Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Alles over beltegoed

Ben je er nog niet uit of je een prepaid simkaart neemt of toch voor een abonnement gaat? In dit artikel geven we antwoord op alle vragen rondom beltegoed!

Ga snel naar:

Ontdek de voordelen van beltegoed

Geldigheidsduur prepaid beltegoed

In onderstaand overzicht staat de geldigheid/houdbaarheid van ongebruikt beltegoed beknopt weergegeven. Als je tijdig opwaardeert ofwel het tegoed opmaakt/aanspreekt, dan behoud je het tegoed. Dit noemen de meeste aanbieders 'onbeperkt houdbaar' terwijl dit dus eigenlijk alleen het geval is wanneer je zelf tegoed blijft toevoegen. Echt onbeperkt houdbaar prepaid tegoed bestaat dus niet. Tenminste niet zonder tegenprestatie die jou geld kost. Je moet er altijd wat voor doen, opwaarderen en/of het tegoed aanspreken. 

Wil je overstappen van (of naar een) prepaid pakket? De geldigheidsduur van het pakket dat je kiest kun je ook vinden bij de vergelijking van prepaid. Wij hebben het hier even op een rijtje gezet.

Aanbieder Maanden Voorwaarden Netwerk Techniek Opwaardeer bedragen
AH Mobiel 12 opwaarderen of aanschaf bundel KPN  2G en 4G  10, 20, 30
*bliep 6 opwaarderen Odido  3G en 4G 10, 25, 50
KPN 6 gebruik of opwaarderen KPN  2G en 4G 10, 20, 30, 40, 50
Kruidvat 12 opwaarderen KPN  2G en 4G 7,50, 15, 20
Lebara 3 gebruik of opwaarderen KPN  2G en 4G 10, 20, 50
Lycamobile 3 opwaarderen  KPN  2G en 4G 5, 10, 20
Simyo 6 gebruik of opwaarderen KPN  2G en 4G bedrag tussen 10 en 50
Telesur 6 gebruik of opwaarderen Vodafone  2G en 4G bedrag tussen 10 en 100
Odido 6 gebruik of opwaarderen Odido  3G en 4G bedrag tussen 10 en 50
Vodafone 6 gebruik of opwaarderen Vodafone  2G, 4G en 5G 5, 10, 20, 30, 40, 50

Wel opwaarderen, prepaid sim niet meer te koop

Aanbieder Maanden Voorwaarden Netwerk Opwaarderen met 
Jumbo 12 opwaarderen KPN € 10, € 20, € 30, € 40, € 50

- Jumbo startpakketten kun je niet online kopen. Startpakketten zijn beperkt beschikbaar, het betreft restvoorraden in een aantal winkels. Het is niet bekend bij welke winkels nog startpakketten te verkrijgen zijn bij de servicebalie. Er worden geen nieuwe startpakketten meer gemaakt. Opwaarderen kan wel.

Gestopte prepaid aanbieders

 • KPN dochter Ortel verkocht sinds april 2019 geen startpakketten meer. Ortel is per 1 juli 2024 helemaal gestopt. Het nummer en het beltegoed zijn komen te vervallen.
 • Op 22 mei 2024 maakt L-Mobi bekend te stoppen met haar dienstverlening. Dit per 24-05 gebeurt. Ons advies was om zo snel mogelijk over te stappen naar een andere prepaidpartij of te kiezen voor een goedkoop sim only pakket. L-Mobi laat weten dat je kunt overstappen met behulp van het kaartnummer. 
 • ALDI TALK was al gestopt met de verkoop van startpakketten. Op 1 juni 2022 maakte ALDI bekend dat ze gaat stoppen met ALDI Talk. Het beltegoed op de simkaarten was tot uiterlijk 30-06-2023 te gebruiken. Je kon met behoud van telefoonnummer en beltegoed overstappen naar L-Mobi, naar het pakket L-Mobi Talk. 
 • HEMA Mobiel is gestopt per 1 mei 2022. Je kon tot 1 mei 2021 opwaarderen. Het tegoed was 12 maanden houdbaar.
 • Dekamobiel stopte op 20 december 2019 met de verkoop van startpakketten. Vanaf 1 januari 2020 kon je niet meer opwaarderen. Klanten kregen een aanbod, een sim only abonnement van Lebara (met € 55 aan kortingen). Per 1 januari 2020 werd het KPN netwerk in gebruik genomen (was Vodafone). Per 31 december 2020 is Dekamobiel gestopt.
 • Dirk Mobiel verkocht sinds december 2017 geen startpakketten meer. Per 31 december 2019 was er niet meer op te waarderen. Per 31 december 2020 is Dirk mobiel gestopt.
 • Tele2 stopte op 30 november 2019 met de verkoop van beltegoed. Dit tegoed was tot uiterlijk 15 november 2020 te gebruiken. 
 • Telfort is op 1 mei 2019 opgegaan in KPN. Je kunt KPN tegoed gebruiken.
 • Vanaf 17 juni 2019 is de website van Toggle offline. Wij gaan er vanuit dat deze provider de Nederlandse markt verlaten heeft.

Als een prepaid partij gestopt is en je hebt zelf geen stappen ondernomen? Dan zijn het nummer en het tegoed komen te vervallen.

Welk netwerk gebruikt jouw prepaid provider?

Waarom is het netwerk van belang? Als je de telefoon alleen gebruikt om te kunnen bellen (of om gebeld te kunnen worden), kun je volstaan met een simpele telefoon. De meest simpele telefoons zijn alleen geschikt voor gebruik op 2G netwerken. Odido stopt in juni 2021 met het ondersteunen van deze techniek. Dit is in juni 2023 daadwerkelijk uitgevoerd, als je niet overstapt kun je niet meer bellen met 2G. KPN en Vodafone gaan voorlopig door. KPN tot 1 december 2025. Vodafone tot eind 2024, wellicht langer. In de tabel hierboven kun je per aanbieder zien welk netwerk gebruikt wordt.

Gratis simkaart of prepaidtegoed

Gratis is meestal niet gratis. Bij veel partijen kun je een gratis simkaart aanvragen, soms zelfs met tegoed erbij. Kijk goed wat de voorwaarden zijn.

 • Gratis tegoed: Is meestal beperkt houdbaar of moet je er wat voor doen om het te krijgen. Bijvoorbeeld registreren of opwaarderen (en dan is het wel een cadeau maar niet meer gratis).
 • Soms zijn er meerdere acties nodig om het beloofde tegoed helemaal te krijgen. Je moet bijvoorbeeld opwaarderen én/of je moet jezelf registreren als klant.
 • Tijdelijk beltegoed / bonustegoed: Vaak krijg je nieuw beltegoed cadeau bij een nieuwe simkaart. Of extra tegoed als je meteen opwaardeert. Dit tegoed kan beperkt houdbaar zijn (bijvoorbeeld tot 10 dagen na de opwaardering).

Ook voor prepaid losse bundels (minuten/sms of MB's)

Prepaid tegoed direct opwaarderen? Online opwaarderen of automatisch opwaarderen? Bij bijna alle verschillende providers kun je losse bundels aanschaffen van je tegoed. Door het kopen van zo'n bundel bel je bijvoorbeeld veel goedkoper of gaat de prijs per MB naar beneden.

Zo'n bundel kan al snel uit, voordeel is nog steeds dat je grip houdt op de kosten, op is op. Deze losse bundels hebben vaak een beperkte houdbaarheid, meestal is dat een maand, maar het kan ook een week of een dag zijn. Na die periode vervalt het resterende bundeltegoed.

Wat houdt de tolerantieperiode van prepaid in?

De tolerantieperiode is de hoeveelheid tijd die je hebt om het beltegoed op te waarderen voordat het beltegoed verloren gaat. Deze periode varieert per aanbieder. 

Als je niet tijdig opwaardeert, kun je tijdelijk alleen gebeld worden en zelf naar het gratis nummer van je aanbieder bellen. Waardeer je dan nog niet op, dan vervalt niet alleen je beltegoed, maar ook je mobiele telefoonnummer. Als je wel tijdig opwaardeert, gaat er een nieuwe geldigheidstermijn in voor het hele beltegoed.  

Met welke bedragen kan ik mijn prepaid tegoed opwaarderen? 

Dat is afhankelijk van de aanbieder, meestal is € 10 de goedkoopste opwaardeeroptie. Er zijn een paar te vinden met € 5, bij Kruidvat is dit € 7,50. Als je weinig/niets verbruikt zijn dat interessante mogelijkheden. Het tegoed loopt dan niet onnodig op. In dat geval is het trouwens aan te raden om te kiezen voor een aanbieder die verbruik ook meerekent bij de houdbaarheid. Als je af en toe een sms'je stuurt of een kort telefoontje pleegt, gaan het tegoed en het nummer weer een tijd mee.  In bovenstaande tabel kun je per aanbieder zien met welk bedrag je kunt opwaarderen.

Houdbaarheid prepaid startpakket

De meeste prepaid-startpakketten hebben een uiterste houdbaarheidsdatum. Wordt de kaart voor die datum niet in gebruik genomen dan komt de kaart, inclusief telefoonnummer en eventueel (gratis) beltegoed te vervallen. De houdbaarheid van een startpakket kun je vinden op een stikker/stempel op het pakket zelf.

Prepaid, alleen voor in geval van nood

Er zijn veel mensen die prepaid alleen gebruiken voor noodgevallen. Vaak wordt die telefoon niet regelmatig gecontroleerd en dan kan de situatie ontstaan dat het kaartje niet (meer) werkt of dat de batterij leeg is als de telefoon echt nodig is.  Als het toestel uit is kan de batterij langzaam leeglopen. Ons advies is om de telefoon elke paar maanden aan te zetten, de batterijsterkte te controleren en even te testen of alles nog werkt. Op die manier voorkom je dat je niet kunt bellen.

Prepaid opwaarderen in buitenland?

Als je je prepaid in het buitenland wilt opwaarderen via internet, dan kan dat bij de meeste operators. Je kunt je beltegoed in het buitenland heel gemakkelijk online of mobiel opwaarderen met je telefoon. Je beltegoed wordt rechtstreeks afgeschreven van je bankrekening.

Opwaardeerkaarten die je in het buitenland aanschaft kunnen niet gebruikt worden (bijvoorbeeld ALDI Talk en Vodafone). Binnen de EU kun je gewoon het Nederlandse tegoed gebruiken, tegen hetzelfde tarief dat je betaalt in Nederland. Reis je verder? Kijk dan voor je vertrekt naar wat je betaalt voor het bellen vanuit het buitenland.

Goedkoopste beltegoed provider?

Welke aanbieder het goedkoopst is, ligt aan je verbruik. Sommige aanbieders zijn goedkoper met bellen, anderen goedkoper met het bellen naar het buitenland en weer anderen hanteren speciale tarieven voor veelbellers en veel sms'ers.

Raadpleeg onze vergelijker om erachter te komen wie in jouw situatie de goedkoopste partij is. Let niet alleen op de tarieven, maar kijk in de detailinformatie ook naar de voorwaarden en zo nodig naar het netwerk dat gebruikt wordt.

Wat is voordeliger, een prepaid of sim only?

Het ligt aan je belgedrag of je goedkoper uit bent met prepaid of sim only. In het algemeen geldt: wie meer dan zo'n 30 minuten per maand belt, is goedkoper uit met een sim only abonnement.

Geschiedenis van geldigheidsduur van prepaid beltegoed

Het kan voorkomen dat de geldigheidsduur van het beltegoed door de provider wordt aangepast. Zie de beknopte onderstaande geschiedenis.

 • In 2002 heeft KPN de geldigheidsduur verkort naar 6 maanden, eind 2003 werd het weer een jaar lang geldig. Sinds juni 2004 is het tegoed bij KPN onbeperkt geldig, tenzij men langer dan een periode van zes aaneengesloten maanden geen gebruik maakt van z'n mobiele aansluiting.
 • Sinds 2004 is het Hi PrePay-tegoed na opwaarderen ook 12 maanden geldig. Per 1-1-2010 is de geldigheid 6 maanden geworden, met 30 dagen de tijd om op te waarderen in plaats van 90. Hi is op 1 mei 2015 overgegaan in KPN.
 • Bij Telfort is het beltegoed sinds eind 2003 onbeperkt geldig onder bepaalde voorwaarden. Sinds april 2006 geldt: Om het beltegoed geldig te houden moet het beltegoed binnen 12 maanden na de laatste opwaardering opnieuw opgewaardeerd worden. Halverwege 2009 geldt dat het beltegoed minimaal 1x per half jaar opgewaardeerd wordt. Vanaf 27 november 2015 volstaat gebruik (en/of opwaarderen) eens per 6 maanden voor het behoud van nummer en tegoed.
 • Halverwege 2003 biedt Orange als eerste provider onbeperkte geldigheid van het beltegoed zonder verdere voorwaarden. Toen Odido deze provider overnam, is dit komen te vervallen.
 • Vodafone hanteerde heel lang een geldigheidsduur van een jaar, maar heeft deze in juli 2006 aangepast. Toen werd de geldigheid afhankelijk van de hoogte van het bedrag waarmee opgewaardeerd werd én van de methode van prepaid opwaarderen. Per 1 oktober 2012 is het tegoed na opwaarderen 12 maanden geldig.
 • Odido hanteert al heel lang onbeperkte geldigheid mits men gedurende een aaneengesloten periode van 6 maanden actief gebruikmaakt van de dienst of zijn/haar beltegoed opwaardeert.
 • Lycamobile heeft in 2012 de geldigheid van 6 maanden naar 3 maanden teruggebracht.
 • In 2014 wijzigt hollandsnieuwe de houdbaarheid van 3 naar 6 maanden. Hollandsnieuwe is op woensdag 8 april 2015 gestopt met de verkoop van prepaid.
 • Telfort heeft op 27 november 2015 gebruik toegevoegd aan de voorwaarden voor de houdbaarheid.
 • AH Mobiel heeft per 1 juni 2016 gebruik (aanschaf bundel) toegevoegd aan de voorwaarden voor de houdbaarheid.
 • AH Mobiel heeft op 16-11-2017 heeft de geldigheid verbeterd, van 9 naar 12 maanden.
 • Lebara heeft eind augustus 2017 de houdbaarheid gewijzigd van 6 naar 3 maanden. Gebruik telt sindsdien ook mee voor de geldigheid.
 • Vodafone past 19 maart 2018 de voorwaarden aan, als je eens per 6 maanden het tegoed aanspreekt of opwaardeert dan blijft het geldig. Dit was eens per 12 maanden opwaarderen.
 • L-Mobi vermeldde eerst een houdbaarheid van 9 maanden, maar in de voorwaarden staat 3 maanden. In januari 2023 is L-Mobi gestopt met gebruik als voorwaarde voor behoud van het tegoed. Je moet elke 3 maanden opwaarderen.

Geactualiseerd: donderdag 11 juli 2024

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.