunt porteren. Je kunt de datum van het nummerbehoud echter uit laten stellen tot maximaal 60 dagen in de toekomst. Als je de datum wilt vervroegen, dient je huidige provider hier toestemming voor te geven. De verwerkingstijd van een aanvraag bij T-Mobile is 2 werkdagen. De snelheid waarmee je je eigen mobiele nummer bij T-Mobile kunt gebruiken, is mede afhankelijk van het contract en de opzegtermijn bij je huidige/oude provider.

Wanneer kan ik nummerbehoud aanvragen?

Al je prepaid hebt, kun je nummerbehoud op ieder gewenst moment aanvragen. Je prepaidtegoed van je oude provider kun je niet meenemen. Neem dus voldoende tijd om je beltegoed op te maken.

Als je nu een abonnement hebt, kun je nummerbehoud aanvragen vanaf 2 maanden voor de einddatum van je huidige abonnement. Later is ook mogelijk, maar zorg wel dat je het doet vóór je huidige abonnement daadwerkelijk is afgesloten. Daarna kan je nummer namelijk niet meer door de nieuwe provider worden overgenomen. Houd ook rekening met de opzegtermijn van je huidige abonnement. Op het moment dat je na je verplichte contractsperiode een aanvraag voor nummerbehoud indient, geldt er een opzegtermijn van één maand.

Tot wanneer heb ik het recht om mijn nummer mee te nemen?

Je mag tot op de laatste dag van je abonnement nog besluiten om je oude nummer mee te nemen, maar dat heeft als nadeel dat je misschien een aantal dagen niet gebeld kan worden op je oude nummer. Het is daarom verstandig vroegtijdig aan je (nieuwe) aanbieder aan te geven dat je een nummer wenst te porteren.

Hoe kan ik dubbele abonnementskosten voorkomen?

In principe kan het niet (meer) voorkomen, dubbele abonnementskosten. Dit kan alleen als er administratief iets niet goed verlopen is of als de overstap tijdens een lopende maand plaatsvind (die je vooruit betaald hebt). Dit is de verantwoordelijkheid van de aanbieders. Zij moeten dit onderling zo snel mogelijk regelen, bijvoorbeeld door een creditnota. Je hoeft zelf niets te doen! Wil je zeker weten dat je contractvrij bent, gebruik dan onze ContractWekker (Contract herinneringsservice), je krijgt een herinnering wanneer je huidige abonnement afloopt. Wij sturen je een e-mail wanneer je kunt overstappen.

Wat kost het om mijn telefoonnummer mee te nemen?

Je telefoonnummer meenemen kost maximaal € 10 per nummer. Je betaalt aan je nieuwe aanbieder, de kosten kun je bij de betreffende abonnementen in de detailinformatie op onze sites vinden. Je oude aanbieder mag geen geld vragen voor het overzetten.

Hoe kan ik een klacht indienen over nummerbehoud?

Het kan voorkomen dat nummerbehoud geweigerd wordt. Informeer bij je oude en nieuwe provider wat de reden van afwijzing is. Ben je het niet eens met de opgegeven reden, dan kun je onderstaande stappen volgen:

  1. Dien een schriftelijke klacht in bij de aanbieder waar je naartoe gaat. Als de betreffende aanbieder weer geen nummerportabiliteit verleent, ga naar stap 2.
  2. Ga naar de Geschillencommissie Telecommunicatie van de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC). Deze commissie doet bindende uitspraken in geschillen die voortvloeien uit de overeenkomst tussen consumenten en aanbieders. Je aanbieder moet wel zijn aangesloten bij de SGC. Van de mobiele providers zijn in ieder geval KPN, Vodafone, T-Mobile, Telfort en Tele2 aangesloten bij de Stichting Geschillencommissie.

Meer informatie over overstappen