Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Bellen via wifi

Geactualiseerd: 03-07-2020

Heb jij ook wel eens last van een slecht mobiel signaal? Ondanks een goede mobiele dekking van je provider zijn er altijd situaties te verzinnen waar je mobiele telefoon geen netwerk kan ontvangen. Dan kan bellen via wifi uitkomst bieden. Wat heb je nodig om te kunnen bellen via wifi? Welke providers bieden het aan en wat kost het?

bellen-via-wifi.png

Wat is bellen via wifi?

Bellen via wifi betekent dat je gebruik maakt van wifi om verbinding te maken, in plaats van het 2G, 3G of 4G netwerk. Handig bijvoorbeeld wanneer er binnenshuis geen mobiel netwerk van je provider beschikbaar is. Bijvoorbeeld in goed geïsoleerde huizen. Wifi bellen zorgt dan voor betere bereikbaarheid en een stabielere verbinding. 

KPN zegt het zo: 'Mobiel bellen via wifi is een aanvulling op 4G Bellen, ook wel VoLTE (Voice over LTE) genoemd. Met 4G bellen schakelt je toestel niet meer terug naar 3G om te kunnen bellen, maar blijft op het 4G netwerk. Mobiel via wifi zorgt ervoor dat je toch kunt bellen en sms'en ook al heb je geen mobiele (4G) dekking. Het toestel schakelt automatisch over naar wifi wanneer de mobiele dekking onvoldoende/afwezig is.' 

Wat heb je er voor nodig?

Een 4G abonnement, een geschikt toestel, de laatste software en een provider die bellen via wifi aanbiedt.

Welke providers bieden bellen via wifi aan?

Onderstaande providers hebben bellen via wifi geactiveerd. Zij bieden bellen via wifi aan, mits je een geschikte telefoon hebt plus een 4G abonnement. Daarnaast heb je de nieuwste aanbiederinstellingen nodig.

vodafone.gif Vodafone: voor particulier en kleinzakelijke abonnementen

tele2.gif Tele2: uitrol gestart in mei 2018

kpn.gif  KPN: uitrol gestart in oktober 2018

t-mobile.gif T-Mobile: uitrol gestart in mei 2019; in juli 2020 voor alle abonnees

simyo.gif Simyo: uitrol gestart in maart 2019

hollandsnieuwe.gifhollandsnieuwe: uitrol gestart in 2020

Welke toestellen zijn geschikt?

Op de websites van de aanbieders zie je welke telefoons geschikt zijn. In ieder geval de nieuwste Samsung en iPhone toestellen.

Wat kost bellen via wifi?

Voor bellen via wifi worden geen extra kosten berekend. Bellen via wifi kost hetzelfde als bellen via het mobiele netwerk van je provider. Je belminuten verschijnen dan ook gewoon op de rekening van je provider, dus je betaalt er hetzelfde voor als bij een normaal telefoongesprek. Heb je bijvoorbeeld een abonnement met 100 belminuten, dan gelden deze ook gewoon bij het gebruik van bellen via wifi. 

Hoe activeer je bellen via wifi op je telefoon?

Zorg er voor dat je altijd de meest up-to-date software op je telefoon hebt geïnstalleerd. Volg de volgende stappen om in je toestelinstellingen de opties ‘bellen via wifi’ in te schakelen.

Android
- Selecteer de bel-toets (groene telefoon) en kies de optie 'Instellingen' via het lokale menu. 
- Schakel daar de optie 'Bellen via wifi' in.
- Opmerking: in álle toestellen vind je de optie ‘Bellen via WiFi’ in dit menu

IOS

- Installeer eerst iOS 12.2 of hoger.
- Voer de ‘update voor aanbiedersinstellingen’ uit. De pop-up hiervoor verschijnt na installatie van de iOS-update.
- Let op: als deze pop-up niet automatisch verschijnt, ga dan naar: ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Info’. Dan verschijnt deze pop-up. 
- Ga vervolgens naar 'Instellingen' > 'Mobiel netwerk'.
- Schakel daar de optie 'Bellen via wifi' in.

Kun je met elke wifi-verbinding bellen via wifi?

Ja, maar zorg altijd voor een veilig wifi-netwerk, waar je het wachtwoord van kent. Een openbaar wifi-netwerk kan onveilig en instabiel zijn. Wifi-bellen werkt in principe op ieder wifi-netwerk in Nederland en stelt geen hoge eisen aan de snelheid van je wifi-verbinding. Wel is het belangrijk dat het signaal sterk genoeg is om met wifi verbonden te blijven. Het beste is om het thuis of op kantoor gewoon even uit te proberen. Houd er ook rekening mee dat je smartphone verbonden moet zijn met een Nederlands IP-adres. In het buitenland wordt wifi bellen (nog) niet ondersteund.

Navigatie