Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

5G

 • Draadloze mobiele communicatie maakt gebruik van frequenties. Via zendmasten en antennes worden signalen op die frequenties doorgegeven. Dat deden de vorige generaties mobiele technologie ook al, maar 5G is een nieuwe technologie die hogere datasnelheden kan halen. In vergelijking met 4G zorgt 5G voor een snellere dataoverdracht, een kortere reactietijd en meer betrouwbare verbindingen.

  De Europese Unie heeft 3 specifieke frequentiebanden aangewezen voor de uitrol van 5G binnen Europa, namelijk 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz. 

  • 700 MHz band - het meest geschikt om landelijke dekking mee te realiseren
  • 3,5 GHz band - het meest geschikt voor de combinatie van een hoge datasnelheid met een goede dekking
  • De band die het meest geschikt is voor zeer hoge datasnelheden, is de 26 GHz-band

  De 3,5 Ghz band wordt pas in 2022 geveild. De andere twee frequenties zijn inmiddels in gebruik genomen.

 • 5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Kenmerkend voor 5G is de extreem hoge snelheid. Maar het is niet alleen sneller, het kan ook meer data versturen, is betrouwbaarder en zorgt voor een veel langere batterijduur. 

 • Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft op 29 juni 2020 de 700-, 1400- en 2100-MHz-frequenties voor het 5G-netwerk geveild Tussen 6 maart en 6 april 2020 konden bedrijven zich inschrijven. Begin 2022 volgt de veiling van de 3,5 Gigahertz frequentieband.

  De winnaars van een veiling mogen die frequenties in gebruik nemen. Bijvoorbeeld om mobiel internet aan te bieden. Nederland moet zich houden aan Europese afspraken over het verdelen van frequenties. KPN, T-Mobile en Vodafone zijn bezig met het aanleggen van een landelijk dekkend 5G netwerk. 

  Vodafone, T-Mobile en KPN bieden 5G-abonnementen aan. In combinatie met een geschikt toestel kun je 5G gebruiken op de plekken waar het netwerk beschikbaar is. Pas na de veiling in 2022 kunnen alle voordelen van 5G toegepast worden, de 3,5 GHz band gaat dat mogelijk maken.

Navigatie