Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Prepaid en opwaarderen beltegoed

Geactualiseerd: 09-04-2020

Wat is prepaid?

Prepaid betekent 'vooraf betaald' in het Engels. In wereld van de mobiele telefonie staat het voor het van te voren een tegoed kopen. Je kunt vervolgens ter waarde van dit tegoed bellen, sms'en en/of internetten. Heb je het tegoed opgemaakt dan kun je alleen nog gebeld worden en sms'jes ontvangen. Je kunt met het tegoed bij de meeste partijen ook bundels kopen, op die manier betaal je minder per minuut/sms/MB. Er zijn dag-, week- en maandbundels. De meeste bundels hebben een geldigheid van 30 dagen, en je kunt vrijwel altijd meer bundels kopen als het tegoed eerder op is.

Starten met prepaid

Om prepaid te kunnen gebruiken heb je een simkaart en (bel)tegoed nodig. Je kunt zo'n startpakket online bestellen en/of bij een (telecom)winkel halen. Bij bijvoorbeeld Vodafone, T-Mobile en KPN kun je kiezen want ze hebben alle mogelijkheden. De startpakketten van een aantal (kleinere) aanbieders kun je online of bij telecomwinkels kopen, dit geldt bijvoorbeeld voor Lycamobile en Lebara. Kleinere staat hiervoor tussen haakjes omdat deze partijen groot zijn op de prepaidmarkt.

Beltegoed opwaarderen

Prepaid en opwaarderen beltegoedOm (weer) te kunnen bellen (of internetten of sms'en) heb je beltegoed nodig. Hiervoor moet er geld gekoppeld worden aan het mobiele nummer. Dit heet opwaarderen. Er is een aantal manieren om op te waarderen en per manier kan het op te waarderen bedrag ook varieren. Kies de manier die het beste bij je past.

  • Online opwaarderen - via internet kun je bij je provider of bij een gespecialiseerde website via je eigen bank of PayPal je prepaidbeltegoed opwaarderen. Het opwaardeerbedrag wordt direct bijgeschreven bij je beltegoed. Voordeel: 24 uur per dag, 7 dagen per week mogelijk.
  • Mobiel opwaarderen - via je mobiele telefoon. Meld je eenmalig aan en je kunt altijd mobiel opwaarderen. Het opwaardeerbedrag wordt afgeschreven van de door jou gekozen bankrekening. Voordeel: 24 uur per dag, 7 dagen per week mogelijk.
  • Opwaarderen per sms - via je mobiele telefoon. Het geld voor de opwaardering wordt van je bankrekening of creditcard afgeschreven.
  • Automatisch opwaarderen - meld je eenmalig aan en je aanbieder hoogt je beltegoed op met een voorafbepaald bedrag op een vooraf bepaald moment. Of deze optie beschikbaar is kun je controleren op de website van je aanbieder. Voordeel: altijd en automatisch.
  • Opwaardeerkaarten - via een opwaardeerkaart of bon kun je tegoed met een bepaald bedrag opwaarderen. De meeste providers verkopen deze kaartjes of bonnen in telecomwinkels, supermarkten en kiosken. Nadeel: niet altijd mogelijk i.v.m. sluitingstijden.
  • Opwaardeer app - via de mobiele telefoon beltegoed bijschrijven met een app (van de telecomaanbieder, bijvoorbeeld bij  AH Mobiel en Vodafone).
  • Opwaarderen in het buitenland - je kunt bij de meeste operators je beltegoed in het buitenland gemakkelijk online of mobiel opwaarderen (met je telefoon). Opwaardeerkaarten/bonnen zijn alleen in Nederland te koop! Je kunt geen buitenlands tegoed gebruiken (Duits Aldi tegoed werkt bijvoorbeeld niet voor jouw Nederlandse ALDI nummer)! Tip: Kijk voor je vertrek op onze vergelijking voor bellen in het buitenland.

Voordeel prepaid

Je weet altijd precies waar je aan toe bent! Je ontvangt geen factuur achteraf en komt daardoor dus ook niet voor verrassingen te staan. Een uitzondering is negatief beltegoed. Sommige partijen staan negatief beltegoed toe. Bijvoorbeeld bij Simyo, daar kunnen prepaidklanten een gesprek afmaken. Als dat een gesprek naar het buitenland betreft, dan kan het negatieve tegoed snel oplopen. Dit geldt ook voor internetverkeer, bijvoorbeeld met automatische updates. Op het moment dat er opgewaardeerd wordt, zal eerst het negatieve tegoed weggewerkt worden. Dit bedrag kan overigens maximaal € 5,00 bedragen.

Hybride

AH Mobiel begon er mee (en is de laatste aanbieder), met Slim Only, Vodafone had Hybride (van februari 2014 tot augustus 2015) en er was nog een aantal van dit soort producten. Hybride is een kruising tussen prepaid en een abonnement. Voordelen: je hebt geen contract en je hebt geen onverwachte kosten. Je verplicht je alleen om (totdat je het zelf stopzet) elke maand een vast bedrag te betalen. Daarvoor krijg je dan een mobiel pakket inclusief bundel(s). Dit fenomeen is grotendeels verdwenen. Er is ook een variant waarin je tegoed koopt bij een abonnement, zoals bij Budget Mobiel, daar heet dit tegoed 'Extra'. Je kunt dat tegoed gebruiken voor die dingen die niet binnen het standaard abonnement vallen, zoals bellen naar het buitenland en naar servicenummers in Nederland.


Geactualiseerd: donderdag 9 april 2020

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie