Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Sim unlockcode aanvragen

Geactualiseerd: 17-06-2019

Op sommige toestellen zit een simlock, een digitaal slot op je mobiele telefoon. Het toestel werkt dan alleen met een simkaart van één bepaalde provider en is geblokkeerd voor simkaarten van andere providers. De simkaart van je abonnement werkt niet in een prepaidtoestel (en andersom ook niet). Om de blokkade op te heffen, heb je een unlockcode nodig. Deze kun je aanvragen bij je provider.

Simlock gratis laten verwijderen

De toezichthouder ACM heeft met de mobiele aanbieders afgesproken dat zo'n simlock één jaar is toegestaan. Na dat jaar kun je bij je eigen provider de simlock gratis laten verwijderen. Daarna kun je het toestel gebruiken met simkaarten van andere providers. Wil je de simlock eerder laten verwijderen, dan mag de provider hiervoor een vergoeding vragen.

Aanvragen van sim unlockcode

Bij de meeste toestellen speelt het niet, die hebben geen lock. Het komt vooral voor bij telefoons die verkocht worden in combinatie met een prepaidsimkaart. Bij twijfel kun je heel makkelijk testen of je toestel een simlock heeft. Plaats een simkaart van een andere netwerkaanbieder in je toestel. Kun je hiermee meteen aan de slag, dan zit er geen simlock op en heb je geen unlockcode nodig. Krijg je een foutmelding of de vraag om een unlockcode? Dan kun je online de code aanvragen. Voor de aanvraag heb je in ieder geval het 15-cijferige IMEI-nummer van je toestel nodig. Dit kun je meestal onder de batterij vinden of opvragen door *#06# in te toetsen.

Hieronder lees je per provider hoe je deze unlockcode via een online formulier kunt aanvragen.

Sim unlockcode online aanvragen

  • KPN - Je krijgt nadat je de gevraagde gegevens hebt ingevuld meteen de code. Als de code niet bekend is dan krijg je binnen 4 weken de informatie toegestuurd.
  • Vodafone - Er kan alleen een simlock zitten op toestellen van voor november 2014. Nadat je jouw gegevens hebt ingevuld, wordt de code zo snel mogelijk verzonden; termijn onbekend.
  • T-Mobile - Je kunt het tooltje gebruiken om de unlockcode aan te vragen, je krijgt de code meteen. Werkt dat niet dan moet het via de klantenservice, termijn in dat geval onbekend.
  • Tele2 - Telefoons van Tele2, gekocht met een abonnement, hebben geen simlock. Het kan voorkomen bij prepaidtoestellen, daarbij vervalt de simlock automatisch na 1 jaar.
  • Lebara - verstrekt geen unlockcode. Bij een telecomwinkel kun je de telefoon laten unlocken (kost meestal rond de € 15).
  • Ben en Hollandsnieuwe hebben geen telefoons met simlock.

Kosten sim unlock

De sim unlockcode is gratis als je het toestel langer dan een jaar in bezit hebt. Heb je het toestel korter, dan betaal je bij KPN zo'n € 70. Wat Vodafone vraagt, is afhankelijk van het toestel. Bij T-Mobile zijn eventuele kosten niet te vinden. T-Mobile heeft een tijd het alleenrecht gehad op de verkoop van iPhones en verkocht die telefoons met een simlock. Deze iPhones zijn op afstand 'vrij' gemaakt.

Navigatie