Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar

Sim only vergelijken

Vergelijk en kies de beste deal

Je kunt sim only abonnementen vergelijken op prijs per maand, bundelinhoud, snelheid internet, type netwerk, 4G of 5G, e-sim en meer. Je zit zelf aan de knoppen, je krijgt een vergelijking op maat. Gratis advies voor een nieuwe goedkope sim only.

Direct vergelijken

minuten
  MB

Help mij schatten

Hoeveel gebruik je gemiddeld per dag?
/maand
Berichten versturen
E-mail, WhatsApp
/maand
Video & videobellen
Netflix, YouTube, Zoom, WhatsApp
/maand
Social media
Facebook, Instagram, LinkedIn
/maand
Navigatie
Google Maps, Flitsmeister, parkeerapps
/maand
Surfen & nieuws
Safari, Chrome, nieuwsapps

Belminuten per maand
Bellen
Internet
Nummerbehoud mogelijk

Bellen.com helpt je graag met sim only abonnement vergelijken

Je kunt sim only abonnementen vergelijken op prijs per maand, bundelinhoud, snelheid internet, type netwerk, 4G of 5G, e-sim en meer. Je zit zelf aan de knoppen, je krijgt een vergelijking op maat. Gratis advies voor een nieuwe goedkope sim only.

Heb je een vraag over sim only?

Neem dan gerust contact op met de specialisten van Bellen.com.
Wij staan iedere maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 voor je klaar.
Bellen.com

Veelgestelde vragen

over sim only
  • Wat is een maandelijks opzegbaar Sim only abonnement?

    Een Sim only maandelijks opzegbaar abonnement heeft een looptijd van één maand en wordt na de 1e maand steeds met een maand verlengd door je mobiele provider. Na de 1e maand ben je vrij om je sim only contract iedere maand op te zeggen.

    Een maandelijks opzegbaar Sim only abonnement kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je even een tijdelijk mobiel abonnement nodig hebt en niet vast wilt zitten aan een abonnement voor langere tijd. Je bent met zo'n abonnement super flexibel. Op het moment dat er een betere deal voorbij komt, kun je op ieder gewenst moment overstappen.

    Niet alle mobiele providers bieden maandcontracten aan. In onze Sim only vergelijker kun je bij 'Contractduur'  filteren op 'Maandelijks opzegbaar'. Vervolgens worden alle providers getoond die maandcontracten aanbieden. Begin 2021 zijn dat Ben, Budget Mobiel, hollandsnieuwe, KPN, Lebara, Simyo, Tele2 en Youfone.

  • Wat is sim only?

    Bij een sim only krijg je alleen een simkaart van de provider waar je het abonnement afsluit. Nummerbehoud is mogelijk. Kies je hier voor? Dan moet je zelf het toestel regelen. Dat kan dus ook het toestel zijn dat je al gebruikt. De simkaart wordt zo aangeleverd dat je het in elke telefoon kunt gebruiken.  

  • Wat is het voordeel van een sim only mobiel abonnement?

    Je kunt jouw eigen telefoon blijven gebruiken, of een losse nieuwe kopen als het jou uitkomt. Je kunt altijd jouw telefoonnummer meenemen.

    Op de sim only markt is de concurrentie behoorlijk heftig. En daar profiteer jij van! Er wordt volop gestunt met de prijzen voor de sim only abonnementen. Benieuwd welke provider voor jou het beste uitpakt? Vergelijk je sim only abonnement!

  • Voor wie is sim only geschikt?

    Heb je al een mobiele telefoon en/of vind je het jammer (of te duur) om een nieuwe aan te schaffen? Neem dan sim only. Je krijgt een nieuwe 3-in-1 kaart die je in elk soort toestel kunt gebruiken. Met nummerbehoud als je dat wilt.

    Je wilt wel een nieuwe telefoon, maar weet nog niet welke en wanneer. Ook dan is sim only handig, want je kunt een los toestel kopen als het jou uitkomt. In alle webshops en telefoonwinkels kun je een toestel kopen zonder abonnement.

  • Hoe lang zit ik aan mijn sim only abonnement vast?

    Vaak is dat 1 of 2 jaar, maar er zijn ook maandcontracten. Is die looptijd voorbij en doe jij niets? Dan loopt het abonnement (stilzwijgend) door. Dan heb jij mooi de tijd om te kijken naar een nieuw sim only abonnement.

    Er zijn maandelijks opzegbare sim abonnementen, die kun je zoals je al dacht, per maand opzeggen. Doe je niets, dan loopt het gewoon door. In de filters kun je voor maandcontract kiezen.

    Je hebt een opzegtermijn van maximaal 1 maand. Die maand start op de dag dat je je sim only abonnement opzegt. Als je overstapt hoef je trouwens niet zelf op te zeggen, dat doet de nieuwe partij voor je!

Eenvoudig sim only abonnementen vergelijken

Jij vult in wat je wilt gebruiken. Wij houden rekening met alle geniepige addertjes onder het gras. Dan hoef jij dat niet te doen. Het goedkoopste sim only abonnement staat op de eerste plaats. Jij kunt zelf elke sortering maken die je wilt. Met of zonder 5G, super snel en/of unlimited internet. Onbeperkt bellen. Het kan allemaal! sim only providers.

Een nieuw sim only abonnement kiezen

Sim only abonnementen zijn 'losse' abonnementen zonder een toestel. Je krijgt alleen een nieuwe fysieke simkaart (dus vandaar sim only). Een sim only abonnement is dé uitkomst als je een goedkoop abonnement zoekt zonder een nieuw toestel.

Het voordeel van een sim only abonnement

Bij partijen die naast sim only ook toestellen met abonnementen verkopen, is het verschil klein of zijn de prijzen voor de abonnementen zelfs hetzelfde. Alleen de betaling voor het toestel maakt dan het verschil. 

Is er dan wel voordeel te behalen bij het sim only vergelijken? Zeker! Er zijn namelijk telecompartijen die zich puur op de sim only markt richten. En omdat ze geen toestellen leveren en op allerlei andere manieren goedkoper kunnen werken zijn deze abonnementen aanzienlijk goedkoper dan die van de concurrenten. Op de sim only markt is de concurrentie behoorlijk heftig. En kun jij mooi van profiteren! Want de providers stunten volop met de tarieven voor de sim only pakketten. 

Nog een voordeel. Je kunt jouw eigen telefoon blijven gebruiken. Of een nieuwe kopen, wanneer jou dat uitkomt. Je krijgt bij een nieuw contract een nieuwe drie-in-één simkaart, zodat de kaart altijd past. Als je het basiskaartje bewaart kun je daarmee het kaartformaat aanpassen. En je kunt altijd jouw telefoonnummer meenemen. Benieuwd welke provider voor jou het beste uitpakt? Vergelijk je sim only abonnement!

Wanneer neem je sim only?

Heb je al een mobiele telefoon en/of vind je het jammer (of te duur) om een nieuwe aan te schaffen? Neem sim only. Wanneer je een sim only abonnement afsluit, krijg je namelijk alleen een simkaart. Die vraag je aan bij de nieuwe provider, die regelt meteen de overstap met de oude aanbieder. Die simkaart is als je hem binnenkrijgt gekoppeld aan een willekeurig mobiel nummer. Heb je nummerbehoud aangevraagd? Dan komt dit nummer te vervallen op het moment van de overstap. Want vanaf dan bel je met jouw eigen nummer. De nieuwe aanbieder laat weten wanneer jouw nummer overgezet gaat worden. Je krijgt meteen een 3-in-1 kaart waardoor je de simkaart in elk soort toestel kunt gebruiken.

Je wilt wel een nieuwe telefoon, maar weet nog niet welke en wanneer. Ook dan is sim only handig, want je kunt een los toestel kopen als het jou uitkomt. In alle webshops en telefoonwinkels kun je een toestel kopen zonder abonnement. En vaak heb je meer keuze dan bij de toestellen die met een abonnement gecombineerd worden.

Sim only vergelijken

Vergelijk de goedkoopste sim only abonnementen van onder andere KPN, T-Mobile, Vodafone, Tele2, Ben, hollandsnieuwe, Lebara, Simyo, Youfone, Budget Mobiel, 50Plus Mobiel en Simpel en bespaar! Je kunt zelf kiezen hoeveel minuten, sms’jes en mobiel internet je wenst. Zijn er acties? Nemen we mee, zoals sim only zonder aansluitkosten of onbeperkt bellen met korting. Wij geven vervolgens een advies op maat door alle abonnementen van alle sim only aanbieders te vergelijken. Je kunt ook de RekeningScan gebruiken, dan analyseren wij jouw facturen en geven we op basis daarvan advies. Wil je dus besparen op je telefoonabonnement? Sim only vergelijken doe je op Bellen.com!

Sim only aanbieders

Abonnement met telefoon vergelijken

Bij een abonnement met telefoon ‘krijg’ je van de provider een telefoon. Krijgt staat tussen aanhalingtekens, het toestel is niet gratis. De telefoon betaal je af tijdens de abonnementsperiode. Met zo’n abonnement heb je logischerwijze hogere maandlasten dan bij een sim only abonnement. Het maandbedrag voor het toestel vervalt automatisch na de overeengekomen termijn (één of twee jaar). Bij een maandcontract kun je kiezen voor een afbetaling met 12 of 24 maanden. Stap je eerder over? Dan betaal je de openstaande toestelmaanden in één keer.

Mobiel op afbetaling of los

Koop je een nieuwe telefoon samen met een nieuw abonnementen, dan zie je meteen wat je elke maand betaalt voor het toestel. Meestal kun je kiezen voor een bepaald bedrag, dat wordt ook bepaald door een eventuele eenmalige bijdrage. Je betaalt dan bij de kassa al een gedeelte van de kosten voor de telefoon, de rest betaal je af in termijnen. En heb je bij de meeste winkels behoorlijk wat speelruimte, die eenmalige bijdrag bepaalt de maandelijkse afdracht. De toestelbijdrage is gebonden aan een duidelijke termijn en stopt automatisch. De prijs voor het toestel is bijna altijd hetzelfde, of je nu kiest voor afbetaling of voor het meteen betalen. Als die prijs wel afwijkt, tonen we dat in onze vergelijker.

Op Bellen.com zien we dat prijsbewuste mensen steeds vaker kiezen voor een 1-jarig contract met iets bijbetalen voor het toestel, om na 1 jaar direct te switchen naar sim only. Bij een andere partij. Je zou ook een mobiele telefoon zonder abonnement aan kunnen schaffen, zie de vergelijking met losse telefoons.

4G abonnementen vergelijken

4G is de opvolger van 3G, de 'oude' standaard voor mobiel internet. 4G staat voor de vierde generatie mobiele netwerken. Het zorgt ervoor dat je vele malen sneller mobiel kunt internetten en is gebaseerd op de nieuwe technologie Long Term Evolution (LTE). Je kunt het zien als een aanvulling op de 2G- en 3G-netwerken. Ondertussen is de ontwikkeling van 5G al in volle gang.

Het 4G netwerk blijft de komende jaren belangrijk. Want naast het mobiele telefonie verkeer kan 4G ook ingezet worden als vaste verbinding, voor plekken waar vast internet geen snelheid biedt. Vodafone is op 4 februari 2020 gestopt met het aanbieden van 3G. KPN haalt in 2022 zijn 3G-netwerk offline en T-Mobile heeft haar 2G-netwerk in juni 2021 uitgezet. Dus de grote concentratie gebruikers zit op 4G. Er is in juli 2020 wel begonnen met de uitrol van 5G. Je hebt daar een geschikt abonnement en telefoon voor nodig. Voordat dit netwerk een rol van betekenis gaat spelen zijn we wel een paar jaar verder. Want pas in 2023 komt de frequentie beschikbaar die echt snel 5G verkeer mogelijk maakt. 4G blijft dus een belangrijk netwerk. Vergelijk daarom je 4G abonnement op Bellen.com.

5G abonnementen vergelijken

5G is de opvolger van 4G en het is de nieuwste generatie mobiel internet. Met 5G kun je hogere snelheden behalen en het heeft een enorm korte responstijd. Veel nieuwe smartphones en een beperkt aantal (sim only) abonnementen van providers zijn er al klaar voor. Let op: de 5G-frequentie die de hoogste snelheden mogelijk maakt, is (vermoedelijk) pas in 2023 beschikbaar voor alle Nederlandse telecomaanbieders. Vanaf dan kun je helemaak gebruikmaken van de extreem hoge internetsnelheid van 5G. In de tussentijd kun je wel 5G ervaren, we vergelijken de 5G sim only abonnementen van de providers die dit nu al aanbieden.

Wat heb je nodig voor 5G bij sim only?

Om gebruik te maken van 5G heb je 2 dingen nodig. Een mobiel abonnement van T-Mobile, KPN, Vodafone of Tele2 en een toestel dat geschikt is voor 5G. De nieuwste telefoons hebben steeds vaker de mogelijkheid 5G te gebruiken. Je kunt in de toestelvergelijker aangeven dat je een 5G telefoon wilt. Deze toestellen kun je ook op 4G (en 3G en 2G gebruiken), dus ben je op alles voorbereid.

Voordeel van sim only vergelijken op Bellen.com

Wij zijn sinds 1998 compleet, onafhankelijk en actueel! We houden rekening met alle aspecten die van invloed zijn op de kosten van een sim only abonnement. Zoals het buitenbundeltarief en het afrekenen per minuut of per seconde. Je kunt zelf invullen wat je nodig hebt. We kunnen je hierbij ook helpen, als je de RekeningScan gebruikt analyseren wij jouw verbruik. Wij maken vervolgens een berekening van de te verwachten kosten. Wij hebben daar zelf een rekenmodule voor gemaakt. Zo kunnen we een reëel beeld geven van de werkelijke maandelijkse kosten.

We vergelijken abonnementen, sim only en prepaids van zo'n 20 providers. Dat is vrijwel 100% van de markt. De tarieven worden dagelijks ververst, toestelprijzen zelfs vaker. Je kunt dus met de actuele (webwinkel)prijzen vergelijken.

Hoge mobiele telefoonrekening voorkomen

Heb jij regelmatig een hoge mobiele telefoonrekening? Dan is de kans groot dat je een mobiel abonnement hebt dat niet (meer) past bij jouw bel- sms- en internetgedrag. Vergelijk daarom je sim only abonnement op Bellen.com.

Sim only met onbeperkt internet en bellen

Wil je de mobiele telefoon onbezorgd kunnen gebruiken? Kies dan voor een onbeperkt abonnement. De providers noemen dit unlimited. Bij zo'n mobiel abonnement kun je onbeperkt bellen en sms'en. Echt onbeperkt data tegen een hoge snelheid bestaat niet. Voor internet gelden daglimieten, van 4 GB (Budget Mobiel) of 10 GB (KPN,  Vodafone, T-Mobile en Tele2) per dag. Zijn die GB's op, dan kun je onbeperkt ophogen, bij Budget met 1 GB per keer, bij de rest met 2 GB per keer. Dit zijn niet de goedkoopste sim only pakketten, maar je hebt geen zorgen over buiten de bundel kosten.

Waar je op moet letten bij het vergelijken van sim only

  1. Bekijk jouw verbruik in jouw eigen omgeving op de website of in de app van de telecomprovider. Duik even in de specificaties zodat je weet wat je daadwerkelijk verbruikt hebt de afgelopen maanden. Of gebruik onze Rekening.
    01-duik-in-specificaties-1.png
  2. Schat jouw verbruik voor de komende tijd niet te krap in. Het is voordeliger iets over te houden aan het einde van de maand dan buiten de bundel te bellen, sms'en of internetten. Buiten de bundel bellen of sms'en kost meestal 2 tot 3 keer zo veel als binnen de bundel.
    02-verbruik-inschatten-1.png
  3. Past het huidige mobiele abonnement nog, of is er iets veranderd aan je gebruik en wensen? Misschien bel of sms je wel veel minder omdat je gebruik maakt van Skype of WhatsApp. Neem die veranderingen mee in de vergelijking.
    03-meer-of-minder-sms-bellen-1.png
  4. Ben je van plan om meer of minder mobiel te internetten? Kijk dan welke databundel je nu hebt, dan kun je beter bepalen wat er anders kan.
    04-meer-of-minder-internet-1.png
  5. Ga niet zomaar akkoord met een (telefonisch) aanbod van je provider, want dat kan behoorlijk tegenvallen. Vaak ga je ongemerkt akkoord met nieuwe voorwaarden zoals afronden op minuten in plaats van op seconden of een datalimiet aan je internet.
    05-telefonisch-aanbod-1.png

Gratis nummerbehoud bij sim only

Je kunt altijd je mobiele telefoonnummer meenemen bij het overstappen naar een andere provider. Het maakt dus niet uit of je via prepaid, met een abonnement of sim only belt. Het maakt ook niet uit of je bij je huidige provider van product wisselt of overstapt naar een andere aanbieder.

  1. Kies een nieuwe aanbieder. Tijdens het aanvragen van het nieuwe contract kun je aangeven of je nummerbehoud wilt.
  2. De nieuwe aanbieder neemt contact op met je oude provider en zegt daar het abonnement op. Dit hoef je dus niet zelf te doen.
  3. Op de afgesproken datum zet de oude provider het nummer over naar de nieuwe partij.
  4. De nieuwe provider koppelt het nummer aan de simkaart die jij hebt gekregen.
  5. Zodra die simkaart geactiveerd is gebruik je jouw nummer. Klaar.

De kosten van nummerbehoud

Als je je oude nummer mee wilt nemen naar een nieuwe provider, kost dat maximaal 10 euro. Dit wordt al jaren niet in rekening gebracht trouwens, het komt er in de praktijk op neer dat nummerbehoud gratis is.

De duur van je sim only abonnementen

Dat hangt van je contract af. Vaak is dat 1 of 2 jaar, maar er zijn ook maandcontracten. Aanbieders mogen je niet meer dan 2 jaar aan het abonnement vasthouden.

Je hebt een opzegtermijn van maximaal 1 maand. Die maand gaat meteen lopen op de dag dat je je sim only abonnement opzegt. Zeg je je abonnement niet op, dan blijft je abonnement doorlopen totdat jij het opzegt. Dit is een mooi moment om je nieuwe sim only abonnement te vergelijken. Zo voorkom je hogere kosten. En als je kiest voor een andere aanbieder dan hoef je niets op te zeggen. Dit regelt de nieuwe provider!

Ben je nu klaar om te vergelijken? Ga naar onze vergelijker toe en bereken je beste sim only deal!

Prijsbewuste consument kiest massaal voor sim only

De afgelopen 15 jaar zijn consumenten massaal hun interesse verloren in het telefoonabonnement met toestel. Waar in 2007 nog 89% van de consumenten koos voor deze combinatie is dit aandeel inmiddels gezakt tot maar 11%. Tegenwoordig kiezen ruim vier op de vijf consumenten voor sim only. Deze ommezwaai is mede het gevolg van gewijzigde regelgeving maar komt vooral door het besef dat een telefoonabonnement een stuk goedkoper kan, door de telefoon langer dan twee jaar te gebruiken. Dit blijkt uit onderzoek van Bellen.com.

Van 'gratis toestel' naar sim only 'only'

In de afgelopen vijftien jaar zijn er ingrijpende veranderingen geweest op de mobiele telecommarkt. Zo werd in 1998 een telefoonabonnement standaard gecombineerd met een GSM. En die was dan ‘gratis’. Dat werd je tenminste wijsgemaakt in reclames en ook op de factuur stond alleen de prijs van het abonnement vermeld. Door de opkomst van sim only groeide echter het besef dat de telefoon helemaal niet ‘gratis’ was, maar als afbetaling in je maandbedrag was opgenomen. In 2014/2015 kwam het omslagpunt en kozen meer consumenten voor sim only dan voor een abonnement met toestel. Vanaf dat moment groeit het aantal sim only gebruikers net zo snel als dat het aantal abonnementen met toestel daalt.

‘Geld lenen kost geld’

Het was niet duidelijk waar de abonnementskosten op gebaseerd waren. Het werd wel duidelijk dat de consument meer bleef betalen na afloop van het contract, dan voor een sim only abonnement bij dezelfde aanbieder. Het abonnnement werd niet automatisch aangepast (dat is nu wel het geval). Gedupeerden spanden rechtszaken aan om het ten onrechte te veel betaalde abonnementsgeld terug te eisen. Uiteindelijk greep de Autoriteit Financiële Markt (AFM) in. De toezichthouder concludeerde dat de telecombranche eigenlijk een toestel op afbetaling aan het verkopen was, wat niet mag zonder de juiste vergunningen.

In 2015 namen veel telecompartijen al stappen om duidelijkheid te scheppen. Zo ging een toestel/abonnement combinatie na afloop van het contract automatisch over naar sim only. Vanaf 2017 werd het label ‘Geld lenen kost geld’ verplicht. Telecomwinkels en providers moesten een Wft-vergunning hebben en vermelden dat consumenten een betalingsregeling aangaan bij de koop van een toestel dat per maand afbetaald wordt. Zo’n afbetaling van de telefoon betekent eveneens een registratie bij het BKR als het toestel 250 euro of meer kost. Dit kan in sommige situaties gevolgen hebben voor het aanvragen van een hypotheek of een andere lening.

Sim only verovert de markt met voordelige abonnementen

De Wft-regelgeving en de slimme reclamecampagnes van verschillende sim only-aanbieders gaf het marktaandeel van sim only een extra boost en deelde daarmee een forse klap uit aan de gevestigde telecomproviders. Consumenten werden zich steeds meer bewust van het bestaan en de voordelen van sim only.

Deze informatie is gecontroleerd door een expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Els Werkman. Zij is specialist op het gebied van Telecom. Bellen.com wordt regelmatig genoemd in de media, bijvoorbeeld:

Navigatie