Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Wat is 5G?

Nu bijna heel Nederland surft, gamet en YouTube-video's bekijkt via 4G, hebben we het alweer over de opvolger: 5G. Hoewel 4G 'pas' is uitgerold, is het aannemelijk dat we over een paar jaar overgaan op snelheden die nog eens vele malen hoger liggen. Noord-Groningen wordt dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet. Wat is 5G nou precies? En hoe snel wordt het 5G-netwerk in Nederland uitgerold?

5G: wat is het?

5g.jpg5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Kenmerkend voor 5G is de extreem hoge snelheid. Maar het is niet alleen sneller, het kan ook meer data versturen, is betrouwbaarder en zorgt voor een veel langere batterijduur. Zo kunnen bijvoorbeeld tractoren zelf rijden, kunnen gewassen worden voorzien van sensoren en continu worden gecontroleerd op ziekten en kunnen artsen op afstand een patiënt in een ambulance beoordelen. Tenslotte is de vertraging in het netwerk vele malen kleiner vanwege de grotere bandbreedte die de 5G techniek gebruikt.

De mogelijke snelheden van 5G zijn zo hoog dat het een serieuze vervanger kan worden van 'vast internet', dit zou betekenen dat glasvezel/kabel en DSL verbindingen overbodig zouden kunnen worden.

5G-netwerken pas vanaf 2022

Samsung heeft tests gedaan die laten zien dat het 5G-netwerk in potentie snelheden van 1,25 Gbit per seconde kan bereiken. Honderden keren sneller dan 4G dus. Bekijk het filmpje waarin de toestelfabrikant het verschil uitlegt tussen 1G, 2G, 3G, 4G en 5G. De echte lancering van 5G verwachten veel telecombedrijven echter pas na 2020. Primeur buiten het laboratorium: in Nederland heeft Vodafone op 9 juli 2019 een test met 5G uitgevoerd. In Maastricht werd op het bestaande 3.5 GHz netwerk succesvol een verbinding tot stand gebracht.

Frequenties voor 5G

De Europese Unie heeft drie frequentiebanden aangewezen voor 5G: de 700 MHz, 3,5GHz en 26 GHz band. De overheid moet nog een besluit nemen welke frequenties er wanneer precies beschikbaar komen voor 5G in Nederland. Dat gebeurt via de komende frequentieveilingen. De voor de uitrol van 5G belangrijke 3,5 GHz-band zal pas eind 2021 of begin 2022 geveild worden. En dan moeten de providers nog een netwerk opzetten.

Multibandveiling

Het ministerie van EZK is van plan om in oktober 2019 de veilingregeling te publiceren en de consultatie te beginnen. Het streven is om de zogeheten multibandveiling in het tweede kwartaal van 2020 te realiseren. Dan verdeelt Agentschap Telecom vergunningen voor frequenties van mobiele communicatie op de 700, 1400 en 2100 megahertz (MHz) banden. Door deze veiling kunnen mobiele providers openbare communicatiediensten, zoals 4G en 5G, aanbieden. 

5G-telefoons

Begin 2019 lanceerde LG op consumentenbeurs CES de eerste 5G-telefoon. Samsung, OnePlus en Huawei zullen later dit jaar een telefooon met 5G-ondersteuning lanceren. Daar hebben we in Nederland dus nog niks aan.

Noord-Groningen als proeftuin 5G 5groningen.jpg

Toch worden er in Nederland al allerlei toepassingen getest met dit snelle draadloze internet. Noord-Groningen is namelijk het eerste plattelandsgebied in Europa waar op grote schaal getest gaat worden met 5G. 5Groningen is een initiatief van Economic Board Groningen en heeft negen partners: Agentschap Telecom, Ericsson, Huawei, KPN, Vodafone, TNO, SURF, Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool.

Drones, zelfrijdende wagens, virtual reality

vrbril-drone.jpgNiet alleen smartphones zullen verbonden zijn, maar ook augmented of virtual reality-toepassingen, zelfrijdende auto’s met een internetverbinding en vele andere apparaten.Tijdens Let’s Gro Loppersum was in 2015 al een voorproefje te zien van de toepassingen van 5G. Twee jaar later opent in Groningen het eerste 5G-lab ter wereld dat in een plattelandsomgeving zit. Lees: Supersnel internet via 5G, Groningen begint met testen (NOS). 

5G en antennes

5G gaat gebruik maken van nieuwe en bestaande zendmasten. Naar verwachting komen er ook kleine antennes bij. 5G gebruikt een nieuwe manier van zenden, er wordt een zogenaamde twee dimensionale antenne ingezet, die gebruikers 'horizontaal en verticaal' kan volgen. Omdat de allerhoogste benodigde frequenties een klein bereik hebben zijn er veel antennes nodig die een relatief sterke radiogolf uitstralen. Hierdoor ontstaan discussies over de mogelijke invloed op de gezondheid van dit netwerk.

Alle 5G-antennes moeten voldoen aan de internationale blootstellingslimieten voor elektromagnetische straling. Ook kleine 5G-antennes die dichtbij staan, moeten voldoen aan de veiligheidseisen.

Zendmasten en antennes voor 5G in het Antenneregister

In het Antenneregister is straks te zien welke bestaande zendmasten 5G gebruiken en waar ze in jouw omgeving staan. Dit geldt ook voor nieuwe antennes voor 5G.

5G en gezondheid

In het kennisbericht '5G en mobiele communicatie' van het kennisplatform EMV kun je antwoorden vinden op vragen als:

  • Neemt de elektromagnetische straling door 5G toe?
  • Wat betekent 5G voor de gezondheid?
  • Welke blootstellingslimieten gelden er voor 5G? en
  • Wie controleert of 5G voldoet aan de blootstellingslimieten?

Geactualiseerd: 09-08-2019

Navigatie