Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Simkaart

 • Multisim is een dienst waarmee je meerdere (digitale) simkaarten kunt koppelen aan je bestaande abonnement. Zodoende kun je via 4G bellen en internetten zonder smartphone op zak. T-Mobile is de eerste provider die het  sinds 5 november '21 aanbiedt. Multisim is speciaal ontwikkeld voor een LTE-smartwatch. Deze smartwatches kunnen via ingebouwde LTE-functionaliteit zelfstandig verbinding maken met het 4G-netwerk, waardoor ze niet afhankelijk zijn van de internetverbinding van je smartphone. 

  • Multisim Apple - vanaf 5 november 2021 beschikbaar. Eerst alleen voor Apple producten. De dienst is geschikt voor klanten die gebruikmaken van een iPhone en een Apple Watch (GPS + Cellular)
  • Multisim Android - vanaf 27 juni 2022 kunnen ook Android gebruikers Multisim afnemen. Dit kan in eerste instantie alleen met de Watch4 LTE van Samsung en vanaf 10 augustus '22 ook met de Watch 5.

 • SIM staat voor Subscriber Identity Module. Een simkaart zorgt ervoor dat je mobiele telefoon verbinding maakt met het mobiele netwerk van je provider. Zonder dit kaartje kun je dus niet bellen, sms’en en mobiel internetten. Je krijgt de simkaart van je provider zodra je een dienst afneemt.

  Er zijn verschillende formaten voor een simkaart: de mini simkaart (ooit de standaard), micro-simkaart en nano-simkaart. Het verschilt per telefoon welk formaat simkaart je erin kunt stoppen.De mini simkaart vind je vooral terug in oudere en/of goedkopere toestellen. De micro-simkaart is wat kleiner en zit in veel smartphones. Tegenwoordig kiezen de meeste fabrikanten voor de nano-simkaart. Dit is het kleinste formaat. 

  Je krijgt bij alle providers een 3-in-1 simkaart waar je het juiste formaat uit kunt klikken.

  Vrij nieuw is de e-sim. Dit is een ingebouwde simkaart, een embedded sim. Deze virtuele kaart wordt door de telecomprovider gekoppeld aan jouw nummer.

 • De e-simkaart (of e-sim of eSIM) is een nieuw type simkaart, het is een virtuele kaart. De ‘e’ staat voor ‘embedded’, dat ingebouwd betekent. Deze simkaart is niet gebonden aan een provider, in tegenstelling tot de huidige simkaart. Je hoeft hierdoor niet van simkaart te wisselen als je naar een andere provider gaat. 

  Het aantal fabrikanten dat toestellen met een e-sim maakt is nog vrij beperkt. Vooral Apple maakt smartphones en tablets die compatibel zijn met e-sim. Google en Samsung doen dit bij een klein aantal toestellen.
  In ons land is T-Mobile de eerste provider die e-sim ondersteunt (sinds augustus 2019). Simyo is vanaf 27 februari 2020 de tweede partij. Vodafone vanaf 22-06-2020. KPN biedt al haar klanten vanaf februari 2021 de keuzemogelijkheid voor e-sim (dit gold vanaf november 2020 voor bestaande klanten). Dit geldt voor (sim only) abonnementen. Alleen Simyo geeft ook prepaidklanten de e-sim optie.

 • Op 10 januari 2022 kondigt KPN de ecosim aan. Dit is een simkaart die gemaakt is van gerecyclede koelkast-onderdelen. Deze kaart wordt in de loop van 2022 de vervanger van de huidige simkaarten. Het wordt een ecosim genoemd omdat het kaartje gemaakt is uit 100 procent gerecycled plastic. En het kaartje is zelf ook weer te recyclen. KPN is één van de duurzaamste telecomproviders ter wereld. De introductie van de ecosim is daardoor een logische stap. 

  “Om onze circulaire doestelling te behalen, onderwerpen we alles in de keten aan onderzoek om te kijken waar we kunnen verduurzamen”, zegt Jean-Pascal Van Overbeke van KPN. “Toegegeven, de meest duurzame oplossing is de E-sim die KPN uiteraard ook aanbiedt. Helaas zijn nog niet alle toestellen hierop toegerust en hebben we voor de fysieke simkaart naar een circulaire oplossing gezocht. KPN past zo steeds vaker recycled plastic toe in de producten die we leveren aan onze klanten."
   

 • Duokaarten (duo simkaarten) bieden de mogelijkheid om twee verschillende mobiele telefoons, of andere apparaten, met één en hetzelfde nummer te gebruiken. Deze dienst is vooral handig als je bijvoorbeeld een 'zaktelefoon' en een telefoon in je auto gebruikt. Of als je een smartwatch hebt waar een simkaart in kan. Voor tijdens het sporten. Dan hoef je niet steeds de SIM-kaart om te wisselen.

  • De toestellen/kaarten zijn niet tegelijkertijd te gebruiken.
  • Duokaarten werken ook in het buitenland.
  • De gesprekken staan op één rekening.
  • Alle mobiele telefoons zijn geschikt voor duokaarten. En dit geldt ook voor apparaten waar een simkaart in geplaatst kan worden.
  • In het verleden had bijna elke aanbieder duokaarten te koop. In 2021 zijn er nog drie partijen over: KPN, T-Mobile en Vodafone.
  • Deze dienst geldt alleen voor abonnementen en meestal tegen een eenmalige bijdrage voor de kaart.
  • Je kunt de duo kaart aanvragen als je klant bent. Niet meteen als je klant wilt worden.
  • Er zijn dual sim toestellen, dit is niet hetzelfde. In dit soort toestellen kunnen twee simkaarten geplaatst worden.

 • Dual sim is het systeem waarbij je twee simkaarten in je smartphone kunt plaatsen. Dat kan handig zijn, wanneer je bijvoorbeeld je privé- en je werktelefoon in één apparaat wilt combineren.
  Bij de kenmerken kun je zien of de telefoon geschikt is voor duo/dual sim.

 • Jazeker, dit soort toestellen bestaat. Dit wordt DUAL-sim of DUO-sim toestel genoemd. Het voordeel van zo'n dualsim toestel is dat je niet (meer) met 2 telefoons op stap hoeft. Je kunt twee simkaarten plaatsen (of eentje gecombineerd met een e-sim).

  Hoe herken je een geschikte telefoon? Dit soort toestellen heeft vaak de term Dual- of Duo Sim in de naam. Voorbeelden: Huawei P20 Pro Dual Sim en Nokia 7.1 Duo Sim. Maar dat hoeft niet, de meeste Samsung telefoons en bijvoorbeeld de Sony 5 II, de Oppo Ren4 Pro en de Alcatel 1C hebben ook de mogelijkheid om twee kaarten te plaatsen. Een hele andere (want doe het zelf-)optie: de dual-simkaarthouder. Deze bevestig je aan de telefoon. Maar let op, de meeste gebruikers zijn hier ontevreden over. En de toestelfabrikanten hebben dit soort gadgets zelf nooit gemaakt.

  • Soms neemt de tweede simkaart de plek van het SD-kaartje in, je kunt dan de geheugenuitbreiding niet meer gebruiken. Dit staat bij de kenmerken.
  • Het is niet mogelijk met beide kaarten tegelijkertijd bereikbaar te zijn, je kunt wel switchen tussen beide aansluitingen.

  In onze toestelvergelijker kun je bij Features' het filter Dual sim aanvinken, dan zie je het aanbod.

 • Simswapping in het kort (bron Nu.nl): Bij simswapping belt een hacker de telecomprovider van het slachtoffer op en overtuigt hij de medewerker om het 06-nummer over te zetten naar een simkaart die in zijn bezit is.

  • Hackers nemen een telefoonnummer over door te bellen naar de telecomprovider
  • Accounts die aan het 06-nummer gekoppeld zijn, lopen vervolgens risico
  • Criminelen persen slachtoffers af, verkopen accounts van sociale media door en stelen geld
  • Providers aan zet om betere identiteitscontroles uit te voeren

 • Je simkaart bevat de volgende informatie:

  • Pincode - Je telefoon is vergrendeld als je hem opstart. Met de pincode van de simkaart ontgrendel je de telefoon. Hiervoor heb je drie pogingen. Als je telefoon gestolen is kan iemand anders niet zomaar bellen, sms’en en mobiel internetten. De pincode ontvang je van de aanbieder, die je desgewenst kunt wijzigen. De pincode van je simkaart is niet hetzelfde als de ontgrendelingscode van je smartphone, waarvan je zelf bepaalt of je deze instelt.
  • Pukcode - Heb je drie keer achter elkaar de pincode fout ingevoerd? Dan is je simkaart geblokkeerd. Je kunt dan niet meer bellen met je telefoon. Vervelend, maar gelukkig heb je dan nog de pukcode achter de hand om je simkaart weer te ontgrendelen. Deze ontvang je ook van je aanbieder en vind je meestal in de Mijn-... (naam aanbieder) omgeving.
  • Simkaartnummer - Het simkaartnummer staat op je simkaart. Dit nummer bestaat meestal uit 8 of 19 cijfers en gebruik je om de simkaart te activeren. Het simkaartnummer kan ook worden gevraagd bij de aanvraag van nummerbehoud, maar dit is meestal niet nodig. 
  • Telefoonnummer - Je telefoonnummer is gekoppeld aan je simkaart. Stop je de simkaart in een andere telefoon, dan ben je via die telefoon te bereiken.  

 • Er zijn drie formaten simkaarten (met een fysiek kaartje):

  • standaard simkaart: het grootste formaat.
  • micro-simkaart: het middelste formaat.
  • nano-simkaart: het kleinste formaat.

  Alle simkaarten werken precies hetzelfde. Het verschil zit alleen in het formaat. De standaard simkaart vind je vooral terug in de wat oudere en goedkopere toestellen. De micro-simkaart is wat kleiner en zit in veel smartphones. Tegenwoordig kiezen de meeste fabrikanten voor de nano-simkaart.

  E-sim: vanaf 2019 is het mogelijk een e-sim te gebruiken. Dit is een digitale simkaart, de sim is ingebouwd in de smartphones.

Vergelijk alle Sim Only pakketten en providers

Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje en jij maakt de keuze

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie