Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Welk netwerk heeft jouw telecomprovider in gebruik?

In Nederland zijn 3 aanbieders met een mobiel netwerk: KPN, T-Mobile en Vodafone. Providers als Simyo, Ben, hollandsnieuwe en Simpel hebben geen eigen netwerk. Zij maken gebruik van de netwerken van deze grote providers. En er zijn verschillende netwerktechnieken: 2G, 3G, 4G en 5G. Welke provider gebruikt welk netwerk? Waarom wordt het 2G en 3G netwerk uitgeschakeld en wat heeft dat voor gevolgen? Wij hebben de netwerken en de technieken in een overzicht gezet. 

Alle soorten zendmasten in het mobiele netwerk

Welk netwerk gebruikt je provider?

Niet alle telecompartijen hebben een eigen netwerk. De zogenaamde MVNO's (mobile virtual netwerk operators) hebben zelf geen netwerk. Zij maken gebruik van het netwerk van KPN, T-Mobile of Vodafone.  Tele2 had een eigen netwerk, dit gaat sinds het samengaan met T-Mobile langzaam over in dat netwerk.

Die netwerken maken gebruik van verschillende technieken. Het 2G-netwerk bestaat sinds 1999 en is daarmee het oudste van de huidige netwerken. Over dit netwerk kun je bellen en sms'en. Internetten kan ook, maar heel langzaam. Vanwege die optie worden 2G simkaarten in zogenaamde machine to machine toepassingen gebruikt. Het is een goedkope manier om via een trage verbinding machines contact met elkaar te laten houden.
Tien jaar later, sinds 2009, kun je gebruikmaken van het 3G-netwerk. Via deze techniek is snel internet mogelijk, snel voor de toenmalige begrippen dan. Tegenwoordig zorgen de 4G- en 5G-netwerken ervoor dat iedereen die dat wil supersnel internet heeft.  

In Nederland wordt voor 4G gebruik gemaakt van 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz en 2600 MHz. Voor 5G is dit vooralsnog 700 MHz en 1800 MHz, maar dit worden later meer. Voor 3G wordt vooral de 2100 MHz band gebruikt, maar ook 900 MHz is in gebruik. 2G is ingezet op de 900 MHz en 1800 MHz banden. Niet elke provider heeft een vergunning voor alle frequentiebanden.Op Antennekaart.nl kun je zien hoe deze vergunningen verdeeld zijn en vind je alle zendmasten voor mobiele netwerken.

KPN netwerk

Netwerk KPN logo  2G*  3G  4G  5G
AH Mobiel V tot 1 april 2022 V X
Aldi TALK V tot 1 april 2022 V X
Budget Mobiel V tot 1 april 2022 V X
Hema (alleen nog opwaarderen) V tot 1 april 2022 V X
Jumbo V tot 1 april 2022 ? X
KPN V tot 1 april 2022 V V
Kruidvat V tot 1 april 2022 V X
L-mobi Mobile V tot 1 april 2022 V X
Lebara V tot 1 april 2022 V X
Lycamobile V tot 1 april 2022 V X
Ortel (alleen nog opwaarderen) V tot 1 april 2022 V X
Simyo V tot 1 april 2022 V X
Youfone V tot 1 april 2022 V X

*KPN houdt 2G in ieder geval tot 2025 in de lucht

T-Mobile netwerk

Netwerk T-Mobile logo 2G* 3G 4G 5G
Ben  tot 1-6-2021 V V X
Caiway tot 1-6-2021 V V X
Delta tot 1-6-2021 V V X
Simpel tot 1-6-2021 V V X
Tele2 X V V V
T-Mobile tot 1-6-2021 V V V
*bliep tot 1-6-2021 V V X

*T-Mobile stopt op 1 juni 2022 helemaal met het 2G netwerk, ook voor machine-to-machinecommunicatie.

Vodafone netwerk

Netwerk Vodafone logo 2G 3G 4G 5G
Budgetphone V tot 4 -2-2020 V X
Hollandsnieuwe V tot 4 -2-2020 V X
Telesur V tot 4 -2-2020 ? X
Vodafone V tot 4 -2-2020 V V

Waarom worden 2G en 3G netwerken uitgezet?

De capaciteit op de netwerken is beperkt. En de databehoefte groeit nog steeds. De oudere netwerken maken (gedeeltelijk) gebruik van dezelfde frequentie als 4G. De ruimte die het stoppen met 2G en 3G oplevert, kan goed gebruikt worden voor het 4G verkeer.  Het uitzetten van een netwerk is overigens minder erg dan het  klinkt. Zendmasten ondersteunen namelijk meerdere netwerktechnologieën. Het gaat voornamelijk om een druk op de knop bij het uitzetten van 2G. Ingrepen bij de masten zijn niet of beperkt nodig, doordat providers de frequenties gaan inzetten voor 4G. Daarvoor zijn dezelfde antennes nodig. Afgelopen jaren hebben alle providers veel masten in hun netwerk vernieuwd om zich klaar te maken voor alle frequenties die nu actief zijn. Daarbij was al bekend dat 2G of 3G zou stoppen, dus daar is ook al rekening mee gehouden.

T-Mobile stopte met 2G omdat daar het minst gebruik van werd gemaakt. KPN stopt tot in ieder geval 2025 niet met 2G omdat er veel zakelijk machine-2-machine gebruik op zit. Vandaar dat 3G het onderspit moest delven. 

Uitfasering 2G: T-Mobile

T-Mobile was eigenlijk al begonnen met het uitzetten van haar 2G netwerk. Voor consumenten werd het op 1 juni 2021 uitgezet en op 1 juni 2022 stopt het netwerk helemaal, ook voor machine-to machinecommunicatie. Providers die het T-Mobile netwerk gebruiken, moesten dus ook stoppen met 2G. 

Heb je een telefoon die alleen geschikt is voor 2G? En wil je die blijven gebruiken?

Dan moet je er voor zorgen dat je een andere provider kiest. Eentje die gebruikmaakt van het netwerk van KPN of Vodafone. In onze sim only vergelijker kun je aangeven welke netwerken je wilt vergelijken. Dit geldt ook voor prepaid.  Bij een overstap naar een andere provider komt overgebleven prepaid tegoed te vervallen. Je kunt in alle gevallen overstappen met behoud van je nummer. Je krijgt van de nieuwe aanbieder een nieuwe simkaart die in elke telefoon past. En de nieuwe provider regelt het overzetten van de aansluiting, met de oude partij.

Heb je een telefoon die alleen geschikt is voor 2G? En wil je bij je huidige provider blijven?

Dan is de aanschaf van een nieuwe telefoon een vereiste. Er is een beperkt aantal geschikte telefoons dat lijkt op de oude telefoon. Deze telefoons zijn wel geschikt voor mobiel internet, maar dit hoef je niet te gebruiken. En je kunt het uitzetten. Dit soort telefoons wordt ook wel semi-smartphone genoemd. Je kunt er vaak mee WhatsAppen en Facebook gebruiken als je dat zou willen. Momenteel zijn er vijf telefoons te koop: de Doro 6620, de Doro 7030, de Doro 7010 , de CAT B40 en de Nokia 2720 Flip (peildatum: maart 2022). 

Uitfasering 3G: KPN en Vodafone

Vodafone heeft haar 3G netwerk op 4 februari 2020 al uitgezet. KPN stopt vanaf 1 april 2022 met 3G ondersteunen. De meeste gebruikers zullen hier geen last van hebben (gehad). Er zijn maar heel weinig toestellen in omloop die alleen geschikt zijn voor 3G. Ze zijn meestal ook geschikt voor 2G. En heb je een smartphone? Dan mag je er vanuit gaan dat die automatisch overgaat naar 4G, als 3G niet beschikbaar is. Je hebt in ieder geval 3 dingen nodig voor 4G: de goede simkaart, een 4G-toestel en de juiste instellingen in je toestel. Lees hoe je kunt checken of je toestel 4G of 5G ondersteunt. Er is een behoorlijk aantal prepaid aanbieders die ook gebruikmaken van de KPN netwerken. In sommige gevallen is/was een kaartwissel noodzakelijk. Op de websites van die aanbieders kun je hier meer informatie over vinden.

Opkomst 5G netwerk

De drie netwerkaanbieders hebben allen een 5G-netwerk. Het is in alle gevallen nog wel een soort light variant. In de loop van 2022 zou de 'echte' 5G netwerkfrequentie beschikbaar komen. Dan was de veiling gepland. Die is echter uitgesteld omdat de frequentie nog niet vrij is. Het is onbekend wanneer de veiling wel plaatsvind. Pas daarna kunnen de supersnelle 5G netwerken uitgerold worden. Er is op dit moment een beperkt aanbod, het groeit gestaag. Je hebt een geschikt abonnement nodig en een geschikt toestel. In bovenstaande tabel kun je zien welke partijen 5G-abonnementen verkopen. Wil je meer weten over het 5G netwerk en de mogelijkheden. En ook over de stand van zaken op dit gebied? We hebben dit verzameld, lees alles over 5G.


Geactualiseerd: dinsdag 5 april 2022

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie