Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Sms-diensten

Het kan handig zijn, een abonnement op sms-diensten, bijvoorbeeld op file-meldingen en het weerbericht. Of, als je van spelletjes houdt, op een dagelijkse quiz-vraag. Je stuurt een shortcode naar de aanbieder van de sms-dienst en daarmee bevestig je de afname van het sms'je/de sms'jes. Die shortcode krijg je van de aanbieder of heb je zelf gevonden. Lijkt leuk, is dat lang niet altijd!

Ga snel naar:

Sms-diensten

Nadeel van die sms-diensten is dat je moet betalen voor iets dat je vaak gratis kunt krijgen via een app of het internet, bijvoorbeeld het weerbericht. Daarvoor heb je wel internettoegang nodig. Sms-diensten zijn dus vooral interessant als je geen smartphone hebt of als je geen internettoegang hebt. Uitzondering is het eenmalige sms'je dat je stuurt om bijvoorbeeld te stemmen bij Voice of Holland, Idols etc.

Premium sms-diensten

Er zijn premium sms-diensten die voorzien in een behoefte, zoals het stemmen bij een TV-uitzending of het doneren van geld aan een goed doel. En je weet dat deelname hieraan geld kost en dat dit kan gelden voor zowel het versturen als het ontvangen van het sms'je. Je betaalt een keer voor deelname of gaat bewust een maandelijkse bijdrage aan. Maar er zijn ook uitbaters van dit soort diensten die mensen er toe willen verleiden een abonnement te nemen zonder dat ze er erg in hebben…

  • Bijvoorbeeld door het abonnement te verbergen achter een mooi verhaal:Gefeliciteerd! Je hebt een waardebon van 500 euro gewonnen! Je hoeft alleen maar het goede antwoord per sms te versturen.’ Na het terugsturen van een sms ontvang je geen waardebon maar heb je een abonnement op een ongevraagde sms-dienst.
  • Er zijn apps waar advertenties in staan, klik je daarop en bevestig je jouw telefoonnummer? Dan kan het ook gebeuren dat je een abonnement hebt afgesloten.
  • Er zijn veel quizzen/testen en andere spelletjes op het internet te vinden waarbij je een mobiel nummer moet invullen om de uitslag te krijgen. Er zullen vast partijen zijn die dit netjes doen, maar er zijn ook bedrijven die de deelnemers meteen voorzien van een ongevraagd abonnement. Bijvoorbeeld op een wekelijkse quizvraag die € 3,- per keer kost.

Omdat je je niet bewust hoeft te zijn van dit fenomeen, kan het aardig wat kosten met zich meebrengen. Het is regelmatig de verklaring voor het onverwacht verdwijnen van prepaidtegoed. Let daarom op met het doorgeven van jouw mobiele telefoonnummer, vooral bij spelletjes en quizzen.

De kosten voor het gebruik van deze Premium sms-diensten staan op de maandelijkse rekening van de mobiele telefoon, onder betaalde servicenummers of onder Payinfo. Bij prepaid is het soms lastig om na te gaan waarvoor je betaalt. Niet elke prepaidprovider biedt de mogelijkheid om het verbruik in te zien. Gelukkig is er Payinfo, dit is de organisatie die informatie verstrekt over de sms-diensten die je hebt afgenomen. Je kunt per nummer bekijken of er sms-diensten abonnementen aan gekoppeld zijn. Payinfo is dus niet de partij die de kosten in rekening brengt!

Sms-diensten stoppen

Is er (per ongeluk) een abonnement afgesloten? En wil je daar vanaf? Dat kan, gelukkig. In principe kan dat door de organisatie waar het contract loopt te sms'en. Of je kunt bij Payinfo kijken welke diensten je gebruikt. Je kunt je dan per dienst afmelden. Dat bekijken gaat heel eenvoudig. Je vult jouw mobiele nummer in. Je krijgt een eenmalig wachtwoord via een sms'je. Dat vul je in en je ziet meteen waar je gebruik van maakt.

Je kunt abonnementen gratis afmelden als daar sprake van is. Zo'n overzicht ziet er dan zo uit (in dit geval zijn het losse sms'jes voor Amnesty International, dit is geen abonnement).

payinfo-afmelden-smsdienst-overzicht.PNG

Sms-diensten blokkeren

Op Payinfo kun je door in te loggen ook zien hoe je abonnementen en/of eenmalige betaalde premium acties kunt blokkeren. Heeft jouw aanbieder geen eigen instructies? Dan kun je kiezen uit deze standaard opties:
payinfoblokkadesmsdiensten.png


Geactualiseerd: dinsdag 25 juni 2024

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.