Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Dekking / netwerk

 • In Nederland kun je over het algemeen overal mobiel bellen. KPN, Vodafone en Odido zijn de drie netwerk aanbieders. KPN en Vodafone ondersteunen 2G, 4G en 5G (KPN is in april 2022 gestopt met 3G). Odido 3G, 4G en 5G. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de Nederlandse netwerken tot de wereldtop behoren. 'Mobiele Virtuele Netwerk Operators' (MVNO's) zijn aanbieders zonder eigen netwerk, ze maken gebruik van een van deze drie netwerken, KPN, Odido of Vodafone.

  In de Vergelijking op Bellen.com staat vermeld welk netwerk er gebruikt wordt. Je kunt bij de filters kiezen voor een bepaald netwerk, als je een voorkeur hebt.

  De dekking van de providers kan onderling verschillen. Op de site van de netwerkoperator wordt een kaart getoond met dekkingsinformatie. Daar kun je aan de hand van de postcode bekijken of de netwerkdekking matig of juist opperbest is. De getoonde informatie is indicatief, want de dekkingskwaliteit is afhankelijk van de plek waar je staat, van het soort gebouw waar je je in bevindt en ook nog eens van het toestel. Helaas zijn er nog altijd 'witte vlekken', dit zijn plekken waar geen mobiel bereik beschikbaar is. Meestal is dit het geval bij natuurgebieden of militaire oefenterreinen. Maar ook in 'landelijke gebieden' kan dit voorkomen. Bij de keuze voor een bepaalde provider kan het dus belangrijk om te weten of die provider op de plekken waar je woont, werkt of verblijft voldoende dekking biedt. Op deze pagina kun je zien welke partij op welk netwerk zit. Onderaan de kolom staat een link naar de dekkingskaart van het netwerk in kwestie.

 • Er is de afgelopen jaren al het nodige veranderd. En er staan nog wat wijzigingen op stapel. Er zijn netwerkaanbieders gestopt met het ondersteunen van een aantal mobiele netwerken. Dit geldt (uiteraard) niet voor het 5G netwerk, dit is in de loop van 2020 (gedeeltelijk) aangezet. In 2024 wordt het eerste echte 5G netwerk verwacht. In onderstaand overzicht zie wat de planning is/was voor het uitzetten van bepaalde netweken.

   Provider  2G netwerk   3G netwerk  4G netwerk  5G netwerk 
   KPN  voorlopig niet 1 april 2022  voorlopig niet   voorlopig niet
   Odido  900 MHz al uitgefaseerd 
   1800 MHz 15-11-2020 
   uitgefaseerd op 01-06-2021 (voor bellen)
   uitgefaseerd op 01-06-2023 (voor m2m)
   voorlopig niet   voorlopig niet   voorlopig niet
   Vodafone  voorlopig niet  4 februari 2020  voorlopig niet   voorlopig niet

  Dit geldt automatisch ook voor de partijen die gebruik maken van die netwerken. Deze partijen kunnen er natuurlijk zelf voor kiezen bepaalde netwerktechnieken niet (meer) aan te bieden. 

  Telecomproviders gesorteerd per netwerk
  KPN Odido Vodafone
   AH Mobiel  Ben  50plus Mobiel

   ALDI Talk *

   Caiway  BudgetPhone
   Budget Mobiel  Delta  Hollandsnieuwe
   Jumbo Mobiel **  Simpel  Telesur
   KPN  Odido  Vodafone
   Kruidvat Mobiel  Tele2
   L-mobi *bliep
   Lebara Mobile
   Lycamobile
   Ortel Mobile **
   Simyo
   Youfone

  * ALDI TALK - gaat stoppen. Je kunt geen startpakketten en beltegoed meer kopen. Het tegoed dat je nog hebt kan gebruikt worden tot 30-06-2023.
  ** Je kunt geen Ortel en Jumbo startpakketten meer kopen. Nog wel opwaarderen.

 • Je provider kan bezig zijn met werkzaamheden of een storing hebben. Informeer hiernaar bij je aanbieder als je op de plek waar je je normaal bevindt wel goed bereik hebt. Je kunt eventueel een klacht indienen bij je provider. 

  Er kan een storing zijn in de zendmast van je regio, maar het kan ook aan je toestel of simkaart liggen.
  Ligt het aan je toestel? Probeer een andere simkaart in je toestel. Als het werkt, is je toestel in orde.
  Ligt het aan je simkaart? Probeer je simkaart in een ander toestel. Als het werkt, is je simkaart in orde.

 • Iedere aanbieder moet duidelijk zijn over wat je mag verwachten als er een storing optreedt. Meestal kun je dit nalezen in de algemene voorwaarden bij je abonnement. Je moet dit in ieder geval kunnen terugvinden in de informatie die je ontvangt, wanneer je een nieuw abonnement afsluit.

  In de algemene voorwaarden kun je ook lezen wat voor schadevergoeding- of terugbetalingsregeling er geldt, als je aanbieder de dienst niet op tijd goed kan leveren. Duurt een storing langer dan je volgens de voorwaarden mag verwachten? Dan kan het zijn dat je aanbieder hiervoor een deel van je abonnementsgeld vergoedt.

  Zie ook ConsuWijzer: Checklist storing bij mobiel bellen 

Vergelijk alle Sim Only pakketten en providers

Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje en jij maakt de keuze

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.