Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

CBS

Voor wat er feitelijk gebeurt is het motto van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Als zelfstandig bestuursorgaan voert CBS overheidstaken uit, maar valt het niet direct onder het gezag van een ministerie. Het werd in 1899 opgericht vanuit de behoefte aan onafhankelijke, betrouwbare informatie om maatschappelijke vraagstukken te begrijpen. Tegenwoordig is het CBS uitgegroeid tot een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te kunnen blijven borgen. Het deelt zijn informatie met andere overheden, burgers, politiek, wetenschap, media en het bedrijfsleven.

Samenwerking CBS en Bellen.com

Om de inflatie te bepalen berekent het CBS de zogenoemde consumentenprijsindex (CPI). Om dat te kunnen doen verzamelt het CBS maandelijks de prijzen van een groot aantal goederen en diensten. Dat gebeurt door (handmatige) steekproeven en door koppelingen met databases van marktpartijen die dit soort gegevens ter beschikking stellen. Voor het vaststellen van de prijzen voor mobiele abonnementen werd al jaren ook de tariefinformatie van Bellen.com gebruikt. Die data werd handmatig verzameld, dit proces was behoorlijk arbeidsintensief en daardoor foutgevoelig. De waarneming van de prijzen van mobiele telefoondiensten gebeurt sinds januari 2022 met één druk op de knop. Er is een API (Application Programming Interface) koppeling gemaakt, waardoor het CBS de gewenste gegevens automatisch kan ophalen. 


Geactualiseerd: vrijdag 17 maart 2023

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.