Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Vodafone als eerste met 5G

door Els Werkman 2 reacties Leestijd: 3 minuten

Logo VodafoneVodafone biedt als eerste telecomprovider een 5G ervaring aan. Via haar bestaande netwerk wordt het gebruik van 5G mogelijk gemaakt. Je hebt wel een geschikt abonnement en een 5G toestel nodig.

In bestaande frequenties

Op dinsdagavond 28 april 2020 zet Vodafone 5G aan in ruim de helft van Nederland. Met name in de Randstad en Noord-Brabant. Eind juli moet heel Nederland over 5G kunnen beschikken. Dat lijkt vreemd omdat de 5G veilingen nog plaats moeten vinden. Vodafone gebruikt echter technische innovaties: er wordt slim gebruik gemaakt van de huidige frequenties en de al bestaande antennes. De telecompartij heeft het zelf over ‘5G via spectrumdelen'. Hierdoor wordt een 5G 'light' ervaring mogelijk via het 4G netwerk. Dit netwerk wordt gedeeld door het 4G en het 5G spectrum, vandaar de term.

Vodafone is daarmee 5G koploper in Nederland. De provider wil deze koppositie meteen vertalen in diensten voor klanten. Het levert meer capaciteit, hogere snelheden, lagere responstijden en efficiëntie op. Handig in deze tijd van toenemend datagebruik. Toch zal het voordeel voor klanten vooralsnog beperkt zijn. Want de beloofde voordelen van 5G zijn nu nog niet helemaal haalbaar. In juni wordt weliswaar de eerste 5G-band geveild, maar die zal vooral de dekking verbeteren. 

'Soort opgevoerde 4G'

Ed Achterberg van Telecompaper noemt wat Vodafone gaat bieden  'een soort opgevoerde 4G'. Volgens hem gaat het consumenten niet iets heel nieuws bieden. 'Daarvoor moeten we wachten op de 5G-frequenties die echt nieuwe toepassingen mogelijk maken,' zegt hij in het FD.

Voordeel nu al 5Gvodafone5gready.png

Waarom zou je dan toch gebruik willen maken van deze tussenvorm? Omdat het kan. En omdat de downloadsnelheid gemiddeld 10% toeneemt ten opzichte van 4G (wat maximaal 350 Mbps haalt bij Vodafone). Uiteindelijk moet 5G downloadsnelheden mogelijk maken tot 1 Gigabit per seconde. Daarnaast gaat de reactiesnelheid met zo'n 30% omhoog, van rond de 30 milliseconden naar onder de 20 milliseconden. Met name interessant voor gamers en liefhebbers van streaming films.

Smartphone + abonnement geschikt voor 5G 

Vodafone-klanten met een 5G-abonnement en een geschikt toestel (inclusief de laatste software), kunnen binnen een week gebruik maken van 5G in het deel van Nederland waar dekking geboden wordt. Daarbuiten schakelt de telefoon automatisch terug op 4G. Heb je Start? Dan heb je de aanvullende bundel 5G nodig voor € 2 extra per maand. Heb je een Red abonnement dan krijg je zonder meerprijs toegang tot 5G mits je een geschikt toestel hebt. 

Er zijn inmiddels 10 toestellen beschikbaar op de Nederlandse markt: Huawei Mate 20 X, Oppo Find X2 en Find X2 Pro, Samsung Galaxy Note9, Galaxy S10Galaxy S20, Galaxy S20 Ultra en Galaxy S20+, Sony Xperia 1 II en de  Xiaomi Mi Mix 3. De Xiaomi is het goedkoopste (€ 331), de Samsung Galaxy S20 Ultra het duurste (€ 1249). Alleen de nieuwste modellen van Samsung en Oppo kunnen het 5G-signaal van Vodafone oppikken.

Het is nog niet bekend of T-Mobile en KPN het voorbeeld van Vodafone gaan volgen.

Geactualiseerd: woensdag 29 april 2020

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Reacties (2)

Geplaatst door: J Liefers ()

VodafoneZiggo is super duur! Hun 5G is echt niet supersnel. Want het is maar 20% sneller als *HUN* 4G netwerk. Waarom zou je €40 betalen als je bij T-Mobile het voor €25 kan krijgen die ook een beter snelheid en meer masten hebben als VodafoneZiggo. Dus nee, Ziggo is een groot probleem provider en Vodafone veelste duur!!! KPN is zelfs nog goedkoper als die achterlijke VodafoneZiggo troep.

Geplaatst door: A. Wind ()

Geachte,

De frequenties 24Ghz en 60Ghz zijn niet veilig om te gebruiken, deze laten zuurstofmoleculen oscilleren, de electronen gaan draaien, waardoor heboglobyne zich niet meer kan binden en zuurstof niet meer verplaatst kan worden in het lichaam. Graag onderzoeken, wetenschappers bevestigen dit overigens al, zie de petititie van 26.000 wetenschappers. Kies veilige frequenties! Europe heeft 24.25 al afgesproken, maar die zijn dus niet veilig.

Hoogachtend,
A. Wind

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.