Bellen via wifi: Alternatief voor het mobiel bellen
Heb jij ook wel eens last van een slecht mobiel signaal? Ondanks een goede mobiele dekking van je provider, zijn er altijd plekken te vinden waar je mobiele telefoon geen netwerk kan ontvangen. Dan kan bellen via wifi uitkomst bieden. Wat heb je nodig om te kunnen telefoneren via wifi? Welke mobiele providers bieden het aan en wat kost het?
- Wat kost bellen via wifi?
- Welke providers bieden bellen via wifi aan?
- Wat heb je nodig voor bellen via wifi?
- Wat is bellen via wifi?
- Wat zijn de voordelen van bellen via wifi?
- Welke toestellen zijn geschikt?
- Hoe activeer je bellen via wifi op je telefoon?
- Kun je met elke wifi-verbinding bellen via wifi?
- Alarmnummer 112 bereikbaar via wifi-bellen
Wat kost bellen via wifi?
Bellen via wifi kost hetzelfde als bellen via het mobiele netwerk van je mobiele provider. De gebelde minuten staan dan ook gewoon op de rekening van je provider. Voor bellen via wifi worden geen extra kosten berekend. Heb je bijvoorbeeld een abonnement met 100 belminuten, dan kun je die gebruiken voor het bellen via wifi. Buiten de bundel gelden dezelfde regels als voor het bellen via 4G.
Let op: providers blokkeren bellen via wifi in het buitenland. Bellen via wifi wordt vanuit het buitenland niet ondersteund. Je gesprek zal automatisch via het netwerk van de buitenlandse provider verlopen.
Welke providers bieden bellen via wifi aan?
Onderstaande providers hebben bellen via wifi geactiveerd. Je hebt wel de nieuwste aanbiederinstellingen nodig, volg de instructies van de provider.
![]() |
Uitrol gestart in 2017. Testen begonnen in 2016, al voordat Vodafone samenging met Ziggo. Alleen te vinden via VoWiFi. |
Bekijk nu |
![]() |
Uitrol gestart in mei 2018. Laat op haar website duidelijk zien welke telefoons geschikt zijn. |
Bekijk nu |
![]() |
Uitrol gestart in oktober 2018. Informatie staat in een blog, inclusief geschikte telefoons. |
Bekijk nu |
![]() |
Uitrol gestart in maart 2019. Heldere uitleg in de FAQ met geschikte toestellen. Ook voor prepaidgebruikers. |
Bekijk nu |
![]() |
Uitrol gestart in mei 2019; in juli 2020 voor alle abonnees. Heeft een speciale pagina met alle info over bellen via wifi. |
Bekijk nu |
![]() |
Uitrol gestart in 2020. Heeft een speciale pagina met alle info over bellen via wifi. |
Bekijk nu |
Youfone |
Uitrol gestart in oktober 2020. Heeft een speciale pagina met alle info over bellen via wifi. |
Bekijk nu |
Wat is bellen via wifi en hoe werkt het?
Bellen via wifi betekent dat je gebruik maakt van een wifi netwerk om verbinding te maken, in plaats van het 2G, 3G of 4G netwerk. Handig wanneer je binnenshuis geen mobiel bereik hebt. Bijvoorbeeld in goed geïsoleerde huizen. Wifi bellen zorgt dan voor betere bereikbaarheid en een stabielere verbinding. Mobiel bellen via wifi is een aanvulling op 4G bellen, ook wel VoLTE genoemd (Voice over LTE). Bellen via wifi wordt logischer wijze VoWiFi genoemd. Inderdaad, Voice over WiFi.
Wat is het verschil tussen 4G-bellen en wifi-bellen?
KPN legt het zo uit: 'Met 4G Bellen schakelt je toestel niet meer terug naar 3G om te kunnen bellen, maar blijft op het 4G netwerk. Mobiel via wifi zorgt ervoor dat je toch kunt bellen en sms'en, ook al heb je geen mobiele (4G) dekking. Het toestel schakelt automatisch over naar wifi wanneer de mobiele dekking onvoldoende/afwezig is.'
T-Mobile legt het zo uit: '4G-bellen (of VoLTE) is mobiel bellen, maar dan via 4G. Dit zorgt voor een snellere verbinding en betere geluidskwaliteit van je gesprekken. Maar soms is er binnenshuis geen goed bereik, bijvoorbeeld omdat huizen en kantoren goed geïsoleerd zijn. Dan kan wifi-bellen uitkomst bieden. Wifi-bellen betekent dat je gebruik maakt van een wifi-netwerk om verbinding te maken, in plaats van het 3G- of 4G-netwerk.'
Bellen via wifi is iets anders dan bellen via WhatsApp of Skype. Via zo'n app kun je alleen bellen naar personen met dezelfde app. Bij bellen via wifi heb je geen app nodig, je kunt met iedereen bellen.
Wat zijn de voordelen van bellen via wifi?
Bellen via wifi levert de volgende voordelen op:
- Betere ontvangst binnenshuis.
- Geen extra kosten, je belt gewoon met je normale belbundel.
- HD geluidskwaliteit: bellen zonder ruis en haperingen.
- Geen grote investering: wifi-netwerk is vaak al aanwezig.
Wat heb je nodig voor bellen via wifi?
- Een 4G abonnement (alleen bij Simyo ook voor prepaidgebruikers)
- Een geschikt toestel met de laatste updates en de juiste instellingen
- Een geschikt wifi-netwerk
- Een provider die bellen via wifi aanbiedt
Welke toestellen zijn geschikt?
Bellen via wifi is beschikbaar op bijna alle nieuwe telefoons. Op de website van de providers zie je welke telefoons geschikt zijn. In ieder geval de nieuwste Samsung en iPhone toestellen. Je vindt er ook instructies voor het instellen op Android en iOS.
Hoe activeer je bellen via wifi op je telefoon?
Zorg er voor dat je altijd de meest up-to-date software op je telefoon hebt geïnstalleerd. Volg de volgende stappen om in je toestelinstellingen de opties ‘bellen via wifi’ in te schakelen.
Android
- Selecteer de Bel-toets (groene telefoon) en kies de optie 'Instellingen' via het lokale menu.
- Schakel daar de optie 'Bellen via wifi' in.
- Opmerking: in álle toestellen vind je de optie ‘Bellen via WiFi’ in dit menu
IOS
- Installeer eerst iOS 12.2 of hoger.
- Voer de ‘update voor aanbiedersinstellingen’ uit. De pop-up hiervoor verschijnt na installatie van de iOS-update.
- Let op: als deze pop-up niet automatisch verschijnt, ga dan naar: ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Info’. Dan verschijnt deze pop-up.
- Ga vervolgens naar 'Instellingen' > 'Mobiel netwerk'.
- Schakel daar de optie 'Bellen via wifi' in.
Bellen via wifi uitschakelen doe je op dezelfde manier, maar dan kies je voor uitschakelen.
Kun je met elke wifi-verbinding bellen via wifi?
Ja, maar zorg altijd voor een veilig wifi-netwerk, waar je het wachtwoord van kent. Een openbaar wifi-netwerk kan onveilig en instabiel zijn. Wifi-bellen werkt in principe op ieder wifinetwerk in Nederland maar je bent wel afhankelijk van de kwaliteit ervan. Zo is het belangrijk dat het signaal sterk genoeg is om met wifi verbonden te blijven. Het beste is om het thuis of op kantoor gewoon even uit te proberen. Houd er ook rekening mee dat je smartphone verbonden moet zijn met een Nederlands IP-adres. In het buitenland wordt wifi bellen (nog) niet ondersteund.
Alarmnummer 112 bereikbaar via wifi-bellen
Wil je via wifi een noodnummer zoals 112 bellen? Dan schakelen providers automatisch over naar 3G. Je provider is namelijk wettelijk verplicht om locatiegegevens mee te sturen als je een noodnummer belt. En dat kan niet bij bellen via wifi. Heeft het mobiele netwerk van je eigen provider geen dekking op een locatie? Dan schakelt je telefoon over naar het netwerk van een andere provider.
Voorheen kon je tegen problemen aanlopen als je het alarmnummer 112 wilde bellen via wifi. Maar dit is gelukkig niet meer het geval. Op 11 februari 2022 maakte de ACM bekend dat 112 via alle spraaktechnieken (voor normale telefoongesprekken) bereikbaar is. Dus ook via bellen via 4G (voice over LTE) en via wifi. Let op: het geldt niet voor spraakdiensten van apps als WhatsApp of Facetime.
Doordat providers overschakelen naar 3G is het nu dus wel mogelijk om de locatiegegevens mee te sturen. De locatie van een 112-beller wordt bepaald via de zendmasten waarlangs de verbinding loopt. En als er nauwkeurigere locatie-informatie uit de telefoon zelf beschikbaar is, wordt die ook meegestuurd. Maar let nog wel op, niet alle mobiele telefoons zijn hier geschikt voor. Fabrikanten werken aan een oplossing. Als je in geval van nood 112 wilt bellen en dat werkt niet, dan moet je iemand anders waarschuwen die 112 voor je inschakelt.

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.