Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Welk netwerk heeft jouw telecomprovider in gebruik?

In Nederland zijn 3 aanbieders met een mobiel netwerk: KPN, T-Mobile en Vodafone. Providers als Simyo, Ben, hollandsnieuwe en Simpel hebben geen eigen netwerk. Zij maken gebruik van de netwerken van deze grote providers. En er zijn verschillende netwerktechnieken: 2G, 3G, 4G en 5G. Welke provider gebruikt welk netwerk? Wij hebben de netwerken en de technieken in een overzicht gezet. 

Alle soorten zendmasten in het mobiele netwerk

Welk netwerk gebruikt je provider?

Niet alle telecompartijen hebben een eigen netwerk. De zogenaamde MVNO's (mobile virtual netwerk operators) hebben zelf geen netwerk. Zij maken gebruik van het netwerk van KPN, T-Mobile of Vodafone.  Tele2 had een eigen netwerk, dit gaat sinds het samengaan met T-Mobile langzaam over in dat netwerk.

Die netwerken maken gebruik van verschillende technieken. Het 2G-netwerk bestaat sinds 1999 en is daarmee het oudste van de huidige netwerken. Over dit netwerk kun je bellen en sms'en. Internetten kan ook, maar heel langzaam. Vanwege die optie worden 2G simkaarten in zogenaamde machine to machine toepassingen gebruikt. Het is een goedkope manier om via een trage verbinding machines contact met elkaar te laten houden.
Tien jaar later, sinds 2009, kun je gebruikmaken van het 3G-netwerk. Via deze techniek is snel internet mogelijk, snel voor de toenmalige begrippen dan. Tegenwoordig zorgen de 4G- en 5G-netwerken ervoor dat iedereen die dat wil supersnel internet heeft.  

KPN netwerk

Netwerk KPN logo  2G  3G  4G  5G
AH Mobiel V tot januari 2022 V X
Aldi TALK V tot januari 2022 V X
Budget Mobiel V tot januari 2022 V X
Hema (alleen nog opwaarderen) V tot januari 2022 V X
Jumbo V tot januari 2022 X X
KPN V tot januari 2022 V V
Kruidvat V tot januari 2022 X X
L-mobi Mobile V tot januari 2022 V X
Lebara V tot januari 2022 V X
Lycamobile V tot januari 2022 V X
Ortel (alleen nog opwaarderen) V tot januari 2022 X X
Simyo V tot januari 2022 V X
Youfone V tot januari 2022 V X

T-Mobile netwerk

Netwerk T-Mobile logo 2G 3G 4G 5G
Ben  tot 1-6-2021 V V X
Caiway tot 1-6-2021 V V X
Delta tot 1-6-2021 V V X
Simpel tot 1-6-2021 V V X
Tele2 X V V V
T-Mobile tot 1-6-2021 V V V
*bliep tot 1-6-2021 V V X

Vodafone netwerk

Netwerk Vodafone logo 2G 3G 4G 5G
Budgetphone V X V X
Hollandsnieuwe V X V X
Telesur V X V X
Vodafone V X V V

Uitfasering 2G: T-Mobile

T-Mobile is eigenlijk al begonnen met het uitzetten van haar 2G netwerk. Er werd namelijk gebruikgemaakt van twee frequenties: 900 MHz en 1800 MHz. De 900 MHz band wordt al niet meer gebruikt, vanaf juni 2021 geldt dat ook voor 1800 MHz. De providers die het T-Mobile netwerk gebruiken, moeten dus ook stoppen met 2G. Het lijkt er overigens op dat de stekker er niet in één keer uitgetrokken is, T-Mobile heeft het over gefaseerd uitschakelen.

Heb je een telefoon die alleen geschikt is voor 2G? En wil je die blijven gebruiken?

Dan moet je er voor zorgen dat je (voor die tijd) een andere provider kiest. Eentje die gebruikmaakt van het netwerk van KPN of Vodafone. In onze sim only vergelijker kun je aangeven welke netwerken je wilt vergelijken. Dit geldt ook voor  prepaid.  Bij een overstap naar een andere provider komt overgebleven prepaid tegoed te vervallen. Je kunt in alle gevallen overstappen met behoud van je nummer. Je krijgt van de nieuwe aanbieder een nieuwe simkaart die in elke telefoon past. En de nieuwe provider regelt het overzetten van de aansluiting, met de oude partij.

Heb je een telefoon die alleen geschikt is voor 2G? En wil je bij je huidige provider blijven?

Dan is de aanschaf van een nieuwe telefoon een vereiste. Er is een beperkt aantal geschikte telefoons dat lijkt op de oude telefoon. Deze telefoons zijn wel geschikt voor mobiel internet, maar dit hoef je niet te gebruiken. En je kunt het uitzetten. Dit soort telefoons wordt ook wel semi-smartphone genoemd. Je kunt er vaak wel mee WhatsAppen en Facebook mee gebruiken als je dat zou willen. Momenteel zijn er drie telefoons te koop: de Doro 7030, de Doro 7010 en de Nokia 2720 Flip (peildatum: maart 2021). 

Uitfasering 3G: KPN en Vodafone

Vodafone heeft haar 3G netwerk al uitgezet. KPN heeft het voornemen in januari 2022 doen. De meeste gebruikers zullen hier geen last van hebben (gehad). Er zijn maar heel weinig toestellen in omloop die alleen geschikt zijn voor 3G. Ze zijn meestal ook geschikt voor 2G. En heb je een smartphone? Dan mag je er vanuit gaan dat die automatisch overgaat naar 4G, als 3G niet beschikbaar is. 

Opkomst 5G netwerk

De drie netwerkaanbieders hebben allen een 5G-netwerk. Het is in alle gevallen nog wel een soort light variant. In de loop van 2022 zou de 'echte' 5G netwerkfrequentie beschikbaar komen. Dan was de veiling gepland. Die is echter uitgesteld omdat de frequentie nog niet vrij is. Het is onbekend wanneer de veiling wel plaatsvind. Pas daarna kunnen de supersnelle 5G netwerken uitgerold worden. Er is op dit moment een beperkt aanbod, het groeit gestaag. Je hebt een geschikt abonnement nodig en een geschikt toestel. In bovenstaande tabel kun je zien welke partijen 5G-abonnementen verkopen. Wil je meer weten over het 5G netwerk en de mogelijkheden. En ook over de stand van zaken op dit gebied? We hebben dit verzameld, lees alles over 5G.


Geactualiseerd: maandag 25 oktober 2021

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie