Abonnementen postpaid

• Via telefoonmenu

Via het menu van jouw mobiele telefoon kun je de gewenste doorschakeling kiezen.

*** methode oftewel de sterretjes methode

Dit is de 'ouderwetse manier" van doorschakelen. Dit werkt ook als het menu van de telefoon geen doorschakel opties biedt. Het kan wel voorkomen dat jouw aanbieder er voor gekozen heeft bepaalde opties niet te ondersteunen. Je kunt gesprekken die binnenkomen op je mobiele telefoon doorschakelen naar een ander nummer. Je kiest zelf onder welke omstandigheden je gesprekken worden doorgeschakeld:

• Direct bij alle binnenkomende gesprekken: **21*[gewenst net-en abo.nr.]#
    • Als je in gesprek bent: **67*[gewenst net- en abo.nr.]#
    • Als je niet opneemt: **61*[gewenst net- en abo.nr]#
    • Als je mobiele telefoon onbereikbaar is voor het netwerk van je aanbieder: **62*[gewenst net- en abo.nr.]#

Alle doorschakelingen uitzetten: ##002#

De doorschakeldienst zoals hierboven beschreven is niet beschikbaar bij hollandsnieuwe en niet voor alle prepaid aansluitingen. Op het KPN-netwerk kun je niet automatisch direct doorschakelen (*21), het kan wel als je in gesprek bent, je niet opneemt en als je telefoon uitstaat of buiten bereik van het netwerk is (vreemd genoeg werkt dit wel als je het via het toestelmenu aanzet). Op het Vodafone netwerk kan er met prepaid alleen direct worden doorgeschakeld naar de eigen voicemail.

Alleen op het T-Mobile netwerk kan er met prepaid in alle gevallen worden doorgeschakeld naar een ander nummer.

Opmerkingen

Je kunt doorschakelen naar telefoonnummers op vaste of mobiele netwerken in Nederland. Je kunt je mobiele telefoon niet doorschakelen naar:

• Nummers in het buitenland
    • 0800 informatienummers
    • 090* servicenummers
    • Verkorte nummers binnen een Virtual Private Network

SMS-berichten kunnen niet worden doorgeschakeld!

Het in- en uitschakelen van de dienst doorschakelen is gratis. Je betaalt wel de gesprekskosten (op basis van je abonnement/prepaid pakket) van de doorgeschakelde gesprekken.

• Of de resterende belminuten van een belbundel meegenomen kunnen worden naar de volgende maand, is afhankelijk van de aanbieder. Bij de kenmerken van de pakketten vind je meer informatie over de houdbaarheid van het tegoed.

• Als je toestel defect gaat of gestolen wordt gedurende je sim only abonnement, bestaat de mogelijkheid om over te stappen naar een abonnement met toestel. Voor zover bekend biedt Telfort de mogelijkheid om je lopende sim only contract gratis om te zetten in een abonnement met toestel. Wanneer je contract is omgezet ga je direct de kosten van het nieuwe abonnement met toestel betalen.

• Bij het kiezen van een mobiel abonnement zijn de tarieven en voorwaarden het belangrijkste.
    • Kijk op je rekeningen naar wat je daadwerkelijk verbruikt hebt de afgelopen maanden. Die kun je meestal vinden als je inlogt op de website van je provider.
    • Schat je verbruik voor de komende tijd niet te krap in. Het is voordeliger iets over te houden aan het einde van de maand dan buiten de bundel te bellen, sms'en of internetten. Buiten de bundel bellen of sms'en kost meestal 2 tot 3 keer zo veel als binnen de bundel.
    • Past het huidige mobiele abonnement nog, of is er iets veranderd aan je gebruik en wensen? Misschien bel of sms je wel veel minder omdat je gebruik maakt van Skype of WhatsApp.
    • Van plan mobiel te internetten? Kijk dan welke databundel je nodig hebt.
    • Onderzoek de beschikbaarheid van internet via wifi. Omdat dit meestal gratis is, zou je toe kunnen met een kleinere databundel.
    • Ga niet zomaar akkoord met een telefonisch aanbod van je provider, want dat kan behoorlijk tegenvallen. Vaak ga je ongemerkt akkoord met nieuwe voorwaarden zoals afronden op minuten in plaats van op seconden of een datalimiet aan je internet.
    • Kosten voor bellen en browsen in het buitenland kunnen enorm oplopen. Kijk hier voor meer informatie over het bellen vanuit het buitenland.
    • Je hebt rechten en mogelijkheden, bijvoorbeeld om te veranderen van mobiel abonnement. Bekijk wat je wel en niet kunt. Je vindt dit bij de specificaties op Bellen.com. Bijvoorbeeld of je gratis een kleinere bundel kunt nemen (downgraden) etc.
  • Een belbundel bestaat uit een aantal minuten dat per maand verbeld kan worden (tegen bepaalde vaste tarieven). Wanneer je over de minuten uit de bundel heen gaat, betaal je veelal een veel hoger tarief dan binnen de bundel. Het buitenbundeltarief is vaak het driedubbele van wat je binnen de bundel betaalt. Bij slechts een paar providers betaal je binnen en buiten de bundel hetzelfde tarief. In de Belwijzer vind je bij elk abonnement de actuele buitenbundeltarieven.

Er zijn ook providers die combinatiebundels aanbieden waarmee je kunt bellen en sms'en. Of bundels die voor spraak én data gebruikt kunnen worden. Een belbundel kan meestal alleen gebruikt worden in Nederland.

• Met een sms-bundel koop je een vast aantal sms'jes per maand tegen een gereduceerd bedrag. Als je meer sms't dan de bundel, dan betaal je het standaard tarief. Welke sms-bundels er zijn en hoeveel een sms kost binnen en buiten de bundel, hangt af van de provider.

• Een nieuwe telefoon is niet het enige verschil tussen sim only abonnementen en abonnementen met toestel. Je kunt een sim only abonnement dus niet meer zomaar zien als een mobiel abonnement met alleen een simkaart. De voorwaarden kunnen verschillen. De manier van afronden en de houdbaarheid van het beltegoed kunnen anders zijn. En ook de maandelijkse bundels zijn tegenwoordig verschillend. Soms kun je 150 minuten wel bij een abonnement met toestel krijgen, maar niet bij sim only. Dat heb je dan alleen met bijvoorbeeld 125 of 175 minuten. Er zijn ook mobiele abonnementen die helemaal niet in de vorm van een goedkopere sim only te krijgen zijn, ook niet met andere bundels. Hier moet je altijd een toestel bij nemen.

Wel is het zo dat de tarieven van vergelijkbare bundels veel lager liggen bij sim only. Dat komt omdat aanbieders de prijs van de telefoon verwerken in het abonnement. Heb je geen nieuw toestel nodig, dan ben je aanzienlijk goedkoper uit met een sim only abonnement!

• Bij een sim only krijg je alleen een simkaart van de provider waar je het abonnement afsluit. Zodra je hiervoor kiest, moet je zelf het toestel regelen en zorgen dat deze simlockvrij is. Naast dit abonnement is het mogelijk een telefoon los erbij te kopen of eentje te gebruiken die je al hebt.

• Het aan- en uitzetten van doorschakelen is gratis. Als na doorschakeling een verbinding tot stand komt, betaal je de gesprekskosten voor bellen naar vast (of mobiel) die horen bij je abonnement of prepaid-aansluiting. Deze dienst is niet bij alle providers volledig beschikbaar voor prepaid aansluitingen.

Op het KPN-netwerk kun je niet automatisch direct doorschakelen (*21). Dat kan wel als je in gesprek bent, je niet opneemt en als je telefoon uitstaat of buiten bereik van het netwerk is. En vreemd genoeg kan het wel als je dit uitvoert via het menu van jouw telefoon (dus niet met gebruik van het *'tje). Als je vóór vertrek naar het buitenland je nummer doorschakelt naar een nummer in Nederland dan kost gebeld worden in het buitenland niets (tenzij je opneemt).

Op het Vodafone netwerk kun je de prepaid aansluiting alleen direct doorschakelen naar jouw eigen voicemail. Op het T-Mobile netwerk kan er met prepaid wel in alle gevallen worden doorgeschakeld naar een ander nummer. Dit geldt dus ook voor Ben.

Sms

Sms berichten vallen niet onder de doorschakeling en worden gewoon afgeleverd.

• Wil je alleen bellen, dan zijn er mobiele abonnementen met alleen minuten in een bundel, bij bijvoorbeeld Simpel of T-Mobile. Sms'en en internetten valt hier buiten de bundel en is daardoor releatief duur. Maar als je daar geen gebruik van maakt, dan is dat geen bezwaar. Bij Telfort kun je alleen bellen door een minutenbundel aan te schaffen, dit geldt ook voor sms’en en internetten. Zo weet je altijd wat je betaalt. Ben heeft abonnementen waarbij je kunt kiezen om de bundel te gebruiken om te bellen of te sms'en. Bij T-Mobile via Miky kun je kiezen voor een belbundel, internetten tegen een lage snelheid krijg je er gratis bij. Let op, alleen een minutenbundel wil niet zeggen dat je niet kunt sms'en en/of internetten. Het betekent alleen dat je goedkoper belt. Internet en sms buiten de bundel kost niets als je het niet gebruikt, maar wordt per eenheid/stuk afgerekend als je wel gaat internetten/sms'en. (peildatum maart 2016)

• Wil je niet alleen bellen, maar ook sms'en of internetten? Kijk dan of dat binnen de bundel van het mobiele abonnement valt. Is dat niet zo en maak je er wel regelmatig gebruik van, dan kunnen de kosten snel hoog oplopen. De buitenbundeltarieven zijn vooral voor bellen veel hoger dan de tarieven binnen het mobiele abonnement.

Als sms'en en/of internetten ook binnen de bundel valt, heb je vaak een totaal aantal eenheden per maand. Die gebruik je als minuten, als sms'jes of als MB's. Dus hoe meer je belt, hoe minder je kunt sms'en of internetten. Kies dus een bundel die groot genoeg is voor alles bij elkaar. En het liefst met nog een beetje extra ruimte voor het geval je iets meer verbruikt dan verwacht. Meestal bestaat een bundelabonnement uit een gedeelte voor bellen en sms’en en een apart gedeelte voor internetten. In de Belwijzer zoeken wij het abonnement op dat het beste past bij jouw verbruik.

Je kunt ook een eenvoudig belabonnement uitbreiden met voordeelopties voor sms of internet. Je krijgt dan een specifiek aantal eenheden voor de dienst voor een vast bedrag dat je bovenop het maandbedrag van je mobiele abonnement betaalt. Het aantal minuten, sms'jes en MB's kun je dan onafhankelijk van elkaar gebruiken. Zorg er hierbij voor dat de voordeelopties groot genoeg zijn voor wat je ermee wilt. En kijk goed wat er met een mobiel abonnement mogelijk is: niet alle voordeelopties zijn namelijk te combineren met alle mobiele abonnementen.

• Als je weinig belt, heb je een mobiel abonnement met maar weinig eenheden nodig. De mobiele abonnementen met het laagste aantal eenheden beginnen op 50 minuten per maand. Als je doorgaans tussen de 30 en 50 minuten belt en niet over die 50 minuten heen gaat, ben je het voordeligst uit met het mobiele abonnement met het laagste maandbedrag. Kijk in onze vergelijker (Belwijzer) welk mobiel abonnement op dit moment het voordeligst is.

• Mobiele telefoonaanbieders mogen bepaalde telefoonnummers buiten de bundel berekenen. Zo lang ze aan klanten duidelijk maken welke dat zijn.

Bij veel aanbieders vallen gesprekken naar bepaalde telefoonnummers niet binnen de bundel. Dat zijn nummers die duurder zijn om naar te bellen, bijvoorbeeld nummers in het buitenland. Maar ook bellen naar informatienummers valt meestal buiten de bundel. Deze nummers beginnen met 0900, 0906, 0909 of 18 en hebben allemaal een eigen prijs per minuut. Of per gesprek. Bij de meeste aanbieders valt het bellen naar het 0900 nummer wel binnen de bundel, want afgerekend als een gesprek naar een vast nummer. De 0900 aanbieder rekent ook een tarief, voor de service, dat valt wel buiten de bundel. Bedrijfsnummers beginnen met 088 en hebben net als een informatienummer verschillende prijzen. En kunnen buiten de belbundel vallen.

Elke aanbieder mag zelf bepalen hoe hij zijn bundel samenstelt en hoeveel die bundel kost. Maar elke aanbieder is verplicht om zijn klanten te informeren over zijn tarieven. Je moet op de website van je aanbieder of bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden van je contract alle tarieven voor verschillende telefoongesprekken kunnen vinden. Dus ook welke telefoongesprekken binnen of buiten de bundel worden gerekend.

• Of het starttarief per gesprek buiten of binnen de belbundel valt, varieert per aanbieder en/of product. Deze informatie is terug te vinden in de tariefvergelijking.

• Ja, je kunt je telefoonnummer altijd verhuizen. Het maakt dus niet uit of je prepaid of met een abonnement belt. Het maakt ook niet uit of je bij je aanbieder blijft of overstapt naar een andere aanbieder. Je vult voor prepaid een nummerbehoudformulier in. Het is belangrijk dat je ook het kaartnummer van je oude simkaart vermeldt. Er kunnen administratiekosten (max. € 10) in rekening gebracht worden voor het overstappen. Op het moment dat de overstap geregeld is komt het tegoed op de oude simkaart te vervallen.

Let op: wacht met het gebruiken van het prepaidpakket tot je van je nieuwe aanbieder bericht krijgt dat het nummer is overgezet.

• Nee. Je moet dit niet zelf opzeggen, jouw nieuwe aanbieder regelt dit voor jou. Je moet wel aangeven dat je je (oude) nummer mee wilt nemen, op alle formulieren komt deze vraag vanzelf voorbij.

Een voorbeeld: je hebt nu een abonnement bij Vodafone en wilt met nummerbehoud een abonnement bij KPN afsluiten. Dan moet KPN jouw abonnement bij Vodafone opzeggen en voor de verdere portering (het meenemen) van het nummer zorgen. Uiteraard kan KPN het abonnement bij Vodafone in dit voorbeeld alleen opzeggen als de minimale contractstermijn verstreken is en er wordt natuurlijk rekening gehouden met de opzegtermijn bij Vodafone.

Je oude nummer gaat pas 'mee' wanneer je oude abonnement stopt. Wil je het telefoonnummer al eerder gebruiken voor een nieuw abonnement, dan kun je bij sommige aanbieders je oude abonnement afkopen. Je betaalt dan een bepaald bedrag voor de tijd dat het abonnement nog zou duren.