Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

4G

 • Dat hangt af van de locatie van je huis en de zendmasten. In de meeste gevallen geeft 4G een betere dekking dan 3G, ook binnenshuis. Als je belt met een 4G-toestel, dan schakelt je toestel over op het 2G- of 3G-netwerk.

 • Op de meeste toestellen, laptops en tablets zie je aan de rand van het beeldscherm een icoontje met 4G staan, soms staat er LTE of L+. Is 4G niet beschikbaar dan kun je 3G of H zien staan.

 • Nee, in tegendeel. Tests hebben uitgewezen dat met 4G de telefoon minder snel leeg gaat dan met 3G.

 • Dat kan in de meeste gevallen niet. Een toestel kan niet met een software-update geschikt gemaakt worden voor een andere netwerktechniek, bijvoorbeeld 4G. Het is namelijk de hardware die bepaalt of een toestel geschikt is.

  Een software-update werkt wel bij toestellen die geschikt zijn voor 4G, maar waarbij 4G is uitgeschakeld in de software. Dan kan de fabrikant van het toestel nieuwe software beschikbaar stellen om 4G aan te zetten.

 • In 2014 hing de 4G dekking nog af van het netwerk en de locatie waar je woonde. Inmiddels hebben alle aanbieders volledige dekking, dus ja, je kunt (vrijwel) overal in Nederland gebruik maken van 4G.

 • Voor dezelfde activiteiten gebruiken 3G en 4G  telefoons in principe evenveel data. Omdat 4G sneller is en prettiger werkt, kan het gebeuren dat je méér gaat doen met je telefoon. Je kunt de kosten beperken door meer op wifi te doen, met name als je gebruik wilt maken van film/video. Je kunt ook een grotere bundel nemen om minder snel buiten je tegoed te gaan. Houd je datagebruik goed in de gaten als je net op 4G bent overgestapt, bijvoorbeeld met een datateller-app.

  Wanneer je bestanden downloadt of uploadt die een vaste grootte hebben, heeft de snelheid geen invloed op de hoeveelheid dataverkeer. Een hogere snelheid zorgt er wel voor dat je minder lang hoeft te wachten. Sommige apps schakelen bij 4G automatisch over op een betere kwaliteit van beeld en geluid. Die extra kwaliteit kost wel extra dataverkeer. In sommige gevallen is het dataverbruik instelbaar via de instellingen van de betreffende app.

  Apps waarbij het dataverbruik afhankelijk is van de snelheid:
  • Skype
  • Spotify
  • Uitzending gemist
  • YouTube
  • Netflix
  • Snelheidstests (bijvoorbeeld Speedtest.net)

 • Om 4G te ontvangen heb je in ieder geval een telefoon en abonnement nodig die 4G ondersteunen. Vergelijk alle 4G telefoons en abonnementen in de Belwijzer.

 • 4G+ is de opvolger van 4G, de huidige standaard voor snel mobiel internet. De theoretische downloadsnelheid bedraagt 225 Mbps, waar dat eerst 150 Mbps was. De nieuwe standaard wordt ook wel LTE Advanced genoemd. 

  Technische details, uitgelegd door Vodafone: Het 4G netwerk maakt gebruik van een combinatie van lage (800 Mhz) en hoge (1800 Mhz) frequenties. De lage frequenties hebben een groot bereik, hoge frequenties zorgen ervoor dat je ook op drukke locaties bereikbaar bent. 4G+ werkt alleen in combinatie met een geschikt toestel.

  KPN begon in september 2014 in Den Haag met 4G+ en in mei 2015 heeft de provider het in 7 Nederlandse steden geactiveerd. Vanaf oktober 2014 is 4G+ van Vodafone beschikbaar in Amsterdam en in mei 2015 kun je 4G+ gebruiken in ruim 50 steden in Nederland.


 • Landelijke 4G dekking betekent dat heel Nederland een aaneengesloten gebied is waarin je 4G kunt gebruiken. Het betekent niet dat er geen plekken zijn waar geen 4G dekking is. Dat merk je bijvoorbeeld in gebouwen van materialen waar signalen moeilijk door kunnen of in (natuur)gebieden waar geen masten geplaatst kunnen worden. Kijk hier voor de actuele 4G-dekking van de mobiele aanbieders.

 • LTE broadcast is een techniek waarbij content via het 4G netwerk naar de gebruikers “gepusht” wordt. Op deze manier is het mogelijk om bijvoorbeeld videobeelden, gelijktijdig aan grote groepen klanten te verzenden. Het principe is vergelijkbaar met radio, waarbij een radiokanaal uitgezonden wordt in de ether en het niet relevant is hoeveel gebruikers erop inschakelen.

 • Gewone sms'jes worden niet sneller verzonden met 4G. Als je gebruik maakt van programma's als WhatsApp of Google Hangouts worden berichten wel sneller verzonden.

Navigatie