Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Wat is 4G?

Geactualiseerd: 11-07-2019

Met het 4G-netwerk kun je supersnel internetten. Wat is het, wat kost het en wie biedt het aan?

wat-is-4G.jpg

Vrijwel alle telefoons die je nu kunt kopen zijn 4G Ready. Dit geldt ook voor de meeste abonnementen. Vergelijk hier alle 4G abonnementen. Geen nieuwe telefoon nodig? Vergelijk hier alle 4G sim only abonnementen.

Inhoud

Wat is 4G?

4G is de opvolger van 3G, de 'oude' standaard voor mobiel internet. 4G staat voor de vierde generatie mobiele netwerken. Het zorgt ervoor dat je vele malen sneller mobiel kunt internetten en is gebaseerd op de nieuwe technologie Long Term Evolution (LTE). Je kunt het zien als een aanvulling op de 2G- en 3G-netwerken die voorlopig blijven bestaan (maar niet het eeuwige leven hebben). Ondertussen is de ontwikkeling van 5G al in volle gang. 

Welke providers bieden 4G aan?

KPN, T-Mobile en Vodafone bieden sinds 2013 de mogelijkheid om voor een 4G netwerk te kiezen. In 2014 startten Simyo, Telfort, Ben en Youfone en in 2015 kwamen ook Lycamobile, Robin Mobile en Tele2 met 4G. Hollandsnieuwe en Simpel introduceerden in 2016 een 4G toegangsbundel (die inmiddels altijd gratis meegeleverd wordt). Anno 2019 is 4G de standaard geworden en bieden alle grote providers 4G internet.

Welke 4G netwerken gebruiken providers?

KPN, Simyo, Youfone en Robin Mobile maken gebruik van het 4G KPN netwerk. Ben en Simpel liften mee op het T-Mobile 4G netwerk. Tele2 heeft een eigen 4G-netwerk. Hollandsnieuwe zit op het netwerk van Vodafone. Je kunt dus bij al deze providers terecht voor 4G. In onze 4G sim only vergelijker zie je welke providers nog meer 4G (sim only) abonnementen aanbieden. Ook staat er bij elke provider welk 4G netwerk gebruikt wordt. 

Wat kan ik met 4G?

 • Video's streamen zonder haperingen
 • Sneller browsen
 • Goed bereik, ook binnen gebouwen

Met 4G kun je tot tien keer sneller data streamen, dus razendsnel browsen en facebooken, foto's uploaden, video’s streamen en muziek beluisteren zonder haperingen. Verder laden webpagina's veel sneller en kun je ongehinderd mobiel videobellen, zelfs in HD-kwaliteit. Ook online 3D games spelen is mogelijk. Dankzij 4G heb je een betere ontvangst binnenshuis. 4G is bovendien stabieler en veiliger dan internetten via wifi. Niet elk wifi-netwerk is namelijk goed beveiligd. 

Wat is 4G+?

4G+ is de beoogde opvolger van 4G. De theoretische downloadsnelheid bedraagt 225 Mbps, waar dat eerst 150 Mbps was. 4G+ is ook bekend als LTE Advanced. Vodafone, KPN, T-Mobile en Tele2 bieden 4G+. Je hebt (net zoals bij 4G) een toestel nodig dat deze snelheden aankan.

Wat is bellen via 4G en hoe werkt het?

4G-KPN.JPGBellen via 4G –ook wel VoLTE– is bellen met je mobiel over het 4G-netwerk. Voorheen kon je alleen bellen met 2G en 3G, en nu dus ook met het snellere 4G. KPN maakte in 2016 als eerste aanbieder in Nederland 4G bellen voor al hun klanten mogelijk. Je kon toen nog alleen 4G bellen van KPN klant naar KPN klant. Sinds de zomer van 2019 kun je ook naar klanten van Vodafone bellen over het 4G netwerk.

Eind 2016 maken ook Tele2 en Vodafone bellen via 4G mogelijk. T-Mobile is in 2019 de laatste van de grote providers die bellen via 4G activeert. Voorheen had de provider alleen tests gedaan. 

Wat zijn de voordelen van bellen via 4G?

 • Betere bereikbaarheid: 4G dringt beter door in gebouwen. 
 • HD geluidskwaliteit: bellen zonder ruis en haperingen. 
 • Snellere verbinding: je oproep wordt sneller opgezet. 
 • Geen extra kosten: bellen via 4G gaat van je belbundel en gebruikt geen data.

Je telefoon kiest automatisch het best beschikbare signaal. Om gebruik te kunnen maken van bellen via 4G heb je een geschikt toestel nodig. Ook is het belangrijk dat je de instellingen activeert op je smartphone. Vergeet ook niet de meest recente software op je smartphone te installeren.

Hoe snel is 4G?

