Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Bellen via wifi: Alternatief voor het mobiel bellen

Heb jij ook weleens last van een slecht mobiel signaal? Ondanks een goede mobiele dekking van je provider, zijn er altijd plekken te vinden waar je mobiele telefoon geen netwerk kan ontvangen. Dan kan bellen via wifi uitkomst bieden. Wat heb je nodig om te kunnen telefoneren via wifi? Welke mobiele providers bieden het aan en wat kost het?

Ga snel naar:

bellen-via-wifi-0.png

Wat kost bellen via wifi?

Is bellen via wifi gratis? Nee. Bellen via wifi kost hetzelfde als bellen via het mobiele netwerk van je mobiele provider. De gebelde minuten staan dan ook gewoon op de rekening van je provider. Voor bellen via wifi worden geen extra kosten berekend. Heb je bijvoorbeeld een abonnement met 100 belminuten, dan kun je die gebruiken voor het bellen via wifi. Buiten de bundel gelden dezelfde regels als voor het bellen via 4G

Let op: providers blokkeren bellen via wifi in het buitenland. Deze dienst wordt vanuit het buitenland niet ondersteund. Je gesprek zal automatisch via het netwerk van de buitenlandse provider verlopen.

Welke providers bieden bellen via wifi aan?

Onderstaande providers hebben bellen via wifi geactiveerd. Je hebt wel de nieuwste aanbiederinstellingen nodig, volg de instructies van de provider.

vodafone.gif Uitrol gestart in 2017. Testen begonnen in 2016, al voordat Vodafone samenging met Ziggo
Alleen te vinden via VoWiFi
Bekijk nu
Bellen via wifi via KPN  Uitrol gestart in oktober 2018
Informatie staat in een blog, inclusief geschikte telefoons
Bekijk nu
Bellen via wifi via Simyo  Uitrol gestart in maart 2019
Heldere uitleg in de FAQ met geschikte toestellen
Ook voor prepaidgebruikers
Bekijk nu
Bellen via wifi via Odido Uitrol gestart in mei 2019; in juli 2020 voor alle abonnees (nog onder de naam T-Mobile)
Odido ondersteunt het wel maar heeft (nog) geen speciale pagina
Bekijk nu
 Bellen via wifi via hollandsnieuwe Uitrol gestart in 2020
Heeft een speciale pagina met alle info over bellen via wifi
Bekijk nu

Youfone logo

Uitrol gestart in oktober 2020
Heeft een speciale pagina met alle info over bellen via wifi
Bekijk nu

Wat is bellen via wifi en hoe werkt het?

Bellen via wifi betekent dat je gebruik maakt van een wifi netwerk om verbinding te maken, in plaats van het 2G, 3G, 4G of 5G-netwerk. Handig wanneer je binnenshuis geen mobiel bereik hebt. Bijvoorbeeld in goed geïsoleerde huizen.  Wifi bellen zorgt dan voor betere bereikbaarheid en een stabielere verbinding. Het is een aanvulling op 4G bellen, ook wel VoLTE genoemd (Voice over LTE). Bellen via wifi wordt logischerwijze VoWiFi genoemd. Inderdaad, Voice over WiFi.

Wat is het verschil tussen 4G-bellen en wifi-bellen?

KPN legt het zo uit:  'Met 4G Bellen schakelt je toestel niet meer terug naar 3G om te kunnen bellen, maar blijft op het 4G netwerk. Mobiel via wifi zorgt ervoor dat je toch kunt bellen en sms'en, ook al heb je geen mobiele (4G) dekking. Het toestel schakelt automatisch over naar wifi wanneer de mobiele dekking onvoldoende/afwezig is.' 

Odido legt het zo uit: '4G-bellen (of VoLTE) is mobiel bellen, maar dan via 4G. Dit zorgt voor een snellere verbinding en betere geluidskwaliteit van je gesprekken. Maar soms is er binnenshuis geen goed bereik, bijvoorbeeld omdat huizen en kantoren goed geïsoleerd zijn. Dan kan wifi-bellen uitkomst bieden. Wifi-bellen betekent dat je gebruik maakt van een wifi-netwerk om verbinding te maken, in plaats van het 3G- of 4G-netwerk.' Op 5 september 2023 is T-Mobile Odido geworden. De dienst wifi-bellen wordt wel ondersteund maar er is (nog) geen informatie te vinden op de vernieuwde website. Het staat alleen op de tarieven PDF.

Wifi bellen is iets anders dan bellen via WhatsApp of Skype. Via zo'n app kun je alleen bellen naar personen met dezelfde app. Bij bellen via wi fi heb je geen app nodig, je kunt met iedereen bellen.

Wat zijn de voordelen van bellen via wifi?

Bellen via wifi levert de volgende voordelen op:

  1. Betere ontvangst binnenshuis. 
  2. Geen extra kosten, je belt gewoon met je normale belbundel. 
  3. HD geluidskwaliteit: bellen zonder ruis en haperingen.
  4. Geen grote investering: de wifi verbinding is vaak al beschikbaar.

Wat heb je nodig voor bellen via wifi?

  • Een 4G abonnement (alleen bij Simyo ook voor prepaidgebruikers)
  • Een geschikt toestel met de laatste updates en de juiste instellingen
  • Een geschikt wifi-netwerk
  • Een provider die bellen via wifi aanbiedt

Welke toestellen zijn geschikt?

Bellen via wifi is beschikbaar op bijna alle nieuwe telefoons. Op de website van de providers zie je welke telefoons geschikt zijn. In ieder geval de nieuwste Samsung en iPhone toestellen. Je vindt er ook instructies voor het instellen op Android en iOS.

Hoe activeer je wifi bellen op je telefoon?

Zorg er voor dat je altijd de meest up-to-date software op je telefoon hebt geïnstalleerd. Volg de volgende stappen om in je toestelinstellingen de opties ‘bellen via wifi’ in te schakelen.

Android

- Selecteer de Bel-toets (groene telefoon) en kies de optie 'Instellingen' via het lokale menu. 
- Schakel daar de optie 'Bellen via wifi' in.
- Opmerking: in álle toestellen vind je de optie ‘Bellen via WiFi’ in dit menu

IOS

- Installeer eerst iOS 12.2 of hoger.
- Voer de ‘update voor aanbiedersinstellingen’ uit. De pop-up hiervoor verschijnt na installatie van de iOS-update.
- Let op: als deze pop-up niet automatisch verschijnt, ga dan naar: ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Info’. Dan verschijnt deze pop-up. 
- Ga vervolgens naar 'Instellingen' > 'Mobiel netwerk'.
- Schakel daar de optie 'Bellen via wi-fi' in.

Uitschakelen doe je op dezelfde manier, maar dan kies je voor uitschakelen.

Kun je met elke wifi-verbinding bellen via wifi?

Ja, maar zorg altijd voor een veilig wifi-netwerk, waar je het wachtwoord van kent. Een openbaar wifi-netwerk kan onveilig en instabiel zijn. Wifi-bellen werkt in principe op ieder wifinetwerk in Nederland, maar je bent wel afhankelijk van de kwaliteit ervan. Zo is het belangrijk dat het signaal sterk genoeg is om met wifi verbonden te blijven. Het beste is om het thuis of op kantoor gewoon even uit te proberen. Houd er ook rekening mee dat je smartphone verbonden moet zijn met een Nederlands IP-adres. In het buitenland wordt wifi bellen (nog) niet ondersteund.

Alarmnummer 112 bereikbaar via wifi-bellen

Wil je via wifi een noodnummer zoals 112 bellen? Dan schakelen providers automatisch over naar 3G. Je provider is namelijk wettelijk verplicht om locatiegegevens mee te sturen als je een noodnummer belt. En dat kan niet bij bellen via wifi. Heeft het mobiele netwerk van je eigen provider geen dekking op een locatie? Dan schakelt je telefoon over naar het netwerk van een andere provider.

Voorheen kon je tegen problemen aanlopen als je het alarmnummer 112 wilde telefoneren via wifi. Maar dit is gelukkig niet meer het geval. Op 11 februari 2022 maakte de ACM bekend dat 112 via alle spraaktechnieken (voor normale telefoongesprekken) bereikbaar is. Dus ook via bellen via 4G (voice over LTE) en via wifi. Let op: het geldt niet voor spraakdiensten van apps als WhatsApp of Facetime.

Doordat providers overschakelen naar 3G is het nu dus wel mogelijk om de locatiegegevens mee te sturen. De locatie van een 112-beller wordt bepaald via de zendmasten waarlangs de verbinding loopt. En als er nauwkeurigere locatie-informatie uit de telefoon zelf beschikbaar is, wordt die ook meegestuurd. Maar let nog wel op, niet alle mobiele telefoons zijn hier geschikt voor. Fabrikanten werken aan een oplossing. Als je in geval van nood 112 wilt bellen en dat werkt niet, dan moet je iemand anders waarschuwen die 112 voor je inschakelt.


Geactualiseerd: zondag 31 december 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.