Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Bellen via het internet (VoIP)

Geactualiseerd: 01-11-2018

Bellen via internet? Dat kan op verschillende manieren. In sommige gevallen is het bellen gratis. Lees hier alles over de voor- en nadelen, uiteenlopende methoden en eventuele kosten! 

bellen-via-internet.jpg

Wat is bellen via internet?

Bellen via het internet wordt ook wel Voice over IP genoemd (afgekort VoIP). Deze digitale belmethode heeft het gewone 'analoge' telefoonverkeer al grotendeels vervangen. Het verschil tussen VoIP en ouderwets telefoneren zit in het signaaltransport. Bij Voice over IP wordt het gesprek omgezet in datapakketjes (enen en nullen). Deze pakketjes worden door software slim verpakt, zodat er veel minder capaciteit nodig is voor een gesprek. 

Aan bellen via internet kleven zowel voor- als nadelen. Verder zijn er verschillende manieren om via internet te bellen en kunnen de kosten variëren.  

Gratis bellen via internet

Kan het ook gratis? Jazeker! Hiervoor heb je speciale software nodig. De bekendste programma's zijn Skype en FaceTime (alleen voor Apple apparaten). De pakketten ontlopen elkaar niet veel waar het gaat om de beeld- en geluidskwaliteit. De snelheid van de computer en de verbinding zijn bepalender. Gebruik je hetzelfde programma dan bel je gratis met elkaar, waar ook ter wereld.

skype-facetime.jpgSkype: Bij het downloaden van Skype kun je kiezen: de gratis versie die reclame toont en een Premiumversie waar Skype een bedrag per maand voor vraagt. Deze laatste is advertentievrij en heeft extra's zoals met meer dan één persoon webcambeelden uitwisselen. Om Skype te gebruiken moet er eerst op de computer of smartphone ingelogd worden. Andere gebruikers kunnen je vinden aan de hand van je gebruikersnaam. Het is bij Skype ook mogelijk om tegen betaling een echt telefoonnummer te krijgen zodat je ook vanaf reguliere telefoons gebeld kunt worden. 

FaceTime: Op Apple apparatuur kan FaceTime-software worden gebruikt voor een audio- of videogesprek. Er kan geen contact worden gelegd met Windowsgebruikers en dat is een drastische beperking. Facetime werkt voor de identificatie met het e-mailadres waarmee het apparaat bij Apple is geregistreerd. Het is met FaceTime niet mogelijk om naar of vanaf 'gewone' telefoonnummers gebeld te worden. Lees hier meer over soortgelijke belprogramma's.

WhatsApp en Google (Duo) bieden ook (video)internettelefonie aan. Het nadeel daarvan is dat het alleen via een smartphone werkt, je hebt namelijk een mobiel nummer nodig. 

Andere manieren om te bellen via internet

Naast het gebruik van bovengenoemde gratis programma's zijn er andere manieren om te bellen via internet:

1. Standaard via de telecomprovider - Je hebt een breedband verbinding (DSL, kabel of glasvezel) nodig met beloptie en een modem. Het vaste telefoonnummer kun je meenemen. De (digitale) telefoon wordt aangesloten op het modem (je kunt analoge telefoontoestellen dus niet meer gebruiken). Telefoneren gaat niet anders dan je gewend bent en de computer hoeft er niet voor aan te staan! Welk internet + telefoon-abonnement het goedkoopst is vind je hier.  

2. Via de computer - Je hebt een breedband verbinding (DSL, kabel of glasvezel) nodig en een modem. En je moet een dienst afnemen bij een VoIP-aanbieder, bijvoorbeeld bij Skype (zie 'gratis bellen via internet') of BudgetPhone. Het vaste telefoonnummer kun je niet meenemen, je krijgt een nieuw nummer. De telefoon wordt aangesloten op het modem, je belt via speciale software op de computer, je hebt dus een microfoon en een koptelefoon of speakers nodig. Als je een speciale VoIP-telefoon hebt dan hoeft de computer niet aan te staan, dan neemt dat apparaat die functie over.

3. Bellen via 4G - Dit wordt ook wel VoLTE genoemd. Je belt met de smartphone via een mobiele internetverbinding. Deze methode wordt steeds gebruikelijker en meerdere providers ondersteunen deze service.

Voor- en nadelen van bellen via internet

Voordelen Nadelen
Kostenbesparing: bundelkorting bij het combineren van diensten Minder transparant: afzonderlijk vergelijken van de diensten is moeilijker
Geen apart telefoonabonnement meer nodig ISDN-apparatuur is niet te gebruiken (ISDN wordt overigens per 1-9-2019 afgeschaft)
Gebruikersgemak: één aanspreekpunt, één factuur Bij stroomuitval geen telefoon
Telefonie is in bepaalde gevallen gratis Alarminstallaties kunnen mogelijk geen contact maken met centrale
Behoud eigen telefoonnummer en eigen toestel Bij contact met alarmnummer kan de plaats beller minder snel worden bepaald
Videotelefonie, voicemail via e-mail Vatbaarder voor virussen, wormen, hackers

Alles in een tabel

In onderstaande tabel vind je alle soorten en smaken van telefoneren via de digitale snelweg.

Belvorm Van apparaat naar apparaat Via DSL of glasvezel Via de kabel
Aanbieders Skype
Microsoft Messenger
Google Hangouts
Voipbuster
FaceTime (alleen Apple)
WhatsApp (alleen smartphones),
Duo (alleen smartphones)
KPN
Telfort
Tele2
etc.
Caiway
Ziggo
Delta
etc.
Wat is het? Gratis contact tussen apparaten (computers, tablets, laptops, smartphones) die over dezelfde software beschikken Telefonie via de DSL- of glasvezellijn via een modem/router Telefonie via de tv-kabel via een modem/router
Wat heb ik nodig? PC, tablet, laptop of smartphone, software, koptelefoon of speaker, microfoon of Skype-telefoon (adapter), breedbandverbinding,
evt. webcam
Telefoonaansluiting (met telefoon), breedbandabonnement, modem met telefoonaansluiting (levert provider) Kabelaansluiting, abonnement voor kabeltelevisie, breedbandabonnement, telefoonabonnement, telefoon, kabelmodem met telefoonaansluiting (levert provider)
Vaste kosten? - Geen abonnementskosten
- Wereldwijd gratis telefoneren met gebruikers (bijvoorbeeld bij Skype en bij WhatsApp)
- Gratis videogesprekken
- Gratis instant messenger
- Abonnement 
- Per gesprek een starttarief en een bedrag per minuut of een minutenbundel
- Voordeliger combipakketten mogelijk
- Aanvullende bundels mogelijk (gratis naar vast, gratis onderling etc.)
- Abonnement 
- Per gesprek een starttarief en een bedrag per minuut of een minutenbundel
- Voordeliger combipakketten mogelijk
- Aanvullende bundels mogelijk (gratis naar vast, gratis onderling etc.)
Voor wie? Vooral voor kostenbewuste mensen. En voor mensen met familie/vrienden in het buitenland en iedereen die graag veel en lang telefoneert Voor mensen met een DSL- of glasvezelverbinding die het liefst contact onderhouden met behulp van de 'ouderwetse' telefoon Voor mensen met een kabelaansluiting die het liefst contact onderhouden met behulp van de 'ouderwetse' telefoon


Meer informatie

Internettelefonie bestaat sinds 2000 in Europa. RitsTele.com was de aanbieder van het eerste uur. Het Rotterdamse bedrijf bood de diensten eerst gratis aan, maar stopte daar al gauw mee vanwege het verslechterde advertentieklimaat. Pas in 2004 zetten ook anderen de eerste wankele schreden op dit terrein. Kabel- en DSL bedrijven breiden hun pakket uit met telefonie, waaronder UPC, @home, Multikabel, Casema, Caiway, Zeelandnet, Scarlet, Solcon en Wanadoo. Eind 2004 start telecombedrijf BudgetPhone met VoIP. Een jaar later zet KPN InternetPlusBellen in de markt, gevolgd door de dochters Planet en Het Net. In 2018 zijn er zo'n 18 aanbieders van digitale telefonie in combinatie met een breedbandaansluiting. Ga voor een volledig overzicht naar Totaalwijzer.nl.

Navigatie