Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Telefoonnummers in Nederland

telefoons-in-NL.jpg

In Nederland zijn verschillende soorten telefoonnummers in gebruik. We hebben ze op een rijtje gezet:

 • Vaste telefoonnummers (010-, 020-, 030- etc.)
 • Mobiele telefoonnummers: 06-nummers
 • Mobiele datanummers: 0970-nummers
 • Informatienummers: 0800, 09XY, 18XY
 • Bedrijfsnummers: 088-nummers
 • Geografisch onafhankelijke nummers: 085-nummers
 • Gemeentenummers: 14+netnummer, 14xyz
 • Europese nummers met een maatschappelijk belang: 116xyz
 • Carrier (Pre) Select: 16XY-nummers
 • Satelliet: 0088 en 0087 (+88 en +87)
 • Buitenlands servicenummer: 00800 (+800)
 • Persoonlijke assistentie diensten: 084-, 087-nummers

0970-nummers

Dit is een speciale nummerreeks voor data-only aansluitingen. Met name voor gebruik in combinatie met een apparaat (machine-to-machine oftewel M2M), bijvoorbeeld een slimme meter. Er kan niet mobiel mee gebeld worden. Deze nummers kunnen 12 cijfers bevatten. Als je een tablet/latoptopabonnement afsluit krijg je ook een simkaart met een 0970-nummer.

0800, 09xy en 18XY Informatienummers

 • 0800-nummers - Gratis te bellen informatienummers
 • 09XY en 18XY-nummers - Bellen naar dit type informatienummer kost geld

Telefoonnummers in NederlandDe kosten voor het bellen naar 09XY en 18XY vallen uiteen in 2 delen. Je betaalt voor het contact met het nummer én voor de dienst die door de uitbater van dit nummer geleverd wordt. Voor het eerste deel, ook wel verkeerstarief genoemd, gelden de tarieven voor bellen naar een vast nummer in Nederland. Het tweede deel, het informatietarief, wordt bepaald door de aanbieder van het telefoonnummer. Als je een niet gratis informatienummer belt, dan geldt een verplichte tariefmelding zodra je verbinding hebt en beide tarieven moeten genoemd worden. Je gaat pas betalen als je de informatie over het tarief gehoord hebt. De kosten voor het bellen met een informatienummer komen uit de minutenbundel als je die hebt (is die bundel op, dan betaal je het buiten de bundel tarief voor bellen naar vast). Het informatietarief wordt hier los van berekend.

Indeling informatienummers
- 0900-nummers: service informatiediensten, zoals een klantenservice.
- 0909-nummers: betaald amusement, zoals belspelletjes.
- 0906-nummers: hoofdzakelijk erotische diensten, maar ook diensten genoemd onder 0900-nummers.
- 18XY-telefoonnummers: nummerinformatie diensten. Klik hier voor meer informatie over 18XY.

088- en 085-nummers

Deze telefoonnummers zijn niet aan een locatie gebonden. 088-nummers kunnen in een reeks gekocht worden. Vooral handig voor bedrijven. 085-nummers kunnen ook door consumenten gekocht worden. Voordeel is dat je het nummer mee kunt nemen als je verhuist, of dat bedrijven met vestigingen in meerdere plaatsen via hetzelfde nummer bereikbaar zijn. Het bellen naar dit soort nummers kost hetzelfde als bellen naar een 'normaal' vast nummer. Als je belt vanuit het buitenland dan kunnen er hogere kosten in rekening gebracht worden. Dit geldt ook als je met een buitenlands nummer naar een Nederlands 088-nummer belt.

14+, 14xyz oftewel 14-plus netnummer

Telefoonnummers beginnend met een 14 gevolgd door een netnummer (140594 voor Grootegast) zijn speciaal in het leven geroepen voor de Nederlandse gemeenten. Je betaalt hetzelfde tarief als voor bellen naar een vast nummer. Helaas zijn er MVNO's waarbij je (nog) niet kunt bellen naar deze nummers, je moet dan op zoek naar een alternatief nummer van jouw gemeente. Dit geldt in ieder geval voor Lebara, Lycamobile en Delight Mobile/Vectone.

116xyz

Deze Europese nummerreeks wordt gebruikt voor telefoondiensten met een maatschappelijk belang. Bijvoorbeeld 116-000, voor meldingen over vermiste kinderen. Je betaalt de tarieven voor bellen naar vast.

16XY-nummers

Je kunt goedkoper bellen door voor het te bellen nummer de zogenaamde 16XY select-code van de carrier in te toetsen. De code begint altijd met 16 gevolgd door 2 cijfers. De aanbieder van de 16XY code, de carrier, stuurt geen rekening, de kosten staan op de vaste telefoonrekening. Deze dienst werkt alleen op de ouderwetse vaste lijn (PSTN) van KPN, en niet via internetbellen. Hierdoor is deze dienst langzamerhand aan het verdwijenen, omdat de meeste telefoonaansluitingen in Nederland nu de DSL-techniek of een kabel- of glasvezel-netwerk gebruiken.

 • Carrier Select (CS) – je toetst zelf elke keer de select-code 16xy in
 • Carrier PreSelectie (CPS) – de 16XY code is voorgeprogrammeerd door de carrier

Internationale nummers: 0088 en 0087 (+88 en +87)

Deze nummerreeksen worden onder andere gebruikt voor satelliettelefonie. De kosten voor bellen naar zo'n nummer kunnen erg snel oplopen, € 10 per minuut is vrij normaal.

Buitenlands servicenummer: 00800 (+800)

Je kunt vanuit Nederland ook bellen naar buitenlandse servicenummers. Als het nummer begint met 00800 is het een gratis nummer. De uitbater van dit nummer kan wel kosten in rekening brengen bij jouw telecompartij voor het gebruiken van de verbinding. Dit wordt aan jou doorberekend, vraag voor de zekerheid bij jouw aanbieder na wat het gaat kosten.

084-, 087-nummers: ​Persoonlijke assistentie diensten

Dit zijn telefoonnummers die gebruikt worden voor diensten zoals faxmail en voicemail. 087-nummers zijn plaatsonafhankelijk, zo'n telefoonnumer is niet gekoppeld aan een fysiek adres.

Navigatie