Mobiel Internet

• Hoe kan ik mobiel dataverbruik in de hand houden?

Tien tips om data te besparen:

• Maak zoveel mogelijk gebruik van wifi. Dan gebruik je namelijk geen data uit je bundel.
    • Gebruik altijd een wifi-verbinding voor het downloaden van nieuwe apps.
    • Maak zonder wifi zo min mogelijk gebruik van het streamen van audio en video.
    • Kies zoveel mogelijk voor een mobiele in plaats van een gewone website.
    • Download waar mogelijk altijd de app van je favoriete websites.
    • Synchroniseer je apps altijd handmatig in plaats van automatisch.
    • Zet je pushnotificaties uit bij de instellingen van je telefoon.
    • Open een e-mail met een zware bijlage alleen volledig als het echt nodig is.
    • Zet je dataroaming uit in het buitenland.
    • Download een app die bijhoudt hoeveel MB je verbruikt.

• Hoe kun je ongewenste in-app aankopen voorkomen?

Met in-app aankopen kun je makkelijk extra functies kopen in spelletjes- of andere soortige apps. Bij games kunnen dat extra levels zijn, bij gewone apps kun je vaak reclamebanners afkopen of extra functies toevoegen. Let er wel goed op dat het om echt geld gaat wat je uitgeeft. Dit verdienmodel is ook verwerkt in veel games die door jonge kinderen worden gespeeld met als gevolg een hoge rekening voor veel ouders.

De snelste manier om te voorkomen dat je kind ongewenste aankopen doet, is door beperkingen aan te zetten onder je huidige account. De Consumentenbond legt voor verschillende soorten smartphones duidelijk uit hoe je in-app aankopen kunt beperken.

• Waar is 4G mobiel internet beschikbaar?

KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 bieden de mogelijkheid om voor het 4G netwerk te kiezen waardoor je gebruik kunt maken van supersnel mobiel internet. 4G wordt gefaseerd uitgerold. Kijk op onze kaart voor de actuele 4G-dekking in Nederland.

KPN is in februari 2013 als eerste gestart en loopt voorop met de uitrol van 4G. Eind 2013 kan 70 procent van de Nederlanders gebruikmaken van supersnel mobiel internet. Naar verwachting is het 4G netwerk eind maart 2014 compleet. Ben je klant van KPN, Hi of Simyo dan kun je er gebruik van maken. Met ingang van 17 februari 2014 kan 4G ook in het buitenland gebruikt worden. Frankrijk en Noorwegen zijn de eerste landen waar dit mogelijk is.

Vodafone is in de zomer van 2013 met 4G van start gegaan in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. In april 2015 wordt landelijke dekking geboden.

T-Mobile's 4G netwerk is sinds half november 2013 beschikbaar in Groot Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en delen van Den Haag. T-Mobile heeft de ambitie om eind 2014 een meerderheid van haar klanten 4G-dekking te bieden. Ben je T-Mobile klant, dan word je persoonlijk op de hoogte gehouden wanneer 4G voor jou beschikbaar wordt.

Tele2 is nog aan het bekijken op welke termijn ze 4G kunnen aanbieden.

• Wat heb ik nodig voor mobiel internet?

• Een smartphone, tablet of laptop
    • Een simkaart, datakaart of USB-modem (dongel)
    • Een abonnement of bundel met mogelijkheden voor dataoverdracht

Voor mobiel internet op je mobiele telefoon heb je een simkaart nodig. De tarieven verschillen per aanbieder en per abonnement/prepaid. In het algemeen geldt: hoe groter je bundel, des te lager de prijs per MB. Je kunt met je smartphone ook internetten zonder een databundel, namelijk via WiFi.

Mobiel internet op je tablet kan op dezelfde manier als mobiel internetten met een smartphone. Met een simkaart of microsim die je in de tablet stopt, kun je mobiel internetten via het 3G of 4G netwerk. Daarnaast kun je ook gebruik maken via het internet van je mobiele telefoon of met een mobiele hotspot.

Mobiel internet op je laptop kan net als bij een tablet via tethering of via een mobiele hotspot. Daarnaast kun je voor mobiel internet op je laptop ook gebruik maken van een dongel. Dat is een klein apparaatje met een simkaart erin dat je via USB aansluit op de computer. In de dongel gaat een prepaid simkaart of een simkaart met een abonnement. Via de dongel kun je internetten op het mobiele 3G of 4G netwerk.

• Wat is een dongel?

Een dongel is een mobiel internetmodem voor de laptop. KPN heeft het woord dongle veranderd in dongel. Na een zeer succesvolle reclamecampagne met de mannen van Vistransploft begon KPN met een campagne gericht op mobiel internet voor laptops met een dongel. Met dit apparaat en een simkaart erin, kun je verbinding maken met het mobiele netwerk van KPN.

• Wat is mobiel internet?

Mobiel internet is het verkrijgen van toegang tot internet met een mobiele telefoon, tablet of laptop via een draadloos netwerk. Waar je je ook bevindt, met mobiel internet heb je overal toegang tot het web, e-mail en andere toepassingen. Dat kan midden in een stad zijn, maar net zo goed midden op het platteland, in de bossen of aan het strand.

• Wat kost mobiel internet?

Wifi
    Mobiel internet met een smartphone of tablet hoeft niets te kosten. Ze ondersteunen allemaal wifi, de draadloze internetverbinding die veel mensen thuis hebben. Daarop kun je je smartphone of tablet zonder extra kosten aanmelden. Handelingen die veel MB's verbruiken, kun je het best doen binnen bereik van wifi.

Buitenshuis kun je op steeds meer plaatsen (gratis) gebruikmaken van wifi: in treinen, bussen, cafés en restaurants, stadscentra, hotels en bungalowparken. Soms moet je betalen voor de verbinding. Vaak moet je het apparaat aanmelden, soms moet er eerst een account aangemaakt worden.

Mobiel internet
    Wil je ook online kunnen zijn op plekken waar geen wifi is, of wil je wifi niet gebruiken omdat dit niet altijd even veilig is? Dan moet je verbinding maken met een mobiel netwerk en heb je mobiel internet nodig. Begin 2017 kost 1 GB zo'n € 10,-.

• Bij een smartphone verloopt dat via de simkaart waarmee je ook belt en sms't. Je kiest dan een abonnement met internettoegang en/of tegoed. Met het tegoed in een bundelvorm ben je voor een vast maandbedrag overal online, totdat de bundel op is. Daarna betaal je een (hoger) tarief per MB of kun je alleen nog surfen met een lagere snelheid.
    • Voor een tablet heb je een aparte simkaart en een mobiele internetbundel nodig. Voorwaarde is dat je een tablet hebt met een ingang voor een simkaart. Deze tablets zijn in aanschaf duurder dan tablets met alleen wifi.
    • Voor een dongel of mifi heb je een aparte simkaart en een mobiele internetbundel nodig.
    • Zowel voor een smartphone als voor een tablet, kun je ook kiezen voor een prepaidkaart. Dat is vooral handig wanneer je weinig mobiel internet gebruikt. De MB-tarieven bij prepaid liggen meestal wel hoger dan voor een abonnement.

• Wat zijn de voordelen van een internetbundel?

Wanneer je een internetbundel aan je abonnement toevoegt, betaal je een vast bedrag voor een vast aantal MB’s. De kosten per MB (kosten voor internet) zijn daarmee aanzienlijk lager dan wanneer je geen internetbundel afneemt.

• Welke internetbundel past het best bij mij?

Als je gebruik maakt van internet op je mobiele telefoon, is het raadzaam om een beetje een idee te hebben wat je per maand verbruikt.

Als je thuis, op school of op je werk gebruik maakt van WiFi, dan heb je alleen onderweg mobiel internet nodig. Je kunt dan toe met een relatief kleine bundel, want al het dataverkeer dat via WiFi gaat, komt niet uit de mobiele internetbundel. Gebruik je geen WiFi dan hangt de benodigde hoeveelheid MB's af van jouw gebruik.

Om je enig idee te geven hoeveel MB's je per maand verbruikt hieronder een paar voorbeelden:

200 MB per maand

• 5 e-mails (zonder bijlage) per dag versturen en ontvangen
    • 10 websites per dag bekijken
    • Op de hoogte blijven van de activiteiten van je vrienden op social media en via WhatsApp
    • Geen gebruik van streaming muziekdiensten of internet radio
    • Geen gebruik van online video bekijken of uploaden
    • Geen gebruik van apps waar internet voor nodig is

2000 MB per maand:

• 5 e-mails (zonder bijlage) of meer per dag versturen en ontvangen
    • Tenminste 10 websites per dag bekijken
    • Op de hoogte blijven van de activiteiten van je vrienden op social media en via WhatsApp
    • 1 uur per dag gebruik van streaming muziekdiensten of internet radio (voorbeeld - Spotify gebruikt ongeveer 43 MB per uur)
    • 3 video's per dag bekijken of uploaden
    • 'Gemiddeld' gebruik van andere apps waar internet voor nodig is

Volgens onderzoeksbureau Telecompaper is 500 MB per maand de meest gebruikte mobiele databundel (in 2013). In 2017 ziet Bellen.com dat dit nu eerder een 1GB is en dat vrijwel iedereen een internetbundel heeft. Bekijk hier de video over het dataverbruik bij een mobiel abonnement

• Welke snelheid heb ik nodig voor mobiel internet?

De snelheid van mobiel internet wordt uitgedrukt in Mbps (megabits per seconde). Voor internet op je mobiele telefoon is een downloadsnelheid vanaf 1 Mbps snel genoeg om te kunnen mailen en surfen. Voor het kijken van een video -op YouTube bijvoorbeeld- heb je meer snelheid nodig.

Belangrijk hierbij is dat de snelheden die providers bieden, theoretische of maximale snelheden zijn. De daadwerkelijke snelheid van mobiel internet is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

• de maximale snelheid van je abonnement of databundel.
    • de afstand van de gebruiker tot de zendmast (dichterbij geeft hogere snelheid).
    • het aantal gebruikers dat gelijktijdig gebruik maakt van het mobiele netwerk
    • de drukte op het internet of de internetpagina.
    • het type mobiele apparaat dat je gebruikt.
    • obstakels, zoals muren en gebouwen, tussen je mobiele apparaat en de zendmast.

De maximum downloadsnelheid op de 4G-netwerken is 75 Mbps (gemiddeld gehaalde snelheid ligt rond de 20 Mbps), met 4G+ is dit 225 Mbps (gemiddeld 50 Mbps). Voor 3G is dit 7.2 Mb/s (met een gemiddelde van 5 Mbps) en met 3G+ 14.4 Mb/s (gemiddeld 8 Mbps).

(peildatum 13 april 2017)