Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Nummerbehoud - Mobiel telefoonnummer

Wil je geen nieuw telefoonnummer? Je kunt altijd je mobiele telefoonnummer meenemen bij het overstappen naar een andere provider. Nummerbehoud is gelukkig goed geregeld tussen de telecomproviders. Het maakt dus niet uit of je via prepaid, met een abonnement of sim only belt. Het maakt ook niet uit of je bij je huidige provider van product wisselt of overstapt naar een andere aanbieder. Je nummer overzetten gaat snel en gemakkelijk!

Ga snel naar:

Nummerbehoud - Mobiel telefoonnummer

Voorwaarden voor nummerbehoud

 • Je abonnement loopt binnen 2 maanden af. Geldt voor een sim only abonnement en voor abonnementen in combinatie met een telefoon. Geldt niet bij prepaid.
 • Het contract staat op jouw naam
 • Je hebt bij het afsluiten van het nieuwe contract aangegeven dat je je huidige nummer wilt behouden. 
 • Bij prepaid werkt dit vaak net anders, daar moet je meestal een formulier invullen en krijg je eerst een tijdelijk ander nummer (hoef je niet te gebruiken).

Overstappen abonnement

 1. Kies een nieuwe aanbieder. Tijdens het aanvragen van het nieuwe contract kun je aangeven of je nummerbehoud wilt.
 2. Vervolgens wil je nieuwe aanbieder graag weten of het nummer dat je hebt doorgegeven ook echt van jou is. Daarom sturen ze je vaak een sms’je met een code die je op de website kunt invoeren. Zodra dit overeenkomt, wordt de overstap in gang gezet. 
 3. De nieuwe aanbieder neemt contact op met je oude provider en zegt daar het abonnement op. Dit hoef je dus niet zelf te doen. Sterker nog: dit moet je niet zelf doen!
 4. Op de afgesproken datum zet de oude provider het nummer over naar de nieuwe provider
 5. De nieuwe provider koppelt jouw nummer aan de nieuwe simkaart die jij via de post hebt gekregen
 6. Zodra de overstap is uitgevoerd, gebruik je jouw vertrouwde telefoonnummer.
 7. Kun je de nieuwe simkaart gebruiken? Dan is de oude simkaart niet meer te gebruiken.
 8. Je bent nu met nummerbehoud overgestapt naar een andere provider, met een nieuwe simkaart en een nieuw abonnement
 9. Klaar

Wanneer kan nummerbehoud niet?

Omdat nummerbehoud hetzelfde is als opzeggen, is het niet mogelijk om je telefoonnummer over te zetten als het contract van je huidige abonnement nog niet opgezegd kan worden. En je hebt een maand opzegtermijn als het contract wel afgelopen is.

Wil je je nummer toch eerder meenemen dan de einddatum van je contract? Dan kun je je contract afkopen. Je betaalt dan in één keer de abonnementskosten die de provider van jou zou krijgen tot en met de einddatum van je contract. Je houdt je dan immers niet aan de lengte van de afgesproken contractduur. Dat regel je dan zelf bij je huidige provider.

Providers kunnen nummers alleen overzetten als deze actief zijn op het mobiele netwerk. Het is dus niet mogelijk nummerbehoud aan te vragen als het telefoonnummer afgesloten is of geblokkeerd.

Zeg niet zelf je contract op als je je telefoonnummer mee wil nemen!

Zelf opzeggen is niet nodig. Dit wordt namelijk door de telecompartijen onderling geregeld. Heb je al wel opgezegd? Zorg dan dat je nummerbehoud uiterlijk zes werkdagen aanvraagt voordat je nummer wordt afgesloten. Neem voor de zekerheid contact op met de oude provider om te melden dat het nummer behouden moet blijven.

Overstappen van prepaid

Wanneer je van een prepaid simkaart overstapt naar een andere prepaid simkaart werkt dit anders dan bij een abonnement. Namelijk als volgt:Waar staat het sim kaart nummer?

 1. Koop een prepaid simkaart/startpakket  (vergelijk eerst alle mogelijkheden)
 2. Activeer de simkaart 
 3. Vraag het nummerbehoud aan via de website van de nieuwe provider. Dit doe je door je simkaartnummer (ICC) in te voeren op de website van je nieuwe provider.  
 4. Verwissel de simkaart
 5. Geniet van hetzelfde nummer 

Wat kost nummerbehoud?

Als je je oude nummer mee wilt nemen naar een nieuwe provider, kost dat maximaal 10 euro. Sluit je het nieuwe abonnement af bij je huidige provider en wil je je huidige nummer blijven gebruiken? Dan kost dat niets.

Heb je een klacht over nummerbehoud?

Het kan voorkomen dat nummerbehoud geweigerd wordt. Informeer bij je oude en nieuwe provider wat de reden van afwijzing is. Ben je het niet eens met de opgegeven reden, dan kun je onderstaande stappen volgen: 

 1. Dien een schriftelijke klacht in bij de aanbieder waar je naartoe gaat. Ga naar stap 2 als de betreffende aanbieder het nummer nog steeds niet overzet. 
 2. Mocht je het er echt niet mee eens zijn, dan kun je naar de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC) gaan. De SGC neemt dan je klacht in behandeling en neemt de procedure op zich. De behandeling van je klacht kost tussen de € 25 en € 152,50. Je kunt dit (gedeeltelijk) terugkrijgen. Dit is afhankelijk van de uitspraak over het geschil.

Vanaf wanneer kun je nummerbehoud aanvragen?

Bij de meeste providers kan dit vanaf het moment dat de opzegtermijn van je huidige contract ingaat. Vaak is dit een maand. Er zijn uitzonderingen op die regel! Dan kan het wel eerder. Deze providers staan hieronder vermeld. 

Provider

Aantal dagen

Kosten 

Logo Vodafone

120

Gratis

Logo Simpel

120

Gratis

Logo T-Mobile

120

Gratis

Logo Ben

90

Gratis

Logo hollandsnieuwe

90

Gratis

Logo KPN

60

Gratis

Logo Simyo

60

Gratis

Meer informatie over overstappen en bekijk hier de sim only pakketten.


Geactualiseerd: maandag 25 september 2023

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.