Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Telefoonnummers in Nederland

In dit artikel laten we zien welke soorten telefoonnummers er zijn in Nederland. En of het bellen van de nummers nog met kosten met zich mee brengt.

Telefoon op de fiets in Nederlands molen landschap

Het overzicht van alle soorten nummers die je kunt bellen, verder naar beneden zie je de informatie over de verschillende soorten:

Type telefoonnummer Begint met
Vaste telefoonnummers 010-, 020-, 030- etc.
Mobiele telefoonnummers 06-nummers
Mobiele datanummers 0970-nummers
Informatienummers 0800, 09XY, 18XY
Bedrijfsnummers 088-nummers
Geografisch onafhankelijke nummers 085-nummers
Gemeentenummers 14+netnummer, 14xyz
Europese nummers met maatschappelijk belang 116xyz
Carrier (Pre) Select 16XY-nummers
Satelliet 0088 en 0087 (+88 en +87)
Buitenlands servicenummer 00800 (+800)
Persoonlijke assistentie diensten 084-, 087-nummers
Alarmnummer 112

Informatienummers

Informatienummers zijn de servicenummers van bedrijven of instanties die je voorzien van informatie. Denk hierbij aan de belastingdienst of de bank. Of je moet betalen of gratis kunt bellen, is te zien aan de eerste 4 cijfers van het nummer.

  • Begint het nummer met 0800? Dan is het gratis te bellen.
  • Begint het nummer met 09XY of 18XY? Dan moet je er voor betalen. De kosten voor het bellen worden aangegeven op het begin van het gesprek, of op de website.

De kosten voor het bellen naar 09XY en 18XY vallen uiteen in 2 delen. Voor het eerste deel, ook wel verkeerstarief genoemd, gelden de tarieven van jouw provider voor bellen naar een Nederlands vast nummer. Het tweede deel, het informatietarief, wordt bepaald door de aanbieder van het telefoonnummer. Bij een niet gratis informatienummer geldt een verplichte tariefmelding zodra je verbinding hebt en beide tarieven moeten genoemd worden. Je gaat betalen na deze melding.

  • 0900-nummers: service informatiediensten, zoals een klantenservice.
  • 0909-nummers: betaald amusement, zoals belspelletjes.
  • 0906-nummers: hoofdzakelijk erotische diensten, maar ook diensten genoemd onder 0900-nummers.
  • 18XY-telefoonnummers: nummerinformatie diensten. Klik hier voor meer informatie over 18XY.

0970-nummers

Dit is een speciale nummerreeks voor mobiele data-only aansluitingen. Met name voor gebruik in combinatie met een apparaat (machine-to-machine oftewel M2M), bijvoorbeeld een slimme meter. Er kan niet (mobiel) mee gebeld worden. Deze nummers kunnen 12 cijfers bevatten. Als je een tablet/latoptopabonnement afsluit krijg je een simkaart met een 0970-nummer.

088- en 085-nummers

Deze telefoonnummers zijn niet aan een locatie gebonden. 088-nummers kunnen in een reeks gekocht worden. Vooral handig voor bedrijven. 085-nummers kunnen ook door consumenten gekocht worden. Voordeel is dat je het nummer mee kunt nemen als je verhuist, of dat bedrijven met vestigingen in meerdere plaatsen via hetzelfde nummer bereikbaar zijn. Je betaalt voor bellen naar een 'normaal' vast nummer. Als je belt vanuit het buitenland dan kunnen er hogere kosten in rekening gebracht worden.

14+, 14xyz oftewel 14-plus netnummer

Telefoonnummers beginnend met een 14 gevolgd door een netnummer (140594 voor Grootegast, 14087 voor Achthuizen) zijn speciaal in het leven geroepen voor het bellen naar jouw (Nederlandse) gemeente. Je betaalt hetzelfde tarief als voor bellen naar een vast nummer.

116xyz

Deze Europese nummerreeks wordt gebruikt voor telefoondiensten met een maatschappelijk belang. Bijvoorbeeld 116-000, voor meldingen over vermiste kinderen. Je betaalt de tarieven voor bellen naar vast.

16XY-nummers

Je kunt goedkoper bellen door voor het te bellen nummer de zogenaamde 16XY select-code van de carrier in te toetsen. De code begint altijd met 16 gevolgd door 2 cijfers. De aanbieder van de 16XY code, de carrier, stuurt geen rekening, de kosten staan op de vaste telefoonrekening. Deze dienst werkt alleen op de ouderwetse vaste lijn (PSTN) van KPN, en niet via internetbellen. Hierdoor is deze dienst langzamerhand aan het verdwijnen, omdat de meeste telefoonaansluitingen in Nederland nu het DSL-, kabel- of glasvezel-netwerk gebruiken.

  • Carrier Select (CS) – je toetst zelf elke keer de select-code 16xy in
  • Carrier PreSelectie (CPS) – de 16XY code is voorgeprogrammeerd door de carrier

Internationale nummers: 0088 en 0087 (+88 en +87)

Deze nummerreeksen worden onder andere gebruikt voor satelliettelefonie. De kosten voor bellen naar zo'n nummer kunnen erg snel oplopen, € 10 per minuut is vrij normaal.

Buitenlands servicenummer: 00800 (+800)

Je kunt vanuit Nederland ook bellen naar buitenlandse servicenummers. Als het nummer begint met 00800 is het een gratis nummer. De uitbater van dit nummer mag kosten in rekening brengen bij jouw telecompartij voor het gebruiken van de verbinding. Dit wordt dan aan jou doorberekend. Vraag voor de zekerheid bij jouw aanbieder na wat het gaat kosten.

084-, 087-nummers: ​Persoonlijke assistentie diensten

Dit zijn telefoonnummers die gebruikt worden voor diensten zoals faxmail en voicemail. 087-nummers zijn plaatsonafhankelijk, zo'n telefoonnumer is niet gekoppeld aan een fysiek adres. 

Alarmnummer 112

Dit telefoonnummer is speciaal voor gebruik in geval van nood. Dit nummer is alleen te gebruiken als 112, dus niet in combinatie met +31. Zet dit nummer niet zelf in het telefoongeheugen. Onterecht bellen levert een bekeuring op. Het bellen met dit nummer is gratis. Als je belt met de mobiele telefoon dan kan de meldkamer zien waar je bent.  Is er geen sprake van nood, maar heb je wel de politie nodig bel dan 0900-8844.


Geactualiseerd: donderdag 11 maart 2021

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie