Simkaart

• Bij simswapping belt een hacker de telecomprovider van het slachtoffer op en overtuigt hij de medewerker om het 06-nummer over te zetten naar een simkaart die in zijn bezit is.

Simswapping in het kort (bron Nu.nl)

• Hackers nemen een telefoonnummer over door te bellen naar telecomprovider
    • Accounts die aan het 06-nummer gekoppeld zijn, lopen vervolgens risico
    • Criminelen persen slachtoffers af, verkopen accounts van sociale media door en stelen geld
    • Providers aan zet om betere identiteitscontroles uit te voeren
  • SIM staat voor Subscriber Identity Module. Een simkaart zorgt ervoor dat je mobiele telefoon verbinding maakt met het mobiele netwerk van je provider. Zonder dit kaartje kun je dus niet bellen, sms’en en mobiel internetten. Je krijgt de simkaart van je provider zodra je een dienst afneemt.

Er zijn verschillende formaten voor een simkaart: de standaard simkaart, micro-simkaart en nano-simkaart. Het verschilt per telefoon welk formaat simkaart je erin kunt stoppen.De standaard simkaart vind je vooral terug in de wat oudere en goedkopere toestellen. De micro-simkaart is wat kleiner en zit in veel smartphones. Tegenwoordig kiezen steeds meer fabrikanten voor de nano-simkaart. Dit is het kleinste formaat en past in de nieuwste smartphones. Bij de meeste providers krijg je een 3-in-1 simkaart waar je het juiste formaat uit kunt klikken.

• De e-simkaart is een nieuw type simkaart, die in de toekomst standaard wordt ingebouwd in je smartphone. De ‘e’ staat voor ‘embedded’, dat ingebouwd betekent. Deze simkaart is niet gebonden aan een provider, in tegenstelling tot de huidige simkaart. Je hoeft hierdoor niet van simkaart te wisselen als je naar een andere provider gaat.

In 2019 is het aantal fabrikanten dat e-sim ondersteunt nog zeer beperkt. Alleen Apple en Google verkopen smartphones en tablets die compatibel zijn met e-sim. Bij Apple gaat het om de iPhone XS, XS Max en XR en iPad Pro. In ons land is T-Mobile de eerste provider die e-sim ondersteunt (peildatum augustus 2019).

• Dual sim is het systeem waarbij je twee simkaarten in je smartphone kunt plaatsen. De nieuwste smartphones zijn soms met deze functie uitgerust. Dat kan handig zijn, wanneer je bijvoorbeeld je privé- en je werktelefoon in één apparaat wilt combineren.

• Duokaarten (duo simkaarten) bieden de mogelijkheid om twee verschillende mobiele telefoons met één en hetzelfde nummer te gebruiken. Deze dienst is vooral handig als je bijvoorbeeld een 'zaktelefoon' en een telefoon in je auto gebruikt, of als je een extra telefoon hebt voor tijdens het sporten, je hoeft dan niet steeds de SIM-kaart om te wisselen.

• De toestellen/kaarten zijn niet tegelijkertijd te gebruiken.
    • Duokaarten werken ook in het buitenland.
    • De gesprekken staan op één rekening.
    • Alle mobiele telefoons zijn geschikt voor duokaarten.
    • In het verleden had bijna elke aanbieder duokaarten te koop, in 2019 zijn er nog drie partijen over: KPN, T-Mobile en Vodafone.
    • Deze dienst geldt alleen voor abonnementen en tegen een eenmalige bijdrage voor de kaart.
    • Er zijn dual sim toestellen, dit is niet hetzelfde, in deze toestellen kunnen twee simkaarten geplaatst worden.
  • Je simkaart bevat de volgende informatie:

Pincode

Je telefoon is vergrendeld als je hem opstart. Met de pincode van de simkaart ontgrendel je de telefoon. Hiervoor heb je drie pogingen. Als je telefoon gestolen is kan iemand anders niet zomaar bellen, sms’en en mobiel internetten. De pincode ontvang je van de aanbieder, die je desgewenst kunt wijzigen. De pincode van je simkaart is niet hetzelfde als de ontgrendelingscode van je smartphone, waarvan je zelf bepaalt of je deze instelt.

Pukcode

Heb je drie keer achter elkaar de pincode fout ingevoerd? Dan is je simkaart geblokkeerd. Je kunt dan niet meer bellen met je telefoon. Vervelend, maar gelukkig heb je dan nog de pukcode achter de hand om je simkaart weer te ontgrendelen. Deze ontvang je ook van je aanbieder en vind je meestal in de Mijn-... (naam aanbieder) omgeving.

Simkaartnummer

Het simkaartnummer staat op je simkaart. Dit nummer bestaat meestal uit 8 of 19 cijfers en gebruik je om de simkaart te activeren. Het simkaartnummer kan ook worden gevraagd bij de aanvraag van nummerbehoud, maar dit is tegenwoordig meestal niet meer nodig.

Telefoonnummer

Je telefoonnummer is gekoppeld aan je simkaart. Stop je de simkaart in een andere telefoon, dan ben je via die telefoon te bereiken. Deze telefoon moet dan wel simlockvrij zijn.

• Er zijn drie formaten simkaarten:

• standaard simkaart: het grootste formaat.
    • micro-simkaart: het middelste formaat.
    • nano-simkaart: het kleinste formaat.

Alle simkaarten werken precies hetzelfde. Het verschil zit alleen in het formaat. De standaard simkaart vind je vooral terug in de wat oudere en goedkopere toestellen. De micro-simkaart is wat kleiner en zit in veel smartphones. Tegenwoordig kiezen de meeste fabrikanten voor de nano-simkaart. Dit is het kleinste formaat en past in de nieuwste smartphones.

• Jazeker, dit soort toestellen bestaat. Dit wordt DUAL-sim of DUO-sim toestel genoemd. Het voordeel van zo'n dualsim toestel is dat je niet meer met 2 telefoons op stap hoeft.

Hoe herken je zo'n telefoon? Dit soort toestellen heeft vaak de term Dual- of Duo Sim in de naam. Voorbeelden: Huawei P20 Pro Dual Sim en Nokia 7.1 Duo Sim. Maar dat hoeft niet, de meeste Samsung telefoons, de OnePlus 7 en de Alcatel 3C hebben ook de mogelijkheid om twee kaarten te plaatsen. Soms neemt de tweede simkaart de plek van het SD-kaartje in, je kunt dan de geheugenuitbreiding niet meer gebruiken. In onze toestelvergelijker kun je het filter Dual sim aanvinken, dan zie je het aanbod. Het is niet mogelijk met beide kaarten tegelijkertijd bereikbaar te zijn, je kunt wel switchen tussen beide aansluitingen.

Andere optie: de dual-simkaarthouder. Deze bevestig je aan jouw telefoon. Let op: de meeste gebruikers zijn niet tevreden over het functioneren van deze oplossing. En de toestelfabrikanten hebben dit soort gadgets nooit gemaakt.