Simlock? Unlockcode aanvragen
Op sommige toestellen zit een simlock, een digitaal slot op je mobiele telefoon. Het toestel werkt dan alleen met een simkaart van één bepaalde provider en is geblokkeerd voor simkaarten van andere providers. De simkaart van je abonnement werkt niet in een prepaidtoestel (en andersom ook niet). Om de blokkade op te heffen, heb je een unlockcode nodig. Deze kun je aanvragen bij je provider.
Simlock gratis laten verwijderen
De toezichthouder ACM heeft met de mobiele aanbieders afgesproken dat zo'n simlock één jaar is toegestaan. Na dat jaar kun je bij je eigen provider de simlock gratis laten verwijderen. Daarna kun je het toestel gebruiken met simkaarten van andere providers. Wil je de simlock eerder laten verwijderen, dan mag de provider hiervoor een vergoeding vragen.
Aanvragen van sim unlockcode
Bij de meeste toestellen speelt het niet, die hebben geen lock. Het komt vooral voor bij telefoons die verkocht worden in combinatie met een prepaidsimkaart. Of bij oude telefoons. Bij twijfel kun je heel makkelijk testen of je toestel een simlock heeft. Plaats een simkaart van een andere netwerkaanbieder in je toestel. Kun je hiermee meteen aan de slag, dan zit er geen simlock op en heb je geen unlockcode nodig. Krijg je een foutmelding of de vraag om een unlockcode? Dan kun je online de code aanvragen. Voor de aanvraag heb je in ieder geval het 15-cijferige IMEI-nummer van je toestel nodig. Dit kun je meestal onder de batterij vinden of opvragen door *#06# in te toetsen.
Hieronder lees je per provider wat er mogelijk is:
- KPN - Verkoopt al langer dan tien jaar geen toestellen met lock meer. Heeft in 2020 besloten geen codes meer te verstrekken.
- Vodafone - Er kan alleen een simlock zitten op toestellen van voor november 2014. Unlockcode aan te vragen via de telefonische klantenservice. Eerdere online opties zijn verdwenen.
- T-Mobile - Je kunt het tooltje op de website gebruiken, je krijgt de code meteen. Werkt dat niet dan moet het via de klantenservice, termijn in dat geval onbekend.
- Tele2 - Telefoons van Tele2, gekocht met een abonnement, hebben geen simlock. Het kon voorkomen bij prepaidtoestellen, daarbij vervalt de simlock automatisch na 1 jaar.
- Lebara en Lycamobile - verstrekken geen unlockcode. Bij een telecomwinkel kun je de telefoon laten unlocken (kost meestal rond de € 15).
- Ben, Simyo en Hollandsnieuwe hebben geen telefoons met simlock.
Kosten sim unlock
De sim unlockcode is gratis als je het toestel langer dan een jaar in bezit hebt. Verstrekt de telecom partij waar de telefoon gekocht is de code niet (meer)? Bestaat die partij niet meer, of is niet bekend welke partij dat is? Dan kun je via het internet een code kopen. Of bij een GSM-winkel het toestel laten unlocken. Dit kost meestal zo'n 15 euro. Gaat het om een oude telefoon, bedenk dan dat er nieuwe eenvoudige toestellen te koop zijn van rond de dertig euro. Dan weet je zeker dat de telefoon werkt. De meeste toestellen met een simlock zijn ouder dan 7 jaar. Dan mag je aannemen dat de kwaliteit van bijvoorbeeld de batterij significant is afgenomen.. Het vervangen daarvan kost rond de vijftien euro.

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.
Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.