Anno 2019 is de maximale snelheid 450 Mbps download en tot 75 Mbps upload. Deze theoretische maximumsnelheid wordt bij T-Mobile gehaald onder ideale omstandigheden en met een geschikt 4G+-toestel. Deze provider biedt volgens recent onderzoek het snelste netwerk met gemiddelde downloadsnelheden van ongeveer 64 Mbps. Ter vergelijking: KPN 45 Mbps, Tele2 43 Mbps en Vodafone 34 Mbps. De daadwerkelijk behaalde snelheid is onder andere afhankelijk van het toestel, de drukte op het internet en het aantal gebruikers in de buurt van een zendmast. Tele2 vergelijkt 3G met een zandweg en 4G met een 6-baans snelweg. 'Verkeer kan er veel sneller over rijden waardoor zij sneller op de plaats van bestemming aankomen.' 

Autoriteit Consument & Markt: beleidsregel internetsnelheden 

Per 1 januari 2018 moeten providers de geraamde maximale download- en uploadsnelheid op mobiele netwerken kenbaar maken. Daarvoor heeft de Autoriteit Consument & Markt een beleidsregel opgesteld. De aanbieders hoeven niet aan te geven wat de minimale of 'normaliter beschikbare' snelheid is. Dat geldt wel voor het vaste netwerk, dus voor internet thuis.

Wat heb ik nodig voor 4G?

Je hebt in ieder geval een smartphone, tablet, dongel of router nodig die met 4G overweg kan plus een bijbehorend abonnement of prepaidpakket. De populairste 4G-toestellen kun je op Bellen.com vinden.

Wat kost 4G?

De kosten voor 4G verschillen sterk per abonnement. Niet verrassend, voor hogere snelheden en grotere databundels betaal je meer. KPN biedt al sinds 1 juli 2013 de 4G-snelheid bij alle (toenmalige) Alles-in-1-abonnementen. 4G werd in het begin als een extra bundel verkocht, je betaalde meer als je toegang tot de 4G snelheid wilde hebben. In 2019 zit 4G bij vrijwel alle aanbieders standaard in het pakket. Alleen bij Ben kun je nog kiezen voor een pakket zonder 4G, maar je kunt daar ook kiezen uit twee snelheidsbundels, 4G en 4G Extra Snel. Bij Youfone kun je extra snelheid kopen door de bundel 4G+ toe te voegen aan jouw internetbundel.

 Provider  Aantal MB's  Downloadsnelheid   4G (max.)  Downloadsnelheid   4G+ (max)  Maandprijs
 (sim only 1 jr of maand)
   2 GB tot 100 GB  75 Mbps  225 Mbps  € 21 tot € 66
   1 GB tot 8 GB  225 Mbps  225 Mbps  € 12 tot € 24
   500 MB tot 40 GB  100 Mbps  250 Mbps  € 12,50 tot € 36
 1 GB tot Unlimited  300 Mbps  300 Mbps  € 13,50 tot € 56
 1 GB tot 10 GB  256 Mbps  256 Mbps  € 9 tot € 22
 1 GB tot Unlimited  225 Mbps  Nvt  € 9 tot € 27
 30 GB tot 70 GB

 1 tot 25 Mbps 

 Nvt  € 14,95 tot € 39,95
 500 MB tot 7 GB  100 Mbps
 Bundel Snel
 225 Mbps
 Bundel Extra Snel
 € 8,50 tot € 15
  + Extra Snel € 2
 500 MB tot 10 GB

 Info niet te vinden

 Nvt  € 5 tot € 30   (prepaidbundels)
lebara-mobile.gif  500 MB tot 7 GB
 5 GB MB tot10 GB
 75 Mbps  225 Mbps  € 5 tot € 20 (prepaid)
 € 11 tot € 26 (abo)
 250 MB tot 6 GB  75 Mbps  Nvt  € 4,50 tot € 18,50
 1 GB tot 6 GB  150 Mbps  Nvt  € 8,50 tot € 13,50

(peildatum juli 2019)

De prijzen in de tabel zijn -indien mogelijk- zonder minutenbundel en inclusief acties. Bij de duurdere KPN-, Vodafone-, en Robin Mobile-abonnementen is onbeperkt bellen/sms inbegrepen. De theoretische snelheden zijn overgenomen van de websites van de aanbieders. De praktische snelheden staan in onze vergelijker. Lycamobile vermeldt geen snelheden. Omdat het KPN netwerk gebruikt wordt, kun je uitgaan van maximaal 75 Mbps.

Gebruikt mijn telefoon via 4G meer data?

Voor dezelfde activiteiten gebruiken telefoons via 3G en 4G in principe evenveel data. Officieel dus niet. Maar omdat 4G veel sneller is en daardoor prettiger werkt, is het niet ondenkbaar dat je (onbewust) méér gaat doen met je telefoon. Je kunt de kosten beperken door meer op wifi te doen, met name als je gebruik wilt maken van video en/of andere streaming media. Je kunt ook meteen een grotere bundel nemen, om minder snel buiten je tegoed te gaan, dit stelt Vodafone. Onbeperkt internet, of een bundel waarbij de snelheid naar beneden gaat als de maandbundel leeg is, is uiteraard ook een optie.

Vier tips bij het afsluiten van een 4G abonnement

 • Bekijk eerst of er ook echt dekking in jouw buurt is met onze dekkingskaart.
 • Check bij onze toestelvergelijker of jouw toestel wel 4G ondersteunt.
 • Let op dat niet bij alle 4G-pakketten de maximaal haalbare snelheid wordt geboden.
 • Heb je al een 4G-toestel, neem dan een 1-jarig sim-only abonnement.

Conclusie

Voor de meeste mensen is 4G al de gewoonste zaak van de wereld. Tele2 doet het al: gesprekken afhandelen via mobiel internet. Andere partijen zijn dit aan het onderzoeken of introduceren het stilletjes (Simyo). En nu 4G ook ingezet wordt als vaste verbinding op het platteland (T-Mobile 4G voor Thuis) komt pas de ware potentie naar boven. Snel internet voor iedereen behoort tot de mogelijkheden! KPN levert ook een variant waarbij een 4G modem gebruikt wordt om thuis te kunnen internetten, maar de mogelijkheid om zo'n pakket aan te schaffen is beperkt tot een relatief klein aantal adressen. Vodafone heeft aangekondigd in 2020 te stoppen met het gebruiken van 3G. KPN heeft bekendgemaakt dat het in 2022 zijn 3G-netwerk offline haalt.

Je kunt in onze Belwijzer aan de linkerkant 4G aanvinken, dan vergelijk je alle mogelijkheden met 4G-bundels.

Geschiedenis uitrol

4G van KPN

KPN was de eerste provider met 4G en is begin 2013 gestart in Amsterdam en omstreken. Vanaf april 2014 is 4G van KPN overal in Nederland beschikbaar. In hetzelfde jaar startten ook Simyo en Telfort. Vanaf 1 juli 2014 verhoogde KPN de snelheden en verruimde de databundels voor bestaande KPN-klanten. Tevens begint KPN dan met een snellere variant van 4G via masten in de 1800 MHz-band in de Randstad en Eindhoven. Dit maakt ook LTE Advanced mogelijk, een methode om de frequenties van zowel de 800 MHz- als 1800 MHz-banden te combineren om nog hogere snelheden te halen.

Beschikbaarheid 4G

4G van Vodafone

Op 5 augustus 2013 is het 4G-netwerk van Vodafone live gegaan in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Half mei 2014 dekte het Vodafone 4G-netwerk 82 procent van Nederland en eind september 2014 was het Vodafone 4G-netwerk beschikbaar voor heel Nederland (zie onderstaande infographic en/of de dekkingskaart). Abonnees met een Vodafone Red- of Smart abonnement krijgen automatisch toegang tot 4G, op voorwaarde dat je een geschikt toestel hebt. Vanaf eind mei kregen ook prepaid- en Hybride klanten toegang en vanaf 4 augustus konden ook BundelMix-abonnees van dochterbedrijf Belcompany het 4G-netwerk op tegen bijbetaling. Vanaf 1 september 2014 biedt Vodafone alle 4G-klanten altijd de maximaal beschikbare 4G-snelheid. Deze snelheden kunnen oplopen tot 75 Mbps (praktische downloadsnelheid 10-25 Mbps) en na de introductie van 4G+ zelfs tot 200 Mbps (praktische downloadsnelheid 50-70 Mbps).

4G van T-Mobile

Vanaf 18 november 2013 kunnen T-Mobile-klanten van het nieuwe 4G-netwerk gebruik maken in de regio's Amsterdam, Rotterdam, delen van Den Haag en Utrecht. Half december was de uitrol in Den Haag en omgeving afgerond en zijn ruim 270 duizend klanten actief op het nieuwe 4G-netwerk. In de zomer van 2014 heeft ruim 50% van de klanten toegang tot 4G in de woonplaats en zijn meer dan 2000 antennelocaties volledig vernieuwd. T-Mobile bood in oktober 2015 landelijke dekking. 4G-toegang is beschikbaar voor alle klanten, ongeacht het abonnement. In januari 2016 is T-Mobile gestart met de uitrol van het 4G+-netwerk.

4G van Tele2

Tele2 is de vierde provider die in Nederland een eigen LTE-netwerk aanlegde. Voor de uitrol maakte Tele2 gebruik van de antenne-opstelpunten van T-Mobile. De provider heeft de frequenties 800 MHz en 2600 MHz bemachtigd om een eigen 4G-netwerk te kunnen bouwen. In november 2015 was de 4G-dekking buitenshuis 92 procent, terwijl 65 procent van de klanten binnenshuis bereik had. Een jaar later was 4G buitenshuis nagenoeg landelijk dekkend. In december 2016 maakte Tele2 bekend dat klanten met een VoLTE geschikt toestel ook kunnen bellen via 4G en dat Tele2 dit als nieuwe standaard gaat inzetten. Klanten moeten dus een 4G toestel hebben. 

Navigatie