Simlock

• Heeft mijn toestel een simlock?

Veel prepaid toestellen hebben een simlock. Ook toestellen die gekocht zijn in combinatie met een abonnement kunnen een simlock hebben. Deze informatie is te vinden in de papieren die je bij de aanschaf van je mobiele telefoon hebt gekregen. Maar heb je die papieren niet meer, hoe kun je dan weten of het toestel een simlock heeft?

Je kunt zelf kijken of je toestel een simlock bevat door een simkaart van een ander netwerk in je toestel te plaatsen. Dit kan zonder problemen; het is niet schadelijk voor het toestel of de simkaart.

• Wanneer je kunt bellen bevat het toestel geen simlock.
    • Krijg je de melding ‘plaats juiste simkaart’, ‘Insert correct simcard’, ‘voor subsidy code in’, ‘voer NCK-code in’, ‘voer SPCK-code in’, ‘geef simlock’, dan bevat je toestel een simlock.

Wanneer je de melding ‘plaats simkaart’ krijgt, dan heb je de simkaart niet correct in het toestel geplaatst. In sommige vallen kan het zijn dat je gevraagd wordt om een toestelcode in te voeren. Dit is niet de simlock, maar de code van het toestel. Deze code kan de eigenaar van het toestel zelf instellen om het toestel te beveiligen op onrechtmatig gebruik. Je kunt dit zien als een soort PIN-code van het toestel.

• Wanneer kan ik mijn simlock laten verwijderen?

Mobiele aanbieders mogen een simlock toepassen, omdat zij (hoge) subsidies verstrekken aan hun verkooppunten. Hierdoor kunnen mobiele telefoons onder de werkelijke waarde aan klanten worden verkocht. De Europese Commissie en ACM vinden het redelijk dat de aanbieders deze subsidie vervolgens (gedeeltelijk) willen terugverdienen, deze terugverdienperiode mag maximaal 1 jaar bedragen.

Dus een jaar na de aanschaf van de telefoon kun je de unlockcode aanvragen en/of de simlock verwijderen bij de provider. Jouw telecomaanbieder is verantwoordelijk voor het verstrekken en verwijderen van de simlock en niet de fabrikant van de telefoon.

• Hoe vraag ik de unlockcode aan?

Een unlockcode heb je nodig als je van je netwerkaanbieder overstapt naar een ander mobiel netwerk of als je gebruik wilt maken van verschillende SIM-kaarten van diverse mobiele aanbieders.

Hoe je je unlockcode kunt aanvragen, is afhankelijk van je provider. Zo kan het bij een aantal providers online, moet het soms schriftelijk gebeuren of kan het alleen het telefonisch. Je kunt altijd het formulier gebruiken dat je bij aanschaf van je toestel hebt gekregen.

Als je de unlockcode binnen één jaar na aanschaf van je toestel aanvraagt, betaal je daarvoor een door je provider te bepalen bedrag. Heb je je toestel langer dan een jaar geleden gekocht, dan is de aanvraag van de unlockcode doorgaans gratis.

Hoe snel je de unlockcode ontvangt, is ook afhankelijk van je provider. Dit kan uiteenlopen van een maand tot binnen twee weken tot per direct via de website van de aanbieder.

Bij toestellen ouder dan een jaar is de officiele unlockcode vaak op het internet te vinden.

• Waar en hoe kan de simlock verwijderd worden?

Er zijn verschillende manieren om de simlock te verwijderen. Je kunt het zelf doen, het via de provider regelen of dit door een unlockbedrijf laten doen.

Wat is er nodig?

• De telefoon
    • De IMEI-code van het toestel (opvraagbaar met *#06#)
    • In sommige gevallen de aankoopbon (unlock bij een provider is gratis als je het toestel een jaar of langer in je bezit hebt)
    • Eventueel een nieuwe simkaart van een andere partij (plaats die in de telefoon, dan vraagt het toestel om een unlockcode)
    • De unlockcode

Je kunt de unlockcode aanvragen bij de telecomaanbieder. Bij oudere toestellen kunt je code vaak achterhalen op het internet. Je kunt ook met het toestel naar een telecomwinkel gaan, over het algemeen kun je voor zo'n € 10 het toestel laten unlocken. Let op, als je dit zelf of via een winkel doet terwijl je het toestel nog geen jaar in jouw bezit hebt, dan zal jouw provider je verder niet helpen wanneer er iets misgaat met het unlocken en vervalt de toestelgarantie ook.

De unlockprocedure is verschillend per aanbieder en toestel, zoek de instructies op de website van de aanbieder.

• Waarom heeft mijn toestel een simlock?

Wanneer je een toestel koopt met een simlock dan is de aanschafprijs doorgaans stukken lager dan de prijs voor een simlockvrij toestel. Dit komt mede doordat providers bepaalde provisies betalen waardoor je het toestel goedkoper kan kopen. De keerzijde is dat je minimaal 1 jaar gebruik gaat maken van het netwerk. Op deze manier verdienen zij deze provisiekosten terug en houden zij jou als klant. Een simlock is dus een manier om ervoor te zorgen dat je niet meteen gebruik kunt maken van andere netwerken. Deze constructie komt veel voor als je een simkaart en mobiele telefoon in een pakket koopt.

• Waarom zou ik mijn gsm-toestel (laten) unlocken?

In een simlock vrij toestel kun je alle SIM-kaarten gebruiken: je bent vrij een provider te kiezen. Bijvoorbeeld:

• Je vindt de belkosten te hoog bij je huidige provider
    • Je vindt de dekking van je huidige gsm-netwerk onvoldoende
    • Je verandert van netwerk en hebt een nieuwe telefoon gekregen, maar vindt je oude telefoon toch fijner. Is deze gelocked, dan zul je deze eerst moeten unlocken voordat je hem kunt gebruiken bij je nieuwe provider.
    • Je gaat naar het buitenland en wilt (tijdelijk) gebruik maken van de SIM-kaart van een buitenlandse service provider
    • Je wilt de telefoon weggeven en de nieuwe eigenaar zelf een netwerk keuze laten maken

• Wat kost het om de simlock (eerder) te verwijderen?

Bij de meeste aanbieders is het laten verwijderen van een simlock na een jaar gratis. We raden je aan contact op te nemen met je aanbieder om de exacte termijn te achterhalen. De provider is namelijk verantwoordelijk voor het verstrekken en verwijderen van de simlock en niet de fabrikant van de telefoon. Wil je om bepaalde redenen eerder (legaal) laten unlocken, dan bedragen de kosten zo'n vijftig à honderd euro afhankelijk van tijdsduur en aanbieder. Zo is het mogelijk dat er verschillen in kosten zijn afhankelijk van het type toestel dat je wilt laten unlocken of het moment binnen je contractsperiode.

De Europese Commissie stelt als voorwaarde dat de simlock gratis te verwijderen moet zijn als de klant de subsidie op het toestel heeft gecompenseerd d.m.v. de door hem betaalde (gespreks)kosten. Op verzoek van de eindgebruiker heffen de meeste aanbieders de simlock na een bepaalde periode (meestal één jaar) kosteloos op.

• Werkt een simlockvrije telefoon met alle simkaarten?

Ja, een simlockvrije telefoon werkt met alle simkaarten, mits de telefoon geschikt is voor de frequentie van het netwerk waarop je wilt bellen.

• Werkt elke simkaart in een telefoon met simlock?

Nee, een telefoon met simlock werkt niet met een simkaart van een andere aanbieder. Een prepaid telefoon met simlock werkt vaak ook niet met een simkaart waar een abonnement aan gekoppeld is.

Je kunt het simlock (laten) verwijderen met behulp van de unlockcode. De procedure voor het verkrijgen van deze code verschilt per aanbieder. Bij de aanschaf is hierover informatie verstrekt. Een simlockvrije telefoon werkt met alle simkaarten, mits de telefoon geschikt is voor de frequentie van het netwerk waarop je wilt bellen.

• Wie kan ik benaderen met klachten over levertijd simlock?

Klachten over algemene voorwaarden of de levertijd van de simlock unlockcode kunnen worden ingediend bij de Stichting Geschillencommissie Telecommunicatie, de klacht wordt dan in behandeling genomen. Hier zijn kosten aan verbonden.

Stichting Geschillencommissie Telecommunicatie
    Postbus 90600
    2909 LP Den Haag
    Telefoon: 070 3105310