Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Roaming buitenland bellen

 • Nee, voor het bellen en sms’en vanuit Nederland naar het buitenland betaal je (extra) kosten. Het gaat niet uit de bundel (tenzij je een pakket hebt waarbij dit wel het geval is, dit zijn uitzonderingen). Vanaf 15 mei 2019 is er wel een EU-regeling, Je mag nog maximaal € 0,23 per minuut en € 0,07 per sms betalen, voor contact met een ander EU-land. Dit geldt niet voor bellen en sms'en naar landen buiten de EU. Vergelijk de tarieven op Bellen naar het buitenland.

 • Het antwoord op deze vraag is nee. Omdat jij niet hoeft te weten dat het toestel (met bijbehorend nummer) over de grens is, betaal je gewoon je gebruikelijke belkosten.

 • We nemen als voorbeeld het buitenlandse telefoonnummer 0123456789.

  1. Door te bellen naar het buitenland haal je eerst de 0 er af. Je houdt dan 123456789 over.
  2. Zet er nu de landcode (ook wel netnummer genoemd) voor. De landcodes zijn te vinden op het internet. Het telefoonnummer dat je moet bellen is dus 00LANDCODE123456789. 
  3. Het kan zijn dat je in plaats van 00 een + staan (+LANDCODE in plaats van 00LANDCODE). Deze kun je vervangen door 2 nullen.

  Let op! Voor het bellen en sms’en vanuit Nederland naar het buitenland betaal je wel (extra) kosten. Vanaf 15 mei 2019 is hier ook een EU-regeling voor ingegaan, je mag nog maximaal € 0,23 per minuut en € 0,07 per sms betalen. Vergelijk de tarieven op Bellen naar het buitenland.

  Bel je naar een Nederlands mobiel nummer in het buitenland? Dan betaal je hetzelfde als altijd. 

 • De EU heeft formules gemaakt om te bepalen hoe eventuele limieten berekend mogen worden.

  1. Bundel met onbeperkt internet? Je hebt recht op in ieder geval het dubbele van het aantal GB's dat berekend wordt door de maandprijs te delen door de groothandelsprijs. Die prijs wordt jaarlijks vastgesteld door de EU. Voor 2020 was dit € 3,50 per gigabyte, in 2021 € 3,00 en vanaf 1 januari 2022 is dit € 2,50.
   Een voorbeeld:  je hebt een abonnement met onbeperkt internet van € 30 euro per maand. Dan is je databundel in een ander EU-land 24 GB, want (30:2,50) x 2 = 24. Verbruik je meer dan de 24 GB in dit voorbeeld? Dan betaal je een toeslag per MB (dit mag maximaal € 2,50 per GB zijn).
    
  2. Bundel met beperkt datavolume? Deze bundel mag in andere EU-landen gebruikt worden zonder dat je daar extra voor betaalt. Hierop is een uitzondering. Heb je een heel goedkope bundel (minder dan € 1,75 per GB), dan mag jouw provider dit limiteren. Er moet dan wel duidelijk aangegeven worden wat die limiet is. Daarna ga je per MB betalen, dit mag nooit meer zijn dan € 2,50 per GB.
    
  3. Prepaidkaart? Ook als je een prepaidkaart hebt, kun je roamen tegen thuistarief. Je provider kan voor roaming tegen thuistarief echter wel een datalimiet toepassen als je per gigabyte betaalt en het bedrag per gigabyte lager is dan 2,50 euro. Deze limiet moet ten minste gelijk zijn aan het aantal gigabyte dat je krijgt door het resterende tegoed op je prepaidkaart (wanneer je begint met dataroamen) te delen door die 2,50 euro. Je kunt in het EU-buitenland dus maximaal het volume aan data gebruiken waarvoor je van tevoren eigenlijk al betaald hebt. Natuurlijk kun je altijd nog bijbetalen om extra volume te krijgen.

  Alle genoemde prijzen zijn exclusief btw. Bron: Roaming (Europa.eu)

 • Ben je van plan te bellen, sms'en of gebruik te maken van mobiel internet buiten Europa? Je kunt in onze vergelijking 'Bellen vanuit het buitenland' per land zien welke prijzen daar gelden. Want de prijzen kunnen verschillen per land en per provider. En omdat een minuut bijvoorbeeld € 1,99 kan kosten, of een MB € 18 is het zeker interessant om dit te controleren voordat je vertrekt. 

  De tarieven buiten de EU worden door de aanbieder(s) zelf bepaalt. De Nederlandse provider maakt afspraken met de buitenlandse maatschappijen. Dit kan ongunstig uitvallen. Houd er rekening mee dat er landen zijn waar hoge tarieven gerekend worden, ook als je gebeld wordt. 

 • Binnen de EU zijn vanaf 15 juni 2017 de roamingkosten vervallen, je moet de mobiele telefoon dan net zo kunnen gebruiken als 'thuis'.  Buiten de EU (en dus ook in Zwitserland!) blijft het zaak goed op te letten. Het verbruik wordt gewoon per minuut, sms'je of MB afgerekend, terwijl het een stuk duurder is. Bij een paar (duurdere) abonnementen zit roaming in de VS/Canada ook in de maandbundel, meestal komt het echter apart op de rekening te staan. We hebben wat tips voor je:

  • Check voor vertrek wat de kosten zijn bij jouw aanbieder en of er nog zaken zijn waar je extra op moet letten. Bellen op de Maldiven kan bijvoorbeeld 4 euro per minuut kosten en er is een aanbieder waarbij 1 MB 18 euro kost (Lebara Prepaid).
  • Bekijk of jouw provider buitenland kortingbundels aanbiedt.
  • Gebeld worden in het buitenland kost ook geld, en bij een aantal exotische bestemmingen kan dat snel oplopen. Een sms ontvangen is altijd gratis!
  • Als je mobiel internet in het buitenland handmatig aanzet omdat je even iets wilt opzoeken, zet het dan ook altijd weer uit. Want ook als je zelf niet actief een website bezoekt of een app opent, gebruikt je telefoon data. Bijvoorbeeld voor het binnenhalen van e-mail, whatsapp en automatisch updaten van Facebook.
  • Als je niet zeker weet wat de kosten zijn, zet dan in ieder geval data roaming uit. Dan kunnen er geen onverwachte kosten gemaakt worden, doordat er een software update uitgevoerd wordt bijvoorbeeld.

 • De roamingtarieven kun je per aanbieder, pakket en bestemming terugvinden op de pagina: Bellen vanuit het buitenland

  EU
  De afgelopen jaren zijn de tarieven binnen de EU landen, met name door ingrijpen van de Europese Commissie behoorlijk omlaag gegaan. In de zomer van 2012 werd de aftrap gegeven voor een nieuwe periode van drie opeenvolgende jaren waarin de betreffende roamingtarieven verder omlaag gaan. Sinds 2012 gelden er ook maximum tarieven voor data.In 2014 betaalde je tot 1 juli binnen de EU maximaal 29 cent per minuut (uitgaand gesprek), 8 cent voor een ontvangen gesprek en 10 cent voor een verzonden sms. Voor mobiel internet betaalde je 54 cent per MB. Het was de bedoeling om vanaf 15 december 2015 overal binnen de EU dezelfde tarieven te laten gelden die gelden voor het abonnement dat consumenten in hun eigen land afgesloten hebben, 'Roam like at home'. Dit is 15 juni 2017 van kracht geworden. Let op: Zwitserland is geen EU land. Noorwegen, Liechtenstein en IJsland ook niet, maar die vallen wel onder de EU-regulering omdat zij lid zijn van de Europese Vrijhandelsassociatie.

  Vanaf 1-7-2012 1-7-2013 1-7-2014 30-4-2016 15-7-2017
  Bellen (per min)  35 cent  29 cent  23 cent  5 cent  NL tarief
  Gebeld worden (per min)  10 cent   8 cent   6 cent  1 cent  NL tarief
  Sms versturen (per stuk)  10 cent  10 cent   7 cent  2 cent  NL tarief
  Data (per MB)  83 cent  54 cent  24 cent  5 cent  NL tarief


  Buiten de EU
  Ga je buiten de Europese Unie op reis, let dan goed op! Elke aanbieder kan een andere prijs bedongen hebben en de onderlinge verschillen zijn voor sommige landen behoorlijk groot. 

  Nederlands mobiel naar Nederlands mobiel in hetzelfde buitenland
  Bel je naar een Nederlands mobiel nummer dat zich in hetzelfde buitenland bevindt, dan betaal jij het tarief voor bellen naar Nederland dat geldt voor de operator waar je op dat moment gebruik van maakt. Degene die gebeld wordt betaalt voor het ontvangen van het gesprek. Voorbeeld: jij belt mobiel naar jouw vriend die naast je op de camping staat in Zwitserland. Jij betaalt dan het tarief voor het bellen naar Nederland. Jouw vriend betaalt het tarief voor `gebeld worden` in Zwitserland.
  Tip: Je kunt beter sms-en dan bellen naar Nederlandse mobiele telefoons in het buitenland buiten de EU. Dit is aanmerkelijk goedkoper en de ontvanger betaalt helemaal niets voor het ontvangen van een sms!

 • Bel je bijvoorbeeld met je Nederlandse telefoon vanuit Spanje naar Duitsland? Dan is er sprake van roaming. Je betaalt dan alleen je gebruikelijke Nederlandse belkosten. En bel je bijvoorbeeld in Frankrijk naar een plaatselijk restaurant of luister je daar je voicemail af? Ook dan maak je gebruik van roaming en betaal je alleen nog je gebruikelijke Nederlandse belkosten of de minuten komen uit jouw bundeltegoed.

 • Je kunt per 15 juni 2017 gratis roamen in alle landen van de Europese Unie en haar overzeese gebieden: Aland (Finland); Azoren (Portugal); België; Bulgarije; Canarische eilanden (Spanje); Ceuta (Spanje); Cyprus; Denemarken; Duitsland; Estland; Finland; Frankrijk; Frans-Guyana; Gibraltar (Verenigd Koninkrijk); Griekenland; Guadeloupe; Guernsey (Verenigd Koninkrijk); Hongarije; Ierland; Italië; Jersey (Verenigd Koninkrijk); Kroatië; Letland; Litouwen; Luxemburg; Madeira (Portugal); Malta; Isle of Man (Verenigd Koninkrijk); Martinique (Frankrijk); Mayotte (Frankrijk); Monaco (Frankrijk); Oostenrijk; Polen; Portugal; Réunion (Frankrijk); Roemenië; Saint-Bartélémy; San Marino; Saint Martin (Franse gedeelte van Sint Maarten); Slowakije; Slovenië; Spanje; Tsjechische republiek; Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland); Zweden.

  Vanaf 1 januari 2021 is het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Wat de gevolgen zijn van deze Brexit voor de roaming tarieven is nog niet bekend. Voorlopig blijven de prijzen ongewijzigd (peildatum mei 2021).

 • Over het algemeen kun je de Nederlandse bundels net zo gebruiken als je gewend bent. Maar er zijn uitzonderingen. Er zijn twee situaties mogelijk:

  1. Je EU-datalimiet is hoger dan je eigen bundel in Nederland 
   In dit geval maak je eerst je bundel op, zoals in Nederland. Gebruik je meer data dan je eigen bundel? Dan betaal je het buitenbundeltarief net als in Nederland. Maar gebruik je meer data dan je EU-datalimiet? Dan mag je aanbieder toeslagen rekenen. Het totale bedrag mag niet meer zijn dan € 2,50 exclusief btw per GB.
   Een voorbeeld: je hebt een abonnement van 15 euro per maand (exclusief btw) met 6 GB data. Je betaalt per GB minder dan € 2,50. Dan is je databundel in een ander EU-land 12 GB (15:2,50) x 2 = 12 GB. Dit is dus 6 GB meer dan de thuisbundel. Gebruik je meer dan de 6 GB van je thuisbundel in een ander EU-land? Dan betaal je het tarief dat je normaal ook in Nederland betaalt als je boven je bundel uitkomt. Kom je boven de EU-datalimiet (12 GB) uit? Dan betaal je een toeslag (maximaal € 2,50 exclusief btw per GB) plus het tarief dat je normaal ook in Nederland betaalt als je boven je bundel uitkomt.
  2. Je EU-datalimiet is lager dan je eigen bundel in Nederland
   Zolang je onder de EU-datalimiet blijft, betaal je geen extra kosten. Maar gebruik je meer dan de EU-datalimiet? En blijf je nog binnen je thuisbundel? Dan mag de aanbieder toeslagen in rekening brengen. Verbruik je meer dan je thuisbundel? Dan betaal je de toeslagen plus het tarief dat je normaal ook in Nederland betaalt als je boven je bundel uitkomt.
   Een voorbeeld: je hebt een abonnement van 10 euro per maand (exclusief btw) met 10 GB data. Je betaalt per GB minder dan € 2,50. Dan is je databundel in een ander EU-land 8 GB (10:2,50) x 2 = 8 GB. Dit is je EU-datalimiet. Dit is dus 2 GB minder dan je thuisbundel. Gebruik je meer dan die EU-datalimiet? Dan betaal je een toeslag (maximaal € 2,50 exclusief btw per GB). Gebruik je meer dan je thuisbundel? Dan betaal je een toeslag (maximaal € 2,50 exclusief btw per GB) plus het tarief dat je in Nederland buiten de bundel betaalt.

  Bron: EU (peildatum januari 2022)

 • Gratis roamen is binnen de EU gegeregeld. Dit wil niet zeggen dat het helemaal gratis is! Het verbruik wordt wel afgerekend, uit jouw bundel of tegen dezelfde tarieven als in Nederland. En er zijn enkele uitzonderingen om telecomaanbieders te beschermen tegen misbruik:

  • verblijf je voor langere tijd in een ander EU-land?
  • of heb je een heel goedkoop abonnement en/of een onbeperkte databundel?

  Dan betaal je soms een toeslag. Of je mag maar een beperkte hoeveelheid data in het buitenland gebruiken.

  Ik ben voor langere tijd in een ander EU-land. Moet ik bijbetalen?
  Je aanbieder kijkt steeds vier maanden terug. Ben je in die vier maanden meer in het buitenland dan thuis? En gebruik je je telefoon in het buitenland meer dan thuis? Dan krijg je een waarschuwing van je aanbieder.

  Blijf je daarna gebruik maken van je telefoon in het buitenland? Dan mag de aanbieder een toeslag aan je vragen. Dat is voor bellen € 0,032 per minuut, voor sms'en € 0,01 per sms en voor data € 3,00 per GB. Deze bedragen zijn exclusief btw. 

  Wanneer telt een dag als een roamingdag?
  Maak je een dag en een nacht in het buitenland gebruik van je mobiele telefoon? Dan telt die dag als een roamingdag. Woon je in een grensgebied en maakt je telefoon dagelijks minimaal één keer contact met het thuisnetwerk? Dan roam je die dag niet.

  Bron: EU maart 2021

 • Met een prepaidkaart kun je sinds 15 juni 2017 ook 'gratis' roamen in EU-landen. Dit betekent dat jouw verbruik op dezelfde manier wordt afgerekend als in Nederland. En er geen extra kosten voor verbruik in het buitenland berekend worden. Jouw aanbieder mag wel de hoeveelheid data voor roaming beperken. Dit moet worden aangegeven bij de tarieven op de website van de telecompartij, bij de details van jouw pakket. 

 • Ja, dit staat standaard aan. Zodra je de grens over gaat, kunnen andere tarieven of voorwaarden gelden. Daarom stuurt jouw provider elke keer een tekstbericht met buitenlandinformatie. Zodat je weet waar je aan toe bent.

  Je kunt je aanbieder vragen het sturen van een roaming sms'je uit te schakelen. Je kunt dit vaak zelf doen, in jouw eigen omgeving op de website of in de app van de provider.

 • Het gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland kan onverwachte kosten veroorzaken. Maar bereikbaar zijn is ook handig. Moet je dataroaming nu juist aan- of uitzetten? 

  Waarom dataroaming uitzetten?

  • Ga je op vakantie buiten de EU? Zet in eerste instantie dataroaming uit, dat kan via de instellingen van je smartphone. Zet het alléén aan als je het nodig hebt en daarna weer uit.
  • Dit geldt ook binnen de EU als je een kleine internetbundel hebt en vanaf je vakantielocatie bijvoorbeeld regelmatig foto's wilt versturen. Je loopt het risico over de bundel heen te gaan en betaalt dan de hoge buiten-de- bundeltarieven. Bij sommige aanbieders kun je een extra databundel aanschaffen als de normale bundel op is. Weet je het niet zeker, goed in de gaten houden en uitzetten als je het niet nodig hebt.
  • Als mobiele data uitstaat, krijg je ook geen berichten. Dat kan fijn zijn als je op vakantie bent. Je kunt zelf bepalen wanneer je alle meldingen en berichten binnenhaalt. Sms'jes ontvangen is gratis en er wordt geen gebruik gemaakt van jouw mobiele internetbundel.

  Waarom dataroaming aanzetten?

  • Ook op vakantie kan het handig zijn het weerbericht te volgen. En je wilt WhatsAppjes altijd ontvangen. In de EU loop je weinig risico, zeker als je verbruik in het buitenland gelijk is aan jouw verbruik in Nederland. Dus aan laten staan of aanzetten is geen probleem.
  • Je hebt een ruime bundel, zelfs wat extra foto's versturen levert geen problemen op met het datategoed.
  • Juist omdat je buiten de EU bent, wil je bereikbaar zijn. Het maakt je niet uit dat er extra kosten gemaakt kunnen worden. Let op, je betaalt ook voor gebeld worden en die tarieven verschillen behoorlijk per aanbieder. Een sms ontvangen is altijd gratis.

  Wil jij weten wat jouw aanbieder rekent op jouw vakantielocatie? Bekijk het in onze buitenlandvergelijker.

 • Roaming betekent omzwerving in het Engels. In telecomland wordt onder roaming verstaan: met je mobiele telefoon in het buitenland bellen, sms'en of surfen. Eigenlijk gaat het over het (gast)gebruik maken van een ander mobiel netwerk dan jouw eigen netwerk.

  De lokale (buitenlandse) netwerkexploitant vraagt daarvoor een vergoeding aan je eigen aanbieder, die de rekening naar jou doorschuift. Binnen de EU gaat dit sinds 15 juni 2017 uit jouw NL-bundel of betaal je hetzelfde als je voor jouw verbruik in Nederland betaalt. Voor data-roaming betekent dit eigenlijk hetzelfde. Alleen kan het voorkomen dat er andere regels gelden bij bijvoorbeeld grote databundels en onbeperkt dataverbruik in Nederland. Dit is ook geregeld door de EU. In onze buitenland vergelijking kun je zien wat er voor jou geldt.

  Buiten de EU-lidstaten gelden nog steeds roamingtarieven. En bellen vanuit Nederland naar het buitenland valt hier buiten omdat je dan gebruik maakt van het eigen netwerk.

Vergelijk alle Sim Only pakketten en providers

Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje en jij maakt de keuze

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie