Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Wifi als alternatief voor het mobiele netwerk

Heb jij ook wel eens last van een slecht mobiel signaal? Ondanks een goede mobiele dekking van je provider, zijn er altijd situaties te verzinnen waar je mobiele telefoon geen netwerk kan ontvangen. Dan kan bellen via wifi uitkomst bieden. Wat heb je nodig om te kunnen bellen via wifi? Welke providers bieden het aan en wat kost het?

Bellen via wifi binnenshuis

Wat is bellen via wifi?

Bellen via wifi betekent dat je gebruik maakt van een wifi netwerk om verbinding te maken, in plaats van het 2G, 3G of 4G netwerk. Handig wanneer je binnenshuis geen mobiel bereik hebt. Bijvoorbeeld in goed geïsoleerde huizen. Wifi bellen zorgt dan voor betere bereikbaarheid en een stabielere verbinding. Bellen via 4G wordt VoLTE genoemd (Voice over LTE). Bellen via WiFi wordt logischer wijze VoWiFi genoemd. Inderdaad, Voice over WiFi.

KPN legt het zo uit: 'Mobiel bellen via wifi is een aanvulling op de dienst 4G Bellen. Met 4G Bellen schakelt je toestel niet meer terug naar 3G om te kunnen bellen, maar blijft op het 4G netwerk. Mobiel via wifi zorgt ervoor dat je toch kunt bellen en sms'en, ook al heb je geen mobiele (4G) dekking. Het toestel schakelt automatisch over naar wifi wanneer de mobiele dekking onvoldoende/afwezig is.' 

Wat heb je er voor nodig?

Een 4G abonnement, een geschikt toestel, de laatste software en een provider die bellen via wifi aanbiedt.

Welke providers bieden bellen via wifi aan?

Onderstaande providers hebben bellen via wifi geactiveerd. Je hebt wel de nieuwste aanbiederinstellingen nodig, volg de instructies van jouw provider.

Bellen via wifi Logo Vodafone uitrol gestart in 2017  Bellen via wifi Logo T-mobile uitrol gestart in mei 2019; in juli 2020 voor alle abonnees
Bellen via wifi Logo Tele2 uitrol gestart in mei 2018   Bellen via wifi Logo hollandsnieuwe uitrol gestart in 2020 
Bellen via wifi Logo KPN  uitrol gestart in oktober 2018  Bellen via wifi Logo Youfone uitrol gestart in oktober 2020
Bellen via wifi Logo Simyo uitrol gestart in maart 2019 

Welke toestellen zijn geschikt?

Op de websites van de aanbieders zie je welke telefoons geschikt zijn. In ieder geval de nieuwste Samsung en iPhone toestellen.

Wat kost bellen via wifi?

Bellen via wifi kost hetzelfde, als bellen via het mobiele netwerk van je provider. De gebelde minuten staan dan ook gewoon op de rekening van je provider. Voor bellen via wifi worden geen extra kosten berekend. Heb je bijvoorbeeld een abonnement met 100 belminuten, dan kun je die gebruiken voor het bellen via wifi. Buiten de bundel gelden dezelfde regels als voor het bellen via 4G.

Hoe activeer je bellen via wifi op je telefoon?

Zorg er voor dat je altijd de meest up-to-date software op je telefoon hebt geïnstalleerd. Volg de volgende stappen om in je toestelinstellingen de opties ‘bellen via wifi’ in te schakelen.

Android
- Selecteer de Bel-toets (groene telefoon) en kies de optie 'Instellingen' via het lokale menu. 
- Schakel daar de optie 'Bellen via wifi' in.
- Opmerking: in álle toestellen vind je de optie ‘Bellen via WiFi’ in dit menu

IOS

- Installeer eerst iOS 12.2 of hoger.
- Voer de ‘update voor aanbiedersinstellingen’ uit. De pop-up hiervoor verschijnt na installatie van de iOS-update.
- Let op: als deze pop-up niet automatisch verschijnt, ga dan naar: ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Info’. Dan verschijnt deze pop-up. 
- Ga vervolgens naar 'Instellingen' > 'Mobiel netwerk'.
- Schakel daar de optie 'Bellen via wifi' in.

Kun je met elke wifi-verbinding bellen via wifi?

Ja, maar zorg altijd voor een veilig wifi-netwerk, waar je het wachtwoord van kent. Een openbaar wifi-netwerk kan onveilig en instabiel zijn. Wifi-bellen werkt in principe op ieder wifi-netwerk in Nederland en stelt geen hoge eisen aan de snelheid van je wifi-verbinding. Wel is het belangrijk dat het signaal sterk genoeg is om met wifi verbonden te blijven. Het beste is om het thuis of op kantoor gewoon even uit te proberen. Houd er ook rekening mee dat je smartphone verbonden moet zijn met een Nederlands IP-adres. In het buitenland wordt wifi bellen (nog) niet ondersteund.

Problemen met 112 - Je kon tegen problemen aanlopen als je het alarmnummer 112 wilde bellen via wifi. Maar dit is gelukkig niet meer het geval. Op 11 februari 2022 maakte de ACM bekend dat 112 via alle spraaktechnieken bereikbaar is. Dus ook via bellen via 4G (voice over LTE) en via wifi. Door technische aanpassingen is het nu wel mogelijk om de locatiegegevens mee te sturen. Dat was nog niet mogelijk bij een mobiel gesprek via wifi. Maar let nog wel op, niet alle mobiele telefoons zijn hier geschikt voor. Fabrikanten werken aan een oplossing. Als je in geval van nood 112 wilt bellen en dat werkt niet, dan moet je iemand anders waarschuwen die 112 voor je inschakelt.


Geactualiseerd: vrijdag 11 februari 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie