Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Nummerbehoud - Mobiel telefoonnummer

Je kunt altijd je mobiele telefoonnummer meenemen bij het overstappen naar een andere provider. Nummerbehoud is gelukkig goed geregeld tussen de telecomproviders. Het maakt dus niet uit of je via prepaid, met een abonnement of sim only belt. Het maakt ook niet uit of je bij je huidige provider van product wisselt of overstapt naar een andere aanbieder. Je nummer overzetten gaat snel en gemakkelijk!

Overstappen met nummerbehoud

Voorwaarden voor nummerbehoud

 • Je abonnement loopt binnen 2 maanden af. (Geldt niet bij prepaid)
 • Het eventuele contract staat op jouw naam.
 • Je ingevoerde nummer komt overeen met het nummer dat je op dit moment hebt. 
 • Je hebt bij het afsluiten van het nieuwe contract aangegeven dat je je huidige nummer wilt behouden.  Bij prepaid werkt dit vaak net anders, daar moet je meestal een formulier invullen en krijg je eerst een tijdelijk ander nummer (hoef je niet te gebruiken).

Overstappen abonnement

 1. Kies een nieuwe aanbieder. Tijdens het aanvragen van het nieuwe contract kun je aangeven of je nummerbehoud wilt. 
 2. Vervolgens wil je nieuwe aanbieder graag weten of het nummer dat je hebt doorgegeven ook echt van jou is. Daarom sturen ze je vaak een sms’je met een code die je op de website kunt invoeren. Zodra deze overeenkomt, wordt de overstap in gang gezet. 
 3. De nieuwe aanbieder neemt contact op met je oude provider en zegt daar het abonnement op. Dit hoef je dus niet zelf te doen. Sterker nog: dit moet je niet zelf doen! 
 4. Op de afgesproken datum zet de oude provider het nummer overzett naar de nieuwe provider.
 5. De nieuwe provider koppelt het nummer aan de simkaart die jij via de post hebt gekregen.
 6. Zodra die simkaart geactiveerd is gebruik je jouw nummer. Klaar.

Wanneer kan nummerbehoud niet?

Omdat nummerbehoud hetzelfde is als opzeggen, is het niet mogelijk om je telefoonnummer over te zetten als het contract van je huidige abonnement nog niet opgezegd kan worden. En je hebt een maand opzegtermijn als het contract wel afgelopen is.

Wil je je nummer toch eerder meenemen dan de einddatum van je contract? Dan kun je je contract afkopen. Je betaalt dan in één keer de abonnementskosten die de provider van jou zou krijgen tot en met de einddatum van je contract. Je houdt je dan immers niet aan de lengte van de afgesproken contractduur. Dat regel je dan zelf bij je huidige provider.

Providers kunnen nummers alleen overzetten als deze actief zijn op het mobiele netwerk. Het is dus niet mogelijk nummerbehoud aan te vragen als het telefoonnummer afgesloten is of geblokkeerd.

Zeg niet zelf je contract op als je je telefoonnummer mee wil nemen!

Heb je wel al opgezegd? Zorg dan dat je nummerbehoud uiterlijk zes werkdagen aanvraagt voordat je nummer wordt afgesloten. Neem voor de zekerheid contact op met de oude provider om te melden dat het nummer behouden moet blijven.

Overstappen van prepaid

Wanneer je van een prepaid simkaart overstapt naar een andere prepaid simkaart werkt dit anders dan bij een abonnement. Namelijk als volgt:Waar staat het sim kaart nummer?

 1. Koop een prepaid simkaart/startpakket  (vergelijk eerst alle mogelijkheden)
 2. Activeer de simkaart 
 3. Vraag het nummerbehoud aan via de website van de nieuwe provider. Dit doe je door je simkaartnummer (ICC) in te voeren op de website van je nieuwe provider.  
 4. Verwissel de simkaart
 5. Geniet van hetzelfde nummer 

Wat kost nummerbehoud?

Als je je oude nummer mee wilt nemen naar een nieuwe provider, kost dat maximaal 10 euro. Sluit je een nieuw abonnement af bij je huidige provider en wil je je huidige nummer blijven gebruiken? Dan kost dat niets.

Heb je een klacht over nummerbehoud?

Het kan voorkomen dat nummerbehoud geweigerd wordt. Informeer bij je oude en nieuwe provider wat de reden van afwijzing is. Ben je het niet eens met de opgegeven reden, dan kun je onderstaande stappen volgen: 

 1. Dien een schriftelijke klacht in bij de aanbieder waar je naartoe gaat. Als de betreffende aanbieder alsnog geen nummer overzet, ga dan naar stap 2. 
 2. Mocht je het er echt niet mee eens zijn dan kun je naar de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC) gaan. De behandeling van je klacht kost hiervoor wel € 50. De SGC neemt dan je klacht in behandeling en neemt de procedure op zich. 

Vanaf wanneer kun je nummerbehoud aanvragen?

Bij de meeste providers kan dit vanaf het moment dat de opzegtermijn van je huidige contract ingaat. Vaak is dit een maand. Er zijn uitzonderingen op die regel! Dan kan het wel eerder. Deze providers staan hieronder vermeld. 

Provider

Aantal dagen

Kosten 

Logo Vodafone

120

Gratis

Logo Tele2

120

Gratis

Logo Simpel

120

Gratis

Logo T-Mobile

120

Gratis

Logo Ben

90

Gratis

Logo hollandsnieuwe

90

Gratis

Logo KPN

60

Gratis

Logo Simyo

60

Gratis

Meer informatie over overstappen en bekijk hier de sim only pakketten.


Geactualiseerd: woensdag 20 april 2022

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie