Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Afrekentrucs mobiele providers

Geactualiseerd: 11-12-2017

Al sinds 1 oktober 2010 moeten telefoonproviders duidelijk communiceren over de verbruikskosten voor mobiele telefoons. Alle informatie over de tarieven moet in ieder geval op een webpagina te vinden zijn. En vanaf 2013 moeten zij ten minste 1 abonnement aanbieden waarbij geen starttarief wordt berekend, per seconde wordt afgerekend en het secondetarief vergelijkbaar is met de tarieven voor andere abonnementen. Waar moet je vooral op letten en welke afrekentrucs worden gehanteerd?

Altijd een minimumduur afrekenen (1e minuut volledig)

Veel providers berekenen altijd een minimumduur van een minuut, terwijl de gemiddelde oproep korter is. Na de eerste minuut vindt dan afrekening per seconde plaats. Providers die gesprekken korter dan 1 minuut factureren voor een volle minuut, brengen een gemiddelde beller 18 procent minuten meer in rekening dan er daadwerkelijk wordt gebeld. Je bent daardoor veel eerder door je bundel heen, waardoor je geconfronteerd wordt met de (meestal) hogere buitenbundelkosten. Nog een addertje onder het gras: aanbieders die én een starttarief én de eerste minuut volledig berekenen! Onze Belwijzer houdt rekening met deze verborgen kosten.

Afrekenen per minuut

Een gesprek tikt weg per seconde en je betaalt per seconde, denken mensen. Mis. Al in 2009 ging KPN als een van de eersten over op een andere manier van afrekenen. Al snel volgde de rest. Bij KPN, Telfort, Hi, Tele2 en Vodafone betaal(de) je per minuut. Bij T-Mobile eveneens, hoewel niet voor alle abonnementen. In de zomer van 2011 hebben de grote providers de minuutafrekening gedeeltelijk weer teruggedraaid, nadat er veel ophef over werd gemaakt. Echt per seconde afrekenen deed echter niemand, wel na de eerste minuut. Vanaf 2013 zijn telefoonaanbieders verplicht ten minste 1 abonnement aan te bieden waarbij geen starttarief wordt berekend en per seconde wordt afgerekend. In juli 2014 hebben KPN en Hi afronden op seconden doorgevoerd voor alle nieuwe abonnementen (Hi is in 2015 opgegaan in KPN).

Afrekentrucs van mobiele aanbiedersDe minuutafrekening betekent dat er bij een gespreksduur van 1 minuut en 1 seconde 2 minuten worden afgerekend. En elke keer dat je 'ophangt' bij het horen van de voicemail, tikt er weer een minuut weg. Zo slinkt je belbundel zienderogen. Of liever gezegd: je merkt het niet, totdat je de rekening ontvangt. Bellen.com berekende dat de telefoonrekening zo'n 30 procent duurder wordt van deze manier van tellen. Dat komt niet alleen omdat er naar boven wordt afgerond, maar ook omdat je hierdoor eerder door je belbundel heen bent. Vervolgens bel je ongemerkt tegen het veelal dubbel zo hoge buitenbundeltarief. De Belwijzer houdt hier rekening mee.

Voor bellen vanuit andere EU-landen naar Nederland is inmiddels vastgelegd dat telecomproviders na de eerste halve minuut verplicht per seconde moeten afrekenen. Volgens Neelie Kroes mogen telecombedrijven de belminuten niet naar boven afronden. Dat zei de eurocommissaris op 6 november 2010 in het tv-programma Kassa, dit berustte echter op een misverstand.

Toepassen van een starttarief

Een starttarief wordt gerekend zodra verbinding tot stand komt, bovenop het tarief per minuut. Het fenomeen starttarief werd in de beginjaren van de mobiele telefonie algemeen toegepast, maar is steeds meer vervangen door afrekening per minuut. Er is nog maar een aantal providers die een starttarief berekt, en dan vooral nog bij prepaid. Bij (sim only) abonnementen komen we het begrip starttarief niet meer tegen. Halverwege 2013 is Simyo als een van de laatsten er van afgestapt. Of je daardoor duurder uit bent, ligt aan de hoogte van de tarieven,de gespreksduur en de verdere wijze van afrekenen. Dankzij snelle, ingewikkelde berekeningen van de Belwijzer zie je in een paar muisklikken wat voordeliger is.

Niet opgemaakte belminuten, sms'jes en MB's laten vervallen

Oftewel beperkt houdbaar maken, soms samen met het eerst afrekenen van een nieuwe bundelBelstatus app

Ongebruikte belminuten, sms'jes of MB's gaan mee naar de volgende maand, denken veel mensen. Mis! Alleen T-Mobile liet de klant nog onbeperkt belminuten meenemen voor het Relax-abonnement, maar al in 2011 kwam hier voor nieuwe klanten een einde aan. Bij sommige providers kreeg je toen twee maanden om de belminuten op te maken, maar wel op voorwaarde dat éérst de nieuwe belminuten werden verbruikt. Alleen bij Telfort mocht je wel eerst de oude minuten opmaken, maar dat werd in 2011 afgeschaft.

Nu is het nog slechter gesteld. Bij de meeste partijen is de houdbaarheid van de bundel slechts één maand. De slogan van het vroegere Orange: 'wat van jou is, blijft van jou' lijkt voorgoed verlopen te zijn. Voorbij is voorbij. De enige gunstige uitzondering was hollandsnieuwe. Deze Vodafone-dochter bood tot 8 april 2015 abonnementen waarvan de belminuten, sms'jes en MB's drie maanden houdbaar waren. Vanaf deze datum is het tegoed binnen de bundel echter nog maar een maand geldig en het tegoed buiten de bundel zes maanden. 

Gelukkig biedt Telfort uitkomst. Met de komst van nieuwe mobiele abonnementen per 11 mei 2015 zijn belminuten en MB's voortaan drie maanden geldig in plaats van één!

Wil je je bundeltegoed een jaar lang kunnen bewaren, dan kun je (alleen) terecht bij Vodafone. Sinds 7 juli 2014 biedt Vodafone één abonnement waarvan het bundeltegoed een jaar lang geldig is, maar dit is een erg duur abonnement in combinatie met een toestel. En alleen telefonisch te bestellen.

Buiten bundel bellen en internetten extreem duur

De meeste mensen beseffen niet dat het buitenbundeltarief naar verhouding extreem hoog is. Vaak het twee- of driedubbele van wat je binnen de bundel betaalt! Samen met Youfone (het abonnement Eindeloos) vormt hollandsnieuwe de enige uitzondering op hoge buitenbundeltarieven. Bij deze aanbieders betaal je binnen en buiten de bundel hetzelfde tarief, Youfone Eindeloos heeft overigens geen bundel, je betaalt per verbruik. Vanaf 8 april 2015 is het buitenbundeltarief bij hollandsnieuwe zelfs goedkoper dan het binnenbundeltarief. In de Tariefvergelijking vind je de actuele (buitenbundel)tarieven.

Wat valt buiten de bundel?

Als je er van uit gaat dat 'buiten de bundel' alleen betekent dat jouw bundel op is, zit je er naast. Niet alleen het bellen naar 0900-nummers, maar ook naar je eigen klantenservice blijkt bij sommige pakketten buiten de bundel te vallen. Net zoals bellen naar het buitenland en bellen in het buitenland. Dat bellen in het buitenland geldt dan met name voor bellen buiten de EU, want binnen de EU gelden tariefafspraken.

Gratis beltegoed, sms'jes of MB's

Gratis, maar... daar moet je wel iets voor doen. Wie dit 'addertje' vergeet, heeft pech gehad. Zo moet je je bij sommige prepaid providers online registreren om gratis beltegoed te krijgen. Bij anderen krijg je extra tegoed wanneer je voor een bepaald bedrag opwaardeert of moet je een bepaald aantal keren opwaarderen.

Onvoldoende inzicht in datagebruik

Sommige providers geven niet altijd het actuele datagebruik weer. Hierdoor kun je ongemerkt hoge buitenbundelkosten maken als je je datalimiet hebt bereikt. Bij een databundel waarbij de snelheid omlaag gaat na je limiet, heb je geen extra buitenbundelkosten. Daarnaast sturen niet alle providers je een berichtje bij het bereiken van 100% van je datalimiet. 

Groot misverstand, bij pakketten zonder databundel staat datagebruik niet altijd standaard uit. Hierdoor loop je kans een billshock op te lopen, omdat je niet in de gaten hebt dat je gebruik maakt van het mobiele netwerk van de provider. Je hebt geen internetbundel nodig om te kunnen internetten, zo'n bundel drukt alleen de prijs per MB. Je kunt afrekenen per MB en dat kun je niet uitzetten, je kunt wel mobiel internet op de telefoon uitschakelen. En gelukkig kun je bij een aantal partijen kiezen voor een speeddrop, dan gaat de snelheid als de bundel op is naar beneden en kost het verbruik niets meer. Deze informatie vermelden wij bij de kenmerken van een pakket.

Afrekenen datagebruik

Elke aanbieder rekent het dataverbruik op een andere manier af. Zo zijn er partijen waarbij de snelheid naar beneden gaat als maandbundel op is. Maar er zijn ook partijen waarbij je buiten de bundel € 2,50 per 50 MB betaalt. Het loont zich om dit in de gaten te houden. Deze informatie vermelden wij bij de kenmerken van een pakket en je kunt in de Belwijzer de wijze van afrekenen bepalen met behulp van een filter.

Navigatie