Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Sim unlockcode aanvragen

Geactualiseerd: 15-10-2020

Op sommige toestellen zit een simlock, een digitaal slot op je mobiele telefoon. Het toestel werkt dan alleen met een simkaart van één bepaalde provider en is geblokkeerd voor simkaarten van andere providers. De simkaart van je abonnement werkt niet in een prepaidtoestel (en andersom ook niet). Om de blokkade op te heffen, heb je een unlockcode nodig. Deze kun je aanvragen bij je provider.

Simlock gratis laten verwijderen

De toezichthouder ACM heeft met de mobiele aanbieders afgesproken dat zo'n simlock één jaar is toegestaan. Na dat jaar kun je bij je eigen provider de simlock gratis laten verwijderen. Daarna kun je het toestel gebruiken met simkaarten van andere providers. Wil je de simlock eerder laten verwijderen, dan mag de provider hiervoor een vergoeding vragen. 

Aanvragen van sim unlockcode

Bij de meeste toestellen speelt het niet, die hebben geen lock. Het komt vooral voor bij telefoons die verkocht worden in combinatie met een prepaidsimkaart. Of bij oude telefoons. Bij twijfel kun je heel makkelijk testen of je toestel een simlock heeft. Plaats een simkaart van een andere netwerkaanbieder in je toestel. Kun je hiermee meteen aan de slag, dan zit er geen simlock op en heb je geen unlockcode nodig. Krijg je een foutmelding of de vraag om een unlockcode? Dan kun je online de code aanvragen. Voor de aanvraag heb je in ieder geval het 15-cijferige IMEI-nummer van je toestel nodig. Dit kun je meestal onder de batterij vinden of opvragen door *#06# in te toetsen.

Hieronder lees je per provider wat er mogelijk is:

  • KPN - Verkoopt al langer dan tien jaar geen toestellen met lock meer. Heeft besloten geen codes meer te verstrekken.
  • Vodafone - Er kan alleen een simlock zitten op toestellen van voor november 2014. Nadat je jouw gegevens hebt ingevuld, wordt de code zo snel mogelijk verzonden; termijn onbekend.
  • T-Mobile - Je kunt het tooltje op de website gebruiken, je krijgt de code meteen. Werkt dat niet dan moet het via de klantenservice, termijn in dat geval onbekend.
  • Tele2 - Telefoons van Tele2, gekocht met een abonnement, hebben geen simlock. Het kon voorkomen bij prepaidtoestellen, daarbij vervalt de simlock automatisch na 1 jaar.
  • Lebara en Lycamobile - verstrekken geen unlockcode. Bij een telecomwinkel kun je de telefoon laten unlocken (kost meestal rond de € 15).
  • Ben en Hollandsnieuwe hebben geen telefoons met simlock.

Kosten sim unlock

De sim unlockcode is gratis als je het toestel langer dan een jaar in bezit hebt. Verstrekt de telecom partij waar de telefoon gekocht is de code niet (meer)? Bestaat die partij niet meer, of is niet bekend welke partij dat is? Dan kun je via het internet een code kopen. Of bij een GSM-winkel het toestel laten unlocken. Dit kost meestal zo'n 15 euro. Gaat het om een oude telefoon, bedenk dan dat er nieuwe eenvoudige toestellen te koop zijn van rond de dertig euro. Dan weet je zeker dat de telefoon werkt. De meeste toestellen met een simlock zijn ouder dan 6 jaar. Dan neemt de kwaliteit van bijvoorbeeld de batterij ook significant af en het vervangen daarvan kost rond de vijftien euro. Als dat nog kan. Vandaar dit advies.


Gepubliceerd: zaterdag 20 februari 2010
Geactualiseerd: donderdag 15 oktober 2020

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie