Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Goedkoop bellen? Verlaag je mobiele telefoonkosten

Geactualiseerd: 13-01-2020

Veel consumenten betalen de hoofdprijs voor hun mobiele telefoon en het gebruik hiervan. Loopt je huidige abonnement bijna af, ga je op zoek naar een nieuw abonnement en wil je goedkoop bellen? Lees dan eerst onderstaande punten en neem deze mee in het maken van de juiste keus. Je zult versteld staan van hoeveel je eigenlijk kunt besparen op je mobiele telefoonkosten.

kosten-verlagen.jpg

Neem altijd een iets grotere bundel

Bellen buiten de bundel kost met een abonnement al snel 3,5 keer zoveel als binnen de bundel. Nu je toestel niet langer bij de maandprijs inbegrepen is, maar duidelijk apart op de rekening moet staan, zijn de verschillen tussen sim only en abonnement inclusief toestel kleiner geworden (dit kon zelfs 14 keer zoveel zijn). De vergelijkingspagina's laten deze prijsverschillen zien.

Let niet teveel op de abonnementsnaam

Staar je niet blind op de namen van abonnementen (zoals Bel je suf 150, Onbeperkt Altijd, Volopbellen 200 etc.). Als er per volledige minuut afgerekend wordt, dan worden er gemiddeld 30% meer minuten in rekening gebracht, dan dat er daadwerkelijk gebeld wordt. Dus, bel je 150 minuten per maand, dan heb je eigenlijk een bundel nodig van 195 minuten. Onze Belwijzer, waarmee je de tarieven van abonnementen, prepaid en sim only kunt vergelijken, laat deze verschillen duidelijk zien en houdt hier ook rekening mee. Je hoeft dus niet zelf uit te rekenen hoeveel minuten je eigenlijk nodig hebt.

Vaak goedkoper bellen met sim only

Goedkoper bellen kan met een sim only abonnement. Dit kan 30% in de totale kosten schelen. Sowieso bespaar je op de aanschaf van een toestel en de sim only abonnementen zijn over het algemeen goedkoper dan de varianten met een toestel. Er zijn ook sim only aanbieders die toestellen verkopen, dan betaal je of het toestel in een keer, of net zoals bij een 'normaal abonnement' een vast bedrag per maand voor het toestel. In de Belwijzer is goed te zien dat bij een gemiddeld belprofiel, waarbij ook sms-jes en internet meegenomen worden (220 minuten, 0 sms'jes en 4000 MB internet), sim only er het voordeligst uitkomt. Op de sim only markt is de concurrentie heftig, daar profiteer jij van omdat er gestunt wordt met de prijzen voor de abonnementen.

Betaal niet langer voor je 'gratis' mobiel

Goedkoop bellenHeb je voor 2017 een abonnement met een telefoon afgesloten dan bestaat de mogelijkheid dat je nog steeds voor het toestel betaalt. Deze bijdrage is verwerkt in het maandbedrag, controleer de factuur. En bij twijfel, stap direct over op een sim only abonnement. Deze manier van het verrekenen van toestellen is gelukkig aan het verdwijnen, vanaf januari 2017 mag het helemaal niet meer. Bij  alle nieuwe abonnementen is duidelijk te zien wat je elke maand betaalt voor het toestel, vaak kun je ook nog kiezen voor een bepaald bedrag (met een eventuele eenmalige bijdrage). Veel transparanter. En de toestelbijdrage is gebonden aan een duidelijke termijn en stopt automatisch. Op Bellen.com zien we dat prijsbewuste mensen steeds vaker kiezen voor een 1-jarig contract met iets bijbetalen voor het toestel, om na 1 jaar direct te switchen naar sim only. Je zou ook een mobiele telefoon zonder abonnement aan kunnen schaffen, zie de vergelijking met losse telefoons.

Kies voor een MVNO of dochterbedrijf

Goedkoop bellen kan ook als je voor een MVNO als mobiele provider kiest. MVNO staat voor Mobile Virtual Network Operator. Deze mobiele providers zonder netwerk zijn vaak goedkoper dan de 'grote drie', KPN, Vodafone en T-Mobile. Tele2 heeft haar eigen 4G-netwerk en 'lokt' nieuwe klanten met goedkope 4G toestel/abonnementen deals. Op Bellen.com vergelijken wij onafhankelijk alle abonnementen van de mobiele providers met elkaar, waardoor er keuze is uit wel 235 pakketten! Deze zijn bijvoorbeeld te combineren met sms- en internetbundels, hierdoor kun je altijd een pakket op maat vinden. De dochterbedrijven bieden belminuten tegen scherpere prijzen aan. Sommige van deze merken lijken kleine spelers, maar maken wel degelijk onderdeel uit van de grote netwerken en zijn daarmee dus betrouwbare alternatieven.

Overzicht dochterbedrijven en MVNO's

Dochterbedrijven KPN

  • Simyo
  • Ortel (prepaid aanbieder, er worden geen startpakketten meer verkocht)

Dochterbedrijf Vodafone

Dochterbedrijf T-Mobile

Mobile virtual network operators (MVNO's)

MVNO's zijn zelfstandig operende merken die geen dochter zijn van de netwerkaanbieders. Deze partijen kopen mobiele diensten in bij de netwerkaanbieders, denk aan bijvoorbeeld Simpel, Tele2, Robin Mobile, Youfone en Aldi TALK, in de pakketdetails wordt het netwerk getoond. Tele2 heeft een eigen 4G-netwerk en is in 2016 begonnen zoveel mogelijk van het verkeer (zowel data als spraak - dat verloopt dan via VoLTE) van haar klanten over te zetten op dit netwerk. Hiermee is dus een vierde netwerk beschikbaar gekomen. Als 4G niet beschikbaar is dan gebruikt Tele2 het netwerk van T-Mobile. In de Belwijzer kun je aan de linkerkant aangeven welk netwerk je wilt gebruiken.

Navigatie