Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

5G

 • Voor dezelfde activiteiten wordt door 5G en 4G evenveel data gebruikt. Een bestand, afbeelding of internetpagina blijft hetzelfde aantal MB's houden. Alleen zal 5G een stuk sneller werken dan 4G. En door de hogere snelheden wordt het mogelijk om met 5G zaken te doen die met 4G nog niet mogelijk zijn. Of niet prettig zijn. Bijvoorbeeld live televisie kijken of series in HD streamen. En dat kost wel meer MB's.

 • Draadloze mobiele communicatie maakt gebruik van frequenties. Via zendmasten en antennes worden signalen op die frequenties doorgegeven. Dat deden de vorige generaties mobiele technologie ook al, maar 5G is een nieuwe technologie die hogere datasnelheden kan halen. In vergelijking met 4G zorgt 5G voor een snellere dataoverdracht, een kortere reactietijd en meer betrouwbare verbindingen.

  De Europese Unie heeft 3 specifieke frequentiebanden aangewezen voor de uitrol van 5G binnen Europa, namelijk 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz. 

  • 700 MHz band - het meest geschikt om landelijke dekking mee te realiseren
  • 3,5 GHz band - het meest geschikt voor de combinatie van een hoge datasnelheid met een goede dekking
  • De band die het meest geschikt is voor zeer hoge datasnelheden, is de 26 GHz-band

 • 5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Kenmerkend voor 5G is de extreem hoge snelheid. Maar het is niet alleen sneller, het kan ook meer data versturen, is betrouwbaarder en zorgt voor een veel langere batterijduur.  Het idee is zelfs dat 5G de 'vaste' internetverbinding zou moeten kunnen vervangen. Dit biedt ook kansen voor de plekken waar nu geen (snel) vast internet beschikbaar is.

 • Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft op 29 juni 2020 de 700-, 1400- en 2100-MHz-frequenties voor het 5G-netwerk geveild. Begin 2022 volgt de veiling van de 3,5 Gigahertz frequentieband. Tenminste, dat was de bedoeling. Deze frequentie wordt door de overheid gebruikt om nood-, spoed en veiligheidscommunicatie te bewaken. In 2022 zou dit verkeer overgaan op een andere frequentie. Dit proces heeft een vertraging opgelopen. Er is een commissie aangesteld die voor 1 mei 2022 advies moet geven. Dit advies is overgenomen door de overheid. De veiling van de 3,5 Gigahertz frequentieband vindt (vermoedelijk) in begin 2024 plaats. Het ministerie van EZK was hierover in gesprek met Inmarsat (beheerder frequentie) en de telecomaanbieders. Update: In augustus 2023 kondigt het ministerie aan dat per 1 februari 2024 de 3.5-GHz gevorderd gaat worden, of Inmarsat nu klaar is of niet. De veiling kan meteen daarna plaatsvinden. Maar helaas, hier is een stokje voor gestoken. Er is beroep aangetekend tegen de benodigde aanpassing van het frequentieplan (NFP). Dit zorgt voor een nieuwe vertraging. De rechtzaak wordt in oktober 2023 behandeld. Daardoor is nu al wel duidelijk dat de veiling in februari 2024 niet gehaald gaat worden.

  Wederom een grote teleurstelling voor KPN, VodafoneZiggo en Odido (voorheen T-Mobile). Ondertussen gaan de voorbereidingen bij KPN, Odido en VodafoneZiggo gewoon door. 

  De winnaars van een veiling mogen die frequenties in gebruik nemen. Bijvoorbeeld om mobiel internet aan te bieden. Nederland moet zich houden aan Europese afspraken over het verdelen van frequenties. KPN, Odido en Vodafone zijn bezig met het aanleggen en in gebruik nemen van landelijk dekkende 5G netwerken.

  In combinatie met een geschikt toestel kun je 5G gebruiken op de plekken waar het netwerk beschikbaar is. In onze vergelijkingen kun je aangeven dat je 5G wilt kunnen gebruiken. We tonen dan welke pakketten en telefoons hier geschikt voor zijn. De 3,5 GHz band gaat echt hoge snelheden mogelijk maken, maar wanneer die beschikbaar komt is dus nog onduidelijk.

Vergelijk alle Sim Only pakketten en providers

Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje en jij maakt de keuze

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.