Simkaart

• SIM is de afkorting van Subscriber Identity Module. De SIM-kaart is de kaart met de chip waaraan jouw mobiele telefoonnummer aan gekoppeld is. Op deze kaart kan diverse informatie worden vastgelegd, bijvoorbeeld het persoonlijke telefoonboek of SMS-berichten. Het mobiele telefoonnummer, de pincode en de aanmeldgegevens van jouw provider staan standaard op de SIM-kaart opgeslagen. Als je overstapt krijg je een nieuwe SIM-kaart/simkaart omdat daar de gegevens van de nieuwe provider aan gekoppeld zijn.

In het begin had de SIM-kaart de grootte van een creditcard. Daarna kon er uit die creditcard een kaartje uitgedrukt worden, de GSM-simkaart. Weer later werd de simkaart nog kleiner, de microsim, geschikt voor smartphones. Vanaf oktober 2012 is de nanosim beschikbaar (toen speciaal voor de iPhone 5). Dit formaat simkaart is inmiddels samen met de microsim het meest gebruikte formaat. Krijg je een nieuwe kaart dan krijg je een drie-in-één formaat zodat je altijd over de juiste maat beschikt.

• Duokaarten (duo simkaarten) bieden de mogelijkheid om twee verschillende mobiele telefoons met één en hetzelfde nummer te gebruiken. Deze dienst is vooral handig als je bijvoorbeeld een 'zaktelefoon' en een (ingebouwde) telefoon in je auto gebruikt, je hoeft dan niet steeds de SIM-kaart om te wisselen.

De toestellen/kaarten zijn niet tegelijkertijd te gebruiken.
    - Duokaarten werken ook in het buitenland.
    - De gesprekken staan op één rekening.
    - Alle mobiele telefoons zijn geschikt voor duokaarten.
    - In het verleden had bijna elke aanbieder duokaarten te koop, in 2018 zijn er nog drie partijen over: KPN, T-Mobile en Vodafone.
    - Deze dienst geldt alleen voor abonnementen en tegen een eenmalige bijdrage voor de kaart.
    - Er zijn dual sim toestellen, dit is niet hetzelfde, in deze toestellen kunnen twee simkaarten geplaatst worden.

• Jazeker, dit soort toestellen bestaat. Dit wordt DUAL-sim of DUO-sim toestellen genoemd. Het voordeel van zo'n dualsim toestel is dat je niet meer met 2 telefoons op stap hoeft. Het is niet mogelijk met beide kaarten tegelijkertijd bereikbaar te zijn, je kunt wel switchen tussen beide aansluitingen.

Hoe herken je zo'n telefoone? Dit soort toestellen heeft meestal de term Dual- of Duo Sim in de naam. Voorbeelden: Huawei Mate 10 Pro Duo en Xiaomi Redmi 5 Duo Sim. Maar dat hoeft niet, ook de Huawei P20 Pro, OnePlus 6 en Wiko View Lite hebben de mogelijkheid om twee kaarten te plaatsen. Soms neemt de tweede simkaart de plek van het SD-kaartje in, je kunt dan de geheugenuitbreiding niet meer gebruiken. In onze toestelvergelijker kun je het filter Dual sim aanvinken, dan zie je het aanbod.

Er is een andere mogelijkheid om twee kaarten in een telefoon te gebruiken. Je kunt een zogenaamde dual-simkaarthouder aanschaffen die je aan jouw telefoon bevestigd. De verkoop van dit soort producten heeft geen hoge vlucht genomen, de meeste gebruikers zijn niet tevreden over het functioneren van deze oplossingen. Vooral ook omdat de fabrikanten van mobiele telefoons dit soort gadgets zelf nooit gemaakt hebben.