Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Wat is 5G?

Geactualiseerd: 08-07-2020

5G is de opvolger van 4G en het is de nieuwste generatie mobiel internet. Met 5G kun je hogere snelheden behalen en het heeft een enorm korte responstijd. Een aantal nieuwe smartphones en abonnementen van providers zijn er al klaar voor. Maar wat kun je er precies mee? En wat is de status van het uitrollen van het 5G-netwerk in Nederland?

5G: wat is het?

5g.jpg5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Kenmerkend voor 5G is de extreem hoge snelheid. Maar het is niet alleen sneller, het kan ook meer data versturen, is betrouwbaarder en zorgt voor een veel langere batterijduur. Zo kunnen bijvoorbeeld tractoren zelf rijden, kunnen gewassen worden voorzien van sensoren en continu worden gecontroleerd op ziekten en kunnen artsen op afstand een patiënt in een ambulance beoordelen. Tenslotte is de vertraging in het netwerk vele malen kleiner vanwege de grotere bandbreedte die de 5G techniek gebruikt.

De mogelijke snelheden van 5G zijn zo hoog dat het een serieuze vervanger kan worden van 'vast internet', dit zou betekenen dat glasvezel/kabel en DSL verbindingen overbodig zouden kunnen worden.

Snelheid 5G

Samsung heeft tests gedaan die laten zien dat het 5G-netwerk in potentie snelheden van 1,25 Gbit per seconde kan bereiken. Honderden keren sneller dan 4G dus. 

Hoe werkt 5G?

Draadloze mobiele communicatie maakt gebruik van frequenties. Dat deden de vorige generaties mobiele technologie ook al, maar 5G is een nieuwe technologie die hogere datasnelheden haalt. Er zijn in principe drie frequentiebanden aangewezen voor 5G: de 700 MHz band, de 3,5 GHz band en de 26 GHz frequentieband. Agentschap Telecom verdeelt deze frequentiebanden onder telefonie- en internetaanbieders bijvoorbeeld middels de Multibandveiling.

Veiling frequenties 2020

Eind 2019 stelt de overheid voor om in het voorjaar van 2020 de 700, 1400 en 2100 Megahertz (MHz) frequentiebanden volgens een meerrondenveiling te verdelen. Tussen 6 maart en 6 april 2020 kunnen geïntereseerde partijen zich inschrijven. Deze veiling gaat op 29 juni van start. De voor de uitrol van 5G belangrijke 3,5 GHz-band zal pas begin 2022 geveild worden. Nu maken de afluisterschotels van de geheime diensten in het Friese Burum hier nog gebruik van, maar die worden verplaatst.

multibandveiling-29-6-2020.PNG

5G-telefoons

Begin 2019 lanceerde LG op consumentenbeurs CES de eerste 5G-telefoon. In Nederland zijn in maart 2020 officieel de eerste 5G toestellen uitgebracht: de Samsung Galaxy S20, S20 Ultra en S20+. Begin maart volgde de Oppo Find X2 Pro. En er zullen in 2020 nog wel een aantal volgen. Eerder uitgebrachte telefoons verschijnen in een 5G variant, bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S10 5G.

Noord-Groningen als proeftuin 5G 5groningen.jpg

Er worden in Nederland al allerlei toepassingen getest met dit snelle draadloze internet. Want Noord-Groningen is namelijk het eerste plattelandsgebied in Europa waar op grote schaal getest wordt met 5G. 5Groningen is een initiatief van Economic Board Groningen en heeft negen partners: Agentschap Telecom, Ericsson, Huawei, KPN, VodafoneZiggo, TNO, SURF, Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool.

Drones, zelfrijdende wagens, virtual reality

vrbril-drone.jpgNiet alleen smartphones zullen verbonden zijn, maar ook augmented of virtual reality-toepassingen, zelfrijdende auto’s met een internetverbinding en vele andere apparaten.Tijdens Let’s Gro Loppersum was in 2015 al een voorproefje te zien van de toepassingen van 5G. Twee jaar later opent in Groningen het eerste 5G-lab ter wereld dat in een plattelandsomgeving zit.

Hoe ver zijn T-Mobile, KPN en VodafoneZiggo met 5G?

T-Mobile is bezig haar netwerk om te bouwen als onderdeel van de integratie van Tele2. Bij die verbouwing wordt het netwerk direct geschikt voor 5G. Hierdoor kan T-Mobile als eerste landelijk 5G aanbieden. De provider kan 5G meteen na aankoop van de frequentie ‘aanzetten’. Den Haag is de eerste stad waar dat zal gebeuren. In februari 2020 introduceerde T-Mobile al een 5G ready abonnement. In eerste instantie leek het erop dat KPN en Vodafone pas (veel) later zouden volgen. Maar vrijwel meteen kondigde Vodafone aan dat haar Red-abonnementen 5G Ready zijn, KPN herinnerde iedereen er aan dat in oktober 2019 al aangekondigd werd dat de 'Hussel' abonnementen van 5G gebruik zouden kunnen gaan maken als het netwerk beschikbaar is. En dat daarmee al haar abonnementen met internettegoed 5G Ready zijn.
Vodafone start op 28 april 2020 met het aanbieden van toegang tot 5G. Eigenlijk 5G 'light', want het is een aanpassing op het 4G netwerk waardoor hogere snelheden gehaald kunnen worden.De snelheid zal ongeveer 10% hoger liggen.

5G en antennes

5G gaat gebruik maken van nieuwe en bestaande zendmasten. Naar verwachting komen er ook kleine antennes bij. 5G gebruikt een nieuwe manier van zenden, er wordt een zogenaamde twee dimensionale antenne ingezet, die gebruikers 'horizontaal en verticaal' kan volgen. Omdat de allerhoogste benodigde frequenties een klein bereik hebben zijn er veel antennes nodig die een relatief sterke radiogolf uitstralen. Hierdoor ontstaan discussies over de mogelijke invloed op de gezondheid van dit netwerk.

Alle 5G-antennes moeten voldoen aan de internationale blootstellingslimieten voor elektromagnetische straling. Ook kleine 5G-antennes die dichtbij staan, moeten voldoen aan de veiligheidseisen.

Zendmasten en antennes voor 5G in het Antenneregister

In het Antenneregister is straks te zien welke bestaande zendmasten 5G gebruiken en waar ze in jouw omgeving staan. Dit geldt ook voor nieuwe antennes voor 5G.

5G en gezondheid

In het kennisbericht '5G en mobiele communicatie' van het kennisplatform EMV kun je antwoorden vinden op vragen als:

  • Neemt de elektromagnetische straling door 5G toe?
  • Wat betekent 5G voor de gezondheid?
  • Welke blootstellingslimieten gelden er voor 5G? en
  • Wie controleert of 5G voldoet aan de blootstellingslimieten?

De straling van 5G-proefopstellingen in Nederland zit begin 2020 onder de Europese limieten. Dat blijkt uit een eerste serie metingen door toezichthouder Agentschap Telecom. Op basis van deze gegevens is er geen reden tot zorg. In het rapport staat wel dat het belangrijk is de vinger aan de pols te houden. Tegenstanders van 5G spanden een rechtszaak aan tegen de Nederlandse Staat, om de uitrol van 5G tegen te gaan. De rechtbank heeft op 25 mei bepaald dat de overheid voldoet aan de Europese telecomwetgeving en de veiligheid voldoende in acht neemt.

Navigatie