Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Mobiele telefoonnummer meenemen bij overstap

Geactualiseerd: 23-07-2018

nummerbehoud.jpg

Je kunt altijd je mobiele telefoonnummer meenemen bij het overstappen naar een andere provider. 

Het maakt dus niet uit of je via prepaid, met een abonnement of sim only belt. Het maakt ook niet uit of je bij je huidige provider van product wisselt of overstapt naar een andere aanbieder. Je nummer overzetten doe je snel en gemakkelijk! 

Voorwaarden voor nummerbehoud 

 • Je wilt overstappen van abonnement of prepaid. 
 • Je abonnement loopt binnen 2 maanden af. 
 • Je ingevoerde nummer komt overeen met het nummer wat je op dit moment hebt. 
 • Je hebt voor het afsluiten van het contract aangegeven dat je je huidige nummer wilt behouden. 

Overstappen abonnement 

 1. Allereerst is het belangrijk dat je overstapt van aanbieder of  van product van je huidige provider. Tijdens de overstap kun je aangeven of je nummerbehoud wilt. 
 2. Vervolgens wil je nieuwe aanbieder graag weten of het nummer wat je hebt doorgegeven ook echt van jou is. Daarom sturen ze je vaak een sms’je met een code die je op de website kunt invoeren. Zodra deze overeenkomt, wordt de overstap in gang gezet. 
 3. De nieuwe aanbieder neemt contact op met je oude provider en zegt daar het abonnement op. Dit hoef je dus niet zelf te doen (scheelt jou weer papierwerk)! Vervolgens gaat je provider het nummer overzetten naar de nieuwe provider en deze nieuwe provider verstuurd dan de nieuwe simkaart. 
 4. Zodra de simkaart geactiveerd is gebruik je het oude nummer en hoef je niet al je contacten te voorzien van een nieuw nummer. 

Overstappen van prepaid

Wanneer je van een prepaid simkaart overstapt naar een andere prepaid simkaart werkt dit anders dan bij een abonnement. Namelijk als volgt:

 1. Koop een prepaid simkaart. 
 2. Activeer de simkaart 
 3. Vraag het nummerbehoud aan via de website van de nieuwe provider. Dit doe je door je simkaartnummer (ICC) in te voeren op de website van je nieuwe provider.  
 4. Verwissel de simkaart. 
 5. Geniet van hetzelfde nummer 

sim-card-nummer-opzoeken.PNG

Wat kost nummerbehoud? 

Vroeger kostte het vaak een klein bedrag om nummerbehoud aan te vragen. Tegenwoordig biedt vrijwel iedere aanbieder dit gratis aan als service. Bij de aanbieders die dit niet doen kost dit hooguit € 7,50. 

Heb je een klacht over nummerbehoud? 

Het kan voorkomen dat nummerbehoud geweigerd wordt. Informeer bij je oude en nieuwe provider wat de reden van afwijzing is. Ben je het niet eens met de opgegeven reden, dan kun je onderstaande stappen volgen: 

 1. Dien een schriftelijke klacht in bij de aanbieder waar je naartoe gaat. Als de betreffende aanbieder alsnog geen nummer overzet, ga dan naar stap 2. 
 2. Mocht je het er echt niet mee eens zijn dan kun je naar de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC) gaan. De behandeling van je klacht kost hiervoor wel € 50. De SGC neemt dan je klacht in behandeling en neemt de procedure op zich. 

Vanaf wanneer kun je nummerbehoud aanvragen? 

Bij de meeste providers kan dit vanaf het moment dat de opzegtermijn van je huidige contract ingaat. Vaak is dit een maand. Er zijn uitzonderingen op de regel waarbij dit eerder kan. Deze providers staan hieronder vermeld. 

Provider Aantal dagen Kosten
Vodafone 120 Gratis
Tele2 150 Gratis
Simpel 60 Gratis
Youfone 180 Gratis
Simyo 60 Gratis

Meer informatie over overstappen

Navigatie