Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Mobiel abonnement voor kinderen

Heeft jouw kind om een mobiele telefoon gevraagd of wil jij graag dat je kind bereikbaar is? Voordat je eraan begint is het verstandig om over een aantal zaken goed na te denken. Welke abonnementen zijn er en hoe zorg je dat de kosten niet te hoog worden? Wij geven je graag tips!

Wat maakt een mobiel abonnement duur?

Kinderen hebben vaak geen ervaring hoeveel bellen en internetten kost en ook als ouder is het nuttig te weten wat een abonnement duur maakt. Zo zijn er de maandelijkse kosten. Deze worden vooraf duidelijk genoemd. Je kiest een bundel met bijvoorbeeld een bel-, sms en internetbundel en betaalt hier een X bedrag voor. Maar dan is daar het bekende "addertje onder het gras", want de hoge rekeningen komen vaak door verbruik buiten de bundel. Kinderen beseffen niet altijd wat al die "extra’s" kosten. Denk bijvoorbeeld aan het kijken van vlogs op Youtube en het versturen van sms’jes naar tv-programma's om bijvoorbeeld te stemmen op een artiest. Wanneer het limiet van de bundel bereikt is, lopen de kosten snel hoog op!

nieuwsbrief-telecom-septembermobiele-abonnementen-met-een-plafond-groot.png

Tips

Er zijn providers die kosten drukken door een waarschuwingsbericht of speeddrop. Welke opties zijn er allemaal?

 • Waarschuwingsbericht: de meeste providers versturen standaard een waarschuwingsbericht als je bijna door je bel- en internetbundel bent. Bijvoorbeeld bij 80% en 100% van het verbruik. Bijna alle providers doen dit, alleen Youfone is een uitzondering. Die stuurt alleen een waarschuwing als je een plafond hebt ingesteld. Hierover later meer.
   
 • Dataplafond: je kunt ervoor kiezen een provider te nemen die internet buiten de bundel blokkeert. Youfone en Simpel hebben zo'n dataplafond. Bij Youfone is het gratis, bij Simpel kost het 50 eurocent per maand. 
  Tele2 heeft een speciaal Kids-abonnement van 1 GB en onbeperkt bellen naar 3 nummers voor 7 euro per maand. Is de internetbundel op dan stopt het automatisch. Je kind kan wel kosten buiten de bundel maken (door te bellen of te sms'en), maar Tele2 heeft een maximum van tien euro ingesteld. Als ouder ontvang je een melding als dit bereikt is. Het abonnement komt op de naam van de ouder te staan, daarom kun je zelf het verbruik via de Tele2 app in de gaten houden.
   
 • Belplafond: hollandsnieuwe is een provider waarbij je na je bundel geen extra kosten kunt maken. Want op = op. Je kunt wel extra tegoed bijkopen. Bij Simpel en Youfone kun je een belplafond instellen. Dit doe je via de persoonlijke pagina. Bij Simpel kost het instellen 50 eurocent per maand. Het plafond kan ingesteld worden vanaf tien euro en bedraagt minimaal de abonnementskosten per maand. Zodra je 90% van je limiet hebt bereikt, ontvang je een gratis sms. Wanneer je het plafond bereikt heb, ontvang je normaals een sms. Je simkaart is dan geblokkeerd voor uitgaand en inkomend verkeer dat zorgt voor extra kosten. Je kunt drie nummers instellen die het nummer altijd kunnen bereiken. Handig dus als je toch je kind wilt bereiken. Let op: als het plafond bereikt is, maken deze nummers wel extra kosten bovenop je ingestelde plafond.
  Bij Youfone is het instellen van een belplafond gratis. Dit doe je via MyYoufone. Het minimale bedrag is tien euro, dit bedrag is exclusief de kosten voor de bel/sms bundel. Het belplafond gaat in vanaf de eerste dag van de volgende maand na activatie. Bij een verbruik van ongeveer 80% van het belplafond ontvang je een waarschuwing per sms en een e-mail. Bij een verbruik van 100% word je afgesloten voor uitgaand verkeer. Het is mogelijk om je belplafond aan te vullen via MyYoufone. Het plafond is niet van toepassing in de EU.
   
 • Speeddrop: wanneer je denkt dat het probleem zich gaat voordoen bij mobiel internet kun je ook kiezen om een abonnement te nemen waarbij de internetsnelheid omlaag gaat als de bundel op is. Op die manier heeft je kind nog wel gewoon internet op zijn of haar telefoon, maar het is dan trager. Bijvoorbeeld bij Telfort, T-Mobile, KPN en Vodafone wordt de snelheid verlaagt naar 64 Kbps en bij Robin Mobile naar 1 Mbps. 

Wat kun je als ouder zelf doen om het verbruik in de gaten te houden?

 • Check het verbruik in de app: je kunt zelf het verbruik van je kind ook in de gaten houden in de app van de provider. Deze kun je downloaden via de App-store of Google Store. Installeer de app op de telefoon van je kind, of op je eigen telefoon. Op deze manier houd je het verbruik in de gaten.
 • Wifi: een andere optie is een sim only abonnement aan te schaffen zonder internet, je kind kan gebruik maken van wifi. Onderweg kan je kind wel bellen of een sms sturen. Wanneer je wel een sim only neemt met een databundel kun je ook de afspraak maken om wifi te gebruiken wanneer dit kan, dus op school, thuis of bij een vriendje/vriendinnetje. Zo kun je de kosten drukken.  
 • Onbeperkt abonnement: een derde optie is een onbeperkt abonnement. Voor minder dan 30 euro per maand kun je nu al een onbeperkt (of nagenoeg onbeperkt) abonnement afsluiten. Bijvoorbeeld bij Tele2, T-Mobile of Robin Mobile

Prepaid

Een prepaid is ook een manier om hoge kosten te voorkomen. Wanneer je toegoed op is bij prepaid is het ook écht op. Bellen en internetten kan dan niet meer. Je kind kan nog wel gebeld worden. Een ander voordeel van prepaid is dat je je kind goed kunt leren wat bellen en internetten eigenlijk kost. Wanneer je kind een video bekijkt zal het merken dat het tegoed zo op is. Uiteraard kun je beltegoed bijkopen wanneer het op is, maar je kunt ook daar afspraken over maken. Bijvoorbeeld door het te kopen van zijn of haar zakgeld.

Filteren in de vergelijker

Via onze vergelijker is het mogelijk om te filteren op internet buiten de bundel. Dus wil je buiten de bundel een speeddrop of toch liever tarief per MB? Vink dit dan aan. 

internet-buiten-bundel.png

Vul het verbruik in per maand en de vergelijker berekent wat  jouw aantal minuten of MB's gaat kosten.

Geactualiseerd: 02-11-2018

Navigatie