Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Prepaid

 • Er zijn verschillende mogelijkheden om je prepaidkaart op te waarderen:

  • Opwaarderen met opwaardeerkaarten (ook belkaarten, beltegoedbonnen of opwaardeerbonnen genoemd). In Nederland verkrijgbaar bij telecomspeciaalzaken, supermarkten, kiosks, benzinestations etc.
  • Direct opwaarderen via je mobiele telefoon, creditcard (Eurocard, Mastercard) en internetbankieren.
  • Automatisch opwaarderen. Een vaste maandelijkse overboeking vanaf je betaalrekening naar je mobiele aanbieder.
  • Online opwaarderen. Via je eigen aanbieder of een website zoals opwaarderen.nl

  Advies: regel dit ruim voordat je op vakantie gaat.

  Vodafone biedt in samenwerking met haar roamingpartners soms de mogelijkheid met lokale opwaardeerkaarten op te waarderen in het buitenland. Je ontvangt een sms-bericht hierover in het betreffende land.

 • Als je vooral gebeld wilt worden en je je telefoon niet dagelijks gebruikt om te bellen, kun je het beste prepaid nemen. Met een prepaid-tegoed kun je bellen, sms'en en bij de meeste aanbieders ook internetten zonder maandelijkse rekening. Bij prepaid betaal je vooraf. Als je belt, sms't of internet, gaat dit van je tegoed af. Bij prepaid bellen zijn de tarieven per minuut en per sms hoger dan bij abonnementen, maar als je weinig belt, kun je toch goedkoper uit zijn. Je kunt een prepaidpakket kopen (telefoon + simkaart) of een losse prepaidkaart als je al een toestel hebt. Prepaid bellen is interessanter dan een abonnement als je vrijwel altijd minder dan 30 minuten per maand belt. Dat is dus minder dan een minuut per dag. En als je onverwachte kosten wilt voorkomen. Met prepaid kun je niet meer bellen als je tegoed op is. Je kunt dan nog wel gebeld worden.

 • De geldigheidsduur van het beltegoed is afhankelijk van de aanbieder en is per aanbieder de afgelopen jaren ook nog eens verschillende keren gewijzigd. De recente geldigheidsduur van het beltegoed vind je in de detailinformatie van het prepaidpakket bij de Tariefvergelijking en de Belwijzer Mobiel.

  Hoeveel tijd er nog over is om alsnog het beltegoed te verhogen, varieert ook per aanbieder. Als je binnen het gestelde termijn niet opnieuw opwaardeert, gaat het resterende beltegoed verloren. Er volgt dan een periode waarin je alleen gebeld kunt worden en het gratis nummer van je aanbieder kunt bellen. Als je niet binnen deze periode opwaardeert, vervalt niet alleen je beltegoed, maar ook je mobiele telefoonnummer. Als je je beltegoed tijdig opwaardeert, gaat vanaf dat moment een nieuwe geldigheidstermijn in voor het hele beltegoed. Bij een aantal aanbieders hoef je niet op te waarderen om de geldigheid van het beltegoed te verlengen, maar moet je af en toe de aansluiting gebruiken. Zie je voorwaarden of kijk op deze speciale pagina over dit onderwerp.

  Je kunt het beltegoed zo vaak opwaarderen als je wilt. Er zijn wel providers die een maximum stellen aan de hoogte van het beltegoed.

 • Het minimum opwaardeerbedrag is bij de meeste aanbieders € 10,-. Beltegoedkaarten zijn meestal verkrijgbaar met tegoeden voor € 10, € 20, € 30, €40 etc.

  Let op! Waardeer je niet tijdig op, dan kan je mobiele nummer komen te vervallen en is je SIM-kaart niet meer te gebruiken.

 • Ja, je kunt je telefoonnummer altijd verhuizen. Het maakt dus niet uit of je prepaid of met een abonnement belt. Het maakt ook niet uit of je bij je aanbieder blijft of overstapt naar een andere aanbieder. Je vult voor prepaid een nummerbehoudformulier in. Het is belangrijk dat je ook het kaartnummer van je oude simkaart vermeldt. Er kunnen administratiekosten (max. € 10) in rekening gebracht worden voor het overstappen met nummerbehoud. Op het moment dat de overstap geregeld is komt het tegoed op de oude simkaart te vervallen.

  Let op: wacht met het gebruiken van het prepaidpakket tot je van je nieuwe aanbieder bericht krijgt dat het nummer is overgezet.

Navigatie