Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Abonnementen postpaid

  • Bij het kiezen van een mobiel abonnement zijn de tarieven en voorwaarden het belangrijkste. 
  • Kijk op je rekeningen naar wat je daadwerkelijk verbruikt hebt de afgelopen maanden. Die kun je meestal vinden als je inlogt op de website van je provider.
  • Schat je verbruik voor de komende tijd niet te krap in. Het is voordeliger iets over te houden aan het einde van de maand dan buiten de bundel te bellen, sms'en of internetten. Buiten de bundel bellen of sms'en kost meestal 2 tot 3 keer zo veel als binnen de bundel.
  • Past het huidige mobiele abonnement nog, of is er iets veranderd aan je gebruik en wensen? Misschien bel of sms je wel veel minder omdat je gebruik maakt van Skype of WhatsApp. 
  • Van plan mobiel te internetten? Kijk dan welke databundel je nodig hebt. 
  • Onderzoek de beschikbaarheid van internet via wifi. Omdat dit meestal gratis is, zou je toe kunnen met een kleinere databundel.
  • Ga niet zomaar akkoord met een telefonisch aanbod van je provider, want dat kan behoorlijk tegenvallen. Vaak ga je ongemerkt akkoord met nieuwe voorwaarden zoals afronden op minuten in plaats van op seconden of een datalimiet aan je internet.
  • Kosten voor bellen en browsen in het buitenland kunnen enorm oplopen. Kijk hier voor meer informatie over het bellen vanuit het buitenland.
  • Je hebt rechten en mogelijkheden, bijvoorbeeld om te veranderen van mobiel abonnement. Bekijk wat je wel en niet kunt. Je vindt dit bij de specificaties op Bellen.com. Bijvoorbeeld of je gratis een kleinere bundel kunt nemen (downgraden) etc.
 • Bij een sim only krijg je alleen een simkaart van de provider waar je het abonnement afsluit. Zodra je hiervoor kiest, moet je zelf het toestel regelen en zorgen dat deze simlockvrij is. Naast dit abonnement is het mogelijk een telefoon los erbij te kopen of eentje te gebruiken die je al hebt.

 • Een belbundel bestaat uit een aantal minuten dat per maand verbeld kan worden (tegen bepaalde vaste tarieven). Wanneer je over de minuten uit de bundel heen gaat, betaal je veelal een veel hoger tarief dan binnen de bundel. Het buitenbundeltarief is vaak het driedubbele van wat je binnen de bundel betaalt. Bij slechts een paar providers betaal je binnen en buiten de bundel hetzelfde tarief. In de Belwijzer vind je bij elk abonnement de actuele buitenbundeltarieven.

  Er zijn ook providers die combinatiebundels aanbieden waarmee je kunt bellen en sms'en. Of bundels die voor spraak én data gebruikt kunnen worden. Een belbundel kan meestal alleen gebruikt worden in Nederland.

 • Of de resterende belminuten van een belbundel meegenomen kunnen worden naar de volgende maand, is afhankelijk van de aanbieder. Bij de kenmerken van de pakketten vind je meer informatie over de houdbaarheid van het tegoed.

 • Nee. Je moet dit niet zelf opzeggen, jouw nieuwe aanbieder regelt dit voor jou. Je moet wel aangeven dat je je (oude) nummer mee wilt nemen, op alle formulieren komt deze vraag vanzelf voorbij.

  Een voorbeeld: je hebt nu een abonnement bij Vodafone en wilt met nummerbehoud een abonnement bij KPN afsluiten. Dan moet KPN jouw abonnement bij Vodafone opzeggen en voor de verdere portering (het meenemen) van het nummer zorgen. Uiteraard kan KPN het abonnement bij Vodafone in dit voorbeeld alleen opzeggen als de minimale contractstermijn verstreken is en er wordt natuurlijk rekening gehouden met de opzegtermijn bij Vodafone.

  Je oude nummer gaat pas 'mee' wanneer je oude abonnement stopt. Wil je het telefoonnummer al eerder gebruiken voor een nieuw abonnement, dan kun je bij sommige aanbieders je oude abonnement afkopen. Je betaalt dan een bepaald bedrag voor de tijd dat het abonnement nog zou duren.

 • Ja, je kunt je telefoonnummer altijd verhuizen. Het maakt dus niet uit of je prepaid of met een abonnement belt. Het maakt ook niet uit of je bij je aanbieder blijft of overstapt naar een andere aanbieder. Je vult voor prepaid een nummerbehoudformulier in. Het is belangrijk dat je ook het kaartnummer van je oude simkaart vermeldt. Er kunnen administratiekosten (max. € 10) in rekening gebracht worden voor het overstappen. Op het moment dat de overstap geregeld is komt het tegoed op de oude simkaart te vervallen.

  Let op: wacht met het gebruiken van het prepaidpakket tot je van je nieuwe aanbieder bericht krijgt dat het nummer is overgezet.

 • Via telefoonmenu

  Via het menu van jouw mobiele telefoon kun je de gewenste doorschakeling kiezen.

  *** methode oftewel de sterretjes methode

  Dit is de 'ouderwetse manier" van doorschakelen. Dit werkt ook als het menu van de telefoon geen doorschakel opties biedt. Het kan wel voorkomen dat jouw aanbieder er voor gekozen heeft bepaalde opties niet te ondersteunen. Je kunt gesprekken die binnenkomen op je mobiele telefoon doorschakelen naar een ander nummer. Je kiest zelf onder welke omstandigheden je gesprekken worden doorgeschakeld:

  • Direct bij alle binnenkomende gesprekken: **21*[gewenst net-en abo.nr.]#
  • Als je in gesprek bent: **67*[gewenst net- en abo.nr.]#
  • Als je niet opneemt: **61*[gewenst net- en abo.nr]#
  • Als je mobiele telefoon onbereikbaar is voor het netwerk van je aanbieder: **62*[gewenst net- en abo.nr.]#

  Alle doorschakelingen uitzetten: ##002#

  De doorschakeldienst zoals hierboven beschreven is niet beschikbaar bij hollandsnieuwe en niet voor alle prepaid aansluitingen. Op het KPN-netwerk kun je niet automatisch direct doorschakelen (*21), het kan wel als je in gesprek bent, je niet opneemt en als je telefoon uitstaat of buiten bereik van het netwerk is (vreemd genoeg werkt dit wel als je het via het toestelmenu aanzet). Op het Vodafone netwerk kan er met prepaid alleen direct worden doorgeschakeld naar de eigen voicemail.

  Alleen op het T-Mobile netwerk kan er met prepaid in alle gevallen worden doorgeschakeld naar een ander nummer.

  Opmerkingen

  Je kunt doorschakelen naar telefoonnummers op vaste of mobiele netwerken in Nederland. Je kunt je mobiele telefoon niet doorschakelen naar:

  • Nummers in het buitenland
  • 0800 informatienummers
  • 090* servicenummers
  • Verkorte nummers binnen een Virtual Private Network

  SMS-berichten kunnen niet worden doorgeschakeld!

  Het in- en uitschakelen van de dienst doorschakelen is gratis. Je betaalt wel de gesprekskosten (op basis van je abonnement/prepaid pakket) van de doorgeschakelde gesprekken.

 • Met een sms-bundel koop je een vast aantal sms'jes per maand tegen een gereduceerd bedrag. Als je meer sms't dan de bundel, dan betaal je het standaard (buiten de bundel) tarief. Welke sms-bundels er zijn en hoeveel een sms kost binnen en buiten de bundel, hangt af van de provider.

 • Het aan- en uitzetten van doorschakelen is gratis. Als na doorschakeling een verbinding tot stand komt, betaal jij de gesprekskosten voor bellen naar vast (of mobiel) die horen bij jouw abonnement of prepaid-aansluiting.

  Doorschakelen is niet bij alle providers volledig beschikbaar voor prepaid aansluitingen.

  • Op het KPN-netwerk kun je niet automatisch direct doorschakelen (*21). Dat kan wel als je in gesprek bent, je niet opneemt en als je telefoon uitstaat of buiten bereik van het netwerk is. En vreemd genoeg kan het wel als je dit uitvoert via het menu van jouw telefoon (dus niet met gebruik van het *'tje).
  • Op het Vodafone netwerk kun je de prepaid aansluiting alleen direct doorschakelen naar jouw eigen voicemail.
  • Op het T-Mobile netwerk kan er met prepaid wel in alle gevallen worden doorgeschakeld naar een ander nummer. Dit geldt dus ook voor Ben.

  Sms is niet door te schakelenSms berichten vallen niet onder de doorschakeling en worden gewoon afgeleverd.

 • Wat te doen als je toestel defect raakt of gestolen wordt gedurende je sim only abonnement? Je koopt een 'losse' nieuwe telefoon. Kun of wil je dat niet in één keer betalen, dan bieden de meeste aanbieders de mogelijkheid over te stappen naar een abonnement met toestel. Dit kan in ieder geval als de looptijd van jouw sim only abonnement is afgelopen, maar vaak ook als je tijdens een lopend contract een toestel wilt kopen. Je vraagt dan een contractverlenging aan, met de aanschaf van een toestel op afbetaling. Welke voorwaarden hieraan verbonden zijn kun je navragen bij de klantenservice of bekijken in jouw eigen omgeving op de website van jouw provider.

 • Een nieuwe telefoon hoeft niet het enige verschil te zijn tussen sim only abonnementen en abonnementen met toestel. Een sim only abonnement is niet zonder meer een mobiel abonnement met alleen een simkaart. De voorwaarden kunnen verschillen, de manier van afronden en de houdbaarheid van het beltegoed kunnen anders zijn. En ook de maandelijkse bundels kunnen verschillen. Soms kun je 150 minuten wel bij een abonnement met toestel krijgen, maar niet bij sim only. Vooral in het verleden was er veel verschil. Vanaf de invoering van de WFT (2017) voor mobiele toestellen (geld lenen kost geld) zijn de abonnementen gelijk, de kortingen die je krijgt kunnen wel verschillen.

  Heb je geen nieuw toestel nodig, dan ben je meestal goedkoper uit met een sim only abonnement. En je keuze is groter, er zijn namelijk meer partijen die sim only producten aanbieden dan partijen die de combinatie toestel en abonnement verkopen.

 • Wil je alleen bellen, dan zijn er mobiele abonnementen met alleen minuten (of in combinatie met sms) in een bundel, bij bijvoorbeeld Ben, Simyo of Youfone. Internetten valt hier buiten de bundel en is daardoor releatief duur of niet mogelijk. Gebruik je dit echt niet (omdat je alleen internet via wifi), dan is dat uiteraard geen bezwaar. Let op, alleen een minutenbundel wil niet automatisch zeggen dat je niet kunt internetten. Controleer de voorwaarden bij jouw aanbieder. (peildatum augustus 2019)

 • Je krijgt bij vrijwel elk abonnement internettegoed en belminuten. Sms'jes zijn een beetje uit de gratie, je krijgt ze er vaak gratis bij. Voor een advies op maat vul je in de Belwijzer jouw gewenste verbruik in. Weet je dat niet? Dan kun je via de RekeningScan facturen uploaden, die worden dan automatisch geanalyseerd. In de Belwijzer zoeken wij in alle gevallen naar het abonnement dat het beste bij jouw verbruik past.

 • Als je weinig belt, neem dan een mobiel abonnement met weinig eenheden. Bij het kleinste mobiele abonnement krijg je 50 minuten per maand (daar zit dan ook internettegoed bij), de kleinste bundel met alleen minuten (en sms'jes) levert 150 minuten per maand op. Kijk in onze vergelijker (Belwijzer) welk mobiel abonnement op dit moment het voordeligst is.

 • Elke aanbieder mag zelf bepalen wat er wel of niet in de minutenbundel zit. Standaard inbegrepen zijn de minuten die je belt naar vaste en mobiele Nederlandse nummers. Maar er zijn veel meer soorten telefoonnummers.

  Je moet op de website van je aanbieder alle tarieven voor verschillende telefoongesprekken kunnen vinden. Daar moet duidelijk worden aangeven voor welke soorten nummers welke prijzen gelden. Het gaat om nummers die duurder zijn om naar te bellen, bijvoorbeeld buitenlandse nummers of informatie- en servicenummers. Deze nummers kunnen beginnen met 0032, +49, 0044, 0906, 0909 of 18 en hebben allemaal een eigen prijs per minuut (of per gesprek). Bedrijfsnummers beginnend met 088 kunnen buiten de belbundel vallen. Dit geldt ook voor nummers beginnend met 066, 067, 084, 085, 087, 14XY of 18XY.

  Het bellen naar een 0900 nummer zelf valt binnen de bundel, dit wordt afgerekend als een gesprek naar een vast nummer. Maar let op, als de 0900-aanbieder een tarief voor de service in rekening brengt, dan valt dat wel buiten de bundel. Omdat dit tarief per 0900-nummer kan verschillen kan jouw telecomprovider volstaan met de melding dat je bij het bellen naar een 0900-nummer rekening moet houden met een servicenummertarief.

 • Of het starttarief per gesprek buiten of binnen de belbundel valt, varieert per aanbieder en/of product. Deze informatie is terug te vinden in de tariefvergelijking en op de detailpagina per product.

Navigatie