Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Wat is 4G?

Via het 4G-netwerk kun je supersnel internetten. Maar wist je dat je ook kunt bellen via 4G? Wat is het, wat kost het en wie biedt het aan? Vrijwel alle telefoons die je nu kunt kopen zijn geschikt voor 4G. Als dit niet zo is dan vermelden we dit duidelijk. Dit geldt ook voor de abonnementen. Het 4G netwerk is de huidige standaard, daarom zie je in onze vergelijking meteen alle 4G abonnementen verschijnen. Geen nieuwe telefoon nodig? Vergelijk hier alle 4G sim only abonnementen. Als je een 5G toestel en/of abonnement hebt, kun je altijd 3G en 4G gebruiken.

Ga snel naar:

Wat is 4G?

Wat is 4G?

4G is de opvolger van 3G, de 'oude' standaard voor mobiel internet. 4G staat voor de vierde generatie mobiele netwerken. Het zorgt ervoor dat je vele malen sneller mobiel kunt internetten en is gebaseerd op de nieuwe technologie Long Term Evolution (LTE). Het is een aanvulling op de 2G- en 3G-netwerken die voorlopig blijven bestaan (maar niet het eeuwige leven hebben en ook niet meer vanzelfsprekend door alle providers aangeboden worden). Ondertussen is de ontwikkeling van 5G al in volle gang, er zijn pakketten verkrijgbaar bij verschillende partijen.

Welke providers bieden 4G aan?

KPN, Odido en Vodafone bieden sinds 2013 de mogelijkheid om voor een 4G netwerk te kiezen. In 2014 startten Simyo, Telfort, Ben en Youfone en in 2015 kwamen ook Lycamobile, Robin Mobile (nu Budget Mobiel) met 4G. Hollandsnieuwe en Simpel introduceerden in 2016 een 4G toegangsbundel (die inmiddels altijd gratis meegeleverd wordt). Kortom, 4G is de huidige standaard geworden. 

Welke 4G netwerken gebruiken providers?

Wil je weten bij welke provider je waar gebruik kunt maken van het supersnelle 4G-netwerk? Bekijk dan de 4G-dekkingskaarten bij de drie netwerkproviders binnen Nederland. Een kaartweergave is altijd een indicatie, dekking valt nooit 100% te garanderen. En kan ook aan verandering onderhevig zijn. 

In de tabel hieronder vermelden we ook de telecompartijen die gebruikmaken van het netwerk van de netwerkaanbieders. Maar ze zijn geen onderdeel van deze bedrijven. Bijvoorbeeld, Delta gebruikt het netwerk van Odido. Budget Mobiel dat van KPN.

In de vergelijkingen op Bellen.com wordt per pakket aangegeven van welk netwerk gebruik gemaakt wordt. En je kunt in de vergelijking aan de linkerkant kiezen voor één (of meer) van de netwerken, dan zie je alleen de providers die dat netwerk gebruiken. In het overzicht hieronder hebben we ze even op een rijtje gezet. 

Telecomproviders gesorteerd per 4G netwerk
kpn.gif t-mobile.gif vodafone.gif
 AH Mobiel Ben  Vodafone
 Youfone Delta  Hollandsnieuwe
 Budget Mobiel Odido  Telesur
 KPN Simpel
 Lebara Mobile
 Lycamobile
 L-mobi
 Simyo
 Link naar kaart
 Bij KPN
 Link naar kaart
 Bij Odido
 Link naar kaart
 Bij Vodafone

Wat kan ik met 4G?

 • Video's streamen zonder haperingen
 • Sneller browsen
 • Goed bereik, ook binnen gebouwen

Met 4G kun je tot tien keer sneller data streamen, dus supersnel internetten en facebooken, foto's uploaden, video’s streamen en muziek beluisteren zonder haperingen. Verder laden webpagina's veel sneller en kun je ongehinderd mobiel videobellen, zelfs in HD-kwaliteit. Ook online 3D games spelen is mogelijk. Dankzij 4G heb je een betere ontvangst binnenshuis. 4G is bovendien stabieler en veiliger dan internetten via wifi. Niet elk wifi-netwerk is namelijk goed beveiligd. Zowel KPN als Odido bieden 4G voor thuis. KPN voor een beperkt aantal adressen. 4G voor thuis is handig, voor als de snelheid van het vaste internet te wensen over laat.

Wat is 4G+?

4G+ is de beoogde opvolger van 4G. De theoretische downloadsnelheid bedraagt 225 Mbps, waar dat eerst 150 Mbps was. Door innovatieve aanpassingen is de snelheid opgeschoefd naar 350 Mbps (Vodafone november 2019). 4G+ is ook bekend als LTE Advanced. Vodafone, KPN en Odido bieden 4G+. Je hebt (net zoals bij 4G) een toestel nodig dat deze snelheden aankan.

Wat is bellen via 4G en hoe werkt het?

Bellen via 4G –ook wel VoLTE– is bellen met je mobiel over het 4G-netwerk. Voorheen kon je alleen bellen over 2G en 3G, en nu dus ook met het snellere 4G. Omdat het over 4G werkt, zou je misschien denken dat het hetzelfde is als internetbellen, maar dat is niet het geval. KPN maakte in 2016 als eerste aanbieder in Nederland 4G bellen mogelijk. Je kon toen nog alleen 4G bellen van KPN-klant naar KPN-klant. Sinds de zomer van 2019 kun je ook naar klanten van Vodafone bellen over het 4G netwerk. Eind 2016 maakt ook Vodafone bellen via 4G mogelijk. Odido is in 2019 de laatste van de grote providers die bellen via 4G activeert. 

Het voordeel van 4G bellen is dat de kwaliteit van de gesprekken beter is dan bij gsm en internetbellen en je sneller verbinding krijgt. Ook niet onbelangrijk: de bereikbaarheid is beter met 4G. Dat merk je onder andere als je binnenshuis belt.

Je telefoon kiest doorgaans automatisch het best beschikbare netwerk om mee te bellen of gebeld te worden. Je hoeft dus zelf niets in te stellen. Werkt dat niet bij jou? Zo stel je 4G bellen in via Instellingen:

iPhone: Mobiel netwerk - Opties mobiele data - Schakel 4G in.
Android (verschilt per toestel): Verbindingen - Mobiele netwerken - Bellen via 4G.

Wat kost bellen via 4G?

Bij 4G bellen gebruik je je belbundel en niet je databundel. Het kost niet meer of minder dan gewoon bellen. Bij gebrek aan een 4G verbinding schakelt je smartphone automatisch over op 3G.

Wat zijn de voordelen van bellen via 4G?

 • Betere bereikbaarheid: 4G dringt beter door in gebouwen. 
 • HD geluidskwaliteit: bellen zonder ruis en haperingen. 
 • Snelle verbinding: je oproep wordt sneller opgezet. 
 • Geen extra kosten: bellen via 4G gaat van je belbundel en gebruikt geen data.

Wat heb je nodig voor bellen via 4G?

Om gebruik te kunnen maken van bellen via 4G heb je een geschikt toestel nodig (VoLTE), een 4G simkaart en een 4G bel- en internetbundel. Met prepaid is het niet mogelijk om gebruik te maken van bellen via 4G. Verder is het belangrijk dat je de instellingen activeert op je smartphone. Vergeet ook niet de meest recente software op je smartphone te installeren. Je telefoon kiest automatisch het best beschikbare signaal. 4G bellen is niet altijd beschikbaar in het buitenland.

Hoe snel is 4G(+)?

Over 2024 is de maximale snelheid 450 Mbps download (Odido) en tot 100 Mbps upload (Vodafone). Deze theoretische maximumsnelheden worden alleen gehaald onder ideale omstandigheden en met een geschikt 4G+-toestel. De daadwerkelijk behaalde snelheid van de internetverbinding op je smartphone, tablet of laptop is afhankelijk van:

 • Het type mobiele apparaat dat je gebruikt. 
 • De drukte op het internet of de internetpagina. 
 • Het aantal gebruikers dat gelijktijdig gebruikmaakt van het mobiele netwerk. 
 • De afstand tussen je mobiele apparaat en de zendmast. 
 • Obstakels, zoals muren en gebouwen, tussen je mobiele apparaat en de zendmast. 
 • Weersomstandigheden, zoals onweer, kunnen een negatieve invloed op de ervaren internetsnelheid. 
 • Bevind je je in een snel voortbewegend voertuig? Dat heeft negatieve invloed op de internetsnelheid.
 Provider  Downloadsnelheid   4G (max.)  Downloadsnelheid   4G+ (max)
kpn.gif  100 Mbps  300 Mbps
simyo.gif  256 Mbps  256 Mbps
vodafone.gif  100 Mbps  350 Mbps
t-mobile.gif  300 Mbps  450 Mbps
youfone.gif  256 Mbps  256 Mbps
budget mobiel.gif

 5 Mbps 

 5 Mbps
ben.gif  200 Mbps Nvt
lycamobile.gif

 Info niet te vinden

 Nvt
lebara-mobile.gif  75 Mbps  150 Mbps
 (abo met snelheidverdubbelaar)
simpel.gif  150 Mbps  Nvt
hollandsnieuwe.gif  250 Mbps  Nvt

De theoretische snelheden zijn overgenomen van de websites van de aanbieders. De praktische snelheden staan in onze vergelijker. Lycamobile vermeldt geen snelheden. Omdat het KPN netwerk gebruikt wordt, kun je uitgaan van maximaal 75 Mbps. En let op, Budget Mobiel gebruikt 4G, maar knijpt de snelheid tot maximaal 5 Mbps.

Autoriteit Consument & Markt: beleidsregel internetsnelheden 

Per 1 januari 2018 moeten mobiele providers de geraamde maximale download- en uploadsnelheid op mobiele netwerken kenbaar maken. Daarvoor heeft de Autoriteit Consument & Markt een beleidsregel opgesteld. De aanbieders hoeven niet aan te geven wat de minimale of 'normaliter beschikbare' snelheid is. Dat geldt wel voor het vaste netwerk, dus voor internet thuis.

Wat kost 4G?

De kosten voor 4G verschilden aanvankelijk sterk per abonnement en per aanbieder. Niet verrassend, voor (nieuwe) hogere snelheden en grotere databundels betaal je meer. 4G werd in het begin vooral als een extra bundel verkocht, je betaalde dan als je toegang tot de 4G snelheid wilde hebben. Sinds 2020 zit 4G bij vrijwel alle aanbieders standaard in het pakket. In de vergelijkingen is 4G de standaard, zowel in abonnement met telefoon, als sim only als in de prepaid vergelijker.

Gebruikt mijn telefoon via 4G meer data?

Voor dezelfde activiteiten gebruiken telefoons via 3G en 4G in principe evenveel data. Officieel dus niet. Maar omdat 4G veel sneller is en daardoor prettiger werkt, is het niet ondenkbaar dat je (onbewust) méér gaat doen met je telefoon. Je kunt de kosten beperken door meer op wifi te doen, met name als je gebruik wilt maken van video en/of andere streaming media. Je kunt ook meteen een grotere bundel nemen, om minder snel buiten je tegoed te gaan, dit stelt Vodafone. Onbeperkt internet, of een bundel waarbij de snelheid naar beneden gaat als de maandbundel leeg is, is uiteraard ook een optie.

Conclusie

Voor de meeste mensen is 4G de gewoonste zaak van de wereld. Het 4G netwerk blijft de komende jaren belangrijk. Want naast het mobiele telefonie verkeer kan 4G ook ingezet worden als vaste verbinding, voor plekken waar vast internet geen snelheid biedt. Vodafone is op 4 februari 2020 gestopt met het aanbieden van 3G. KPN zet vanaf 1 april 2022 haar 3G-netwerk gefaseerd offline en Odido heeft haar 2G-netwerk in juni 2021 uitgezet. Dus de grote concentratie gebruikers zit op 4G. Er is in juli 2020 wel begonnen met de uitrol van 5G. Je hebt daar een geschikt abonnement en telefoon voor nodig. Voordat dit netwerk een rol van betekenis gaat spelen zijn we wel een paar jaar verder.

In onze Vergelijker worden standaard 4G pakketten getoond. Wil je de andere netwerken bekijken, gebruik dan het filter. Dan laten we zien wat de mogelijkheden zijn.

Geschiedenis uitrol

4G van KPN

KPN was de eerste provider met 4G en is begin 2013 gestart in Amsterdam en omstreken. Vanaf april 2014 is 4G van KPN overal in Nederland beschikbaar. In hetzelfde jaar startten ook Simyo en Telfort. Vanaf 1 juli 2014 verhoogde KPN de snelheden en verruimde de databundels voor bestaande KPN-klanten. Tevens begint KPN dan met een snellere variant van 4G via masten in de 1800 MHz-band in de Randstad en Eindhoven. Dit maakt ook LTE Advanced mogelijk, een methode om de frequenties van zowel de 800 MHz- als 1800 MHz-banden te combineren om nog hogere snelheden te halen.

Beschikbaarheid 4G

4G van Vodafone

Op 5 augustus 2013 is het 4G-netwerk van Vodafone live gegaan in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Half mei 2014 dekte het Vodafone 4G-netwerk 82 procent van Nederland en eind september 2014 was het Vodafone 4G-netwerk beschikbaar voor heel Nederland (zie onderstaande infographic en/of de dekkingskaart). Abonnees met een Vodafone Red- of Smart abonnement krijgen automatisch toegang tot 4G, op voorwaarde dat je een geschikt toestel hebt. Vanaf eind mei kregen ook prepaid- en Hybride klanten toegang en vanaf 4 augustus konden ook BundelMix-abonnees van dochterbedrijf Belcompany het 4G-netwerk op tegen bijbetaling. Vanaf 1 september 2014 biedt Vodafone alle 4G-klanten altijd de maximaal beschikbare 4G-snelheid. Deze snelheden kunnen oplopen tot 75 Mbps (praktische downloadsnelheid 10-25 Mbps) en na de introductie van 4G+ zelfs tot 200 Mbps (praktische downloadsnelheid 50-70 Mbps).

4G in nederland

4G van Odido

Vanaf 18 november 2013 kunnen Odido-klanten van het nieuwe 4G-netwerk gebruik maken in de regio's Amsterdam, Rotterdam, delen van Den Haag en Utrecht. Half december was de uitrol in Den Haag en omgeving afgerond en zijn ruim 270 duizend klanten actief op het nieuwe 4G-netwerk. In de zomer van 2014 heeft ruim 50% van de klanten toegang tot 4G in de woonplaats en zijn meer dan 2000 antennelocaties volledig vernieuwd. Odido bood in oktober 2015 landelijke dekking. 4G-toegang is beschikbaar voor alle klanten, ongeacht het abonnement. In januari 2016 is Odido gestart met de uitrol van het 4G+-netwerk.

4g kaart verwachting van 4g

Opkomst 5G

4G is nu nog de techniek die standaard gebruikt wordt. 5G is de toekomst, de uitrol is gestart in juli 2020. Wil je meer informatie over de beschikbaarheid en dekking van de nieuwe 5G netwerken bij de diverse providers? Kijk dan op onze speciale 5G netwerk pagina. In de vergelijkingen gebruiken we 4G als het standaard netwerk, je kunt 5G aanklikken bij de filters.


Geactualiseerd: donderdag 11 januari 2024

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.