Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Bellen via wifi

Geactualiseerd: 10-12-2020

Heb jij ook wel eens last van een slecht mobiel signaal? Ondanks een goede mobiele dekking van je provider, zijn er altijd situaties te verzinnen waar je mobiele telefoon geen netwerk kan ontvangen. Dan kan bellen via wifi uitkomst bieden. Wat heb je nodig om te kunnen bellen via wifi? Welke providers bieden het aan en wat kost het?

bellen-via-wifi.png

Wat is bellen via wifi?

Bellen via wifi betekent dat je gebruik maakt van een wifi netwerk om verbinding te maken, in plaats van het 2G, 3G of 4G netwerk. Handig wanneer je binnenshuis geen mobiel bereik hebt. Bijvoorbeeld in goed geïsoleerde huizen. Wifi bellen zorgt dan voor betere bereikbaarheid en een stabielere verbinding. Bellen via 4G wordt VoLTE genoemd (Voice over LTE). Bellen via WiFi wordt logischer wijze VoWiFi genoemd. Inderdaad, Voice over WiFi.

KPN legt het zo uit: 'Mobiel bellen via wifi is een aanvulling op de dienst 4G Bellen. Met 4G Bellen schakelt je toestel niet meer terug naar 3G om te kunnen bellen, maar blijft op het 4G netwerk. Mobiel via wifi zorgt ervoor dat je toch kunt bellen en sms'en, ook al heb je geen mobiele (4G) dekking. Het toestel schakelt automatisch over naar wifi wanneer de mobiele dekking onvoldoende/afwezig is.' 

Wat heb je er voor nodig?

Een 4G abonnement, een geschikt toestel, de laatste software en een provider die bellen via wifi aanbiedt.

Welke providers bieden bellen via wifi aan?

Onderstaande providers hebben bellen via wifi geactiveerd. Je hebt wel de nieuwste aanbiederinstellingen nodig, volg de instructies van jouw provider.

Logo Vodafone uitrol gestart in 2017  Logo T-mobile uitrol gestart in mei 2019; in juli 2020 voor alle abonnees
Logo tele2 uitrol gestart in mei 2018   Logo hollandsnieuwe uitrol gestart in 2020 
kpn.gif  uitrol gestart in oktober 2018  Logo youfone uitrol gestart in oktober 2020
Logo Simyo uitrol gestart in maart 2019 

Welke toestellen zijn geschikt?

Op de websites van de aanbieders zie je welke telefoons geschikt zijn. In ieder geval de nieuwste Samsung en iPhone toestellen.

Wat kost bellen via wifi?

Bellen via wifi kost hetzelfde, als bellen via het mobiele netwerk van je provider. De gebelde minuten staan dan ook gewoon op de rekening van je provider. Voor bellen via wifi worden geen extra kosten berekend. Heb je bijvoorbeeld een abonnement met 100 belminuten, dan kun je die gebruiken voor het bellen via wifi. Buiten de bundel gelden dezelfde regels als voor het bellen via 4G.

Hoe activeer je bellen via wifi op je telefoon?

Zorg er voor dat je altijd de meest up-to-date software op je telefoon hebt geïnstalleerd. Volg de volgende stappen om in je toestelinstellingen de opties ‘bellen via wifi’ in te schakelen.

Android
- Selecteer de Bel-toets (groene telefoon) en kies de optie 'Instellingen' via het lokale menu. 
- Schakel daar de optie 'Bellen via wifi' in.
- Opmerking: in álle toestellen vind je de optie ‘Bellen via WiFi’ in dit menu

IOS

- Installeer eerst iOS 12.2 of hoger.
- Voer de ‘update voor aanbiedersinstellingen’ uit. De pop-up hiervoor verschijnt na installatie van de iOS-update.
- Let op: als deze pop-up niet automatisch verschijnt, ga dan naar: ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Info’. Dan verschijnt deze pop-up. 
- Ga vervolgens naar 'Instellingen' > 'Mobiel netwerk'.
- Schakel daar de optie 'Bellen via wifi' in.

Kun je met elke wifi-verbinding bellen via wifi?

Ja, maar zorg altijd voor een veilig wifi-netwerk, waar je het wachtwoord van kent. Een openbaar wifi-netwerk kan onveilig en instabiel zijn. Wifi-bellen werkt in principe op ieder wifi-netwerk in Nederland en stelt geen hoge eisen aan de snelheid van je wifi-verbinding. Wel is het belangrijk dat het signaal sterk genoeg is om met wifi verbonden te blijven. Het beste is om het thuis of op kantoor gewoon even uit te proberen. Houd er ook rekening mee dat je smartphone verbonden moet zijn met een Nederlands IP-adres. In het buitenland wordt wifi bellen (nog) niet ondersteund.

Problemen met 112 - Je kunt tegen problemen aanlopen als je het alarmnummer 112 wilt bellen. Dit komt omdat de mobiele aanbieder verplicht is de locatie mee te sturen. En dat werkt niet via wifi. Daarom schakelt de mobiele telefoon automatisch over naar een beschikbaar mobiel netwerk. Dit kan dus vervelende situaties opleveren als het bereik binnenshuis niet afdoende is. Iemand anders bellen om 112 te bellen is in dat geval een optie. Hier is nog geen structurele oplossing voor beschikbaar vanuit de telecombranche of de overheid.


Gepubliceerd: maandag 5 november 2018
Geactualiseerd: donderdag 10 december 2020

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie