Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Kopen via internet

 • Als je een dure telefoon op afbetaling koopt, komt het Bureau Krediet Registratie ter sprake. Een registratie is niet standaard. Want als je de telefoon ineens betaalt of als je minder dan 250 euro per jaar gaat afbetalen voor de telefoon, dan geldt dit niet.

  “Let op, geld lenen kost geld”

  Vanaf 1 januari 2017 zijn verkopers van mobiele telefoons in combinatie met een abonnement, verplicht deze melding op hun website (en op andere plekken waar die combinatie getoond word) te plaatsen. Inclusief informatie over de rente en dergelijke. Want de aanschaf van een abonnement met een mobiele telefoon die wordt betaald in maandelijkse termijnen  wordt gezien als lening. En daar horen regels bij.

  Vanaf 1 mei 2017 wordt  een lening voor de mobiele telefoon bij Stichting BKR geregistreerd. Dit geldt alleen als de lening voor het toestel hoger is dan € 250 per jaar. Deze regelgeving staat vast in de Wet op het financieel toezicht (Wft) en valt onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

  Negatieve BKR-registratie

  Een BKR-registratie op zichzelf is niet erg. Pas als je de lening niet aflost krijg je een negatieve BKR-registratie. Of stel dat je meerdere dure apparaten op afbetaling hebt gekocht. Dat kan invloed hebben op andere leningen (bijvoorbeeld voor een huis of een creditcard). Want dan wordt bekeken of jij met jouw inkomen in staat geacht kunt worden de hypotheek te kunnen betalen.

 • Dat is afhankelijk van het soort overeenkomst.

  • Gaat de overeenkomst over een dienst? Dan gaat de bedenktijd in vanaf de dag van het sluiten van de overeenkomst. Dit geldt ook bij een aanmelding online. Heb je een formulier ingevuld en daarvan een bevestiging gekregen? Vanaf dat moment loopt de bedenktijd. Dus niet vanaf het moment dat de levering van de dienst start! 
  • Gaat de overeenkomst over het kopen van een product? En gaat het dan om een bestelling van één product? Bijvoorbeeld: je koopt één telefoon? Dan gaat de termijn van 14 dagen lopen op de dag waarop je het product ontvangt.

 • De bedenktijd voor online aankopen is op 13 juni 2014 van 7 werkdagen naar 14 kalenderdagen gegaan. Je hebt dus twee weken de tijd om te bepalen of je de aankoop wilt houden.

  Gaat de overeenkomst over een dienst? Dan gaat de bedenktijd in vanaf de dag van het sluiten van de overeenkomst. Dus niet vanaf het moment dat de levering van de dienst start! 

 • Deze regels geven je rechten bij het kopen in winkels, op straat, aan de deur, via de telefoon en internet.

  • De bedenktijd bij internetaankopen is 14 kalenderdagen. Deze 14 dagen gaan in op het moment dat je het product ontvangt. Bij diensten gaat de bedenktijd in op het moment dat je bestelt.
  • Bij een abonnement voor een dienst, dan geldt in veel gevallen dat het contract pas geldig is als je het hebt ondertekend (kan dus ook digitaal zijn!). Denk aan een energiecontract.
  • De bedenktijd voor verkoop aan de deur (colportage) is 14 dagen.
  • Bij een aankoop op straat met een bedrag van boven de 50 euro geldt ook de bedenktijd van 14 dagen. Denk dan aan een abonnement op een krant.

  En let op: De ondernemer moet je informeren over de bedenktijd. Informeert de ondernemer je niet of onjuist? Dan wordt de bedenktijd van 14 dagen verlengd naar maximaal 12 maanden.

  Bron: ConsuWijzer

  Deze Europese consumentenregels zijn op 13 juni 2014 ingevoerd, hiervoor was het per land verschillend en kreeg je bijvoorbeeld in Nederland 7 werkdagen bij internetaankopen. 

Vergelijk alle Sim Only pakketten en providers

Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje en jij maakt de keuze

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie