Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Hoe werkt bellen via het internet?

Bellen via internet? Dat kan op verschillende manieren. In sommige gevallen is het bellen gratis. Lees hier alles over de voor- en nadelen, uiteenlopende methoden en eventuele kosten! 

Ga snel naar:

Bellen via het internet (VoIP bellen)

Wat is bellen via internet?

Bellen via het internet wordt ook wel Voice over IP genoemd (afgekort VoIP). Deze digitale belmethode heeft het gewone 'analoge' telefoonverkeer al grotendeels vervangen. Het verschil tussen VoIP en ouderwets telefoneren zit in het signaaltransport. Bij Voice over IP wordt het gesprek omgezet in datapakketjes (enen en nullen). Deze pakketjes worden door software slim verpakt, zodat er veel minder capaciteit nodig is voor een gesprek. 

Aan bellen via internet kleven zowel voor- als nadelen. Verder zijn er verschillende manieren om via internet te bellen en kunnen de kosten variëren.  

Gratis bellen via het internet

Kan het ook gratis? Jazeker! Hiervoor heb je speciale software nodig. De bekendste programma's zijn Skype en FaceTime (alleen voor Apple apparaten). De pakketten ontlopen elkaar niet veel waar het gaat om de beeld- en geluidskwaliteit. De snelheid van de computer en de verbinding zijn bepalender. Gebruik je hetzelfde programma dan bel je gratis met elkaar, waar ook ter wereld.

Skype: Bij het downloaden van Skype kun je kiezen: de gratis versie die reclame toont en een Premiumversie waar Skype een bedrag per maand voor vraagt. Deze laatste is advertentievrij en heeft extra's zoals met meer dan één persoon webcambeelden uitwisselen. Om Skype te gebruiken moet er eerst op de computer of smartphone ingelogd worden. Andere gebruikers kunnen je vinden aan de hand van je gebruikersnaam. Het is bij Skype ook mogelijk om tegen betaling een echt telefoonnummer te krijgen zodat je ook vanaf reguliere telefoons gebeld kunt worden. 

FaceTime: Op Apple apparatuur kan FaceTime-software worden gebruikt voor een audio- of videogesprek. Er kan geen contact worden gelegd met Windowsgebruikers en dat is een drastische beperking. Facetime werkt voor de identificatie met het e-mailadres waarmee het apparaat bij Apple is geregistreerd. Het is met FaceTime niet mogelijk om naar of vanaf 'gewone' telefoonnummers gebeld te worden. Lees hier meer over soortgelijke belprogramma's.

Google (Meet) en Telegram bieden ook (video)internettelefonie aan. Het nadeel daarvan is dat het alleen via een smartphone werkt, je hebt namelijk een mobiel nummer nodig.  WhatsApp heeft wel de mogelijkheid om via de computer te bellen. Je hebt dan wel een mobiel nummer met een actieve WhatsApp account nodig. Je kunt WhatsApp als app op de computer installeren en dan koppelen met het mobiele nummer. Daarnaast kun je via Whatsapp ook directe videoberichten sturen door rechtstreeks in de chat korte video's op te nemen en deze te delen.

Andere manieren om te bellen via internet

Naast het gebruik van bovengenoemde gratis programma's zijn er andere manieren om te bellen via internet:

1. Standaard via de telecomprovider - Je hebt een breedband verbinding (DSL, kabel of glasvezel) nodig met beloptie en een modem. Het vaste telefoonnummer kun je meenemen. De (digitale) telefoon wordt aangesloten op het modem (je kunt analoge telefoontoestellen dus niet meer gebruiken). Telefoneren gaat niet anders dan je gewend bent en de computer hoeft er niet voor aan te staan! Welk internet + telefoon-abonnement het goedkoopst is vind je hier.  

2. Via de computer - Je hebt een breedband verbinding (DSL, kabel of glasvezel) nodig en een modem. En je moet een dienst afnemen bij een VoIP-aanbieder, bijvoorbeeld bij Skype (zie 'gratis bellen via internet') of BudgetPhone. Het vaste telefoonnummer kun je niet meenemen, je krijgt een nieuw nummer. De telefoon wordt aangesloten op het modem, je belt via speciale software op de computer, je hebt dus een microfoon en een koptelefoon of speakers nodig. Als je een speciale VoIP-telefoon hebt dan hoeft de computer niet aan te staan, dan neemt dat apparaat die functie over.

3. Bellen via 4G - Dit wordt ook wel VoLTE genoemd. Je belt met de smartphone via een mobiele internetverbinding. Deze methode wordt steeds gebruikelijker en alle grote providers ondersteunen deze service. KPN was in 2016 de eerste aanbieder, gevolgd door Vodafone. Je kunt hier meer lezen over dit fenomeen, kun je ook zien welke partijen dit aanbieden.

Voor- en nadelen van bellen via internet

Voordelen Nadelen
 Kostenbesparing: bundelkorting bij het combineren van diensten  Minder transparant: afzonderlijk vergelijken van de diensten is moeilijker
 Geen apart telefoonabonnement meer nodig  ISDN-apparatuur is niet te gebruiken (ISDN is per 1-9-2019 afgeschaft)
 Gebruikersgemak: één aanspreekpunt, één factuur  Bij stroomuitval geen telefoon
 Telefonie is in bepaalde gevallen gratis  Alarminstallaties kunnen mogelijk geen contact maken met centrale
 Behoud eigen telefoonnummer en eigen toestel  Bij contact met alarmnummer kan de plaats beller minder snel worden bepaald
 Videotelefonie, voicemail via e-mail  Vatbaarder voor virussen, wormen, hackers

Alles in een tabel

In onderstaande tabel vind je alle soorten en smaken van telefoneren via de digitale snelweg.

Belvorm Van apparaat naar apparaat Via DSL of glasvezel Via de kabel
Aanbieders - Skype
- Voipbuster
- FaceTime (alleen Apple)
- WhatsApp (alleen smartphones)
- WeChat
- Google Meet
- Telegram (alleen smartphones)
- etc.

- KPN
- Online.nl
- Odido
- Youfone

- Delta Fiber
- etc.

- Caiway
- Ziggo
- Delta
- etc.
Wat is het? Gratis contact tussen apparaten
(computers, tablets, laptops,
smartphones) die over dezelfde
software beschikken
Telefonie via de DSL- of glasvezellijn
via een modem/router
Telefonie via de tv-kabel 
via een modem/router
Wat heb ik nodig? PC, tablet, laptop of smartphone,
software, koptelefoon of
speaker, microfoon of
Skype-telefoon (adapter),
breedbandverbinding, evt. webcam
Telefoonaansluiting (met telefoon),
breedbandabonnement, 
modem met
telefoonaansluiting (levert provider)
Kabelaansluiting, kabeltelevisie
abonnement, breedbandabonnement,
telefoonabonnement, telefoon,
kabelmodem met
telefoonaansluiting (levert provider)
Vaste kosten? - Geen abonnementskosten
- Wereldwijd gratis telefoneren met
andere gebruikers (o.a. bij
Skype en WhatsApp)
- Gratis videogesprekken
- Gratis instant messenger
- Abonnement 
- Per gesprek een starttarief en een
bedrag per minuut of een
minutenbundel

- Voordeliger combipakketten
- Aanvullende bundels mogelijk
(gratis naar vast, onderling etc.)
- Abonnement 
- Per gesprek een starttarief en een
bedrag per minuut of een
minutenbundel
- Voordeliger combipakketten
- Aanvullende bundels mogelijk
(gratis naar vast, onderling etc.)
Voor wie? Vooral voor kostenbewuste mensen.
En voor mensen
met familie/vrienden
in het buitenland en iedereen
die graag veel en lang telefoneert
Voor mensen met een DSL- of
glasvezelverbinding die het liefst
contact onderhouden met behulp
van de 'ouderwetse' telefoon
Voor mensen met een kabelaansluiting
die het liefst contact onderhouden met
behulp van de 'ouderwetse' telefoon

Dataverbruik

In tegenstelling tot berichtjes versturen via mobiel internet moet je er wel rekening mee houden dat VoIP bellen erg veel data kost. Het is dus belangrijk om de grootte van je databundel goed in de gaten te houden. Ook heb je een goede netwerkdekking nodig, omdat vooral de uploadsnelheid van belang is voor de gesprekskwaliteit. Op het moment dat je gebruik kunt maken van wifi zal de uploadsnelheid meestal ruim voldoende zijn. Je kunt dan eenvoudig gratis bellen via het mobiele internet.

Meer informatie

Internettelefonie bestaat sinds 2000 in Europa. RitsTele.com was de aanbieder van het eerste uur. Het Rotterdamse bedrijf bood de diensten eerst gratis aan, maar stopte daar al gauw mee vanwege het verslechterde advertentieklimaat. Pas in 2004 zetten ook anderen de eerste wankele schreden op dit terrein. Kabel- en DSL bedrijven breiden hun pakket uit met telefonie, waaronder UPC, @home, Multikabel, Casema, Caiway, Zeelandnet, Scarlet, Solcon en Wanadoo. Eind 2004 start telecombedrijf BudgetPhone met VoIP. Een jaar later zet KPN InternetPlusBellen in de markt, gevolgd door de dochters Planet en Het Net. In 2023 zijn er zo'n 13 aanbieders van digitale telefonie in combinatie met een breedbandaansluiting. Ga voor een overzicht naar Internetten.nl, vul de postcode en huisnummer in en je ziet wat de opties zijn op jouw adres.


Geactualiseerd: maandag 31 juli 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.