Mobiele toestellen

• Refurbished toestellen zijn gereviseerde, gebruikte telefoons. Refurbished is de internationale benaming voor dit soort apparaten.

Er zijn verschillende gradaties op de markt. Refurbished Grade A betekent dat het apparaat is schoongemaakt, de data verwijderd is, eventuele defecten gerepareerd zijn, alle updates zijn uitgevoerd en dat er een garantie is van twee jaar. Er is dus sprake van een zo goed als nieuw toestel. Er zijn ook Grade B, Grade C toestellen op de markt, die hebben bijvoorbeeld duidelijke gebruikerssporen.

De garantie is het grote verschil tussen refurbished en tweedehands telefoons. Een ander verschil is dat refurbished toestellen via een bedrijf te koop aangeboden worden en tweedehands toestellen meestal via particulieren. Er zijn zelfs telefoonmerken die alleen refurbished toestellen verkopen, bijvoorbeeld Forza en Swoop. En een refurbished telefoon krijgt een nieuwe EAN-code, als je de code opzoekt kun je goed zien dat het zo'n toestel betreft.

• Een mobiele telefoon maakt gebruik van een soort besturingssysteem. Zoals Windows en Linux twee bekende voorbeelden zijn van besturingssystemen van PC's, zo heeft een mobiele telefoon ook een besturingssysteem nodig dat ervoor zorgt dat de telefoon werkt. De bekenste mobiele besturingssystemen zijn Android en iOS (Apple).

Net als bij de software voor je PC kent ook het besturingssysteem van telefoons updates en nieuwe edities en dus versies (bijvoorbeeld Apple iOS 11 en Android Nougat 7.1).

Netwerknamen vormen bijvoorbeeld een onderdeel van de software in de telefoon. Als er nieuwe netwerken in de lucht komen zullen deze pas met naam herkend worden als de software (of de SIM-kaart) in de telefoon aangepast is.

• Zo'n registratie is niet standaard. Als je de telefoon ineens betaalt of als je minder dan 250 euro per jaar gaat afbetalen voor de telefoon, dan krijg je geen registratie.

“Let op, geld lenen kost geld”

Vanaf 1 januari 2017 zijn verkopers van mobiele telefoons in combinatie met een abonnement, verplicht deze melding op hun website (en op andere plekken waar die combinatie getoond word) te plaatsen. Inclusief informatie over de rente en dergelijke. Want vanaf 1 januari 2017 wordt de aanschaf van een abonnement met een mobiele telefoon die wordt betaald in maandelijkse termijnen  gezien als een lening voor de telefoon.

Vanaf 1 mei 2017 wordt  een lening voor de mobiele telefoon bij Stichting BKR geregistreerd. Dit geldt alleen als de lening voor het toestel hoger is dan € 250 per jaar. Deze regelgeving staat vast in de Wet op het financieel toezicht (Wft) en valt onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Negatieve BKR-registratie

Pas als je de lening niet aflost krijg je een negatieve BKR-registratie en dat kan invloed hebben op andere leningen (bijvoorbeeld voor een huis of een creditcard).

• Mobiele of GSM netwerken opereren op frequenties. Wereldwijd zijn er verschillende frequenties in gebruik, ze kunnen ook naast elkaar gebruikt worden. Je hebt een toestel nodig dat de betreffende frequentie aan kan. Er zijn vier gangbare GSM frequenties:

• 900 MHz
    • 1800 MHz
    • 800 Mhz
    • 1900 MHz

Over het algemeen worden de 900 MHz en 1800 MHz gebruikt, dit geldt ook voor Nederland. In Amerika wordt vooral 1900 MHz gebruikt. Verder zijn (of waren) er 400, 700 en 850 MHz GSM-netwerken.
    Tot eind 2012 waren er in Nederland drie marktpartijen die mobiele diensten aanboden met een eigen vergunning en een eigen netwerk: KPN, T-Mobile en Vodafone. Daar is vanaf 2013 een partij bijgekomen: Tele2. Deze partij was al actief in de markt maar kreeg met een vergunning de mogelijkheid een eigen netwerk uit te rollen. Dit betreft een 4G netwerk.

Agentschap Telecom heeft in 2012 vergunningen geveild voor mobiel internet en mobiele telefonie. Naast de bestaande 900-, 1800, 1900, 2100 en 2600 MHz-banden is een 'nieuwe' band geveild, de 800 MHz-band. Hierdoor is er meer ruimte gekomen voor met name dataverkeer.

De meeste telefoons op de Europese markt werken zowel op het 900 MHz als op het 1800 MHz netwerk, dit zijn zogenaamde dualband telefoons. Een mobiele telefoon van het tribandtype geeft ondersteuning voor netwerken van 900, 1800 en 1900 MHz. Het 1800-netwerk wordt veel in Europa gebruikt, en het 1900-netwerk juist in Noord-Amerika. Om zowel in Europa als in Noord-Amerika te kunnen telefoneren, is een tribandtelefoon nodig. In Zuid-Amerika en Azië wordt het 850 MHz-netwerk gebruikt. Hiervoor is een quadbandtelefoon nodig.

• Elke mobiele telefoon heeft een uniek "IMEI nummer", waarmee het toestel is te identificeren. Het is een soort serienummer van het toestel. Als je je toestel wilt verzekeren zal het IMEI nummer gevraagd worden.

• Je kunt het IMEI nummer opvragen door *#06# in te toetsen op je mobiele telefoon.
    • Daarnaast staat het IMEI nummer altijd op de verpakking van de mobiele telefoon.
  • Er zijn verschillende soorten batterijen of accu's:

• NiCD: oplaadbare nikkel-cadmium accu. Milieu onvriendelijk (cadmium) en sterk geheugeneffect. Met andere woorden. als de lading en de ontlading niet volledig zijn, verliest de batterij gaandeweg haar oorspronkelijk vermogen. Belangrijk was daarom om de batterij volledig te ontladen voordat je ging opladen om een langere levensduur te kunnen garanderen. Werd gebruikt bij de gsm`s van de eerste generatie.
    • NiMH: nikkel-metaal hydride. Technologie voor oplaadbare accu`s die minder milieu-belastend is dan de NiCD. Minder last van het geheugeneffect.
    • Li-Ion: Lithium-Ion. Geen last van het geheugeneffect, waardoor het mogelijk is om Li-Ion batterijen op te laden tijdens gebruik. Hogere capaciteit; kan anderhalf tot twee keer langer worden gebruikt dan voornoemde soorten.
    • Lithium - polymeer batterij: nieuwste technologie in accu`s. Door de kneedbaarheid zou men de lege ruimtes in mobiele toestellen kunnen opvullen en de toestellen nog meer miniaturiseren. De dunste batterij tot op heden. Langere levensduur en hoge capaciteit.
  • Er bestaan geen mobiele telefoons speciaal/alleen voor slechthorenden. De amplicomms PowerTel M9000 was wel speciaal bedoelt voor slechthorenden, maar is niet meer verkrijgbaar. Seniorentelefoons bieden over het algemeen opties die het gebruik van een mobiele telefoon door slechthorenden makkelijker maken.

• Bij 'reguliere' mobiele telefoons is het volume (tot op zekere hoogte) regelbaar. Je kunt daarom in eerste instantie proberen zonder extra versterking te bellen. Zet dan wel je T-stand uit, die leidt bij mobiele telefoons tot storing.
    • Als dit niet voldoende volume geeft, dan kun je proberen om te bellen via een loopset. Dit is een handsfree set, speciaal voor slechthorenden. Deze set wordt aangesloten op de handsfree-ingang van de mobiele telefoon. Loopsets hebben een microfoon waarin je kunt spreken en een persoonlijke ringleiding (halslus). Informeer naar de mogelijkheden bij je audicien.
    • Er zijn speciale loopsets (bijvoorbeeld van Oticon, Sennheiser en Unitron) die verbonden kunnen worden met een smartphone. Deze apparaatjes kun je dan gebruiken om mee te bellen en tegelijkertijd het geluid van de televisie te dempen. Meer informatie is te krijgen bij de audicien.
    • De producenten van seniorentelefoons zoals Profoon, Amplicomms, Fysic, Bea-Fon en Doro leveren toestellen die vrijwel allemaal geschikt zijn voor gebruik in combinatie met een gehoorapparaat.
    • Als spraak geen optie is, SMS (short message service) en WhatsApp zijn uitmate geschikt voor het versturen en ontvangen van korte tekstberichten. E-mail is uiteraard ook een optie. Vrijwel alle mobiele telefoons kunnen door middel van een trilalarm en/of lichtsignaal aangeven dat er een nieuw bericht binnen is gekomen. Kijk hiervoor bij de toestelspecificaties. Voor WhatsApp en e-mail (te lezen op de mobiele telefoon) heb je een smartphone en internettoegang nodig.
  • Jazeker, dit soort toestellen bestaat. Dit wordt DUAL-sim of DUO-sim toestellen genoemd. Het voordeel van zo'n dualsim toestel is dat je niet meer met 2 telefoons op stap hoeft. Het is niet mogelijk met beide kaarten tegelijkertijd bereikbaar te zijn, je kunt wel switchen tussen beide aansluitingen.

Hoe herken je zo'n telefoone? Dit soort toestellen heeft meestal de term Dual- of Duo Sim in de naam. Voorbeelden: Huawei Mate 10 Pro Duo en Xiaomi Redmi 5 Duo Sim. Maar dat hoeft niet, ook de Huawei P20 Pro, OnePlus 6 en Wiko View Lite hebben de mogelijkheid om twee kaarten te plaatsen. Soms neemt de tweede simkaart de plek van het SD-kaartje in, je kunt dan de geheugenuitbreiding niet meer gebruiken. In onze toestelvergelijker kun je het filter Dual sim aanvinken, dan zie je het aanbod.

Er is een andere mogelijkheid om twee kaarten in een telefoon te gebruiken. Je kunt een zogenaamde dual-simkaarthouder aanschaffen die je aan jouw telefoon bevestigd. De verkoop van dit soort producten heeft geen hoge vlucht genomen, de meeste gebruikers zijn niet tevreden over het functioneren van deze oplossingen. Vooral ook omdat de fabrikanten van mobiele telefoons dit soort gadgets zelf nooit gemaakt hebben.

• Net als een gewone computer, kan ook een smartphone vastlopen. Het scherm reageert niet meer, de knoppen lijken ‘dood’ en het lijkt alsof de telefoon helemaal niets meer doet. Je weet zeker dat de batterij niet leeg is.

1. Smartphone herstarten
    Dé oplossing voor elk computerprobleem: houd de aan/uitknop ingedrukt. Na een paar seconden krijg je of een verzoek om te herstarten of de telefoon start automatisch opnieuw op. Met enig geluk werkt je smartphone weer als voorheen, zonder dat je data kwijt bent.

2. Homeknop even ingedrukt houden
    Is een bepaalde app vastgelopen? Als eenmaal kort op de homeknop drukken niet werkt, kun je het probleem vaak op 'magische' wijze oplossen door de homeknop iets langer (5 tot 10 seconden) ingedrukt te houden.

3. Voer een reset uit
    Als je de aan/uitknop en de homeknop gelijktijdig ingedrukt houdt, start de smartphone opnieuw op en wordt er een reset uitgevoerd. Bij veel androids moet je de volumetoets en en aan/uitknop tegelijkertijd indrukken. Je raakt geen informatie kwijt.

4. Batterij verwijderen
    Haal de batterij uit te telefoon en plaats haar weer terug. Dit zou er voor moeten zorgen dat het toestel opnieuw start.

5. Harde reset
    Werkt dit allemaal niet, dan zit er vermoedelijk niets anders op dan een complete ('harde) reset. Hierbij gaan alle bestanden op de telefoon verloren. Dus foto's etc. worden verwijderd. Gebruik dit als laatste redmiddel. Lees in de gebruiksaanwijzing hoe je dit moet doen. Sluit eerst jouw telefoon aan op een computer/laptop om te kijken of er toch nog wat gegevens van de telefoon te halen zijn.