Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Mobiel abonnement voor kinderen

Heeft jouw kind om een mobiele telefoon gevraagd of wil jij graag dat je kind bereikbaar is? Voordat je eraan begint is het verstandig om over een aantal zaken goed na te denken. Welke abonnementen zijn er en hoe zorg je dat de kosten niet te hoog worden? Wij geven je graag tips, ook over prepaid!

Wat maakt een mobiel abonnement duur?

Bij een telefoonabonnement voor je kind komt heel wat kijken. Kinderen hebben vaak geen idee hoeveel bellen en internetten kost en ook als ouder is het nuttig te weten wat een abonnement duur maakt. Zo zijn er de maandelijkse abonnementskosten. Deze worden vooraf duidelijk genoemd. Je kiest een bundel met bijvoorbeeld een bel-, sms en internetbundel en betaalt hier een X bedrag voor. Maar dan is daar het bekende "addertje onder het gras", want de hoge rekeningen komen vaak door verbruik buiten de bundel. Kinderen beseffen meestal niet wat al die "extra’s" kosten. Denk bijvoorbeeld aan het kijken van vlogs op Youtube en het versturen van sms’jes naar tv-programma's om bijvoorbeeld te stemmen op een artiest. Wanneer de limiet van de bundel bereikt is, en er geen rem op zit, kunnen de kosten snel hoog oplopen!

Mobiel abonnement voor kinderen

Tips

Er zijn providers die kosten helpen te drukken met een waarschuwingsbericht of speeddrop. Welke opties zijn er allemaal?

 • Waarschuwingsbericht: de providers versturen standaard een waarschuwingsbericht als je (bijna) door je bel- en internetbundel bent. Bijvoorbeeld bij 80% en 100% van het verbruik. Je kunt dan meestal kiezen voor de aanschaf van extra tegoed. Controleer of jouw kind dat dan ook kan regelen. Zorg er anders voor dat dit niet kan.
 • Dataplafond: je kunt ervoor kiezen een provider te nemen die internet buiten de bundel blokkeert. Dit is gratis bij Ben (met MB Pauze), Youfone en Simpel hebben een zelf in te stellen dataplafond. Bij beide partijen kost dit 50 eurocent per maand. Bij 50plus Mobiel kun je de Buiten de Bundel Buffer aanschaffen, voor € 1,50 per maand (in tegenstelling tot de naam - iedereen kan klant worden bij 50plus Mobiel).
 • Belplafond: Bij Simpel en Youfone kun je een belplafond instellen, dit doe je via jouw persoonlijke pagina. Je betaalt € 0,50 per maand voor deze service.
  • Simpel: het plafond kan ingesteld worden vanaf tien euro en bedraagt minimaal de abonnementskosten per maand. Zodra je 80% van je limiet hebt bereikt, ontvang je een gratis sms. Wanneer je het plafond bereikt heb, ontvang je nog een sms. Je simkaart wordt geblokkeerd voor uitgaand en inkomend verkeer dat zorgt voor extra kosten. Je kunt drie nummers instellen die het nummer altijd kunnen bereiken. Handig dus als je toch je kind wilt bereiken. Let op: als het plafond bereikt is, maken deze nummers wel extra kosten bovenop je ingestelde plafond.
  • Youfone: het minimale bedrag is tien euro, dit is exclusief de kosten voor de bel/sms bundel. Het belplafond gaat in vanaf de eerste dag van de volgende maand na activatie. Bij een verbruik van ongeveer 80% van het belplafond ontvang je een waarschuwing per sms en een e-mail. Bij een verbruik van 100% word je afgesloten voor uitgaand verkeer. Het is mogelijk om je belplafond aan te vullen via MyYoufone. Het plafond is niet van toepassing in de EU.
  • Bij 50plus Mobiel kun je de Buiten de Bundel Buffer aanschaffen, voor € 1,50 per maand.  Dan kun je niet verder bellen als het bundeltegoed op is. Je kunt wel minuten bijkopen.
 • Speeddrop: wanneer je denkt dat er zich problemen kunnen voordoen bij mobiel internet dan kun je voor de gemoedsrust kiezen voor een abonnement waarbij de internetsnelheid omlaag gaat als de bundel op is. Op die manier heeft je kind nog wel gewoon internet op zijn of haar telefoon, maar het is dan trager. WhatsApp werkt nog prima bij lage snelheden. Bij Odido, KPN en Vodafone wordt de snelheid verlaagd naar 64 Kbps en bij Budget Mobiel naar 50 Kbps. 
 • Alleen KPN heeft een speciaal Kids abonnement. Je kind kan dan onbeperkt bellen/sms'en en krijgt 1 GB per maand (vanaf € 17,50, meestal is het goedkoper vanwege acties). Alle extra bundels en opties zijn geblokkeerd en er vindt een speeddrop plaats als 1 GB internet verbruikt is. Het Kids abonnement is alleen te bestellen in combinatie met een ander KPN mobiel abonnement. 
 • Onbeperkt bellen - Houdt jouw kind van bellen? Neem dan een abonnement met een onbeperkt bellen bundel, dit is gemiddeld € 2 per maand duurder en daardoor interessant. Op deze manier kom je nooit voor onverwachte kosten te staan.

Wat kun je als ouder zelf doen om het verbruik in de gaten te houden?

 • Check het verbruik in de app: je kunt zelf het verbruik van je kind ook in de gaten houden in de app van de provider. Deze kun je downloaden via de App-store of Google Store. Installeer de app op de telefoon van je kind, of op je eigen telefoon. Op deze manier houd je het verbruik in de gaten.
 • Controleer regelmatig de eigen omgeving op de website van de provider.
 • Wifi: een andere optie is een sim only abonnement aan te schaffen zonder internet. Je kind kan gebruikmaken van wifi. Onderweg kan je kind wel bellen of een sms sturen. Wanneer je wel een sim only neemt met een databundel kun je ook de afspraak maken om wifi te gebruiken wanneer dit kan (dit kun je ook zo instellen op de telefoon), dus op school, thuis of bij een vriendje/vriendinnetje. Zo kun je de kosten drukken. Hier vergelijk je sim only-abonnementen
 • Onbeperkt abonnement: een derde optie is een onbeperkt abonnement. Voor rond de 30 euro per maand kun je een onbeperkt (of nagenoeg onbeperkt) abonnement afsluiten. Bijvoorbeeld bij Odido of Budget Mobiel. Bekijk alle mogelijke pakketten in de onbeperkt verbruik abonnementen vergelijking.

Prepaid

Prepaid is ook een manier om (hoge) kosten te voorkomen. Wanneer je toegoed op is bij prepaid is het ook écht op. Je kind kan nog wel gebeld worden. Een ander voordeel van prepaid is dat je je kind goed kunt leren wat bellen en internetten eigenlijk kost. Wanneer je kind een video bekijkt, zal het merken dat het tegoed zo op is. Uiteraard kun je beltegoed bijkopen wanneer het op is, maar je kunt ook daar afspraken over maken. Bijvoorbeeld door het te kopen van zijn of haar zakgeld. Prepaid heeft ook bundels, die zijn 30 dagen geldig. Kan handig zijn als je een keer extra minuten of MB's nodig hebt. In onze prepaid vergelijking kun je zien wat de mogelijkheden zijn.

Filteren in de vergelijker

Als je in onze vergelijker bovenaan het gewenste verbruik per maand invult dan berekent internetbuitenbundel.PNGde vergelijker wat het ingevulde aantal minuten of MB's gaat kosten. Je kunt via de filters aan de linkerkant allerlei keuzes maken. Vrijwel onderaan staat het filter 'Internet buiten bundel'.  Vink je dat aan dan laten we je de producten zien waarmee je geen extra mobiel internet kosten kunt maken. Zo vind je altijd een goedkoop abonnement dat bij je past.


Geactualiseerd: donderdag 20 juli 2023

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.