Goedkoop bellen? Verlaag je mobiele telefoonkosten

Geactualiseerd: 14-11-2016

Veel consumenten betalen de hoofdprijs voor hun mobiele telefoon en het gebruik hiervan. Loopt je huidige abonnement bijna af, ga je op zoek naar een nieuw abonnement en wil je goedkoop bellen? Lees dan eerst onderstaande punten en neem deze mee in het maken van de juiste keus. Je zult versteld staan van hoeveel je eigenlijk kunt besparen op je mobiele telefoonkosten.

kosten-verlagen.jpg

Neem altijd een iets grotere bundel

Bellen buiten de bundel kost met een abonnement al snel 3,5 keer zoveel als binnen de bundel. Bij sim only kan dit zelfs 14 keer zoveel zijn! De vergelijkingspagina's laten deze prijsverschillen duidelijk zien.

Let niet teveel op de abonnementsnaam

Staar je niet blind op de namen van abonnementen (zoals Bel je suf 150, Volopbellen 200 etc.). Als er per volledige minuut afgerekend wordt, dan worden er gemiddeld 30% meer minuten in rekening gebracht, dan dat er daadwerkelijk gebeld wordt. Dus, bel je 150 minuten per maand, dan heb je eigenlijk een bundel nodig van 195 minuten. Onze Belwijzer, waarmee je de tarieven van abonnementen, prepaid en sim only kunt vergelijken, laat deze verschillen duidelijk zien. En houdt hier ook rekening mee. Je hoeft dus niet zelf uit te rekenen hoeveel minuten je eigenlijk nodig hebt.

Vaak goedkoop bellen met sim only

Goedkoop bellen kan met een sim only abonnement. Dit kan 30% in de totale kosten schelen. Met een goedkoop sim only abonnement kan er gebeld worden voor minder dan 2 cent per minuut, terwijl het goedkoopste abonnement met 'ingebakken' toestel op 30 cent per minuut ligt. Er zijn ook sim only aanbieders die toestellen verkopen, dan betaal je of het toestel in een keer, of je betaalt een vast bedrag voor het toestel per maand. In de Belwijzer is goed te zien dat bij een gemiddeld belprofiel, waarbij ook sms-jes en internet meenomen worden (100 minuten, 15 sms'jes en 900 MB internet), sim only er het voordeligst uitkomt.

Betaal niet te lang voor je 'gratis' mobiel

Goedkoop bellenBlijf niet te lang doorbetalen voor je 'gratis' mobiele telefoon. Stap direct over op een sim only abonnement zodra het contract van je abonnement met 'gratis' toestel is afgelopen. Let op, dit geldt alleen als de aankoopprijs van het toestel verwerkt is in het maandbedrag. Deze manier van het verrekenen van toestellen is gelukkig aan het verdwijnen. Bij de meeste abonnementen is nu duidelijk te zien wat je elke maand gaat betalen/of betaalt voor het toestel, vaak kun je ook nog kiezen voor een bepaald bedrag (met een eventuele eenmalige bijdrage). Veel transparanter. En de toestelbijdrag is gebonden aan een (duidelijke) termijn en stopt automatisch. Op Bellen.com zien we dat prijsbewuste mensen steeds vaker kiezen voor een 1-jarig contract met iets bijbetalen voor het toestel, om na 1 jaar direct te switchen naar sim only. Je zou ook een mobiele telefoon zonder abonnement aan kunnen schaffen, zie de vergelijking met losse telefoons.

Kies voor een MVNO of dochterbedrijf

Goedkoop bellen kan ook als je voor een MVNO als mobiele provider kiest. MVNO staat voor Mobile Virtual Network Operator. Deze mobiele providers zonder netwerk zijn vaak goedkoper dan de 'grote drie', KPN, Vodafone en T-Mobile. Tele2 heeft haar eigen 4G netwerk en 'lokt' nieuwe klanten met goedkope 4G toestel/abonnementen deals. Op Bellen.com vergelijken wij onafhankelijk alle abonnementen van de mobiele providers met elkaar, waardoor er keuze is uit wel 235 pakketten! Deze zijn bijvoorbeeld te combineren met sms- en internetbundels. De dochterbedrijven bieden belminuten tegen scherpere prijzen aan. Sommige van deze merken lijken kleine spelers, maar maken wel degelijk onderdeel uit van de grote netwerken en zijn daarmee dus betrouwbare alternatieven.

Overzicht dochterbedrijven en MVNO's

Dochterbedrijven KPN

Dochterbedrijf Vodafone

Dochterbedrijf T-Mobile

Mobile virtual network operators (MVNO's)

Merken die geen onderdeel uitmaken van de grote netwerken zijn, maar die zelfstandig opereren (maken wel gebruik van 1 van de 3 netwerken) o.a. Simpel, Tele2, Robin Mobile, Youfone, TrendCall en Aldi TALK. Tele2 heeft een eigen 4G netwerk en gaat in 2016 zoveel mogelijk van het verkeer van haar klanten overzetten op dit netwerk. Hiermee is dus een vierde netwerk beschikbaar gekomen. Als 4G niet beschikbaar is dan gebruikt Tele2 het netwerk van T-Mobile.

Kijk hier als je meer wilt weten over goedkoop bellen in het buitenland.