Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Diensten

 • Nummerweergave staat standaard aan, behalve bij Tele2. Bij sommige aanbieders is deze dienst zelf (handmatig) te wijzigen. Bij andere operators zul je contact op moeten nemen met de klantenservice of kun je de instellingen wijzigen op de website van je aanbieder. Sommige toestellen hebben de mogelijkheid om nummerweergave via het toestelmenu in te stellen. In de handleiding van de telefoon is te vinden hoe je dit kunt doen.

  KPN

  Nummerweergave uitzetten: bel gratis naar 1200 en volg de aanwijzingen. Dit is niet mogelijk vanuit het buitenland. Je kunt nummerweergave onbeperkt aan- en uitzetten. Nummerweergave blokkeren per gesprek: voer de code #31# in voor het nummer dat je wilt bellen. Raadpleeg bij problemen de handleiding van je toestel. Nummerweergave werkt alleen als de beller en de ontvanger dit beide aan hebben staan.

  T-Mobile

  Standaard wordt je mobiele telefoonnummer meegestuurd. Je kunt dit wijzigen op je persoonlijke My T-Mobile website. Je kiest dan na het inloggen voor 'Mijn telefoon' en 'Nummerweergave'. Als je nummerweergave bij slechts één gesprek wilt blokkeren, toets dan #31# gevolgd door het telefoonnummer dat je wilt bellen.

  Tele2

  Tele2 onderscheidt twee soorten nummerherkenning:

  • Nummerdoorgave: je telefoonnummer wordt doorgegeven aan anderen, de ander ziet dan je telefoonnummer. Nummerdoorgave kun je zelf uitzetten en aanzetten. Nummerdoorgave staat standaard uit bij Tele2.
  • Nummerweergave: je ziet het telefoonnummer van degene die naar jouw belt in je beeldscherm. Dit kun je niet uitzetten.

  Telfort

  Standaard wordt je mobiele telefoonnummer meegestuurd. Aanzetten en uitzetten kan via het menu van je telefoon. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je toestel. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig je telefoonnummer niet mee te zenden. Je toetst dan #31# voor het telefoonnummer van degene die je wilt bellen.

  Vodafone

  Je telefoonnummer verschijnt standaard in het display van degene naar wie je belt. Wil je dit liever niet? Bel dan 1333 en volg de instructies. Wil je voor één gesprek de nummerweergave uitzetten? Toets dan #31# voor het nummer dat je wilt bellen. Je nummer wordt alleen voor dit gesprek (gratis) afgeschermd.

 • De wachtfunctie op de mobiele netwerken houdt in dat er, op het moment dat je aan het bellen bent, een 2e oproep kan binnenkomen en dat je deze kunt aannemen. Een 2e oproep wordt aan je kenbaar gemaakt door een korte pieptoon door het eerste gesprek heen. Door dit gesprek aan te nemen, wordt het 1e gesprek automatisch in de wacht gezet. Met de "gespreks-aanname-knop" van de telefoon kun je switchen tussen de twee gesprekken.

  Wachtfunctie / wisselgesprek
  *43# activeert de dienst
  #43# deactiveert de dienst
  *#43# toont de huidige status van de dienst

  Het gebruik van bovenstaande netwerkcodes is gratis. Op het toestel kan de dienst ook geactiveerd worden, raadpleeg hiervoor de handleiding van het toestel. Prepaid aansluitingen kunnen meestal geen gebruik maken van deze dienst.

 • Misschien kun je sommige informatienummers niet bellen. Dat komt omdat telefoonaanbieders deze nummers niet beschikbaar hoeven te maken voor klanten.

 • Op de website van ACM kun je online zoeken in het register van de informatienummers. Als je wilt zoeken naar een individueel nummer of wilt weten of een gewenst nummer nog vrij is, dan kun je het op deze site vinden. Je kunt ook een overzicht van het gehele informatienummerregister downloaden.

 • Het aanvragen van informatienummers kan via het aanvraagformulier informatienummers dat te vinden is op de site van de ACM.

  ACM beheert de voorraad telefoon- en overige nummers in Nederland. En kent deze toe aan telecommunicatiebedrijven. Plus de ACM verzorgt het uitgeven van informatienummers, ook wel aangeduid als 0800-/090x-nummers.

  Er zijn ook aanbieders van 'openbare telecommunicatiediensten' waarbij je een informatienummers kunt afnemen. Dit zijn zogenaamde platformaanbieders. Ze maken voor jou de dienstverlening via dat informatienummer toegankelijk, nadat ze het nummer hebben aangevraagd.

 • Je kunt bij Consuwijzer een klacht indienen over een bepaald telefoonnummer. Je kunt op de website van Consuwijzer meer informatie vinden.

 • De kosten voor het bellen naar een 088-nummer zijn hetzelfde als bellen naar een gewoon vast telefoonnummer. De kosten hangen dus af van je aanbieder, abonnementsvorm of het bellen met een vaste telefoon of mobiele telefoon. Heb je een belbundel waarmee je gewone vaste telefoonnummers kunt bellen, dan kun je daarmee ook 088-nummers bellen.

  Let op: als je belbundel op is, betaal je het tarief voor bellen buiten de bundel. Dan moet je dus rekening houden met extra kosten.

 • 0800-nummers

  0800-nummers zijn gratis informatienummers. Ook met een mobiele telefoon bel je gratis naar 0800-nummers. Degene die het 0800-nummer in gebruik heeft, betaalt aan de telecomaanbieder, in plaats van jij. Omdat de tarieven voor bellen met een mobiele telefoon hoger kunnen zijn, zijn er organisaties met 0800-nummers die niet toestaan dat je hun belt met een mobiele telefoon. 

  0900-, 0906-, 0909- en 18-nummers

  Dit zijn betaalde informatienummers. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor entertainment. De kosten voor bellen naar 0900-, 0906-, 0909- en 18-nummers lopen ver uiteen. Informatiedienstaanbieders mogen zelf bepalen welk tarief zij vragen voor het service gedeelte voor het bellen naar 0900-, 0906-, 0909- en 18-nummers. Het bellen naar het nummer zelf afgerekend worden tegen het tarief voor bellen naar vaste en mobiele nummers in Nederland. 

  Voorbeelden van informatienummers

  • 0900-nummers: serieuze informatiediensten, zoals een klantenservice.
  • 0909-nummers: betaald amusement, zoals belspelletjes.
  • 0906-nummers: hoofdzakelijk erotische diensten, maar ook diensten genoemd onder 0900-nummers.
  • 18xy-nummers: inlichtingen, ook wel abonnee-informatiediensten

  Je hoort een uitleg van de kosten als je een informatienummer belt. Daardoor behoren onverwacht hoge rekeningen gelukkig tot de verleden tijd. Lees meer over telefoonnummers in Nederland in dit achtergrondartikel.

  Buitenlandse '0900-, 0906 en 0909-nummers'

  Ook in het buitenland zijn (betaalde) informatienummers in gebruik. De tarieven en de wijze van afrekening kunnen afwijken van wat we in Nederland gewend zijn. Bel daarom nooit zomaar een buitenlands service nummer. En bel niet zonder meer terug naar een buitenlands servicenummer als je een gesprek gemist hebt. Er zijn nummers in gebruik waarbij je een abonnement aangaat op een sms-dienst, tegen behoorlijk hoge bedragen waardoor je een hoge rekening kunt verwachten. Omdat jij zelf gereageerd ben jij ook verantwoordelijk voor deze kosten en kun je dit jouw telecomaanbieder niet aanrekenen.

 • 088-nummers zijn bedrijfsnummers. Het zijn telefoonnummers die op meerdere plaatsen in Nederland gebruikt kunnen worden. Dus als een bedrijf verhuist naar een regio met een ander netnummer, hoeft het geen nieuw telefoonnummer aan te vragen. Het netnummer is de eerste drie of vier cijfers van een telefoonnummer.

  Telefoonaanbieders zijn verplicht om ervoor te zorgen dat klanten deze nummers kunnen bellen. Let op: aanbieders van 'Carrier Select' zijn niet verplicht om 088-nummers beschikbaar te maken. Kun je deze nummers niet bellen, dan kun je een klacht indienen bij je Carrier Select aanbieder.

  Wat kost het bellen naar een 088-nummer?

  De kosten voor het bellen naar een 088-nummer zijn hetzelfde als bellen naar een gewoon vast telefoonnummer. De kosten hangen dus af van je aanbieder, abonnementsvorm of het bellen met een vaste telefoon of mobiele telefoon. Heb je een belbundel waarmee je gewone vaste telefoonnummers kunt bellen, dan kun je daarmee ook 088-nummers bellen.

  Let op: als je belbundel op is, betaal je het tarief voor bellen buiten de bundel. Dan moet je dus rekening houden met extra kosten.

 • Sinds 1 juni 2014 bestaat er een nieuw nummer voor data-abonnementen en prepaid datategoeden, het 097-nummer. Een data-abonnement of een data-tegoed op een simkaart is alleen voor internetgebruik. Bijvoorbeeld voor je tablet of laptop met simkaart. Dus zonder belminuten en sms-tegoed.

  Heb je een data-abonnement of data-tegoed aangeschaft na 1 juni 2014, dan moet het nummer dat hierbij hoort beginnen met 097.

  Heb je nog een data-abonnement of data-tegoed met 06-nummer? En heb je het abonnement of het tegoed aangeschaft vóór 1 juni 2014, dan hoef je niets te doen. Het nummer verandert pas wanneer het contract vernieuwd of verlengd wordt. (bron: ConsuWijzer)

 • Betaalnummers zijn informatienummers waarbij voor de informatiedienst bij de beller een tarief in rekening wordt gebracht.

 • Gratis informatienummers zijn telefoonnummers waarbij geen tarief bij de beller in rekening wordt gebracht. De kosten worden door de gebruiker van het informatienummer betaald. Zo'n nummer begint met 0800. Bellen met vast en bellen met mobiel naar 0800-nummers is gratis. Lees hier meer over informatienummers, dienstverlening en kosten.

 • Informatiediensten zijn diensten die via een informatienummer toegankelijk zijn.

 • Informatienummers worden ook wel servicenummers genoemd. Iedereen die dat wil kan een gratis of betaald informatienummer aanvragen. Vooral de overheid en bedrijven maken daar gebruik van.

  Informatienummers zijn in de plaats gekomen voor de vroegere 06-nummers. Er zijn lange (11-cijferige) en korte (8-cijferige) informatienummers. Informatienummers kunnen gratis (0800) of betaald (0900, 0906, 0909, 18xy) zijn.

  Per 1 oktober 2008 is nieuwe wetgeving van kracht geworden waardoor het voor de consument duidelijker is welke tarieven hij betaalt voor het bellen naar informatienummers.

  0800-nummers

  0800-nummers zijn meestal informatienummers van organisaties die gratis informatie willen bieden. Zij gebruiken die nummers voor hun dienstverlening. Bellen naar een 0800-nummer is gratis.

  0900-, 0906-, 0909- en 18-nummers

  Dit zijn betaalde informatienummers. Ze worden ook gebruikt voor entertainment. De kosten voor bellen naar 0900-, 0906-, 0909- en 18-nummers lopen uiteen van heel goedkoop tot duurder. Informatiedienstaanbieders mogen zelf bepalen welk tarief zij vragen voor het bellen naar 0900-, 0906-, 0909- en 18-nummers.

 • Met servicenummers worden informatienummers bedoeld. Het begrip ‘servicenummers’ wordt niet gebruikt door de Opta en bestaat feitelijk niet in het Nederlandse nummerplan.

  De officiële definitie van informatienummer luidt: Een numeriek of alfanumeriek nummer met een dienstcode uit de nummerreeksen 0800, 0900, 0906 of 0909 conform artikel 3c van het Nummerplan voor telefoon- en ISDN-diensten op basis van artikel 4.1 van de Telecommunicatiewet.

  1. De toegang tot en het gebruik van een gratis (0800-)nummer mag je niet in rekening worden gebracht.
  2. De prijzen voor producten en/of diensten die via gratis (0800-)nummers zijn besteld, moeten in een nota duidelijk worden gespecificeerd.
 • Er zijn gratis en betaalde informatienummers. Iedereen die dat wil kan een informatienummer aanvragen. Vooral de overheid en bedrijven maken daar gebruik van. Ze worden ook wel servicenummers genoemd.

  0800-nummers

  Dit zijn meestal informatienummers van organisaties die gratis informatie willen bieden. Zij gebruiken die nummers voor hun dienstverlening. Bellen naar een 0800-nummer is gratis.

  Let op, sommige mobiele aanbieders brengen kosten in rekening voor het gebruik van je mobiele telefoon. Dat is toegestaan. Soms wordt dit voor de oproep gemeld maar soms ook niet. De hoogte van de mobiele kosten verschilt per aanbieder en hangt af van je abonnement.

  0900-, 0906-, 0909- en 18-nummers

  Dit zijn betaalde informatienummers. Ze worden ook gebruikt voor entertainment. De kosten voor bellen naar 0900-, 0906-, 0909- en 18-nummers lopen uiteen van heel goedkoop tot duurder. Informatiedienstaanbieders mogen zelf bepalen welk tarief zij vragen voor het bellen naar 0900-, 0906-, 0909- en 18-nummers.

  Voorbeelden van informatienummers

  • 0900-nummers: serieuze informatiediensten, zoals een klantenservice.
  • 0909-nummers: betaald amusement, zoals belspelletjes.
  • 0906-nummers: hoofdzakelijk erotische diensten (sekslijnen), maar ook diensten genoemd onder 0900-nummers.

  Naamnummers

  Naamnummers zijn informatienummers die niet alleen bestaan uit cijfers, maar ook deels uit letters. De cijfers kunnen bestaan uit: 0800, 0900, 0909 of 0906. Met de letters, die erop volgen kun je een woord vormen. Deze letters corresponderen met de cijfers op een telefoontoestel. Je kunt bij het bedenken van een naamnummer bijvoorbeeld denken aan uw bedrijfsnaam (0800-BEDRIJF, 0900-BEDRIJF, 0909-BEDRIJF, 0906-BEDRIJF), of aan een woord dat zegt waar je product of dienst voor staat (0800-PRODUCT, 0900-PRODUCT, 0909-PRODUCT, 0906-PRODUCT). Let wel: aan elk cijfer op de telefoon zijn meerdere letters gekoppeld, het aantal lettercombinaties is dus beperkt!

  Zie voor meer informatie over naamnummers de rubriek: VASTNET-naambellen.

 • Via telefoonmenu

  Via het menu van jouw mobiele telefoon kun je de gewenste doorschakeling kiezen.

  *** methode oftewel de sterretjes methode

  Dit is de 'ouderwetse manier" van doorschakelen. Dit werkt ook als het menu van de telefoon geen doorschakel opties biedt. Het kan wel voorkomen dat jouw aanbieder er voor gekozen heeft bepaalde opties niet te ondersteunen. Je kunt gesprekken die binnenkomen op je mobiele telefoon doorschakelen naar een ander nummer. Je kiest zelf onder welke omstandigheden je gesprekken worden doorgeschakeld:

  • Direct bij alle binnenkomende gesprekken: **21*[gewenst net-en abo.nr.]#
  • Als je in gesprek bent: **67*[gewenst net- en abo.nr.]#
  • Als je niet opneemt: **61*[gewenst net- en abo.nr]#
  • Als je mobiele telefoon onbereikbaar is voor het netwerk van je aanbieder: **62*[gewenst net- en abo.nr.]#

  Alle doorschakelingen uitzetten: ##002#

  De doorschakeldienst zoals hierboven beschreven is niet beschikbaar bij hollandsnieuwe en niet voor alle prepaid aansluitingen. Op het KPN-netwerk kun je niet automatisch direct doorschakelen (*21), het kan wel als je in gesprek bent, je niet opneemt en als je telefoon uitstaat of buiten bereik van het netwerk is (vreemd genoeg werkt dit wel als je het via het toestelmenu aanzet). Op het Vodafone netwerk kan er met prepaid alleen direct worden doorgeschakeld naar de eigen voicemail.

  Alleen op het T-Mobile netwerk kan er met prepaid in alle gevallen worden doorgeschakeld naar een ander nummer.

  Opmerkingen

  Je kunt doorschakelen naar telefoonnummers op vaste of mobiele netwerken in Nederland. Je kunt je mobiele telefoon niet doorschakelen naar:

  • Nummers in het buitenland
  • 0800 informatienummers
  • 090* servicenummers
  • Verkorte nummers binnen een Virtual Private Network

  SMS-berichten kunnen niet worden doorgeschakeld!

  Het in- en uitschakelen van de dienst doorschakelen is gratis. Je betaalt wel de gesprekskosten (op basis van je abonnement/prepaid pakket) van de doorgeschakelde gesprekken.

 • Het aan- en uitzetten van doorschakelen is gratis. Als na doorschakeling een verbinding tot stand komt, betaal jij de gesprekskosten voor bellen naar vast (of mobiel) die horen bij jouw abonnement of prepaid-aansluiting.

  Doorschakelen is niet bij alle providers volledig beschikbaar voor prepaid aansluitingen.

  • Op het KPN-netwerk kun je niet automatisch direct doorschakelen (*21). Dat kan wel als je in gesprek bent, je niet opneemt en als je telefoon uitstaat of buiten bereik van het netwerk is. En vreemd genoeg kan het wel als je dit uitvoert via het menu van jouw telefoon (dus niet met gebruik van het *'tje).
  • Op het Vodafone netwerk kun je de prepaid aansluiting alleen direct doorschakelen naar jouw eigen voicemail.
  • Op het T-Mobile netwerk kan er met prepaid wel in alle gevallen worden doorgeschakeld naar een ander nummer. Dit geldt dus ook voor Ben.

  Sms is niet door te schakelenSms berichten vallen niet onder de doorschakeling en worden gewoon afgeleverd.

Navigatie