Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Sms

 • Weet je niet meer weet hoe je je hebt aangemeld voor een sms-dienst of was je je er niet van bewust dat je een abonnement aanging? Dan kun je op de website van Payinfo.nl informatie vinden over hoe je hier weer af komt.

 • Sms is een afkorting voor Short Message Service. Het is een dienst van de mobiele aanbieders om snel, met je mobiele telefoon, korte tekstberichten te kunnen versturen naar andere aansluitingen. Een sms-bericht kan maximaal 160 karakters bevatten.

  Om te kunnen sms'en moet het nummer van de berichtencentrale voorgeprogrammeerd staan in het toestel. Dit is standaard het geval.

 • Je kunt alleen gratis sms-berichten versturen via het internet. Er zijn meerdere websites waarop mogelijkheden worden geboden. Soms biedt je eigen provider ook zo'n optie, nadat je bent ingelogd.

 • Helemaal gratis sms-jes versturen via je mobiele telefoon is niet mogelijk. Wel kun je onder bepaalde voorwaarden gratis sms-berichten versturen via het internet. Dit is, ondanks het feit dat het deze service-verleners geld kost, mogelijk gemaakt door sponsors. Onderaan een gratis via het internet verstuurd sms-je staat vaak een reclameboodschap.

 • Je kunt sms'jes bewaren zolang je dat wilt. De hoeveelheid te bewaren berichten is afhankelijk van het beschikbare geheugen van de telefoon of de simkaart. Is dit geheugen vol, dan kun je geen nieuwe berichten ontvangen.

 • Heb je een hoge mobiele telefoonrekening door een ongewenste sms-dienst? En wil je de rekening niet betalen of een deel van de rekening terug, onderneem dan de volgende stappen:

  1. Klaag eerst bij de aanbieder van de sms-dienst. Geef daarbij duidelijk aan wat je klacht is en welke oplossing je wilt.
  2. Weet je niet wie de aanbieder van de sms-dienst is? Of weet je het wel, maar heb je geen contactgegevens? Kijk dan eerst op de website van payinfo. In je overzicht vind je bij elke sms-dienst die je afneemt de naam en contact gegevens van de aanbieder.
  3. Kun je de aanbieder niet bereiken? Of kom je er samen met de aanbieder niet uit? Dan kun je klagen bij je mobiele telefoonaanbieder.
  4. Kom je er samen met de aanbieder van de sms-dienst of je mobiele telefoonaanbieder niet uit? Dan kun je je klacht voorleggen aan de Geschillencommissie.
 • Via Payinfo.nl kun je betaalde sms-diensten blokkeren en informatie over die diensten opzoeken. Op de website moet je eerst je mobiele telefoonnummer invullen. Je krijgt dan op je mobiele telefoon een gratis sms met een toegangscode om in te loggen. Na het inloggen zie je een overzicht van alle diensten die je op dat moment afneemt.

  Op payinfo.nl kun je ook aanvullende informatie vinden over sms-dienstaanbieders. Heb je bijvoorbeeld wel een shortcode, maar weet je niet wie de sms-dienstaanbieder is, dan kun je op de website de shortcode invullen. Je krijgt dan informatie over de aanbieder die achter de shortcode zit.

  Helemaal blokkeren

  Je kunt de sms-diensten achteraf één voor één stopzetten. Maar je kunt er ook voor kiezen om alle betaalde sms-diensten vooraf in één keer te blokkeren. Zo voorkom je dat je onbewust of ongewenst een sms-dienst afsluit. Blokkeren kan ook via de website van Payinfo. Lees hier meer over beltaalde sms-diensten.

 • Je kunt het doorsturen, door het bericht te selecteren of je opent het door te sturen bericht en klikt op opties. Vervolgens kies je in het menu voor doorsturen. Daarna selecteer je iemand uit je eigen telefoonlijst of toetst het nummer zelf in. Vervolgens kun je het bericht verzenden.

 • Of je van de (betaalde) SMS-informatiediensten gebruik kunt maken in het buitenland, is afhankelijk van je mobiele netwerkoperator. Neem voor meer informatie vooraf contact op met je aanbieder of kijk op de website van je aanbieder.

 • Je kunt in één keer een SMS-bericht sturen naar een groep personen. Dit kan handig zijn als je snel iets wilt mededelen aan een groep. Bijvoorbeeld omdat je op het laatste moment wilt laten weten dat een vergadering is verzet. De grootte van de de groep is maximaal 25, meestal kun je echter maximaal tussen de 10 tot 25 SMS-berichten in een keer versturen. Dit wordt bepaald door de netwerkoperator.

  • Er zijn toestellen die deze mogelijkheid bieden via het telefoonboek.
  • Je kunt ook gebruik maken van speciale bedrijven die dit als dienst aanbieden.
  • De meeste serviceproviders bieden mogelijkheden, kijk op de website van je aanbieder.
  • Je betaalt voor elk afzonderlijk bericht
 • Ja, u kunt met alle prepaid kaarten SMS-berichten verzenden en ontvangen. In het begin van GSM was het alleen voor abonnementshouders mogelijk om te SMS-en. De kosten voor het versturen van SMS-berichten worden van uw beltegoed of SMS-tegoed afgeschreven.

 • KPN heeft in maart 2003 de dienst geïntroduceerd, waarbij sms'jes verstuurd en ontvangen kunnen worden met een vaste KPN-aansluiting. Alle sms'jes die worden verstuurd naar een vast nummer, vanaf een mobiele of een vaste telefoon, worden als gesproken tekst afgeleverd. Deze vinden plaats via een normaal telefoongesprek en worden afgeleverd tussen 08:30 uur en 23:30 uur.

  Daarnaast is het mogelijk om via de vaste telefoonverbinding, met een daarvoor geschikte telefoon, korte tekstberichten te versturen en te ontvangen. In het geschikte toestel moet het toegangsnummer van de SMS-centrale geprogrammeerd zijn. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je toestel. Het toegangsnummer is 0673-644444.

  Het versturen van een sms'je via een vast toestel van de KPN kost € 0,22. Het ontvangen is gratis. Nummerweergave moet wel aan staan, dit kost € 1,26 per maand (tarief januari 2013).

  • Het nummer van de SMS-centrale voor het vaste net (0673-644444) kan niet gebeld worden met een Carrier Select code voor het nummer. 1656 0673644444 werkt dus niet. Indien je op je lijn belt via Carrier Pre Select, wordt het gesprek automatisch gerouteerd via KPN. OPTA merkt voor de volledigheid echter op dat de mogelijkheid wel onder de wettelijke verplichting valt!
  • Je nummer wordt altijd meegezonden bij het versturen van een SMS-bericht. Dit is om misbruik te voorkomen. Ook als je een geheim nummer of een blokkering NummerWeergave hebt.
 • Ook in het buitenland kun je SMS-berichten ontvangen en versturen. Het ontvangen van SMS-berichten in het buitenland is, net als het ontvangen van berichten in Nederland, geheel gratis (mits het natuurlijk geen speciale betaalde diensten betreft).

  Om SMS-jes in het buitenland te kunnen verzenden en ontvangen, is het wel belangrijk dat je mobiele aanbieder roaming aanbiedt in het desbetreffende land. Controleer dit op www.vakantiebellen.com. Aan het versturen van SMS-berichten in het buitenland zijn andere kosten verbonden dan verzending vanuit Nederland. Deze kosten verschillen echter per mobiele aanbieder en per land en zelfs per roamingpartner in het buitenland. De informatie m.b.t. bellen vanuit het buitenland kun je hier vinden.

  Je kunt in het buitenland gewoon het SMSC-nummer blijven gebruiken van je Nederlandse mobiele aanbieder. Let er dan wel op dat je het nummer heeft geprogrammeerd inclusief +31, het landnummer voor Nederland.

 • Wanneer iemand een voicemailbericht heeft ingesproken, verschijnt er een envelopje in het display van je telefoon. De voicemailbox stuurt je automatisch een SMS-bericht met de melding dat je een voicemail bericht hebt. Je kunt vervolgens bellen met voicemail om het bericht te beluisteren.

 • Het SMSC-nummer is het telefoonnummer van de SMSCentrale van je mobiele aanbieder, dat door je telefoonummer wordt gebruikt om SMS-berichten te kunnen verzenden. Dit nummer moet je eenmalig in toestel invoeren, waarna het bewaard zal worden in het geheugen. Je moet altijd het SMSC-nummer van je eigen mobiele aanbieder invoeren.

  Mobiele aanbieder SMSC-nummer Opmerking
  Ben +31624000000  
  Dekamobiel +316540998002 Dit nummer is inderdaad 11 cijfers lang...
  Hollandsnieuwe +31637001233  
  KPN Mobile +31653131313 Alleen voor KPN abonnees!
  KPN prepaid +31653131314 Alleen voor KPN prepaid!
  Kruidvat prepaid +31658807588  
  Lebara +31626000230  
  Lycamobile +31684000111  
  Simyo +31653131313  
  Telesur +31654099800  
  Telfort +31626000230  
  T-Mobile +31624000000  
  Tele2 Mobiel +31640191919  
  Vodafone +316540881000 Dit nummer is inderdaad 11 cijfers lang...

  De SMSC-nummers staan standaard voorgeprogrammeerd op je SIM-kaart. Je hoeft alleen het SMSC-nummer in te voeren als je toestel hierom vraagt, bijvoorbeeld als je van netwerkaanbieder bent veranderd. Het is belangrijk dat je voor het SMSC-nummer +31 zet, dan kun je ook in het buitenland SMS-berichten verzenden. Voor de verzending vanuit Nederland maakt het niets uit of je +31 voor het nummer invoert of de gebruikelijke "0".

  Als je geen SMSC-nummer in het toestel programmeert, kun je wel SMS-berichten ontvangen, maar kun je zelf niets versturen!

 • Het SMSC-nummer is het telefoonnummer van de SMSCentrale van je mobiele aanbieder. Dit nummer wordt door de telefoon gebruikt om SMS-berichten te kunnen verzenden.

  Normaal gesproken staat dit nummer al voorgeprogrammeerd op de sim kaart die je van de aanbieder hebt gekregen. Mocht het nummer verdwenen zijn, dan kun je het nummer dat bij je aanbieder hoort zelf invoeren. Raadpleeg voor de juiste plek de handleiding van je mobiele telefoon.

  Mobiele aanbieder SMSC-nummer Opmerking
  Ben +31624000000  
  Dekamobiel +316540998002 Dit nummer is inderdaad 11 cijfers lang...
  Hollandsnieuwe +31637001233  
  KPN Mobile +31653131313 Alleen voor KPN abonnees!
  KPN prepaid +31653131314 Alleen voor KPN prepaid!
  Kruidvat prepaid +31658807588  
  Lebara +31626000230  
  Lycamobile +31684000111  
  Simyo +31653131313  
  Telesur +31654099800  
  Telfort +31626000230  
  T-Mobile +31624000000  
  Tele2 Mobiel +31640191919  
  Vodafone +316540881000 Dit nummer is inderdaad 11 cijfers lang...
 • Het ontvangen van "normale" SMS-berichten is altijd gratis, ook als je je in het buitenland bevindt. Zelfs als iemand je vanaf het internet een (gratis) SMS-je stuurt, hoef je daar niets voor te betalen.

  Er zijn echter SMS-diensten waarbij je bepaalde informatie, bijvoorbeeld het weerbericht of een actuele beurskoers, kunt opvragen of er een abonnement op kunt nemen. Dit zijn betaalde services, het ontvangen van zo'n aangevraagd SMS-bericht kost geld. Dit geldt ook voor het ontvangen van deze berichten in het buitenland.

 • Het ontvangen van gewone SMS-berichten is altijd gratis, zelfs als je je in het buitenland bevindt. Ook als iemand je vanaf het internet een (gratis) SMS-je stuurt, hoef je daar niets voor te betalen.

  Er zijn SMS-diensten waarbij je bepaalde informatie, bijvoorbeeld het weerbericht of een actuele beurskoers, kunt opvragen. Vaak zijn dit betaalde services en kost het ontvangen van zo'n SMS-bericht geld.

 • Als je een SMS-bericht wilde sturen naar een buitenlands GSM-nummer, betaalde je bij alle aanbieders hetzelfde tarief als in Nederland. In 2004 begon KPN als eerste met hogere tarieven, waarna anderen volgden. Inmiddels zijn er nog maar een paar aanbieders die dezelfde tarieven hanteren.

 • De kosten voor het versturen van een SMS-bericht in het buitenland zijn soms lager en soms hoger dan het verzenden vanuit Nederland. De buitenlandse netwerkoperator berekent meestal een toeslag op de standaardkosten, maar sommige buitenlandse operators berekenen helemaal niks, omdat ze geen mogelijkheid hebben het SMS-en te faktureren! 

  Het loont dus de moeite op vakantiebellen.com bij de tarieven te kijken en vervolgens, tijdens het verblijf in het buitenland, de voordeligste aanbieder handmatig te selecteren!

 • De kosten voor het versturen van een SMS-bericht wisselen per mobiele aanbieder en per abonnement/prepaidkaart. De kosten variëren van € 0,05 tot € 0,29 voor het versturen van een SMS-bericht. Hierbij maakt het niet uit waar de ontvangende Nederlandse GSM zich bevindt, of dat nu een GSM betreft aan de andere kant van de wereld of in Nederland, je betaalt altijd dezelfde prijs voor het verzenden.

  Wel moet hieraan worden toegevoegd dat dit alleen geldt wanneer je je in Nederland bevindt. De kosten voor het versturen van een SMS-bericht in het buitenland zijn soms goedkoper en soms duurder dan het verzenden vanuit Nederland.

  De buitenlandse netwerkoperator berekent meestal een toeslag op de standaardkosten, maar sommige buitenlandse operators berekenen helemaal niks, omdat ze geen mogelijkheid hebben het SMS-en te faktureren! Je kunt de buitenlandse tarieven hier terugvinden. Tegenwoordig is het ook mogelijk om gratis SMS-berichten te versturen via het internet, maar vaak worden berichten dan aangevuld met reclame en wil het hierbij nog wel eens voorkomen dat de berichten vertraagd aankomen.

Navigatie