Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Mobiel internet dataverbruik

Datalimiet overschreden?

We mobiel internetten ons suf! Volgens het CBS had in 2014 bijna 8 op de 10 huishoudens een mobiele telefoon met internettoegang (in 2005 was dat 1 op de 10). In 2018 gebruikte 90% van de Nederlanders mobiel internet. Veel mensen hebben daarvoor een internetbundel. Maar je kunt ook zonder databundel internetten en dan kun je voor onaangename verrassingen komen te staan als je de telecomfactuur onder ogen krijgt. 

Wat doen providers bij internet zonder bundel en wat is het beleid bij internet buiten de bundel? Bellen.com heeft uitgezocht wat er standaard gebeurt als je databundel op raakt. Bijvoorbeeld of je daarna voordelig verder kunt internetten door je MB's aan te vullen en of je ook kunt internetten als je geen internetbundel hebt afgenomen.

Apps voor bijhouden dataverbruik

Veel providers hebben een app waarmee je naast de belminuten en sms-jes ook inzicht krijgt in je MB-verbruik. De meeste providers bieden deze apps voor iPhone en Android-smartphones. Heeft jouw provider geen aparte app, of zoek je bepaalde mogelijkheden die ontbreken, dan zijn er ook nog apps voor dataverbruik van andere ontwikkelaars.

Over je internetbundel heen; wie is je provider?

Hieronder vind je per provider de informatie over wat er gebeurt als je over je internetbundel gaat en wat de extra bundels kosten.

*bliep | Ben |Budget Mobiel | hollandsnieuwe | KPNSimpel | Simyo | Vodafone | Youfone

Over je *bliep internetbundel heen

Wat gebeurt er als je bundel op is? *bliep stuurt een waarschuwings sms'je. Is de bundel op dan betaal je € 0,07 per MB (€ 0,05 bij Prepaid Plus). Omdat het prepaid is kun je meteen opnieuw een internetbundel aanschaffen. er is keuze uit 6 varianten, Deze bundels zijn 30 dagen geldig.

Over je Ben internetbundel heen

Wat gebeurt er als je bundel bij Ben op is? Ben geeft een waarschuwingsbericht als je op 80% van je bundel zit en opnieuw als je op 100% zit. Hierna kun je blijven internetten op je normale snelheid, je betaalt dan echter wel € 0,10 per MB. Binnen de bundel betaal je maximaal € 0,04 per MB. Internetten buiten je bundel is dus meer dan twee keer duurder. Bij Ben kunt je gratis MB Pauze aanzetten, dan kunt je nooit over de bundel heengaan.

Zijn er oplossingen om weer normaal verder te kunnen internetten? Ja, je kunt via MB Extra voordelig extra internetbundels aanschaffen (250 MB, 500 MB, 1 GB of 3 GB). Als je structureel over je bundel heen gaat, kun je voor een grotere internetbundel kiezen via Ik Ben.

Wat als je internet zonder internetbundel? Zonder bundel kun je ook internetten, dan betaal je € 0,30 per MB. Als je recent klant bent geworden dan staat MB Pauze automatisch aan. Om te kunnen internetten moet je dat via Ik Ben uitzetten. Vanaf 9 MB per maand is het al goedkoper om een bundel af te nemen.

Over je Budget Mobiel internetbundel heen

Wat gebeurt er als je bundel op is? Bij Budget Mobiel Onbeperkt is 'onbeperkt' internet inbegrepen. Dat internet is overigens behoorlijk langzaam, namelijk 5 Mbps en als je meer dan 40 GB per maand gebruikt trekt Budget Mobiel bij jou aan de bel. Er geldt namelijk een strenge FUP. Als er een internetbundel is en deze is bijna op, dan krijg je een melding via de e-mail. Is de bundel op dan gaat de snelheid naar beneden, tot het einde van de maand.

Zijn er oplossingen om weer normaal verder te kunnen internetten? Ja, je kunt een Extra Internet NL bundeltje voor € 2,00 kopen, dan kun je 2 GB tegen de normale snelheid gebruiken. 

Over je hollandsnieuwe internetbundel heen

Wat gebeurt er als je bundel bij hollandsnieuwe op is? Dan ga je het buiten de bundel tarief betalen dat bij jouw abonnement geldt (dat is per abonnement verschillend). Bij hollandsnieuwe kun je alleen over de maandbundel heen gaan als je tegoed hebt 'staan'. Je krijgt een sms'je als er nog € 3 tegoed in je bundel zit. Als je tegoed op is, wordt je mobiele interverbinding geblokkeerd. 

Zijn er oplossingen om weer normaal verder te kunnen internetten? Door je tegoed op te waarderen, kun je weer tegen de buiten-de-bundel-tarieven internetten.

Over je KPN internetbundel heen

Wat gebeurt er als je bundel op is? Bij KPN krijg je een waarschuwings-sms als de helft van je internetbundel op is, als je 80% hebt bereikt en als de bundel leeg is. Hierna gaat je internetsnelheid omlaag naar 64 Kbps en kun je gratis verder blijven internetten.

Zijn er oplossingen om weer normaal door te kunnen internetten? Bij KPN kun je kiezen om een eenmalige databundel te kopen. Dan kun je verder internetten op de snelheid van je normale bundel. Je kunt kiezen uit een aantal bundels.

Wat als je internet zonder internetbundel? Bij KPN kun je zonder internetbundel/tegoed niet mobiel internetten.

Over je Simpel internetbundel heen

Wat gebeurt er als je bundel op is? Simpel stuurt een waarschuwings-sms als je 80% van je bundel bereikt hebt. In dit sms'je wordt je de mogelijkheid geboden extra internet tegoed aan te schaffen. Doe je dit niet en je gaat wel door, dan betaal je € 0,15 per MB.

Als je geen buitenbundelkosten wilt maken, kun je een plafond instellen. Dan kies je zelf een bedrag (vanaf € 10) dat je per maand maximaal wilt uitgeven. Als je dat plafond bereikt, wordt je abonnement tijdelijk geblokkeerd en kun je dus geen onverwachte kosten maken.Deze service kost € 0,50 per maand.

Zijn er oplossingen om weer normaal verder te kunnen internetten? Simpel biedt naast het standaard buitenbundeltarief speciale eenmalige bundels, MB-aanvullers, die je per sms kunt bestellen. Als je structureel meer data gebruikt dan er in je bundel zit, kun je voor een abonnement met een grotere databundel kiezen. Deze gaat in vanaf de eerstvolgende maand.

Over je Simyo internetbundel heen

Wat gebeurt er als je bundel op is? Simyo stuurt een waarschuwings-sms op het moment dat je 80% van je bundel bereikt hebt en doet dit opnieuw als je bundel op is. Hierna ga je over op een buitenbundeltarief van € 0,15 per MB. Met de minst voordelige databundel betaal je € 0,025 per MB. Het buitenbundeltarief is dus minstens zes keer zo duur als wat je binnen de bundel betaalt.

Zijn er oplossingen om weer normaal verder te kunnen internetten? Bij Simyo kun je voor € 5 nog 500 MB extra tegoed bijkopen.

Wat als je internet zonder internetbundel? Bij Simyo betaal je zonder internetbundel € 0,15 per MB. Vanaf een gebruik van 27 MB per maand is het voordeliger een databundel af te nemen. En je kunt elke maand je bundel bijstellen, zowel omhoog als omlaag.

Over je Odido internetbundel heen

Wat gebeurt er als je bundel op is? Odido stuurt een waarschuwings-sms als je 80% van je bundel bereikt hebt en doet dit opnieuw als je op 100% bent. Bij een telefoonabonnement wordt je snelheid verlaagd naar 64 Kbps als je bundel op is, bij tablets is dit 128 Kbps. Dit kost niets extra, er zijn dus ook geen buitenbundelkosten.

Zijn er oplossingen om weer normaal verder te kunnen internetten? Bij Odido kun je kiezen om een eenmalige databundel te kopen. Dan kun je die maand gebruikmaken van extra data op dezelfde snelheid als je abonnement.

Bundel Kosten Prijs per MB
500 MB € 5,00 € 0,01
1000 MB € 7,50 € 0,0075
2000 MB € 10,00 € 0,005
5000 MB € 15,00 € 0,003

Wat als je internet zonder internetbundel? Bij 'Stel Samen' zit standaard een internetverbinding van 64 Kbps. Bij Basis kun je alleen internetten met bundel. Wil je echt niet online kunnen, neem dan Smart Seconds.

Over je Vodafone internetbundel heen

Wat gebeurt er als je bundel op is? Vodafone stuurt een waarschuwings-sms op het moment dat je op 80% van je bundel zit en doet dit opnieuw als je op 100% bent. Je kunt zelf kiezen wat er moet gebeuren: 

  1. Buiten de bundeltarief. Je kunt voor € 2 per 100 MB op volle snelheid doorinternetten (in het geval van RED Super is dit € 2 voor 200 MB), met een maximum van € 100 per maand.
  2. Beperkt Internet. Je maakt geen extra kosten en je kunt gratis buiten je bundel internetten met een verlaagde snelheid van 64Kbps.
  3. Extra internetten voor een vast bedrag.  Zie de tabel hieronder.

Zijn er oplossingen om weer normaal door te kunnen internetten? Bij Vodafone kun je kiezen om een eenmalige databundel te kopen. Dan kun je de rest van die maand gebruik maken van extra data op dezelfde snelheid van je abonnement. Dit geldt alleen voor Smart-, Black- en RED abonnementen. Er is een alternatief, onbeperkt internet tegen een lage snelheid (het activeren hiervan is gratis), met een snelheid van 64 Kbps is er geen sprake meer van normaal internetten.

Bundel Kosten Prijs per MB
1 GB € 7,50 € 0,0075
3 GB € 15,00 € 0,005
5 GB € 20,00 € 0,004
10 GB € 30,00 € 0,003

Wat als je internet zonder internetbundel? Bij Vodafone zit internettegoed bij alle abonnementen, behalve bij Start S en daarmee kun je niet internetten.

Over je Youfone internetbundel heen

Wat gebeurt er als je bundel op is? Je krijgt een sms'je als je 80% van je bundel bereikt hebt. Als je databundel op is betaal je € 0,10 per MB. Wil je dat niet? Dan kun je het Dataplafond activeren (via Mijn Youfone), dit kost € 0,50 extra per maand. Als je dan de limiet bereikt kun je niet verder internetten. Tenzij je kiest voor een extra bundel. Dit werkt niet in het buitenland!!

Zijn er oplossingen om weer normaal verder te kunnen internetten? Bij Youfone kun je kiezen voor een eenmalige databundel. Dan kun je die maand gebruikmaken van extra data op dezelfde snelheid als je abonnement. Is het extra tegoed op, dan wordt de internetverbinding geblokkeerd. LET OP: om gebruik te kunnen maken van deze optie moet je dus het dataplafond geactiveerd hebben!

Bundel Kosten Prijs per MB
250 MB € 2,50 € 0,01
500 MB € 5,00 € 0,01
1 GB € 7,50 € 0,0075
2 GB € 10,00 € 0,005

Wat als je internet zonder internetbundel? Zonder bundel betaal je € 0,10 per MB.


Geactualiseerd: donderdag 4 maart 2021

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.