Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Dekking

 • In Nederland kun je over het algemeen overal mobiel bellen. KPN, Vodafone en T-Mobile hebben ieder een eigen 2G (GPRS), 3G (HSDPA) en 4G (LTE) netwerk. De dekking tussen providers kan onderling erg verschillen. Bij de keuze voor een bepaalde provider is het dus belangrijk om te weten of die provider op de plekken waar je woont, werkt of verblijft voldoende dekking biedt.

  Er zijn ook zogenaamde 'Mobiele Virtuele Netwerk Operators' (MVNO's), aanbieders zonder eigen netwerk die gebruik maken van een van drie bestaande Nederlandse netwerken. De netwerkdekking voor deze providers is gelijk aan de dekking van het netwerk waar deze aanbieder gebruik van maakt.
  In de Belwijzer op Bellen.com staat vermeld welk netwerk je aanbieder gebruikt. 

  Op de site van de netwerkoperator wordt een kaart getoond met dekkingsinformatie. Daar kun je aan de hand van je postcode bekijken of de netwerkdekking matig of juist opperbest is. De getoonde informatie is indicatief, want de dekkingskwaliteit is afhankelijk van het soort gebouw waar je je bevindt en het toestel. 

  Met een smartphone kan het voorkomen dat bij een gelijke netwerkdekking er in vergelijking met een andere telefoon (met name geschikt voor spraak), er minder goede dekking wordt ervaren. T-Mobile geeft de binnendekking met een smartphone daarom apart weer in haar dekkingskaart.

  Je kunt met je postcode een overzicht krijgen van alle antenne-installaties voor mobiele telefonie en omroep in jouw omgeving. Op www.antenneregister.nl krijg je een plattegrond gepresenteerd met de aanwezige antennes. Kijk hier voor de actuele 4G-dekking.

 • Je provider kan bezig zijn met werkzaamheden of een storing hebben. Informeer hiernaar bij je aanbieder als je op de plek waar je je normaal bevindt wel goed bereik hebt. Je kunt eventueel een klacht indienen bij je provider. 

  Er kan een storing zijn in de zendmast van je regio, maar het kan ook aan je toestel of simkaart liggen.
  Ligt het aan je toestel? Probeer een andere simkaart in je toestel. Als het werkt, is je toestel in orde.
  Ligt het aan je simkaart? Probeer je simkaart in een ander toestel. Als het werkt, is je simkaart in orde.

 • Iedere aanbieder moet duidelijk zijn over wat je mag verwachten als er een storing optreedt. Meestal kun je dit nalezen in de algemene voorwaarden bij je abonnement. Je moet dit in ieder geval kunnen terugvinden in de informatie die je ontvangt, wanneer je een nieuw abonnement afsluit.

  In de algemene voorwaarden kun je ook lezen wat voor schadevergoeding- of terugbetalingsregeling er geldt, als je aanbieder de dienst niet op tijd goed kan leveren. Duurt een storing langer dan je volgens de voorwaarden mag verwachten? Dan kan het zijn dat je aanbieder hiervoor een deel van je abonnementsgeld vergoedt.

  Zie ook ConsuWijzer: Checklist storing bij mobiel bellen 

 • Uit een onderzoek in 2003 bleek dat de mobiele netwerken alle van vergelijkbare kwaliteit zijn. De Consumentenbond concludeerde in 2004 dat de kwaliteit van de netwerken over het algemeen goed is. Uit een steekproef bleek dat, zeker voor bellen buiten gebouwen, de kwaliteit van de netwerken nauwelijks verschilt. Er zijn wel wat verschillen ten aanzien van indoor dekking en de tijd die nodig is om een verbinding tot stand te brengen.

  Bovengenoemde resultaten zijn wellicht niet meer representatief. Jammer genoeg is er van 2004 tot 2013 geen onafhankelijk onderzoek geweest naar de kwaliteit van de mobiele netwerken. Daardoor bleef het jarenlang gissen wie het beste mobiele netwerk heeft.

  Gelukkig deed consumentenprogramma Tros Radar eind 2013 een oproep naar het mobiel bereik in ons land. Hier kwamen zoveel reacties op binnen dat Radar, in samenwerking met Bellen.com, een groot onderzoek heeft gedaan naar het mobiele bereik in Nederland. Op 6 januari 2014 zijn de resultaten bekend gemaakt. 

  Begin 2015 deed de Consumentenbond onderzoek naar de 4G dekking. Hieruit blijkt dat KPN, T-Mobile en Vodafone op de meeste plekken waar ze 4G dekking beloven, inderdaad 4G aanbieden.

Navigatie