Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Afrekentrucs mobiele providers

Geactualiseerd: 27-11-2019

Vraag jij je ook wel eens af waarom jouw ideeën over de telefoonrekening niet altijd stroken met die van jouw telecomprovider? En wordt je regelmatig verrast door niet voorziene kosten? Al sinds 1 oktober 2010 moeten telefoonproviders duidelijk communiceren over de verbruikskosten voor mobiele telefoons. Alle informatie over de tarieven moet in ieder geval op een webpagina te vinden zijn. Dit wil niet zeggen dat je dit altijd makkelijk kunt vinden. Waar moet je vooral op letten en welke afrekentrucs worden gehanteerd? We beschrijven hier de meest voorkomende valkuilen.

Per seconde

Vanaf 2013 moeten alle aanbieders ten minste 1 abonnement aanbieden waarbij geen starttarief wordt berekend, per seconde wordt afgerekend en het secondetarief vergelijkbaar is met de tarieven voor andere abonnementen. Ook als een aanbieder een onbeperkt bundel aanbiedt wordt hier aan voldaan. Let op, er is geen regel opgelegd over wat voor soort pakket het moet zijn en wat het maandbedrag moet zijn in verhouding tot andere pakketten. De seconde abonnementen zijn vaak lastig te vinden, alleen telefonisch te bestellen en zijn een stuk duurder per maand.

Altijd een minimumduur afrekenen (1e minuut volledig)

Veel providers berekenen altijd een minimumduur van een minuut. Na de eerste minuut vindt dan afrekening per seconde plaats. Providers die gesprekken korter dan 1 minuut factureren voor een volle minuut, brengen een gemiddelde beller 18 procent minuten meer in rekening dan er daadwerkelijk wordt gebeld. En de gemiddelde oproep duurt anderhalve minuut (en wordt dus voor twee minuten geteld). Je bent daardoor veel eerder door je bundel heen dam dat je zou denken, waardoor je geconfronteerd wordt met de (meestal) hogere buitenbundelkosten. Nog een addertje onder het gras: aanbieders die én een starttarief én de eerste minuut volledig berekenen! Onze Belwijzer houdt rekening met deze verborgen kosten.

Afrekenen per minuut

Een gesprekAfrekentrucs van mobiele aanbieders tikt weg per seconde en je betaalt per seconde, denken veel mensen. Mis. Al in 2009 ging KPN als een van de eersten over op een andere manier van afrekenen, namelijk per hele minuut. Al snel volgde de rest. Dit werd wegens veel ophef in de zomer van 2011 gedeeltelijk teruggedraaid. Overigens, echt per seconde afrekenen deed echter niemand, wel na de eerste minuut. Vanaf 2013 zijn telefoonaanbieders verplicht ten minste 1 abonnement aan te bieden waarbij geen starttarief wordt berekend en per seconde wordt afgerekend (bij onbeperkt bellen bundels is dit altijd het geval).

De minuutafrekening betekent dat er bij een gespreksduur van 1 minuut en 1 seconde 2 minuten worden afgerekend. En elke keer dat je 'ophangt' bij het horen van de voicemail, tikt er weer een minuut weg. Zo slinkt je belbundel zienderogen. Of liever gezegd: je merkt het niet, totdat je de rekening ontvangt. Bellen.com berekende dat de telefoonrekening zo'n 30 procent duurder wordt van deze manier van tellen. Dat komt niet alleen omdat er naar boven wordt afgerond, maar ook omdat je hierdoor eerder door je belbundel heen bent. Vervolgens bel je ongemerkt tegen het veelal dubbel zo hoge buitenbundeltarief. De Belwijzer houdt hier rekening mee.

Toepassen van een starttarief

Een starttarief wordt gerekend zodra er een verbinding tot stand komt, bovenop het tarief per minuut. Het fenomeen starttarief werd vooral in de beginjaren van de mobiele telefonie algemeen toegepast, maar is steeds meer vervangen door afrekening per minuut. Er is nog een klein aantal prepaid providers dat een starttarief berekend. Bij (sim only) abonnementen komen we het begrip starttarief niet meer tegen. Halverwege 2013 is Simyo als een van de laatsten er van afgestapt. Je zou kunnen denken dat je daardoor duurder uit bent, maar als je kiest voor een pakket dat past bij jouw gedrag (en wensen) dan ben je vrijwel altijd goedkoper uit. Het ligt aan de hoogte van de tarieven, de gespreksduur en de verdere wijze van afrekenen. Dankzij de snelle, en toch ingewikkelde, berekeningen van de Belwijzer zie je in een paar muisklikken wat voordeliger is.

Niet opgemaakte belminuten, sms'jes en MB's laten vervallen

Oftewel beperkt houdbaar maken, soms zelfs samen met het eerst afrekenen van de nieuwe maandbundelBelstatus app

Ongebruikte belminuten, sms'jes of MB's gaan mee naar de volgende maand, denken veel mensen. Al weer mis! Alleen T-Mobile liet de klant nog onbeperkt belminuten meenemen voor het Relax-abonnement, maar hier kwam al in 2011 een einde aan (nieuwe Relax-klanten). Bij sommige providers kreeg je toen twee maanden om de belminuten op te maken, maar wel op voorwaarde dat éérst de nieuwe belminuten werden verbruikt. Alleen bij Telfort mocht je wel eerst de oude minuten opmaken, maar dat werd in 2011 afgeschaft.

Bij de meeste partijen is de houdbaarheid van de bundel inmiddels slechts één maand. De slogan van het vroegere Orange: 'wat van jou is, blijft van jou' lijkt voorgoed verloren te zijn gegaan. De enige gunstige uitzondering was Vodafone-dochter hollandsnieuwe, tot 8 april 2015 waren de minuten, sms'jes en MB's drie maanden houdbaar. Dit stokje werd overgenomen door Telfort, per 11 mei 2015 zijn belminuten en MB's bij deze KPN-dochter drie maanden geldig in plaats van één! Na het stoppen van Telfort in 2019 is er alleen bij Vodafone nog één abonnement beschikbaar waarbij je tegoed langer dan een maand houdbaar is.

Wil je je bundeltegoed een jaar lang kunnen bewaren, dan kun je (alleen) terecht bij Vodafone. Sinds 7 juli 2014 biedt Vodafone één abonnement waarvan het bundeltegoed een jaar lang geldig is, maar dit is een erg duur abonnement in combinatie met een toestel, en je kunt het alleen telefonisch bestellen.

Buiten bundel bellen en internetten extreem duur

De meeste mensen beseffen niet dat het buitenbundeltarief naar verhouding extreem hoog is. Vaak het twee- of driedubbele van wat je binnen de bundel betaalt! Samen met Youfone (het abonnement Eindeloos) vormt hollandsnieuwe de enige uitzondering op hoge buitenbundeltarieven. Bij deze aanbieders betaal je binnen en buiten de bundel hetzelfde tarief, Youfone Eindeloos heeft overigens geen bundel, je betaalt per verbruik. Vanaf 8 april 2015 is het buitenbundeltarief bij hollandsnieuwe zelfs goedkoper dan het binnenbundeltarief. In de Tariefvergelijking vind je de actuele (buitenbundel)tarieven.

Wat valt buiten de bundel?

Als je er van uit gaat dat 'buiten de bundel' alleen betekent dat jouw bundel op is, zit je er naast. Niet alleen het bellen naar 0900-nummers en andere servicenummers, maar ook bellen naar het buitenland en bellen in het buitenland valt over het algemeen buiten de bundel. Dat bellen in het buitenland geldt alleen bellen buiten de EU, want binnen de EU gelden tariefafspraken.

Gratis beltegoed, sms'jes of MB's

Gratis, maar... daar moet je wel iets voor doen. Wie dit 'addertje' vergeet, heeft pech gehad. Zo moet je je bij sommige prepaid providers online registreren om gratis beltegoed te krijgen. Bij anderen krijg je extra tegoed wanneer je voor een bepaald bedrag opwaardeert of moet je een bepaald aantal keren opwaarderen.

Onvoldoende inzicht in datagebruik

Sommige providers geven niet altijd het actuele datagebruik weer. Hierdoor kun je ongemerkt hoge buitenbundelkosten maken als je je datalimiet hebt bereikt. Bij een databundel waarbij de snelheid omlaag gaat na je limiet, heb je geen extra buitenbundelkosten. Daarnaast sturen niet alle providers je een berichtje bij het bereiken van 100% van je datalimiet. 

Groot misverstand, bij pakketten zonder databundel staat datagebruik niet altijd standaard uit. Hierdoor loop je kans een billshock op te lopen, omdat je niet in de gaten hoeft te hebben dat je gebruik maakt van het mobiele netwerk van de provider (in plaats van bijvoorbeeld wifi). Je hebt geen internetbundel nodig om te kunnen internetten, zo'n bundel drukt alleen de prijs per MB. Je kunt afrekenen per MB en dat kun je niet altijd uitzetten bij de aanbieder, je kunt wel mobiel internet op de telefoon uitschakelen. En gelukkig kun je bij een aantal partijen kiezen voor een speeddrop (of krijg je die automatisch), dan gaat de snelheid als de bundel op is naar beneden en kost het verbruik niets meer. En er zijn partijen waarbij je kunt aangeven dat je niet mobiel wilt kunnen internetten (bijvoorbeeld bij Ben - MB Pauze- en Vodafone - BloX Beperkt Internet. Deze informatie vermelden wij bij de kenmerken van een pakket.

Afrekenen datagebruik

Elke aanbieder rekent het dataverbruik op een andere manier af. Zo zijn er partijen waarbij de snelheid naar beneden gaat als maandbundel op is. Maar er zijn ook partijen waarbij je buiten de bundel € 2,50 per 50 MB betaalt. Het loont zich om dit in de gaten te houden. Deze informatie vermelden wij bij de kenmerken van een pakket en je kunt in de Belwijzer de wijze van afrekenen bepalen met behulp van een filter.

Navigatie