Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Prepaid informatie

Geactualiseerd: 23-09-2020

Ben je er nog niet uit of je een prepaidkaart neemt, of toch voor een abonnement gaat? In dit artikel geven we antwoord op alle vragen rondom prepaid!

Geldigheidsduur van prepaid beltegoed

In onderstaand overzicht staat de geldigheid/houdbaarheid van ongebruikt beltegoed beknopt weergegeven. Als je tijdig opwaardeert ofwel het tegoed opmaakt/aanspreekt, dan behoud je het tegoed. Dit noemen de meeste aanbieders 'onbeperkt houdbaar' terwijl dit dus eigenlijk dus alleen het geval is wanneer je zelf tegoed blijft toevoegen.

Wil je overstappen van (of naar een) prepaid pakket? De geldigheidsduur van het pakket dat je kiest kun je ook vinden bij de vergelijking van prepaid. Wij hebben het hier even op een rijtje gezet.

Aanbieder Maanden Voorwaarden Netwerk Opwaarderen met €
AH Mobiel 12 opwaarderen of aanschaf bundel KPN 10, 20, 30
ALDI Talk 12 opwaarderen KPN 10, 20
*bliep** 6 opwaarderen T-Mobile 10, 20, 40
Jumbo* 12 opwaarderen KPN 10, 20, 30, 40, 50
KPN 6 gebruik of opwaarderen KPN 10, 20, 30, 40, 50
Kruidvat 12 opwaarderen KPN 7,50, 15, 20
L-mobi 9 gebruik of opwaarderen KPN 5, 20, 20
Lebara 3 gebruik of opwaarderen KPN 10, 20, 50
Lycamobile 3 opwaarderen KPN 5, 10, 20
Simyo 6 gebruik of opwaarderen KPN bedrag tussen 10 en 50
Telesur 6 gebruik of opwaarderen Vodafone bedrag tussen 10 en 100
T-Mobile 6 gebruik of opwaarderen T-Mobile bedrag tussen 10 en 50
Vodafone 6 gebruik of opwaarderen Vodafone 5, 10, 20, 30, 40, 50

* Jumbo startpakketten kun je niet online kopen, op de Jumbo Mobiel website staat welke winkels de kaarten op voorraad hebben.
** Per 1 maart 2020 is *bliep over gegaan naar het T-Mobile netwerk. En in andere handen: https://www.bliepshop.nl/ 

Wel opwaarderen, sim niet meer te koop

Aanbieder Maanden Voorwaarden Netwerk Opwaarderen met €
HEMA 12 opwaarderen KPN 5, 10, 20
Ortel 6 opwaarderen KPN 5, 10, 20, 40

 • Ortel verkoopt sinds april 2019 geen startpakketten meer.
 • HEMA verkoopt (sinds mei 2019 online en sinds oktober 2019 in de winkels) geen startpakketten meer.
 • Telfort is op 1 mei 2019 opgegaan in KPN. Je kunt KPN tegoed gebruiken.
 • Vanaf 17 juni 2019 is de website van Toggle offline. Wij gaan er vanuit dat deze provider de Nederlandse markt verlaten heeft.

Alleen tegoed opmaken

Aanbieder Netwerk Te gebruiken tot
DekaMobiel* KPN* 31 december 2020
Dirk Mobiel Vodafone 31 december 2020
Tele2  T-Mobile 15 november 2020

 • Tele2 stopt per 30 november 2019 met de verkoop van beltegoed. Het tegoed, dat je nog hebt, is tot uiterlijk 15 november 2020 te gebruiken.
 • Dirk Mobiel verkoopt sinds december 2017 geen startpakketten meer. Per 31 december 2019 kun je niet meer opwaarderen. Per 31 december 2020 stopt Dirk met mobiel en vervalt het nummer en het tegoed als je niet eerder over bent gestapt.
 • Dekamobiel stopt per 20 december 2019 met de startpakketten verkoop, vanaf 1 januari 2020 kun je niet meer opwaarderen en per 31 december 2020 stopt Dekamobiel. Als je overstapt naar een sim only abonnement van Lebara krijg je in totaal € 55 aan kortingen. *En per 1 januari 2020 is het KPN netwerk in gebruik genomen (was Vodafone).

Welk netwerk gebruikt jouw provider?

Waarom is het netwerk van belang? Als je de telefoon alleen gebruikt om te kunnen bellen (of om gebeld te kunnen worden, kun je volstaan met een simpele telefoon. De meest simpele telefoons zijn alleen geschikt voor gebruik op 2G netwerken. T-Mobile stopt in november 2020 met het ondersteunen van deze techniek. KPN en Vodafone gaan voorlopig door.

Gratis simkaart of tegoed

Gratis is meestal niet gratis. Bij veel partijen kun je een gratis simkaart aanvragen, soms zelfs met tegoed erbij. Kijk goed wat de voorwaarden zijn.

 • Gratis tegoed: Is meestal beperkt houdbaar of moet je er wat voor doen om het te krijgen. Bijvoorbeeld registreren of opwaarderen (en dan is het wel een cadeau maar niet meer gratis).
 • Soms zijn er meerdere acties nodig om het beloofde tegoed helemaal te krijgen. Je moet bijvoorbeeld opwaarderen én/of je moet jezelf registreren als klant.
 • Tijdelijk beltegoed / bonustegoed: Vaak krijg je tegoed cadeau bij een nieuwe simkaart. Of extra tegoed als je meteen opwaardeert. Dit tegoed kan beperkt houdbaar zijn (bijvoorbeeld tot 10 dagen na de opwaardering).

Losse bundels (minuten/sms'en/of MB's)

Bij bijna alle providers kun je losse bundels aanschaffen van je tegoed. Door het kopen van zo'n bundel bel je bijvoorbeeld veel goedkoper of gaat de prijs per MB naar beneden.

Zo'n bundel kan al snel uit, voordeel is nog steeds dat je grip houdt op de kosten, op is op. Deze losse bundels hebben vaak een beperkte houdbaarheid, meestal is dat een maand, maar het kan ook een week of een dag zijn. Na die periode vervalt het resterende bundeltegoed.

Wat houdt de tolerantieperiode van prepaid in?

De tolerantieperiode is de hoeveelheid tijd die je hebt om het beltegoed op te waarderen voordat het beltegoed verloren gaat. Deze periode varieert per aanbieder. 

Als je niet tijdig opwaardeert, kun je tijdelijk alleen gebeld worden en zelf naar het gratis nummer van je aanbieder bellen. Waardeer je dan nog niet op, dan vervalt niet alleen je beltegoed, maar ook je mobiele telefoonnummer. Als je wel tijdig opwaardeert, gaat er een nieuwe geldigheidstermijn in voor het hele beltegoed.  

Met welke bedragen kan ik opwaarderen? 

Dat is afhankelijk van de aanbieder, meestal is € 10 de goedkoopste opwaardeeroptie. Er zijn een paar te vinden met € 5, bij Kruidvat is dit € 7,50. Als je weinig/niets verbruikt zijn dat interessante mogelijkheden. Het tegoed loopt dan niet onnodig op, In dat geval is het trouwens aan te raden om te kiezen voor een partij die verbruik ook meerekent bij de houdbaarheid, als je af en toe een sms'je stuurt of een kort telefoontje pleegt gaat het tegoed en het nummer weer een tijd mee. 

Houdbaarheid startpakket

De meeste prepaid-startpakketten hebben een uiterste houdbaarheidsdatum. Wordt de kaart voor die datum niet in gebruik genomen dan komt de kaart, inclusief telefoonnummer en eventueel (gratis) beltegoed te vervallen. De houdbaarheid van een startpakket kun je vinden op een stikker/stempel op het pakket zelf.

Alleen in geval van nood

Er zijn veel mensen die een prepaid aansluiting alleen gebruiken voor noodgevallen. Vaak wordt die telefoon niet regelmatig gecontroleerd en dan kan de situatie ontstaan dat het kaartje niet (meer) werkt of dat de batterij leeg is als de telefoon echt nodig is. 

Als het toestel uit is kan de batterij langzaam leeglopen. Ons advies is om de telefoon elke paar maanden aan te zetten, de batterijsterkte te controleren en even te testen of alles nog werkt. Op die manier voorkom je dat je niet kunt bellen.

Opwaarderen prepaidkaart opwaarderen in buitenland?

Je kunt bij de meeste operators je beltegoed in het buitenland ook heel gemakkelijk online of mobiel opwaarderen (met je telefoon). Je beltegoed wordt rechtstreeks afgeschreven van je bankrekening.

Opwaardeerkaarten die je in het buitenland aanschaft kunnen niet gebruikt worden (bijvoorbeeld ALDI Talk en Vodafone). Binnen de EU kun je gewoon het Nederlandse tegoed gebruiken, tegen hetzelfde tarief dat je betaalt in Nederland. Reis je verder? Kijk dan voor je vertrekt naar wat je betaalt voor het bellen vanuit het buitenland.

Goedkoopste prepaidaanbieder?

Welke aanbieder het goedkoopst is, ligt aan je verbruik. Sommige aanbieders zijn goedkoper met bellen, anderen goedkoper met het bellen naar het buitenland en weer anderen hanteren speciale tarieven voor veelbellers en veel sms'ers.

Raadpleeg onze vergelijker om erachter te komen wie in jouw situatie de goedkoopste partij is. Let niet alleen op de tarieven, maar kijk in de detailinformatie ook naar de voorwaarden en zo nodig naar het netwerk dat gebruikt wordt.

Wat is voordeliger, een prepaid of sim-only?

Het ligt aan je belgedrag of goedkoper uit bent met prepaid of sim only. In het algemeen geldt: wie meer dan zo'n 30 minuten per maand belt, is goedkoper uit met een sim only abonnement.

Geschiedenis van geldigheidsduur van beltegoed? 

Het kan voorkomen dat de geldigheidsduur van het beltegoed door de provider wordt aangepast. Zie de beknopte onderstaande geschiedenis.

 • In 2002 heeft KPN de geldigheidsduur verkort naar 6 maanden, eind 2003 werd het weer een jaar lang geldig. Sinds juni 2004 is het tegoed bij KPN onbeperkt geldig, tenzij men langer dan een periode van zes aaneengesloten maanden geen gebruik maakt van z'n mobiele aansluiting.
 • Sinds 2004 is het Hi PrePay-tegoed na opwaarderen ook 12 maanden geldig. Per 1-1-2010 is de geldigheid 6 maanden geworden, met 30 dagen de tijd om op te waarderen in plaats van 90. Hi is op 1 mei 2015 overgegaan in KPN.
 • Bij Telfort is het beltegoed sinds eind 2003 onbeperkt geldig onder bepaalde voorwaarden. Sinds april 2006 geldt: Om het beltegoed geldig te houden moet het beltegoed binnen 12 maanden na de laatste opwaardering opnieuw opgewaardeerd worden. Halverwege 2009 geldt dat het beltegoed minimaal 1x per half jaar opgewaardeerd wordt. Vanaf 27 november 2015 volstaat gebruik (en/of opwaarderen) eens per 6 maanden voor het behoud van nummer en tegoed.
 • Halverwege 2003 biedt Orange als eerste provider onbeperkte geldigheid van het beltegoed zonder verdere voorwaarden. Toen T-Mobile deze provider overnam, is dit komen te vervallen.
 • Vodafone hanteerde heel lang een geldigheidsduur van een jaar, maar heeft deze in juli 2006 aangepast. Toen werd de geldigheid afhankelijk van de hoogte van het bedrag waarmee opgewaardeerd werd én van de methode van opwaarderen. Per 1 oktober 2012 is het tegoed na opwaarderen 12 maanden geldig.
 • T-Mobile hanteert al heel lang onbeperkte geldigheid mits men gedurende een aaneengesloten periode van 6 maanden actief gebruikmaakt van de dienst of zijn/haar beltegoed opwaardeert.
 • Lycamobile heeft in 2012 de geldigheid van 6 maanden naar 3 maanden teruggebracht.
 • In 2014 wijzigt hollandsnieuwe de houdbaarheid van 3 naar 6 maanden. Hollandsnieuwe is op woensdag 8 april 2015 gestopt met de verkoop van prepaid.
 • *bliep stapt per 2 april 2015 over van T-Mobile naar Tele2.
 • Telfort heeft op 27 november 2015 gebruik toegevoegd aan de voorwaarden voor de houdbaarheid.
 • AH Mobiel heeft per 1 juni 2016 gebruik (aanschaf bundel) toegevoegd aan de voorwaarden voor de houdbaarheid.
 • Tele2 heeft in 2016 de termijn aangepast van 6 maanden naar 12 maanden.
 • AH Mobiel heeft op 16-11-2017 heeft de geldigheid verbeterd, van 9 naar 12 maanden.
 • Lebara heeft eind augustus 2017 de houdbaarheid gewijzigd van 6 naar 3 maanden. Gebruik telt sindsdien ook mee voor de geldigheid.
 • Vodafone past 19 maart 2018 de voorwaarden aan, als je eens per 6 maanden het tegoed aanspreekt of opwaardeert dan blijft het geldig. Dit was eens per 12 maanden opwaarderen.

Navigatie