Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Diensten

 • Nummerweergave staat standaard aan. Bij de meeste aanbieders is deze dienst zelf (handmatig) te wijzigen. Soms zul je contact op moeten nemen met de klantenservice van jouw provider. Maar meestal kun je het regelen via jouw eigen omgeving op de website van de provider. Sommige toestellen hebben de mogelijkheid om nummerweergave via het toestelmenu in te stellen. In de handleiding van de telefoon is te vinden hoe je dit kunt doen.

  Nummerweergave blokkeren per gesprek: toets dan #31# gevolgd door het telefoonnummer dat je wilt bellen.

  KPN - Bel gratis naar 1200 en volg de aanwijzingen. Dit is niet mogelijk vanuit het buitenland. Je kunt nummerweergave onbeperkt aan- en uitzetten. 

  T-Mobile - Wijzigingen via je persoonlijke My T-Mobile website. Je kiest dan na het inloggen voor 'Mijn telefoon' en 'Nummerweergave'. 

  Tele2 onderscheidt twee soorten nummerherkenning:

  • Nummerdoorgave: je telefoonnummer wordt doorgegeven aan anderen, de ander ziet dan je telefoonnummer. Nummerdoorgave kun je zelf uitzetten en aanzetten. Nummerdoorgave staat standaard uit bij Tele2.
  • Nummerweergave: je ziet het telefoonnummer van degene die naar jou belt in je beeldscherm. Dit kun je niet uitzetten.

  Vodafone - Bel 1333 en volg de instructies.

 • De wachtfunctie op de mobiele netwerken houdt in dat er, op het moment dat je aan het bellen bent, een 2e oproep kan binnenkomen en dat je deze kunt aannemen. Een 2e oproep wordt aan je kenbaar gemaakt door een korte pieptoon door het eerste gesprek heen. Door dit gesprek aan te nemen, wordt het 1e gesprek automatisch in de wacht gezet. Met de "gespreks-aanname-knop" van de telefoon kun je switchen tussen de twee gesprekken. Daarom wordt dit ook wel duogesprek genoemd.

  Wachtfunctie / wisselgesprek
  *43# activeert de dienst
  #43# deactiveert de dienst
  *#43# toont de huidige status van de dienst

  Het gebruik van bovenstaande netwerkcodes is gratis. Prepaid aansluitingen kunnen meestal geen gebruik maken van deze dienst. Maar daar is dan een andere oplossing voor. Op het toestel kan de dienst ook geactiveerd worden, raadpleeg hiervoor de handleiding van het toestel.

 • Via telefoonmenu

  Via het menu van jouw mobiele telefoon kun je de gewenste doorschakeling kiezen.

  *** methode oftewel de sterretjes methode

  Dit is de 'ouderwetse manier" van doorschakelen. Dit werkt ook als het menu van de telefoon geen doorschakel opties biedt. Het kan wel voorkomen dat jouw aanbieder er voor gekozen heeft bepaalde opties niet te ondersteunen. Je kunt gesprekken die binnenkomen op je mobiele telefoon doorschakelen naar een ander nummer. Je kiest zelf onder welke omstandigheden je gesprekken worden doorgeschakeld:

  • Direct bij alle binnenkomende gesprekken: **21*[gewenst net-en abo.nr.]#
  • Als je in gesprek bent: **67*[gewenst net- en abo.nr.]#
  • Als je niet opneemt: **61*[gewenst net- en abo.nr]#
  • Als je mobiele telefoon onbereikbaar is voor het netwerk van je aanbieder: **62*[gewenst net- en abo.nr.]#

  Alle doorschakelingen uitzetten: ##002#

  De doorschakeldienst zoals hierboven beschreven is niet beschikbaar bij hollandsnieuwe en niet voor alle prepaid aansluitingen. Op het KPN-netwerk kun je niet automatisch direct doorschakelen (*21), het kan wel als je in gesprek bent, je niet opneemt en als je telefoon uitstaat of buiten bereik van het netwerk is (vreemd genoeg werkt dit wel als je het via het toestelmenu aanzet). Op het Vodafone netwerk kan er met prepaid alleen direct worden doorgeschakeld naar de eigen voicemail. Alleen op het T-Mobile netwerk kan er met prepaid in alle gevallen worden doorgeschakeld naar een ander nummer.

  Opmerkingen

  Je kunt doorschakelen naar telefoonnummers op vaste of mobiele netwerken in Nederland. Je kunt je mobiele telefoon niet doorschakelen naar:

  • Nummers in het buitenland
  • 0800 informatienummers
  • 090* servicenummers
  • Verkorte nummers binnen een Virtual Private Network
  • SMS-berichten kunnen niet worden doorgeschakeld!

  Het in- en uitschakelen van de dienst doorschakelen is gratis. Je betaalt wel de gesprekskosten (op basis van je abonnement/prepaid pakket) van de doorgeschakelde gesprekken.

 • Het kan voorkomen dat je bepaalde soorten informatienummers niet kunt bellen. En dat blijkt dan te komen omdat de provider het soort nummer geblokkeerd heeft. En dat mag. Het moet wel vermeld worden in de tarievenoverzichten. Het komt echter zo weinig voor dat we geen voorbeelden (meer) hebben. Denk aan het blokkeren van 0906 of 0909 diensten.

 • Op de website van ACM kun je online zoeken in het register van de informatienummers. Als je wilt zoeken naar een individueel nummer of wilt weten of een gewenst nummer nog vrij is, dan kun je het op deze site vinden. Je kunt ook een overzicht van het gehele informatienummerregister downloaden.

 • Het aanvragen van informatienummers kan via het 'Aanvraagformulier informatienummers' dat te vinden is op de site van de ACM.

  De Autoriteit Comsument en Markt (ACM) beheert de voorraad telefoon- en overige nummers in Nederland. En kent deze toe aan telecommunicatiebedrijven. Plus de ACM verzorgt het uitgeven van informatienummers, ook wel aangeduid als 0800-/090x-nummers.

  Er zijn ook aanbieders van 'openbare telecommunicatiediensten' waarbij je informatienummers kunt afnemen. Dit zijn zogenaamde platformaanbieders. Ze maken voor jou de dienstverlening via dat informatienummer toegankelijk, nadat ze het nummer hebben aangevraagd.

 • Je kunt bij Consuwijzer een klacht indienen over een bepaald telefoonnummer. Je kunt op de website van Consuwijzer meer informatie vinden.

 • De kosten voor het bellen naar een 088-nummer zijn hetzelfde als bellen naar een gewoon vast telefoonnummer. Wat je betaalt hangt dus af van je aanbieder, abonnementsvorm of prepaid pakket. En of je belt met de vaste lijn of een mobiele telefoon.

  Heb je een belbundel waarmee je gewone vaste telefoonnummers kunt bellen, dan kun je daarmee ook 088-nummers bellen. En als je belbundel op is, betaal je het tarief voor bellen buiten de bundel. Dan moet je dus wel rekening houden met extra kosten.

 • Het aan- en uitzetten van doorschakelen is gratis. Als na doorschakeling een verbinding tot stand komt, betaal jij de gesprekskosten voor bellen naar vast (of mobiel) die horen bij jouw abonnement of prepaid-aansluiting. 

  Bij een doorschakeling wordt de beller doorgeschakeld naar een andere aansluiting. De kosten hiervan zijn voor diegene die doorgeschakeld heeft. Heb jij jouw mobiele telefoon doorgeschakeld naar het toestel thuis? Dan verschijnen de gesprekskosten op de mobiele rekening. Of gaan ze van jouw beltegoed af. Heb je vast doorgeschakeld naar mobiel? Dan komen die kosten op de vaste factuur te staan.

  Doorschakelen is niet bij alle providers volledig beschikbaar voor prepaid aansluitingen.

  • Op het KPN-netwerk kun je niet automatisch direct doorschakelen (*21). Dat kan wel als je in gesprek bent, je niet opneemt en als je telefoon uitstaat of buiten bereik van het netwerk is. En vreemd genoeg kan het wel als je dit uitvoert via het menu van jouw telefoon (dus niet met gebruik van het *'tje).
  • Op het Vodafone netwerk kun je de prepaid aansluiting alleen direct doorschakelen naar jouw eigen voicemail.
  • Op het T-Mobile netwerk kan er met prepaid wel in alle gevallen worden doorgeschakeld naar een ander nummer. 

  Sms is niet door te schakelenSms berichten vallen niet onder de doorschakeling en worden gewoon afgeleverd.

 • 0800-nummers

  0800-nummers zijn gratis informatienummers. Ook met een mobiele telefoon bel je gratis naar 0800-nummers. Degene die het 0800-nummer in gebruik heeft, betaalt aan de telecomaanbieder, in plaats van jij. Omdat de tarieven voor bellen met een mobiele telefoon hoger kunnen zijn, zijn er organisaties met 0800-nummers die niet toestaan dat je hun belt met een mobiele telefoon. 

  0900-, 0906-, 0909- en 18-nummers

  Dit zijn betaalde informatienummers. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor entertainment. De kosten voor bellen naar 0900-, 0906-, 0909- en 18-nummers lopen ver uiteen. Informatiedienstaanbieders mogen zelf bepalen welk tarief zij vragen voor het service gedeelte voor het bellen naar 0900-, 0906-, 0909- en 18-nummers. Het bellen naar het nummer zelf moet worden afgerekend tegen het tarief voor bellen naar vaste nummers in Nederland. Je hoort een uitleg over de kosten als je zo'n nummer belt. Daardoor behoren onverwacht hoge rekeningen gelukkig tot de verleden tijd. Lees meer over telefoonnummers in Nederland in dit achtergrondartikel.

  Voorbeelden van informatienummers

  • 0900-nummers: serieuze informatiediensten, zoals een klantenservice.
  • 0909-nummers: betaald amusement, zoals belspelletjes.
  • 0906-nummers: hoofdzakelijk erotische diensten, maar ook diensten genoemd onder 0900-nummers.
  • 18xy-nummers: inlichtingen, ook wel abonnee-informatiediensten

  Buitenlandse '0900-, 0906 en 0909-nummers'

  Ook in het buitenland zijn (betaalde) informatienummers in gebruik. De tarieven en de wijze van afrekening kunnen afwijken van wat we in Nederland gewend zijn. Bel daarom nooit zomaar een buitenlands service nummer. En bel niet zonder meer terug naar een buitenlands servicenummer als je een gesprek gemist hebt. Er zijn nummers in gebruik waarbij je een abonnement aangaat op een sms-dienst, tegen behoorlijk hoge bedragen waardoor je een hoge rekening kunt verwachten. Omdat jij zelf gereageerd hebt, ben jij ook verantwoordelijk voor deze kosten. Dit kun je jouw telecomaanbieder niet aanrekenen.

 • 088-nummers zijn bedrijfsnummers. Het zijn telefoonnummers die niet aan een lokatie gebonden zijn. Daardoor kun je ze op overal in Nederland gebruiken en de beller hoeft niet te weten waar je gevestigd bent. Bij een verhuizing naar een regio met een ander netnummer, hoef je geen nieuw telefoonnummer aan te vragen . Het netnummer bestaat uit de eerste drie of vier cijfers van een telefoonnummer. Netnummers zijn gekoppeld aan een locatie of regio.

  Telefoonaanbieders zijn verplicht om ervoor te zorgen je dit soort nummers kunt bellen. Dit geldt niet voor de aanbieders van 'Carrier Select' diensten.

 • Sinds 1 juni 2014 bestaat er een 'nieuw' soort nummer, het 097-nummer. Speciaal voor diensten met alleen mobiele data, zogenaamde data only of mobiele breedband producten. Bijvoorbeeld voor je tablet of laptop met simkaart. Je koopt een product zonder belminuten en sms-tegoed. Het 097-nummer is geïntroduceerd in verband met de nummerschaarste op het gebied van 06-nummers. Vooral bij zakelijke toepassingen kom je dit soort nummers tegen, bij M2M-diensten bijvoorbeeld. 

  Heb je een data only-simkaart aangeschaft na 1 juni 2014, dan moet het nummer dat hierbij hoort officieel beginnen met 097. Er zijn langere tijd kaarten uit voorraad verkocht die toch met 06-begonnen. Dus die datum is wat dat betreft niet leidend. Omdat het voor prepaid partijen niet interessant is om 097-kaarten te produceren, zijn er geen data-only prepaidpakketten meer beschikbaar. Het aanbod met een abonnement is heel beperkt.

 • Betaalnummers zijn informatienummers waarbij jij betaalt als je het belt. Je hoort meteen wat je betaalt als je dit soort nummers belt. Je betaalt voor de geleverde dienst/service. Dit wordt in rekening gebracht op jouw telefoonrekening.

 • Gratis informatienummers zijn telefoonnummers waarbij geen tarief bij de beller in rekening wordt gebracht. De kosten worden door de eigenaar van het informatienummer betaald. Zo'n nummer begint met 0800. Bellen met vast en bellen met mobiel naar 0800-nummers is gratis. Lees hier meer over informatienummers, dienstverlening en kosten.

 • Informatiediensten zijn diensten die via een informatienummer toegankelijk zijn. Dit betreft vaak klantenservices.

 • Informatienummers worden gebruikt om diensten aan te bieden. Iedereen die dat wil kan een gratis of betaald informatienummer aanvragen. Vooral de overheid en bedrijven maken daar gebruik van.

  • Voordat mobiele telefonie de nummers in gebruik nam, werden 06-nummers gebruikt voor het verstrekken van informatie en verlenen van diensten.
  • Er zijn lange (11-cijferige) en korte (8-cijferige) informatienummers.
  • Informatienummers kunnen gratis (0800) of betaald (0900, 0906, 0909, 18xy) zijn.
  • Sinds 1 oktober 2008 is het verplicht te melden welk tarief jij betaalt voor het bellen naar informatienummers.

  0800-nummers - dit zijn de nummers van organisaties die gratis informatie willen bieden. Zij gebruiken die nummers voor hun dienstverlening, bijvoorbeeld de klantenservice.

  0900-, 0906-, 0909- en 18-nummers - dit zijn betaalde informatienummers. Ze worden ook gebruikt voor entertainment. De kosten voor bellen naar 0900-, 0906-, 0909- en 18-nummers lopen uiteen. Informatiedienstaanbieders mogen zelf bepalen welk tarief zij vragen voor het bellen naar 0900-, 0906-, 0909- en 18-nummers. Ze moeten het tarief meteen melden als je het nummer belt.

 • Met servicenummers worden informatienummers bedoeld. Het begrip ‘servicenummers’ wordt niet gebruikt door de ACM (beheerder van het Nederlandse nummerplan en is dus geen officiele term.

  De officiële definitie van informatienummer luidt: Een numeriek of alfanumeriek nummer met een dienstcode uit de nummerreeksen 0800, 0900, 0906 of 0909 conform artikel 3c van het Nummerplan voor telefoon- en ISDN-diensten op basis van artikel 4.1 van de Telecommunicatiewet.

 • Er zijn gratis en betaalde informatienummers. Ze worden ook wel servicenummers genoemd. Iedereen die dat wil kan een informatienummer aanvragen. Vooral de overheid en bedrijven maken daar gebruik van.

  0800-nummers

  Dit zijn meestal informatienummers van organisaties die gratis informatie willen bieden. Zij gebruiken die nummers voor hun dienstverlening. Bellen naar een 0800-nummer is gratis.

  0900-, 0906-, 0909- en 18-nummers

  Dit zijn betaalde informatienummers. Ze worden ook gebruikt voor entertainment. De kosten voor bellen naar 0900-, 0906-, 0909- en 18-nummers lopen uiteen van heel goedkoop tot prijzig. Informatiedienstaanbieders mogen zelf bepalen welk tarief zij vragen voor het bellen naar 0900-, 0906-, 0909- en 18-nummers. Maar het is wel aan voorwaarden gebonden. Gelukkig moeten ze het tarief melden als je het nummer belt.

  Voorbeelden van informatienummers

  • 0900-nummers: serieuze informatiediensten, zoals een klantenservice.
  • 0909-nummers: betaald amusement, zoals belspelletjes.
  • 0906-nummers: hoofdzakelijk erotische diensten (sekslijnen), maar ook diensten genoemd onder 0900-nummers.

  Naamnummers

  Naamnummers zijn informatienummers die niet alleen bestaan uit cijfers, maar ook deels uit letters. De cijfers kunnen bestaan uit: 0800, 0900, 0909 of 0906. Met de letters, die erop volgen kun je een woord vormen. Deze letters corresponderen met de cijfers op een telefoontoestel. Je kunt bij het bedenken van een naamnummer bijvoorbeeld denken aan de bedrijfsnaam (0800-BEDRIJF, 0900-BEDRIJF, 0909-BEDRIJF, 0906-BEDRIJF), of aan een woord dat zegt waar je product of dienst voor staat (0800-PRODUCT, 0900-PRODUCT, 0909-PRODUCT, 0906-PRODUCT). Let wel: aan elk cijfer op de telefoon zijn meerdere letters gekoppeld, het aantal lettercombinaties is dus beperkt.

Vergelijk alle Sim Only pakketten en providers

Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje en jij maakt de keuze

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie