Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Afrekentrucs mobiele providers

 Word je regelmatig verrast door een onverwacht hoge mobiele telefoonrekening? Misschien heb je meer verbruikt dan je bundel, dit kan voor hoge kosten zorgen. Op welke 'afrekentrucs' moet je vooral letten?  We beschrijven hier de meest voorkomende valkuilen. En we verklappen het nu alvast, onze vergelijker houdt rekening met alle verborgen kosten.

Ga snel naar:

Afrekentrucs mobiele providers

Altijd een minimumduur afrekenen (1e minuut volledig)

Vrijwel alle providers brengen de eerste minuut volledig in rekening. Hierdoor betaal je ongeveer 18% meer dan je daadwerkelijk verbruikt. De gemiddelde oproep duurt anderhalve minuut (en wordt dus voor twee minuten geteld). Je bent daardoor veel eerder door je bundel heen dan dat je zou denken, waardoor je geconfronteerd wordt met de (meestal) hogere buitenbundelkosten. Nog een addertje onder het gras: aanbieders die én een starttarief én de eerste minuut volledig berekenen! 

Afrekenen per seconde of minuut

Een gesprek tikt weg per seconde en je betaalt per seconde, denken veel mensen. Mis. Al in 2009 ging KPN als een van de eersten over op een andere manier van afrekenen, namelijk per hele minuut. Al snel volgde de rest. Dit werd wegens veel ophef in de zomer van 2011 gedeeltelijk teruggedraaid. Overigens, echt per seconde afrekenen deed niemand, wel na de eerste minuut. Hierboven zijn we al ingegaan op dat soort abonnementen en bundels.

De minuutafrekening betekent dat er bij een gespreksduur van 1 minuut en 1 seconde 2 minuten worden afgerekend. En elke keer dat je 'ophangt' bij het horen van de voicemail, tikt er weer een minuut weg. Zo slinkt je belbundel zienderogen. Of liever gezegd: je merkt het niet, totdat je de rekening ontvangt. Bellen.com berekende dat de telefoonrekening zo'n 30 procent duurder wordt van deze manier van tellen. Dat komt niet alleen omdat er naar boven wordt afgerond, maar ook omdat je hierdoor eerder door je belbundel heen bent. Vervolgens bel je ongemerkt tegen het veelal dubbel zo hoge buitenbundeltarief.

In onze vergelijker wordt de manier van afronden meegenomen. Brengen providers de eerste minuut volledig in rekening of ronden ze alle gesprekken af op hele minuten? Dan heb je meer minuten nodig dan je in werkelijkheid belt. Zo kan het voorkomen dat bij 150 minuten bellen een bundel van 150 niet groot genoeg is. Een bundel van 200 minuten kan dan voordeliger zijn dan één met 150 minuten waarbij je buitenbundelkosten betaalt. Je kunt in de vergelijker de wijze van afrekenen bepalen met behulp van een filter.

Nu we meer mobiel internetten en minder bellen, is de afrekenwijze van belminuten minder relevant geworden. Daarnaast bieden veel providers bundels met een onbeperkt aantal minuten per maand voor een relatief laag bedrag. Voorbeeld:  je belt 300 minuten per maand. Je bent dan het voordeligst uit met een bundel met onbeperkte minuten. Je betaalt dan zo'n € 6 tot € 8 euro per maand en krijgt er zelfs nog 0,5 GB tot 1 GB data per maand bij (peildatum 30 -11-'22).

Toepassen van een starttarief

Een starttarief wordt gerekend zodra er een verbinding tot stand komt, bovenop het tarief per minuut. Het fenomeen starttarief werd vooral in de beginjaren van de mobiele telefonie algemeen toegepast, maar is steeds meer vervangen door afrekening per minuut. Er is nog een klein aantal prepaid providers dat een starttarief berekend. Bij (sim only) abonnementen komen we het begrip starttarief niet meer tegen. Halverwege 2013 is Simyo als een van de laatsten er van afgestapt. Je zou kunnen denken dat je daardoor duurder uit bent, maar als je kiest voor een pakket dat past bij jouw gedrag (en wensen) dan ben je vrijwel altijd goedkoper uit. Het ligt aan de hoogte van de tarieven, de gespreksduur en de verdere wijze van afrekenen. Dankzij de snelle, en toch ingewikkelde berekeningen van onze sim only en mobiele abonnementen vergelijker zie je in een paar muisklikken wat voordeliger is.

Niet opgemaakte belminuten, sms'jes en MB's vervallen

Ongebruikte belminuten, sms'jes of MB's gaan mee naar de volgende maand denken veel mensen. Logisch toch?! Mis! Alleen Odido liet de klant nog onbeperkt belminuten meenemen voor het Relax-abonnement, maar hier kwam al in 2011 een einde aan. Bij sommige providers kreeg je in die tijd twee maanden om de belminuten op te maken, dat is allang verdwenen. De slogan van het vroegere Orange: 'wat van jou is, blijft van jou' lijkt voorgoed verloren te zijn gegaan. Bij hollandsnieuwe waren tot 2015 de minuten, sms'jes en MB's drie maanden houdbaar en bij Telfort was dit per 11 mei 2015 het geval. Maar Telfort is niet meer sinds 2019. 
De houdbaarheid van je bundel is inmiddels slechts één maand. Alleen Vodafone heeft nog één abonnement waarvan het bundeltegoed een jaar lang geldig is. Dit is een erg duur abonnement, altijd in combinatie met een toestel, en je kunt het alleen telefonisch bestellen. Kortom, jouw tegoed is één maand geldig, MB's meenemen naar de volgende maand zit er niet in. Vandaar ons advies: kies een zo goed passend mogelijk mobiel abonnement.

Buiten bundel bellen en internetten duur

De meeste mensen beseffen niet dat het buitenbundeltarief naar verhouding extreem hoog is. Vaak het twee- of driedubbele van wat je binnen de bundel betaalt! Eigenlijk vormt hollandsnieuwe de enige uitzondering op hoge buitenbundeltarieven. Daar is het buitenbundeltarief zelfs lager dan het binnenbundeltarief (al sinds 8 april 2015). In onze Tariefvergelijking vind je de actuele (buitenbundel)tarieven.

Wat valt buiten de bundel?

Als je er van uit gaat dat 'buiten de bundel' alleen betekent dat jouw bundel op is, zit je er naast. Niet alleen het bellen naar 0900-nummers en andere servicenummers, maar ook bellen naar het buitenland en bellen in het buitenland valt over het algemeen buiten de bundel. Dat bellen in het buitenland geldt alleen voor bellen buiten de EU.

Gratis beltegoed, sms'jes of MB's

Gratis, maar... daar moet je wel iets voor doen. Wie dit 'addertje' vergeet, heeft pech gehad. Zo moet je je bij sommige prepaid providers online registreren om gratis beltegoed te krijgen. Bij anderen krijg je extra tegoed wanneer je voor een bepaald bedrag opwaardeert of moet je een bepaald aantal keren opwaarderen.

Onvoldoende inzicht in datagebruik

Sommige providers geven niet altijd het actuele datagebruik weer. Hierdoor kun je ongemerkt hoge buitenbundelkosten maken als je je datalimiet hebt bereikt. Bij een databundel waarbij de snelheid omlaag gaat na je limiet, heb je geen extra buitenbundelkosten. Alle providers sturen je een tekstbericht bij het bereiken van 100% van je datalimiet. Maar als je dan net midden in een update zit, ga je toch over de bundel.

Let op! Bij abonnementen zonder databundel staat datagebruik niet altijd standaard uit. Hierdoor loop je kans een billshock op te lopen, omdat je misschien niet in de gaten hebt dat je gebruikmaakt van het mobiele netwerk van de provider (in plaats van bijvoorbeeld wifi). Zonder internetbundel kun je meestal gewoon mobiel internetten, zo'n bundel drukt alleen de prijs per MB. Je kunt namelijk ook afrekenen per MB en dat kun je niet altijd uitzetten bij de aanbieder. Je kunt wel mobiel internet op de telefoon uitschakelen.

Wat gebeurt er als je databundel op is?

Als je internetbundel op is, zijn er 3 mogelijkheden:

1. De internetsnelheid gaat omlaag
Hiermee heb je geen extra kosten, alleen een lagere snelheid. Dit is bij Budget MobielKPN en Odido het geval. Bij Vodafone kun je daarvoor kiezen.

2. Er geldt een buitenbundel tarief
Voor elke MB betaal je extra. Het MB-tarief buiten de bundel is meestal niet zo hoog. Bij hollandsnieuwe betaal je bijvoorbeeld 1 cent per MB. De kosten voor internetten buiten de bundel zijn bij 50Plus Mobiel, Simpel en Simyo het hoogst. Namelijk  15 cent per MB

3. Je krijgt automatisch een nieuwe bundel 
Je betaalt dan de hele bundel, of je hem gebruikt of niet. Deze kosten komen bovenop het maandbedrag van je abonnement. Aan het eind van de maand vervallen de ongebruikte MB's van de extra bundel. Ook als de extra bundel 1 dag voor het einde van de maand wordt geactiveerd. Dan vervallen overgebleven MB's al een dag later. 

  • Bij Ben kun je niet verder internetten door MB Pauze, dit staat standaard aan (maar kun je uitzetten).
  • Bij Simpel en Youfone kun je voor € 0,50 een plafond instellen, dan kun je niet over de bundel heen.
  • Bij 50Plus Mobiel kun je een Buiten de Bundel Buffer afnemen, dan kun je nog 500 MB gebruiken.
  • Bij Lebara betaal je € 0,10 per MB buiten de bundel, met een maximum van € 10 per maand.

Bovenstaande informatie vermelden wij bij de kenmerken van een pakket.

Zo kies je het voordeligste mobiele abonnement:

  1. Vul in de Belwijzer in hoeveel je van plan bent te gaan bellen, sms’en en internetten.
  2. Met deze gegevens berekenen we voor elk abonnement en elke prepaid wat voor jou de maandelijkse kosten zullen zijn.
  3. We nemen niet alleen het maandbedrag mee, ook de aansluitkosten, eventuele buitenbundelkosten en extra kosten voor het afronden op hele minuten.
  4. Kortingen worden ook in de berekening meegenomen. Het abonnement of het prepaid pakketje dat voor jou het goedkoopste uitpakt, komt bovenaan te staan.
  5. Als het voordelig is om er een voordeelbundel bij te nemen, dan staat die er ook bij vermeld.

Geactualiseerd: woensdag 30 november 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.