Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

4G

 • Dat hangt af van de locatie van je huis en de zendmasten. In de meeste gevallen geeft 4G een betere dekking dan 3G, ook binnenshuis. Als je belt met een 4G-toestel, dan schakelt je toestel over op het 2G- of 3G-netwerk.

 • In de meeste toestellen, laptops en tablets zie je een icoontje met 4G staan waar anders 3G of H staat. Soms staat er LTE of L als je het 4G-netwerk gebruikt.

 • Heb je een simkaart van 2006 of eerder? Dan is deze kaart mogelijk niet geschikt. De meeste 4G-toestellen gebruiken een micro sim. Controleer dus het formaat van je huidige simkaart. Je kunt een micro sim aanvragen bij je provider.

 • Nee, in tegendeel. Tests hebben uitgewezen dat met 4G de telefoon minder snel leeg gaat dan met 3G.

 • Nee, momenteel ondersteunt nog een select aantal telefoons 4G, maar dit zal in de nabije toekomst meer worden.

 • T-Mobile zet gratis alle abonnementen om in een 4G abonnement. 

  Bij Vodafone zijn alle Red abonnementen geschikt voor 4G. Zodra 4G beschikbaar is, krijg je gratis toegang en wordt tijdens de contractduur je maximumsnelheid verhoogd. Heb je tussen 1 oktober 2012 en 31 maart 2013 een abonnement aangesloten, dan kun je via My Vodafone de 4G BloX aansluiten.  

  Bij KPN en Hi kun je alleen 4G krijgen als je verlengt naar een 4G abonnement, dit kan vanaf 6 maanden voor de einddatum van je contract. Vanaf 4 maart 2014 hebben alle nieuwe en huidige klanten van Hi die een Hi Start of een Hi Sim-only abonnement hebben afgesloten na 2 september 2013 ook gratis toegang tot het 4G netwerk.

  Simyo biedt geen speciale 4G-abonnementen aan, maar vanaf eind februari 2014 kun je tegen een vergoeding van 5 euro per maand kiezen voor de nieuwe 4G verbinding: Flex 4G. Het per maand aan- of uitzetten van het 4G-abonnement is gratis. Gekozen kan worden uit een vijftal databundels van 200 MB tot 2500 MB.

  Bij Telfort (v.a. 31-3-2014) ga je niet automatisch over op het nieuwe netwerk: je moet hiervoor een nieuwe simkaart bestellen en ook een internetversneller via Mijn Telfort. De diensten zijn een een beetje vergelijkbaar met Simyo.

 • Dat kan in de meeste gevallen niet. Een toestel kan niet met een software-update geschikt gemaakt worden voor 4G. Het is namelijk de hardware die bepaalt of een toestel geschikt is voor 4G.

  Een software-update werkt wel bij nieuwe toestellen die geschikt zijn voor 4G, maar waarbij 4G is uitgeschakeld in de software. Het is mogelijk dat de fabrikant van deze toestellen in de toekomst nieuwe software beschikbaar stelt om 4G aan te zetten. Raadpleeg voor je vragen de fabrikant van je toestel.

 • In 2014 hangt de 4G dekking nog af van het netwerk en de locatie waar je woont. KPN zal het 4G netwerk als eerste landelijk dekkend hebben. Vanaf begin april 2014 is 4G van KPN overal in Nederland beschikbaar.

 • Voor dezelfde activiteiten gebruiken telefoons via 3G en 4G in principe evenveel data. Omdat 4G sneller is en prettiger werkt, kan het gebeuren dat je méér gaat doen met je telefoon. Je kunt de kosten beperken door meer op wifi te doen, met name als je gebruik wilt maken van video. Je kunt ook een grotere bundel nemen om minder snel buiten je tegoed te gaan. Houd je datagebruik goed in de gaten als je net op 4G bent overgestapt, bijvoorbeeld met een datateller-app.

  Wanneer je bestanden downloadt of uploadt die een vaste grootte hebben, heeft de snelheid geen invloed op de hoeveelheid dataverkeer. Een hogere snelheid zorgt er wel voor dat je minder lang hoeft te wachten. Sommige apps schakelen bij 4G automatisch over op een betere kwaliteit van beeld en geluid. Die extra kwaliteit kost wel extra dataverkeer. In sommige gevallen is het dataverbruik instelbaar via de instellingen van de betreffende app.

  Apps waarbij het dataverbruik afhankelijk is van de snelheid:
  • Skype
  • Spotify
  • Uitzending gemist
  • YouTube
  • Netflix
  • Snelheidstests (bijvoorbeeld Speedtest.net)

 • Om 4G te ontvangen heb je in ieder geval een telefoon en abonnement nodig die 4G ondersteunen. Vergelijk alle 4G telefoons en abonnementen in de Belwijzer.

 • 4G+ is de opvolger van 4G, de huidige standaard voor snel mobiel internet. De theoretische downloadsnelheid bedraagt 225 Mbps, waar dat eerst 150 Mbps was. De nieuwe standaard wordt ook wel LTE Advanced genoemd. 

  Technische details, uitgelegd door Vodafone: Het 4G netwerk maakt gebruik van een combinatie van lage (800 Mhz) en hoge (1800 Mhz) frequenties. De lage frequenties hebben een groot bereik, hoge frequenties zorgen ervoor dat je ook op drukke locaties bereikbaar bent. 4G+ werkt alleen in combinatie met een geschikt toestel.

  KPN begon in september 2014 in Den Haag met 4G+ en in mei 2015 heeft de provider het in 7 Nederlandse steden geactiveerd. Vanaf oktober 2014 is 4G+ van Vodafone beschikbaar in Amsterdam en in mei 2015 kun je 4G+ gebruiken in ruim 50 steden in Nederland.


 • Landelijke 4G dekking betekent dat heel Nederland een aaneengesloten gebied is waarin je 4G kunt gebruiken. Het betekent niet dat er geen plekken zijn waar geen 4G dekking is. Dat merk je bijvoorbeeld in gebouwen van materialen waar signalen moeilijk door kunnen of in (natuur)gebieden waar geen masten geplaatst kunnen worden. Kijk hier voor de actuele 4G-dekking van de mobiele aanbieders.

 • LTE broadcast is een techniek waarbij content via het 4G netwerk naar de gebruikers “gepusht” wordt. Op deze manier is het mogelijk om bijvoorbeeld videobeelden, gelijktijdig aan grote groepen klanten te verzenden. Het principe is vergelijkbaar met radio, waarbij een radiokanaal uitgezonden wordt in de ether en het niet relevant is hoeveel gebruikers erop inschakelen.

 • 4G is de opvolger van het 3G netwerk dat snel internet op onder andere je mobiele telefoon mogelijk maakt. Met 4G kun je tot 10 keer sneller internetten dan met 3G. 4G is een afkorting van 'the 4th generation' en is, na de eerste, tweede en derde generatie, nu de vierde generatie telecommunicatienetwerken. Net als zijn voorgangers maakt 4G gebruik van frequenties. Deze frequenties zijn eind 2012 door middel van een veiling verdeeld onder de grote providers: KPN, T-Mobile en Vodafone. Nieuwkomer Tele2 heeft ook een aandeel in het aanbod van frequenties weten te bemachtigen.

 • Dit hangt af van je verbruik en provider. Je hebt al 4G vanaf 15 euro per maand (sim only). Kijk in de Belwijzer voor de huidige 4G aanbiedingen.

 • De iPhone 4 en 4S kunnen niet op het 4G netwerk. De iPhone 5 ondersteunt dit wel, mits je Vodafone of T-Mobile hebt. Op de iPhone 5S en 5C kun je op alle netwerken gebruik maken van 4G.

 • Gewone sms'jes worden niet sneller verzonden met 4G. Als je gebruik maakt van programma's als WhatsApp of Google Hangouts worden berichten wel sneller verzonden.

Navigatie