Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Aanmelding 5G veiling geopend

door Els Werkman

Vanaf 6 maart tot 6 april 2020 kunnen telecompartijen een aanvraag indienen voor deelname aan de veiling voor snelle frequenties. En daar willen in ieder geval de huidige netwerkaanbieders KPN, T-Mobile en Vodafone aan deelnemen. Want op die frequenties wordt het gebruik van 5G toepassingen mogelijk. Wat gaat er gebeuren?

Veiling snelle frequenties voor 5g

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken): “Nederlandse bedrijven en consumenten hebben een grote behoefte aan snelle en betrouwbare mobiele communicatie. Met de veiling van de daarvoor benodigde frequenties maken we extra ruimte beschikbaar om aan de nog altijd groeiende datavraag te voldoen. Ook leggen we zo via mobiele communicatie de basis voor toekomstige digitale innovaties op het gebied van zorg, landbouw en mobiliteit.”
Vrijdag 6 maart werd de veilingregelgeving gepubliceerd. Wat wordt van telecomparijen verwacht?

  • Ze moeten fors betalen. Het ministerie verwacht een opbrengst van tenminste 0,9 miljard euro.
  • Ze moeten een zekerheidstelling afgeven ter waarde van € 35.279.000,00 (zodat het kaf van het koren gescheiden wordt).
  • De dekkingseis voor het nieuwe netwerk is 98% van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente.
  • De snelheid moet in 2022 minimaal 3.7 Mbps zijn, met een gemiddelde van 138.5 Mbps (maximaal 1000 Mbps). Dit betekent dat de Nederlandse mobiele internetsnelheid op meer dan 100 Mbps gaat uitkomen.

Meerrondenveiling

De 700, 1400 en 2100 Megahertz (MHz) frequentiebanden worden in het voorjaar van 2020 volgens een meerrondenveiling verdeeld. De EU heeft bepaald dat dit voor 30 juni 2020 geregeld zou moeten zijn, Nederland voldoet hierdoor aan die afspraken. Het ministerie van EZK informeert de deelnemers over het totaal aantal aangevraagde frequenties per band. Met behulp van deze informatie kunnen zij beter bepalen wat ze zelf willen bieden, omdat ze weten wat er aan concurrentie is.

De deelnemende marktpartijen mogen elk over maximaal 40 procent van het totaal aan beschikbare frequenties beschikken. Er wordt dus ook naar de huidige vergunningen gekeken. Door deze maatregel zijn er in ieder geval drie aanbieders van snelle openbare mobiele communicatie zoals 5G. En borgt het ministerie dat er concurrentie blijft op de telecommarkt in Nederland. Dit komt de kwaliteit, innovatie en redelijke prijzen voor consumenten ten goede. Begin 2022 volgt nog de veiling van de 3,5 Gigahertz frequentieband. 

Veiligheid

Op het gebied van 5G en veiligheid spelen twee zaken:

  1. Netwerk(integriteit) - In december 2019 zijn binnen de EU afspraken gemaakt om telecomdiensten te beschermen tegen dreigingen zoals spionage en sabotage. Er was al een Nederlandse Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) gepubliceerd over de veiligheid en integriteit van telecommunicatie. Denk bijvoorbeeld aan de problemen met Huawei, de grootste 5G netwerk hardware leverancier ter wereld. De Chinese overheid zou daar een grotere vinger in de pap hebben dan gewenst.
    Kritieke onderdelen van telecomnetwerken mogen in de EU alleen afkomstig zijn van vertrouwde leveranciers. Telecomproviders in Nederland kan via de AMvB worden opgedragen dat zij bepaalde leveranciers moeten uitsluiten.
  2. Straling(slimieten) - Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Agentschap Telecom is gebleken dat de hoeveelheid straling die van 5G-zendmasten komt, onder de Europese limieten blijft. Het gebruik van 5G(-netwerken) wordt (voorlopig) veilig geacht. Verder onderzoek is wel gewenst, vooral op het gebied van de cocktail van de verschillende soorten (netwerkwerk)straling.
    De Stichting Stop5GNL zegt dat de onderzoeken niet zorgvuldig genoeg zijn en dat 5G-straling gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van mensen en dieren. Daarom wordt de Nederlandse overheid voor de rechter gedaagd. Het kort geding tegen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dient op 21 april.

In de tussentijd blijven KPN, T-Mobile en Vodafone doorbouwen aan hun 5G netwerken. Eigenlijk is dit best bijzonder. Geen van deze partijen heeft nog frequenties 'gewonnen' in de veiling en er loopt dus ook nog een rechtszaak. Ze gaan er alle drie vanuit dat ze zendrechten gaan verwerven en dat er geen verdere belemmeringen zullen zijn. Want in alle informatie is terug te vinden dat ze later dit jaar hun 5G netwerk open gaan zetten.

5G Ready

Op dit moment kun je 5G nog niet gebruiken in Nederland. Toch zijn er al toestellen en abonnementen beschikbaar die 5G Ready zijn:

Merk Toestel  Prijs 
oppo.gif   Find X2 Pro  € 1199
samsung.gif  Galaxy S10 5GGalaxy S20 5G, Galaxy S20+ 5G en de Galaxy S20 Ultra 5G   Van € 839 tot € 1349 

Aanbieder Welke sim only pakketten? Prijs per maand /
jaarcontract
kpn5gready.PNG  Alle abonnementen van KPN zijn 5G ready.  Van € 21 tot € 36
t-mobile-5g-ready.PNG  Bij T-Mobile kun je een Unlimited Plus 5G Ready abonnement afsluiten.   € 38,50
vodafone5gready.png  Bij Vodafone zijn alleen de Red abonnementen 5G ready.  Van € 28 tot € 41

Els Werkman

Sitemanager Telecom
Els Werkman
Ik ben Els. Sinds 2008 werk ik voor de Bencom Group. Mijn specialisme is telecommunicatie, vandaar dat je mijn naam ziet terugkomen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken. Sinds 2018 ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorgverzekeringen zodat ik jou deskundig mag adviseren.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie