Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

5G

  • 5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Kenmerkend voor 5G is de extreem hoge snelheid. Maar het is niet alleen sneller, het kan ook meer data versturen, is betrouwbaarder en zorgt voor een veel langere batterijduur. In 2020 veilt de Rijksoverheid de eerste frequenties waar bedrijven 5G mee kunnen aanbieden.

  • Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gaat voor 30 juni 2020 de 700-, 1400- en 2100-MHz-frequenties voor het 5G-netwerk veilen. Tussen 6 maart en 6 april 2020 kunnen bedrijven zich inschrijven. In de periode daarna volgt een verdeling van de 3,5 GHz-frequenties en de 26 GHz-frequenties. Begin 2022 volgt de veiling van de 3,5 Gigahertz frequentieband.

    De winnaars van een veiling mogen die frequenties in gebruik nemen. Bijvoorbeeld om mobiel internet aan te bieden. Nederland moet zich houden aan Europese afspraken over het verdelen van frequenties. KPN, T-Mobile en Vodafone zijn inmiddels al bezig met het aanleggen van een landelijk dekkend 5G netwerk. Ze gaan er vanuit dat ze frequenties gaan verwerven, als dat zo is kunnen ze deze zomer meteen hun netwerken openzetten.

    Inmiddels bieden Vodafone, T-Mobile en KPN 5G ready abonnementen aan. Die zijn nog niet te gebruiken, maar omdat de telefoon ook 4G kan benutten is dit geen probleem.

Navigatie