Bellen via het internet (VoIP)

geactualiseerd: 13-12-2017

Bellen via internet wordt ook wel Voice over IP of VoIP genoemd. Inmiddels heeft digitaal bellen het gewone 'analoge' bellen grotendeels vervangen. Maar wat is het eigenlijk? Wat heb ik ervoor nodig en wat kost het? Wat zijn de voor- en nadelen?

voip.jpg

VoIP is de verzamelnaam voor al het spraakverkeer via internet. Het spraakverkeer gaat via datanetwerken op basis van het Internet Protocol. Het verschil tussen VoIP en ouderwets telefoneren zit in het signaaltransport. Bij internettelefonie wordt het gesprek omgezet in datapakketjes (enen en nullen) die verstuurd worden via internet. Deze pakketjes worden door software slim verpakt, zodat er veel minder capaciteit nodig is voor een gesprek.

Hoe kan ik bellen via internet?

Bellen via internet kan via (A)DSL, de kabel of glasvezel. Het is hierbij mogelijk om je eigen toestel en telefoonnummer te blijven gebruiken. Je hebt een breedband internetverbinding nodig en een speciaal modem. Het bellen gaat niet anders dan je gewend bent en de computer hoeft er niet voor aan te staan. De achterliggende techniek is wel anders: er wordt gebruik gemaakt van de zogeheten Voice over IP-techniek. Anno 2017 geven aanbieders het modem gratis in bruikleen of vragen eenmalige borgkosten. Aansluitkosten en installatie door een monteur zijn vaak 'tijdelijk gratis' of in prijs verlaagd.

Internet + bellen in één

Internet + bellen in één wil zeggen dat je internet en belt via één en hetzelfde bedrijf. Dit kan de doorsnee beller op jaarbasis meer dan € 100 voordeel opleveren. Je hebt geen apart KPN-abonnement meer nodig. Voor bellen via de kabel heb je een abonnement voor kabeltelevisie nodig, voor bellen via ADSL en glasvezel een internetabonnement. Vergelijk internet & bellen op Internetten.nl.

Alles-in-1: internet + bellen + tv

Alles-in-1 of triple play betekent dat er behalve telefonie en internet ook digitale televisie via dezelfde verbinding wordt aangeboden. Op Totaalwijzer.nl kun je aangeven of je Internet & bellen, Internet & digitale tv of Alles-in-1 pakketten wilt vergelijken. Op Digitelevisie.nl vind je alle specificaties en tarieven van digitale tv. De meeste providers bieden tegenwoordig Alles-in-1 pakketten aan met internet, bellen & tv. Wie de goedkoopste provider is, hangt voornamelijk af van je adres en je bel- en internetgedrag. In 2015 is quad play naar voren gekomen als fenomeen, door ook mobiel af te nemen bij een partij krijg je extra voordeel, dit is het geval bij KPN, Telfort en Vodafone. 

Voor- en nadelen alles-in-1

Voordelen totaalpakket Nadelen totaalpakket
Kostenbesparing: vaak bundelkorting Minder transparant: afzonderlijk vergelijken van de diensten is moeilijker
Geen apart telefoonabonnement meer nodig ISDN-telefoontoestellen en ISDN-faxen zijn niet meer te gebruiken
(wordt uitgefaseerd per 1-9-2019)
Gebruikersgemak: één aanspreekpunt, één factuur Bij stroomuitval geen telefoon
In bepaalde gevallen is het bellen gratis Alarminstallaties kunnen mogelijk geen contact maken met centrale
Behoud eigen telefoonnummer en bellen met eigen toestel Bij bellen van alarmnummer kan de plaats beller minder snel worden bepaald
Beheer centraal geregeld: vooral voor bedrijven efficiënter Vatbaarder voor virussen, wormen, hackers
Minder kastjes en snoeren in huis
Nieuwe diensten: beeldbellen, mogelijkheid om online muziek en films te bestellen


Gratis bellen via internet

Skype en FaceTime als alternatiefGebruikers die voor het bellen via internet hetzelfde programma gebruiken, kunnen gratis met elkaar bellen, waar ook ter wereld. Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om via internet te bellen. De bekendste programma's hiervoor zijn Skype en FaceTime (alleen voor Apple apparaten). De pakketten ontlopen elkaar niet veel waar het gaat om de beeld- en geluidskwaliteit. De snelheid van de computer en de internetverbinding zijn bepalender.

Skype: de software kan worden geïnstalleerd op alle bekende computersystemen (Windows, Mac OS X en Linux), op veel smartphones (iPhone, Android, Windows) en ook op de iPad en Android tablets. Bij het downloaden van Skype kun je kiezen: de gratis versie die reclame toont en een Premiumversie waar Skype een bedrag per maand voor vraagt. Deze laatste is advertentievrij en heeft extra's zoals met meer dan één persoon webcambeelden uitwisselen. Om Skype te gebruiken moet er eerst op de computer of smartphone ingelogd worden. Andere gebruikers kunnen je vinden aan de hand van je gebruikersnaam. Het is bij Skype ook mogelijk om tegen betaling een echt telefoonnummer te krijgen zodat je ook vanaf reguliere telefoons gebeld kunt worden. 

FaceTime: Op Applecomputers, de iPad, de iPhone en op de nieuwste iPod multimediaspeler kan FaceTime-software worden gebruikt voor een audio- of videogesprek. Er kan geen contact worden gelegd met Windowsgebruikers en dat is een drastische beperking. Facetime werkt voor de identificatie met het e-mailadres waarmee het apparaat bij Apple is geregistreerd. Het is met FaceTime niet mogelijk om naar of vanaf telefoonnummers gebeld te worden. Lees hier meer over soortgelijke belprogramma's waarmee je via internet kunt bellen.bellen-via-internet.jpg

WhatsApp en Google (Duo) bieden ook internetbellen aan, het nadeel daarvan is dat het alleen via een smartphone werkt, je hebt namelijk een mobiel nummer nodig. WhatsApp biedt nu naast internetbellen ook videobellen aan. 

In onderstaande tabel vind je alle soorten en smaken van het bellen via internet.

Belvorm Van apparaat naar apparaat Bellen via ADSL of glasvezel Bellen via de kabel
Aanbieders Skype
Microsoft Messenger
Google Hangouts
Voipbuster
FaceTime (alleen Apple onderling)
WhatsApp (alleen smartphones),
Duo (alleen smartphones)
KPN
Telfort
Fiber
Tele2
etc.
Caiway
Ziggo
Zeelandnet
etc.
Wat is het? Gratis (beeld)bellen tussen apparaten (computers, tablets, laptops, smartphones) die over dezelfde software beschikken Bellen via de DSL- of glasvezellijn via een modem/router Bellen via de tv-kabel via een modem/router
Wat heb ik nodig? PC, tablet, laptop of smartphone, software, koptelefoon of speaker, microfoon of Skype-telefoon (adapter), breedbandinternet,
evt. webcam
Telefoonaansluiting (met telefoon), internetabonnement, modem met telefoonaansluiting (levert provider) Kabelaansluiting, abonnement voor kabeltelevisie, telefoonabonnement, telefoon, kabelmodem met telefoonaansluiting (levert provider)
Vaste kosten? - Geen abonnementskosten
- Wereldwijd gratis bellen naar gebruikers (bijvoorbeeld bij Skype en bij WhatsApp)
- Gratis videogesprekken
- Gratis instant messenger
- Abonnement (incl. internet)
- Per gesprek een starttarief en een bedrag per minuut
- Voordeliger combipakketten met internet + tv mogelijk
- Aanvullende bundels mogelijk (gratis bellen naar vast, gratis onderling etc.)
- Abonnement (incl. internet en tv)
- Per gesprek een starttarief en een bedrag per minuut
- Voordeliger combipakketten met internet + tv mogelijk
- Aanvullende bundels mogelijk (gratis bellen naar vast, gratis onderling etc.)
Voor wie? Onder andere voor mensen met familie of vrienden in het buitenland en mensen die graag veel en lang bellen Voor mensen met internet via ADSL die het liefst bellen met de ouderwetse telefoon Voor mensen met internet via kabel die het liefst bellen met de ouderwetse telefoon


Meer informatie

Internettelefonie bestaat sinds 2000 in Europa. RitsTele.com was de aanbieder van het eerste uur. Het Rotterdamse bedrijf bood de diensten eerst gratis aan, maar stopte daar al gauw mee vanwege het verslechterde advertentieklimaat. Pas in 2004 zetten ook anderen de eerste wankele schreden op dit terrein. Kabel- en DSL bedrijven breiden hun pakket uit met telefonie, waaronder UPC, @home, Multikabel, Casema, Caiway, Zeelandnet, Scarlet, Solcon en Wanadoo. Eind 2004 start telecombedrijf BudgetPhone met VoIP. Een jaar later zet KPN InternetPlusBellen in de markt, gevolgd door de dochters Planet en Het Net. In 2017 zijn er zo'n 18 aanbieders van digitale telefonie. Ga voor een volledig overzicht naar Totaalwijzer.nl.