Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Wat is het beste mobiele netwerk in 2024?

Wil je goed bereik hebben met je mobieltje? Kijk vóór het afsluiten van je mobiele abonnement of je nieuwe provider goede dekking biedt op jouw locaties. Welke mobiele provider heeft het beste netwerk in 2024?

Ga snel naar:

beste mobiele netwerk

Wat is het beste mobiele netwerk? 

In onze vergelijker van Sim only en Mobiele abonnementen vind je de goedkoopste provider voor jouw situatie. Maar dan hoef je nog niet het beste bereik te hebben. De beste provider voor jou is het mobiele netwerk dat een goede dekking heeft op de locaties waar jij het meest bent. Welke provider heeft voor jou het beste mobiele netwerk?

Dekking mobiele netwerken 2024

In Nederland hebben we 3 aanbieders met een mobiel netwerk: KPN, Vodafone en Odido. Providers als Simyo, hollandsnieuwe of Ben hebben geen eigen netwerk. Deze  'Mobiele Virtuele Netwerk Operators' (MVNO's) gebruiken de netwerken van deze grote aanbieders. Qua bereik hoef je je eigenlijk niet te druk te maken. Elke mobiele provider in Nederland heeft een dekkingsgraad van boven de 90%. Toch zijn er verschillen op sommige locaties. En wordt er gewerkt aan verbeteren van de netwerken. Zo heeft KPN in de afgelopen 2,5 jaar, verspreid door heel Nederland, meer dan 100 zendmasten geplaatst. Vooral in landelijk gebied - zoals in Groningen, Friesland en Zeeland - is de mobiele dekking aanzienlijk verbeterd, ook binnenshuis. In stedelijk gebied heeft KPN de capaciteit van veelgebruikte netwerken verbeterd. 

Welke provider komt als winnaar uit de bus?

Wanneer je wilt weten welk mobiele netwerk in Nederland het beste is, kunnen we kijken welke het beste uit onderzoeken komen. We kennen drie onafhankelijke onderzoeksbureau’s UmlautOokla en Opensignal. Welke provider scoort het best? Het is lastig om te zeggen welke provider als echte 'winnaar' uit de bus komt. Want elk onderzoeksbureau hanteert andere voorwaarden. De één kijkt bijvoorbeeld naar de prestaties van het netwerk als je onderweg bent. De ander kijkt ook naar de snelheid van dataverkeer en weer een ander vindt de 'game experience' het belangrijkst. Overigens geldt dat de verschillen in Nederland erg klein zijn. De resultaten liggen dicht bij elkaar.

Umlaut

Umlaut test sinds 2015 jaarlijks de kwaliteit van de  mobiele netwerken van KPN, Odido en Vodafone. De test omvat onderzoeken naar gesprekskwaliteit, snelheid van dataverkeer en bereik(baarheid) middenin een grote groep mensen of stad. In 2022 kwam KPN voor het eerst als beste uit de bus en dat is ook in 2023 en 2024 het geval (daarvoor was Odido 5x op rij de winnaar). Met maar liefst 987 van de 1000 haalbare punten scoort KPN het hoogste puntenaantal ooit gehaald en dat werelwijd. Odido scoort 978 punten, Vodafone 971. De drie Nederlandse netwerkaanbieders krijgen een 'outstanding',  zeer goed ook voor de gebruikers. Lees de onderzoeksresultaten (pdf)

Ookla

Ookla is vooral bekend om haar snelheidstest waarmee je de kwaliteit en verbinding van je internetverbinding kunt testen. Diezelfde speedtest is ook beschikbaar via de smartphone app van Ookla. In de ‘Speedtest Award's 2023' van Ookla komt KPN voor de zesde keer op rij als winnaar uit de test. KPN wint de halfjaarlijkse Speedtest Award al vier jaar op rij. KPN heeft het beste en snelste netwerk van Nederland, ook met 5G. De provider ontving in 2022 speciale erkenning in de vorm van ‘Gouden’ speedtest awards, omdat het al sinds 2020 onafgebroken als beste scoort in deze test van de Nederlandse mobiele netwerken. 

kpn het beste mobiele netwerk

Opensignal

Ook onderzoeksbureau Opensignal voert regelmatig onderzoeken uit naar de kwaliteit van de Nederlandse mobiele netwerken. In het rapport van september 2023 is de downloadsnelheid het hoogst op het 5G-netwerk van KPN. Daarnaast zijn KPN en Vodafone de gedeelde winnaar van de 5G Games Experience award. Odido en KPN zijn de gedeelde winnaar van de 5G Availability award. Er is ook een app van Opensignal waarmee je kunt zien hoe de dekking is in jouw omgeving. Maak je gebruik van die app, dan doe je ook mee aan hun onderzoek. 

Zie ook Veelgestelde vragen over dekking / netwerk

Dekkingskaarten providers

Wil je weten welke provider waar dekking biedt voor 4G en/of 5G? Klik op het logo voor de dekkingskaarten van KPN, Odido en Vodafone. Wanneer je je postcode invult, kun je op die manier zien of het netwerk van de provider op jouw adres beschikbaar is. Voor de dekking van kleine providers kun je ook kijken op de kaarten van de grote providers.

kpn-com.gif odido.gif vodafone.gif

Juiste abonnement kiezen

Mobiele provider gekozen? Vergelijk de Sim only of Telefoon abonnementen en kies wat voor jou het goedkoopste en beste is.


Geactualiseerd: dinsdag 27 februari 2024

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.