Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Dekking / netwerk

 • In Nederland kun je over het algemeen overal mobiel bellen. KPN, Vodafone en T-Mobile zijn de drie netwerk aanbieders. KPN en Vodafone ondersteunen 2G, 4G en 5G (KPN is in april 2022 gestopt met 3G). T-Mobile 3G, 4G en 5G. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de Nederlandse netwerken tot de wereldtop behoren. 'Mobiele Virtuele Netwerk Operators' (MVNO's) zijn aanbieders zonder eigen netwerk, ze maken gebruik van een van deze drie netwerken, KPN, T-Mobile of Vodafone.

  In de Vergelijking op Bellen.com staat vermeld welk netwerk er gebruikt wordt. Je kunt bij de filters kiezen voor een bepaald netwerk, als je een voorkeur hebt.

  De dekking van de providers kan onderling verschillen. Op de site van de netwerkoperator wordt een kaart getoond met dekkingsinformatie. Daar kun je aan de hand van de postcode bekijken of de netwerkdekking matig of juist opperbest is. De getoonde informatie is indicatief, want de dekkingskwaliteit is afhankelijk van de plek waar je staat, van het soort gebouw waar je je in bevindt en ook nog eens van het toestel. Helaas zijn er nog altijd 'witte vlekken', dit zijn plekken waar geen mobiel bereik beschikbaar is. Meestal is dit het geval bij natuurgebieden of militaire oefenterreinen. Maar ook in 'landelijke gebieden' kan dit voorkomen. Bij de keuze voor een bepaalde provider kan het dus belangrijk om te weten of die provider op de plekken waar je woont, werkt of verblijft voldoende dekking biedt. Op deze pagina kun je zien welke partij op welk netwerk zit. Onderaan de kolom staat een link naar de dekkingskaart van het netwerk in kwestie.

 • 2021/2022

  • In september 2022 verschijnt een onderzoeks rapport van Opensignal. Daaruit blijkt dat T-Mobile de beste 5G dekking heeft en KPN het snelste 5G netwerk van Nederland. En dat KPN wereldwijd het hoogste scoort op het gebied van de geleverde kwaliteit van het netwerk en de diensten.
  • Het Duitse onderzoeksbureau umlaut heeft de jaarlijkse netwerk test uitgevoerd. En net zoals uit de eerdere onderzoeken blijkt: de drie Nederlandse netwerken behoren tot de wereldtop. KPN scoorde 976 van de 1000 te behalen punten, op de voet gevolgd door T-Mobile met 972 van de 1000 te halen punten en Vodafone 938 (dat is 7 punten minder dan de vorige keer). KPN is voor het eerst ook het best scorende netwerk wereldwijd. En stoot daarmee T-Mobile van de troon.
  • Ookla Speedtest heeft in 2021 een onafhankelijk onderzoek gedaan naar (de snelheden van) de Nederlandse netwerken. KPN heeft  wederom het snelste 5G netwerk van Nederland, met de beste dekking. KPN komt als winnaar uit de bus 812 punten (van de 1000) en scoort aanzienlijk hoger dan T-Mobile (640) en Vodafone (538). Nederland scoort overigens internationaal hoog, binnen Europa hebben wij de beste 5G dekking.

  2020

  Het Duitse onderzoeksbureau umlaut (voorheen P3) doet regelmatig onderzoek naar de mobiele netwerken in Nederland. Uit het onderzoek van 2020 blijkt: de drie Nederlandse netwerken behoren tot de wereldtop.  T-Mobile scoorde 962 van de 1000 te halen punten, KPN 954 en Vodafone 945. Niet slecht! T-Mobile blijkt met deze score ook het beste netwerk wereldwijd te hebben. KPN staat daar op dezelfde plaats. 

  Ookla Speedtest heeft een onafhankelijk onderzoek gedaan naar de snelheden van de Nederlandse netwerken. KPN heeft momenteel het snelste 5G netwerk van Nederland. KPN komt als winnaar uit de bus met de hoogste downloadsnelheden en scoort daarmee beter dan T-Mobile en VodafoneZiggo. 

  2018/2019

  Het Duitse onderzoeksbureau P3 doet regelmatig onderzoek naar de mobiele netwerken in Nederland. Uit het onderzoek van 2018/2019 blijkt: Nederland heeft de beste resultaten van de 80 landen waarvan de netwerken getest zijn. T-Mobile haalt de hoogste score ooit: 977 van de 1000 te halen punten, KPN 961, Vodafone 959. Alle drie krijgen ze het predicaat 'uitstekend'. Omdat Tele2 overgenomen is door T-Mobile ontbreekt deze partij in dit onderzoek. 

  Min of meer hetzelfde resultaat komt uit het onderzoek van OpenSignal. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het analyseren van mobiele verbindingen wereldwijd. 4G beschikbaarheid in Nederland is bij alle partijen boven de 90%, de te behalen snelheden zijn erg hoog en alle netwerkoperators krijgen een 'Very Good' vermelding.

  Als de dekking goed is, hoeft dit niet te betekenen dat je de telefoon ook goed kunt gebruiken. Is jouw huis bijvoorbeeld zwaar geisoleerd of werk je in een gebouw met een stalen constructie? Dan kan het zijn dat je naar buiten moet om jouw mobiel te kunnen gebruiken (of je zet een raampje open). 

  Tussen 2004 tot 2013 is er geen onafhankelijk onderzoek geweest. Daardoor bleef het jarenlang gissen wie het beste mobiele netwerk had. Gelukkig deed consumentenprogramma Tros Radar eind 2013 een oproep naar het mobiel bereik in ons land. Hier kwamen zoveel reacties op binnen dat Radar, in samenwerking met Bellen.com, een groot onderzoek heeft gedaan naar het mobiele bereik in Nederland. Op 6 januari 2014 zijn de resultaten bekend gemaakt. Begin 2015 deed de Consumentenbond onderzoek naar de 4G dekking. Hieruit bleek dat KPN, T-Mobile en Vodafone op de meeste plekken waar ze 4G dekking beloven, inderdaad 4G aanbieden. Inmiddels worden de netwerken door gespecialiseerde partijen onderzocht.

 • Er is de afgelopen jaren al het nodige veranderd. En er staan nog wat wijzigingen op stapel. Er zijn netwerkaanbieders gestopt met het ondersteunen van een aantal mobiele netwerken. Dit geldt (uiteraard) niet voor het 5G netwerk, dit is in de loop van 2020 (gedeeltelijk) aangezet. In 2024 wordt het eerste echte 5G netwerk verwacht. Tele2 had zelf alleen een 4G netwerk, gebruikt het 3G en 5G netwerk van T-Mobile. In onderstaand overzicht zie wat de planning is/was voor het uitzetten van bepaalde netweken.

   Provider  2G netwerk   3G netwerk  4G netwerk  5G netwerk 
   KPN  voorlopig niet 1 april 2022  voorlopig niet   voorlopig niet
   T-Mobile  900 MHz al uitgefaseerd 
   1800 MHz 15-11-2020 
   uitgefaseerd op 01-06-2021 (voor bellen)
   uitgefaseerd op 01-06-2023 (voor m2m)
   voorlopig niet   voorlopig niet   voorlopig niet
   Tele2  niet in gebruik  via T-Mobile  voorlopig niet   via T-Mobile
   Vodafone  voorlopig niet  4 februari 2020  voorlopig niet   voorlopig niet

  Dit geldt automatisch ook voor de partijen die gebruik maken van die netwerken. Deze partijen kunnen er natuurlijk zelf voor kiezen bepaalde netwerktechnieken niet (meer) aan te bieden. 

  Telecomproviders gesorteerd per netwerk
  KPN T-Mobile Vodafone
   AH Mobiel  Ben  50plus Mobiel

   ALDI Talk *

   Caiway  BudgetPhone
   Budget Mobiel  Delta  Hollandsnieuwe
   Jumbo Mobiel **  Simpel  Telesur
   KPN  T-Mobile  Vodafone
   Kruidvat Mobiel  Tele2
   L-mobi *bliep
   Lebara Mobile
   Lycamobile
   Ortel Mobile **
   Simyo
   Youfone

  * ALDI TALK - gaat stoppen. Je kunt geen startpakketten en beltegoed meer kopen. Het tegoed dat je nog hebt kan gebruikt worden tot 30-06-2023.
  ** Je kunt geen Ortel en Jumbo startpakketten meer kopen. Nog wel opwaarderen.

 • Je provider kan bezig zijn met werkzaamheden of een storing hebben. Informeer hiernaar bij je aanbieder als je op de plek waar je je normaal bevindt wel goed bereik hebt. Je kunt eventueel een klacht indienen bij je provider. 

  Er kan een storing zijn in de zendmast van je regio, maar het kan ook aan je toestel of simkaart liggen.
  Ligt het aan je toestel? Probeer een andere simkaart in je toestel. Als het werkt, is je toestel in orde.
  Ligt het aan je simkaart? Probeer je simkaart in een ander toestel. Als het werkt, is je simkaart in orde.

 • Iedere aanbieder moet duidelijk zijn over wat je mag verwachten als er een storing optreedt. Meestal kun je dit nalezen in de algemene voorwaarden bij je abonnement. Je moet dit in ieder geval kunnen terugvinden in de informatie die je ontvangt, wanneer je een nieuw abonnement afsluit.

  In de algemene voorwaarden kun je ook lezen wat voor schadevergoeding- of terugbetalingsregeling er geldt, als je aanbieder de dienst niet op tijd goed kan leveren. Duurt een storing langer dan je volgens de voorwaarden mag verwachten? Dan kan het zijn dat je aanbieder hiervoor een deel van je abonnementsgeld vergoedt.

  Zie ook ConsuWijzer: Checklist storing bij mobiel bellen 

Vergelijk alle Sim Only pakketten en providers

Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje en jij maakt de keuze

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie