Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Wat is 5G?

Geactualiseerd: 28-11-2017

Nu bijna heel Nederland surft, gamet en YouTube-video's bekijkt via 4G, hebben we het alweer over de opvolger: 5G. Hoewel 4G pas is uitgerold, is het aannemelijk dat we over een paar jaar overgaan op snelheden die nog eens vele malen hoger liggen. Noord-Groningen wordt dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet. Wat is 5G nou precies?wat-is-5g-groot.jpg

5G: wat is het?

5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Kenmerkend voor 5G is de extreem hoge snelheid. Maar het is niet alleen sneller, het kan ook meer data versturen, is betrouwbaarder en zorgt voor een veel langere batterijduur. Zo kunnen bijvoorbeeld tractoren zelf rijden, kunnen gewassen worden voorzien van sensoren en continu worden gecontroleerd op ziekten en kunnen artsen op afstand een patiënt in een ambulance beoordelen. Tenslotte is de vertraging in het netwerk vele malen kleiner. 

5G-netwerken pas vanaf 2020

Samsung heeft inmiddels tests gedaan die laten zien dat het 5G-netwerk in potentie snelheden van 1,25 Gbit per seconde kan bereiken. Honderden keren sneller dan 4G dus. Bekijk het filmpje waarin de toestelfabrikant het verschil uitlegt tussen 1G, 2G, 3G, 4G en 5G. De echte lancering van 5G verwachten veel telecombedrijven echter pas rond 2020.

Noord-Groningen als proeftuin 5G 5groningen.jpg

Toch worden er in Nederland al allerlei toepassingen getest met dit snelle draadloze internet. Noord-Groningen is namelijk het eerste plattelandsgebied in Europa waar op grote schaal getest gaat worden met 5G. 5Groningen is een initiatief van Economic Board Groningen en heeft negen partners: Agentschap Telecom, Ericsson, Huawei, KPN, Vodafone, TNO, SURF, Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool.

Drones, zelfrijdende wagens, virtual reality

vrbril-drone.jpgTijdens Let’s Gro Loppersum was op zaterdag 12 november 2015 al een voorproefje te zien van de toepassingen van 5G. Het evenement was onderdeel van het Let’s Gro Festival.

Twee jaar later, op 28 juni 2017, opent in Groningen het eerste 5G-lab ter wereld dat in een plattelandsomgeving zit. Lees: Supersnel internet via 5G, Groningen begint met testen (NOS).

Navigatie