Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Vergelijk en kies de beste deal

Vanaf 31 maart stopt KPN met 3G, wat zijn de gevolgen?

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Het 3G-netwerk van KPN gaat na 31 maart stap voor stap uit de lucht. Met die vrijgekomen netwerkruimte willen ze hun 4G- en 5G-netwerk groter en beter maken. Zo kan iedereen nog sneller, veiliger en stabieler internetten en bellen. Wat betekent dat voor jou als gebruiker?

Wat betekent stoppen van 3G in de praktijk?

Dankzij de komst van 4G in 2013 en 5G in 2020 wordt volgens KPN nog maar weinig gebruik gemaakt van 3G: ongeveer 1% van het totale mobiele dataverkeer. KPN gaat zijn zendmasten upgraden naar 4G en 5G. Vanaf eind april is er op veel plekken geen 3G meer. De provider adviseert om daarom zo snel mogelijk te controleren of je klaar bent voor 4G of 5G. 

Wat moet je doen?

Alle  klanten van wie het toestel door KPN is gezien op het 3G netwerk, hebben inmiddels een brief ontvangen. Daarin zijn het  06-nummer en IMEI-nummer vermeld. Hierbij is aangegeven of het een toestelinstelling betreft of een toestelwissel.Je hebt 3 dingen nodig voor 4G: de goede simkaart, een 4G-toestel en de juiste instellingen in je toestel.

1.De goede simkaart kpn-simkaart-2022.PNG

Hele oude simkaarten (ouder dan 10 jaar) zijn niet geschikt voor 4G. Alleen simkaarten met een nummer hoger dan 3067100 zijn geschikt. Op de website van KPN kun je je simkaart controleren. 

2. Een 4G-toestel

Om te kunnen internetten en bellen op het 4G-netwerk heb je een 4G-geschikt toestel nodig. Er zijn ook toestellen waarmee je wel kunt internetten maar niet kunt bellen via het 4G-netwerk. Controleer daarom of je toestel geschikt is voor het 4G-netwerk. Dit kun je controleren op het internet met het typenummer of de handleiding van het betreffende toestel.

3. De juiste toestelinstellingentoestelinstellingen.PNG

Heb je een geschikt toestel? Controleer dan deze instellingen: Staat 4G bellen aan? Dit zorgt ervoor dat je belt over het KPN 4G-netwerk. Kiest je toestel automatisch het beste netwerk?  Check het als volgt:

– iOS (Apple): Instellingen > Mobiele data > kies voor “Schakel 2G/3G/4G in”
–Samsung (Android): Instellingen > Verbindingen> Mobiele netwerken > Netwerkmodus > kies hier “Schakel 2G/3G/4G in”
– Als je ook de optie “bellen via 4G/Volte” ziet staan, moet je deze ook aanzetten.
Klik hier voor de KPN tool, waarmee je de netwerkmodus correct in kunt stellen. 
Klik hier voor de KPN tool, waarmee je 4G bellen op je toestel kunt activeren.

Wat gebeurt er als mijn toestel geen 4G of 5G ondersteunt?

Beschik je nog over een oude telefoon, tablet of andere apparaten en ondersteunen die geen 4G of 5G ondersteunen? Dan zal het toestel zal vanaf 1 april 2022 automatisch terugschakelen naar 2G. Het 2G-netwerk zal de komende drie jaar nog in de lucht blijven. Als je dus een toestel hebt dat geen 4G ondersteunt zal deze terugvallen op 2G, en kan er gewoon gebeld blijven worden. Het internetten gaat echter vele malen trager en de geluidskwaliteit van bellen is minder. Verder is Internetten en bellen tegelijkertijd niet mogelijk. Het is in deze gevallen aan te raden over te stappen naar een geschikte smartphone. Je kunt hier 4G en 5G-telefoons met abonnement vergelijken

Weet je niet welk netwerk jouw aanbieder in gebruik heeft? Je vindt het hier. Ook lees je welke providers wanneer 2G of 3G uitzetten.

Geactualiseerd: zaterdag 2 april 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.