Algemene vragen mobiel

• Je bepaalt welk abonnement/prepaidpakket je wilt hebben en vervolgens wordt de procedure door de nieuwe aanbieder in gang gezet. Je hoeft niet zelf jouw oude contract op te zeggen! Voor de overstap in een winkel heb je het volgende nodig:

• Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)
    • Een recente mobiele factuur (als je nu een abonnement hebt bij een andere aanbieder)
    • Je huidige SIM-kaart (of in ieder geval het nummer)
    • Een recent bank-afschrift ter controle van de adresgegevens (soms wordt de afschrijving van € 0,01 gebruikt voor deze controle)
    • Een e-mail adres. Alle aanbieders sturen e-mails ter bevestiging en voor verdere communicatie.

Bij een digitale overstap volg je de instructies op het scherm. Je hebt meestal nodig:

• Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)
    • Klantnummer als je nu een abonnement hebt bij een andere aanbieder
    • Je huidige SIM-kaart (of in ieder geval het nummer)
    • Toegang tot telebankieren, voor de controle van de adresgegevens wordt soms een afschrijving van € 0,01 gebruikt
    • Een e-mail adres. Alle aanbieders sturen e-mails ter bevestiging en voor verdere communicatie.

Je krijgt een e-mail ter bevestiging. En je wordt op de hoogte gehouden van de status van de overstap, via e-mail en/of sms.

• Houd er rekening mee dat je nieuwe aanbieder op de eerste factuur entreekosten in rekening kan brengen. Daarnaast kunnen er ook administratiekosten in rekening gebracht worden voor bijvoorbeeld het meenemen van het nummer.
    • Als je nog een lopend contract hebt, kan je huidige aanbieder de overstap weigeren.
  • Jouw aanbieder van telefonie (mobiel en/of vast), internet of televisie mag niet zomaar de algemene voorwaarden of prijzen van een abonnement veranderen. Hij moet je eerst precies vertellen wat hij wil gaan veranderen. Dat moet hij minimaal vier weken van tevoren laten weten. Als een wijziging voor jou nadelig is, mag je zonder verdere kosten je abonnement opzeggen of overstappen met nummerbehoud.

Er is echter één uitzondering. Dat is als je aanbieder de algemene voorwaarden of prijzen moet veranderen door een nieuwe regel van de overheid of in de wet. In dat geval kun je niet zonder verdere kosten je abonnement opzeggen.

• Via Payinfo.nl kun je betaalde sms-diensten blokkeren en informatie over die diensten opzoeken. Op de website moet je eerst je mobiele telefoonnummer invullen. Je krijgt dan op je mobiele telefoon een gratis sms met een toegangscode om in te loggen. Na het inloggen zie je een overzicht van alle diensten die je op dat moment afneemt.

Op payinfo.nl kun je ook aanvullende informatie vinden over sms-dienstaanbieders. Heb je bijvoorbeeld wel een shortcode, maar weet je niet wie de sms-dienstaanbieder is, dan kun je op de website de shortcode invullen. Je krijgt dan informatie over de aanbieder die achter de shortcode zit.

Helemaal blokkeren

Je kunt de sms-diensten achteraf één voor één stopzetten. Maar je kunt er ook voor kiezen om alle betaalde sms-diensten vooraf in één keer te blokkeren. Zo voorkom je dat je onbewust of ongewenst een sms-dienst afsluit. Blokkeren kan ook via de website van Payinfo. Lees hier meer over beltaalde sms-diensten.

• De PIN- en PUK-code staan op de plastic kaart waarin ook de SIM-kaart zit. De PIN-code is als het goed is door jezelf veranderd in een eigen code, om een blokkering te kunnen oplossen heb je de PUK-code nodig.

• Vaak kun je de PUK-code opzoeken in jouw eigen omgeving op de website van de aanbieder.
    • Mocht je de kaarthouder niet meer hebben of je kunt het niet vinden via de website, dan kun je contact opnemen met de klantenservice van jouw mobiele aanbieder.
  • Ja, dat is verplicht! Zelfs het vasthouden van de telefoon is strafbaar. Als je een auto bestuurt, mag je alleen handsfree bellen. Sta je stil, dan mag je ook handheld bellen.

Je mag je mobiele telefoon niet vasthouden (handheld bellen) als je je auto bestuurt. Ook niet als je een sms-bericht wilt versturen of lezen. Of een telefoonnummer wilt opzoeken of opslaan. En je mag de telefoon niet tussen je oor en schouder klemmen. Je kunt een forse boete krijgen voor handheld bellen tijdens het rijden, in 2019 is dit € 240,00. De boetes voor verkeersovertredingen staan in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).

• Mobiele Netwerkcodes

• KPN: 20408
    • Lycamobile: 20409
    • T-Mobile: 20416
    • Tele2: 20402
    • Vodafone: 20404

Frequenties GSM-netwerken

Provider  3G netwerk
     in MHz
     4G netwerk
     in MHz
    5G netwerk
    in MHz
     KPN  900 en 2100  800, 1800 en 2600  onbekend
     T-Mobile  900 en 2100  900, 1800, 2100 en 2600  uitrol 2020
     Tele2  800 en 2600  onbekend
     Vodafone  900 en 2100  800, 1800, 2600  onbekend

Uitfasering frequenties GSM-netwerken

Provider  2G netwerk   3G netwerk
     KPN  voorlopig niet  2022
     T-Mobile  900 MHz al uitgefaseerd
     1800 MHz 15-11-2020
     voorlopig niet
     Vodafone  voorlopig niet  2020
  • GSM is een afkorting voor: Global System for Mobile communication (network). GSM is de (internationale) standaard voor mobiele telefonie-netwerken.

GSM staat voor Global System for Mobile (tele)communication. GSM is een standaard voor mobiele telecommunicatie en rond 1982 ontstaan. Een Europese werkgroep begon met het opstellen van een standaard voor digitale mobiele communicatie. De oorspronkelijke betekenis van GSM was ‘Groupe Special Mobile’. Toen in 1993 er meer dan 36 GSM netwerken waren, ook buiten Europa, werd de betekenis van de afkorting aangepast om het een meer internationaal karakter te geven.

• PUK staat voor Personal Unblocking Key. De PUK-code is een unieke code die gekoppeld is aan de sim-kaart. De code is geleverd bij aanschaf van toestel en sim-kaart. Met de PUK-code kun je het toestel deblokkeren als je drie keer een verkeerde PIN-code hebt ingetoetst.

Ben je de PUK-code kwijt? Dan kun je deze opnieuw aanvragen bij je mobiele aanbieder, of hij staat in jouw eigen omgeving op de website van de aanbieder. Bij sommige aanbieders moet je een nieuwe kaart aanschaffen (gelukkig wel met behoud van het eigen mobiele nummer).

• Met een sms-bundel koop je een vast aantal sms'jes per maand tegen een gereduceerd bedrag. Als je meer sms't dan de bundel, dan betaal je het standaard (buiten de bundel) tarief. Welke sms-bundels er zijn en hoeveel een sms kost binnen en buiten de bundel, hangt af van de provider.