Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Wat is 6G?

De uitrol van 5G is nog volop bezig, maar 6G zit al in de pijplijn. 6G, de ‘zesde generatie’ van het mobiele netwerk, is waarschijnlijk rond 2030 beschikbaar in Nederland. Maar wat is 6G precies en wat is het verschil met 5G?

Ga snel naar:

Wat is 6G?

Wat is 6G?

6G volgt 5G op. Het is de zesde generatie draadloze netwerken (“G" staat voor generatie). 6G bouwt voort op 5G door nog hogere snelheden en een grotere capaciteit te bieden. Dit is van cruciaal belang voor smartphones en andere draadloze apparaten om gegevens te verzenden en te ontvangen.

6G vs 5G: wat is het verschil? 

6G moet nog sneller en betrouwbaarder worden dan 5G. Experts voorspellen dat 6G-netwerken snelheden zullen bereiken die tot 10 keer sneller zijn dan de huidige 5G-netwerken en zelfs 300 keer sneller dan 4G! Het netwerk is niet alleen sneller, het is ook betrouwbaarder. 

Het 6G-netwerk zal niet alleen als communicatiemiddel gebruikt worden, maar ook voor het sturen van verkeersstromen, door radarwaarneming. Via het 6G-netwerk kan namelijk naast communicatiedata ook zogeheten ‘sensing’-data verstuurd worden. Dit opent de deur naar revolutionaire toepassingen in verschillende sectoren, zoals gezondheidszorg, onderwijs en transport, maar 6G kan ook gebruikt worden voor zelfrijdende auto’s en AI-toepassingen. 

Wanneer is 6G beschikbaar in Nederland?

Terwijl de komst van 6G nog enkele jaren weg lijkt, werken onderzoekers en technologiebedrijven nu al hard aan het leggen van de basis voor deze volgende generatie van mobiele netwerken. De overgang van 4G naar 5G en 6G is een geleidelijk proces. Elke tien jaar werkt Nederland toe naar een grote technologische stap. De verwachting is dat we rond 2030 gebruikmaken van 6G. 

Investeringen in het 6G-netwerk

Het kabinet investeert 203 miljoen euro in het 6G-netwerk. Dit geld is afkomstig uit het Nationaal Groeifonds en gaat naar het Future Network Services-programma (FNS), een samenwerking van telecombedrijven, kennisinstellingen en technische universiteiten. Het programma moet Nederlandse bedrijven in staat stellen om zich te onderscheiden op de internationale 6G-markt. Ook helpt FNS het bedrijfsleven om de 6G-technologie te benutten. 

Welke nieuwe toepassingen maakt 6G mogelijk? 

Het 6G-netwerk maakt een aantal nieuwe toepassingen mogelijk, zoals:

  • Machines in de industrie kunnen met 6G net zo snel geüpdatet worden als de apps op onze telefoon.
  • Onbewaakte kruispunten zullen veel efficiënter en veiliger geregeld kunnen worden.
  • De IT-omgeving van ziekenhuizen wordt eenvoudiger. Daarnaast biedt 6G visuele ondersteuning bij invasieve operaties (“image guided-systemen”). 

Ook interessant bij dit onderwerp:


Geactualiseerd: maandag 15 april 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.