Prepaid informatie

Geactualiseerd: 16-11-2017

Wat is de geldigheidsduur van het beltegoed?

De geldigheidsduur van het prepaid beltegoed verschilt per aanbieder. Bij sommigen is het een half jaar, bij anderen 'onbeperkt' onder bepaalde voorwaarden. Meer hierover kun je vinden in de detailinformatie van het prepaidpakket bij de vergelijking van prepaid.

Houdbaarheid prepaid tegoed

In onderstaand overzicht staat de geldigheid/houdbaarheid beknopt weergegeven. Als je tijdig opwaardeert/de aansluiting gebruikt (tegoed opmaakt), dan behoud je het tegoed. Dit noemen de meeste aanbieders 'onbeperkt houdbaar'. Bij DekaMobiel en Dirk Mobiel staat in de voorwaarden dat het niet gebruikte beltegoed 12 maanden na de aanschaf komt te vervallen.

Aanbieder Maanden Voorwaarden Netwerk Opwaarderen met €
AH Mobiel 12 opwaarderen of aanschaf bundel KPN 10, 20, 30
ALDI Talk 12 opwaarderen KPN 10, 20
*bliep 6 opwaarderen Tele2/T-Mobile 10, 20, 40
DekaMobiel 6 gebruik of opwaarderen Vodafone 10, 20
Dirk Mobiel 6 gebruik of opwaarderen Vodafone 10, 20
HEMA 12 opwaarderen KPN 5, 10, 20
Jumbo Mobiel 12 opwaarderen KPN 10, 20, 30, 40, 50
KPN 6 gebruik of opwaarderen KPN 10, 20, 30, 40, 50
Kruidvat 12 opwaarderen KPN 7,50, 15, 20
Lebara 6 opwaarderen KPN 10, 20, 50
Lycamobile 3 opwaarderen KPN 5, 10, 20
Ortel 6 opwaarderen KPN 5, 10, 20, 40
Simyo 6 gebruik of opwaarderen KPN bedrag tussen 10 en 50
Tele2 12 opwaarderen Tele2/T-Mobile 10, 20, 40
Telesur 6 gebruik of opwaarderen Vodafone bedrag tussen 10 en 100
Telfort 6 gebruik of opwaarderen KPN bedrag tussen 10 en 50
T-Mobile 6 gebruik of opwaarderen T-Mobile bedrag tussen 10 en 50
Toggle 80 dagen gebruik of opwaarderen KPN 10, 20
Vodafone 12 opwaarderen Vodafone 10, 20, 30, 40, 50


 

Netwerk

De prepaidpartijen maken gebruik van de netwerken van KPN, Vodafone en T-Mobile. Tele2 prepaid en *bliep geven aan gebruik te maken van het netwerk van Tele2. Dit is echter een 4G netwerk en de prepaid producten werken nog met 3G. Vandaar dat hier (nog) het T-Mobile netwerk genoemd wordt.

Gratis prepaidsimkaart

Gratis is meestal niet gratis. Bij veel partijen kun je een gratis simkaart aanvragen, soms zelfs met tegoed erbij. Kijk goed wat de voorwaarden zijn. Meestal is dat gratis tegoed beperkt houdbaar of moet je er wat voor doen om het te krijgen. Bijvoorbeeld registreren of opwaarderen (en dan is het wel een cadeau maar niet meer gratis). En soms zijn er meerdere acties nodig om het beloofde tegoed helemaal te krijgen, bijvoorbeeld, je moet opwaarden en je moet jezelf registreren als klant.

Tijdelijk beltegoed / bonus tegoed

Vaak krijg je tegoed cadeau als je een nieuwe sim kaart koopt. Bij een aantal aanbieders is dat beltegoed beperkt houdbaar. Dit geldt bijvoorbeeld bij Telfort, Lebara en bij Vodafone. De termijnen die hierboven staan zijn gebaseerd op beltegoed dat je zelf hebt gekocht.

Losse bundels (Minuten/sms en/of MB)

Bij bijna alle providers kun je losse bundels aanschaffen van je tegoed. Door het kopen van zo'n bundel bel je bijvoorbeeld veel goedkoper. Deze losse bundels hebben een beperkte houdbaarheid, meestal is dat een maand. Maar het kan ook een week of een dag zijn. Na die periode vervalt het resterende bundeltegoed.

Wat houdt de tolerantieperiode in

De tolerantieperiode is de hoeveelheid tijd die je hebt om het beltegoed op te waarderen, voordat het beltegoed verloren gaat. Deze periode varieert per aanbieder. Als je niet tijdig opwaardeert, kun je tijdelijk alleen gebeld worden en zelf naar het gratis nummer van je aanbieder bellen. Waardeer je dan nog niet op, dan vervalt niet alleen je beltegoed, maar ook je mobiele telefoonnummer. Als je wel tijdig opwaardeert, gaat een nieuwe geldigheidstermijn in voor het hele beltegoed. Uitzondering: bij toggle ben je na 80 dagen het nummer en het tegoed echt kwijt.

Minimum opwaardeerbedrag van het beltegoed

Dat is afhankelijk van de aanbieder, meestal is € 10 de goedkoopste opwaardeer optie. Er zijn een paar te vinden met € 5, bij Kruidvat is dit € 7,50. Dus als je echt weinig verbruikt zijn dat  interessante mogelijkheden.

Houdbaarheid startpakket

De meeste prepaidstartpakketten hebben een uiterste houdbaarheidsdatum. Wordt de kaart voor die datum niet in gebruik genomen dan komt de kaart, inclusief telefoonnummer en eventueel (gratis) beltegoed te vervallen.

Kosten overstappen andere aanbieder

Om over te stappen naar een andere aanbieder moet je in het bezit zijn van een simlockvrij toestel. Een simlock is een softwarematige blokkade in het toestel die voorkomt dat men andere simkaarten kan gebruiken dan de simkaart waarmee het toestel gekocht is. Wanneer je bijvoorbeeld een Nokia koopt met een KPN prepaid simkaart, dan kun je alleen de KPN prepaid simkaart gebruiken in het toestel. Soms plaatst de provider een dubbele simlock. Deze simlock blokkeert ook simkaarten van hetzelfde netwerk en maakt een verschil tussen prepaidkaarten en abonnementkaarten.

Waarom een mobiele telefoon een simlock heeft

Wanneer je een toestel koopt met een simlock dan is de aanschafprijs doorgaans stukken lager dan de prijs voor een simlockvrij toestel. Dit komt mede doordat providers bepaalde provisies betalen waardoor je het toestel goedkoper kan kopen. De keerzijde is dat je minimaal 1 jaar gebruik gaat maken van het netwerk. Op deze manier verdienen zij deze provisiekosten terug en houden zij jou als klant. Een simlock is dus een manier om ervoor te zorgen dat je geen gebruik kunt maken van andere netwerken.

Sim unlockcode aanvragen

Op verzoek heffen de meeste aanbieders de simlock na een bepaalde periode -meestal één jaar- kosteloos of tegen geringe administratiekosten op. Je kunt bij de grote providers via een online formulier een zogeheten sim unlockcode aanvragen.

De Europese Commissie stelt als voorwaarde dat de simlock gratis te verwijderen is als de klant de subsidie op het toestel heeft gecompenseerd door middel van de door hem betaalde (gespreks)kosten. Je wordt aangeraden over de exacte termijn contact op te nemen met je aanbieder. Deze is namelijk verantwoordelijk voor het verstrekken en verwijderen van de simlock en niet de fabrikant van de telefoon. Zelf kun je controleren of je toestel simlockvrij is, door er even een andere simkaart in te doen en te proberen of je ermee kunt bellen. Wanneer je hiermee kunt bellen, bevat het toestel geen simlock. Krijg je de melding ‘plaats juiste simkaart’, ‘Insert correct simcard’, ‘voer subsidy code in’, ‘voer NCK-code in’, ‘voer SPCK-code in’, ‘geef simlock’ o.i.d. dan bevat je toestel een simlock.

Waar moet ik op letten als ik overstap met nummerbehoud?

Je kunt je verzoek om nummerbehoud indienen bij je nieuwe aanbieder. Deze verzorgt de afhandeling van je verzoek om nummerportabiliteit. Je nieuwe aanbieder moet er voor zorgen dat je binnen 10 werkdagen nadat hij je schriftelijke verzoek heeft ontvangen, kunt bellen met je nieuwe aansluiting onder hetzelfde oude nummer. Je kunt je nieuwe provider om een specifieke, latere porteringsdatum vragen.

Het meenemen van een telefoonnummer naar een nieuwe mobiele aanbieder moet altijd mogelijk zijn. Ook als je nog verplichtingen of een contract hebt bij de aanbieder die je wilt verlaten. Deze regels van OPTA zijn al van kracht sinds 13 april 2003. Eventueel nog aanwezig beltgoed komt bij een overstap te vervallen.

Opwaarderen prepaidkaart opwaarderen in buitenland?

Je kunt bij de meeste operators je beltegoed in het buitenland ook heel gemakkelijk online of mobiel opwaarderen (met je telefoon). Je beltegoed wordt rechtstreeks afgeschreven van je bankrekening. Kijk ruim voor je vertrekt wat je betaald voor het bellen vanuit het buitenland.

Goedkoopste prepaid aanbieder?

Welke aanbieder het goedkoopst is, ligt aan je verbruik. Sommige aanbieders zijn goedkoper met bellen naar mobiele nummers, anderen goedkoper met het bellen naar het buitenland en weer anderen hanteren speciale tarieven voor veelbellers en veel sms-ers. Raadpleeg de Belwijzer om erachter te komen wie in jouw situatie de goedkoopste partij is. Let niet alleen op de tarieven, maar kijk in de detailinformatie ook naar de voorwaarden en zonodig naar het netwerk dat gebruikt wordt.

Wat is voordeliger een prepaid of sim-only?

Het ligt aan je belgedrag of goedkoper uit bent met prepaid of sim only. In het algemeen geldt: wie meer dan zo'n 30 minuten per maand belt, is goedkoper uit met een sim only abonnement. Je kunt zelf aan de hand van de Belwijzer zien wat voor jou de voordeligste methode is.

Wijziging in geldigheidsduur beltegoed?

Het kan voorkomen dat de geldigheidsduur van het beltegoed door de provider wordt aangepast. Zie de beknopte onderstaande geschiedenis.

 • In 2002 heeft KPN de geldigheidsduur verkort naar 6 maanden, eind 2003 werd het weer een jaar lang geldig. Sinds juni 2004 is het tegoed bij KPN onbeperkt geldig, tenzij men langer dan een periode van zes aaneengesloten maanden geen gebruik maakt van z'n mobiele aansluiting.
 • Sinds 2004 is het Hi PrePay-tegoed na opwaarderen ook 12 maanden geldig. Per 1-1-2010 is de geldigheid 6 maanden geworden, met 30 dagen de tijd om op te waarderen in plaats van 90. Hi is op 1 mei 2015 over gegaan in KPN.
 • Bij Telfort is het beltegoed sinds eind 2003 onbeperkt geldig onder bepaalde voorwaarden. Sinds april 2006 geldt: Om het beltegoed geldig te houden moet het beltegoed binnen 12 maanden na de laatste opwaardering opnieuw opgewaardeerd worden. Halverwege 2009 geldt dat het beltegoed minimaal 1x per half jaar opgewaardeerd wordt. Vanaf 27 november 2015 volstaat gebruik (en/of opwaarderen) eens per 6 maanden voor het behoud van nummer en tegoed.
 • Halverwege 2003 biedt Orange als eerste provider onbeperkte geldigheid van het beltegoed zonder verdere voorwaarden. Toen T-Mobile deze provider overnam, is dit komen te vervallen.
 • Vodafone hanteerde heel lang een geldigheidsduur van een jaar, maar heeft deze in juli 2006 aangepast. Toen werd de geldigheid afhankelijk van de hoogte van het bedrag waarmee opgewaardeerd werd én van de methode van opwaarderen. Per 1 oktober 2012 is het tegoed na opwaarderen 12 maanden geldig.
 • T-Mobile hanteert al heel lang onbeperkte geldigheid mits men gedurende een aaneengesloten periode van 6 maanden actief gebruikmaakt van de dienst of zijn/haar beltegoed opwaardeert.
 • Lycamobile heeft in 2012 de geldigheid van 6 maanden naar 3 maanden teruggebracht.
 • In 2014 wijzigt hollandsnieuwe de houdbaarheid van 3 naar 6 maanden. Hollandsnieuwe is op woensdag 8 april 2015 gestopt met de verkoop van prepaid.
 • *bliep stapt per 2 april 2015 over van T-Mobile naar Tele2.
 • Telfort heeft op 27 november 2015 gebruik toegevoegd aan de voorwaarden voor de houdbaarheid.
 • AH Mobiel heeft per 1 juni 2016 gebruik (aanschaf bundel) toegevoegd aan de voorwaarden voor de houdbaarheid.
 • Tele2 heeft ergens in 2016 de termijn aangepast van 6 maanden naar 12 maanden.
 • AH Mobiel heeft op 16-11-2017 heeft de de geldigheid verbeterd, van 9 naar 12 maanden.