Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Mobiel abonnement voor kinderen

Geactualiseerd: 23-12-2019

Heeft jouw kind om een mobiele telefoon gevraagd of wil jij graag dat je kind bereikbaar is? Voordat je eraan begint is het verstandig om over een aantal zaken goed na te denken. Welke abonnementen zijn er en hoe zorg je dat de kosten niet te hoog worden? Wij geven je graag tips, ook over prepaid!

Wat maakt een mobiel abonnement duur?

Kinderen hebben vaak geen idee hoeveel bellen en internetten kost en ook als ouder is het nuttig te weten wat een abonnement duur maakt. Zo zijn er de maandelijkse abonnementskosten. Deze worden vooraf duidelijk genoemd. Je kiest een bundel met bijvoorbeeld een bel-, sms en internetbundel en betaalt hier een X bedrag voor. Maar dan is daar het bekende "addertje onder het gras", want de hoge rekeningen komen vaak door verbruik buiten de bundel. Kinderen beseffen meestal niet wat al die "extra’s" kosten. Denk bijvoorbeeld aan het kijken van vlogs op Youtube en het versturen van sms’jes naar tv-programma's om bijvoorbeeld te stemmen op een artiest. Wanneer de limiet van de bundel bereikt is, kunnen de kosten snel hoog oplopen!

nieuwsbrief-telecom-septembermobiele-abonnementen-met-een-plafond-groot.png

Tips

Er zijn providers die kosten helpen te drukken met een waarschuwingsbericht of speeddrop. Welke opties zijn er allemaal?

 • Waarschuwingsbericht: de providers versturen standaard een waarschuwingsbericht als je (bijna) door je bel- en internetbundel bent. Bijvoorbeeld bij 80% en 100% van het verbruik. Let op: alleen Youfone doet dit niet. Deze provider stuurt alleen een waarschuwing als je zelf een (betaald) plafond hebt ingesteld. Hierover later meer.
   
 • Dataplafond: je kunt ervoor kiezen een provider te nemen die internet buiten de bundel blokkeert. Dit is gratis bij Ben (met MB Pauze), Youfone en Simpel hebben een zelf in te stellen dataplafond. Bij beide partijen kost dit 50 eurocent per maand.
  Tele2 heeft een speciaal Kids-abonnement van 1 GB en onbeperkt bellen naar 3 nummers voor 7 euro per maand. Is de internetbundel op dan stopt het automatisch. Je kind kan wel kosten buiten de bundel maken (door te bellen of te sms'en), maar Tele2 heeft een maximum van tien euro ingesteld. Als ouder ontvang je een melding als dit bereikt is. Het abonnement komt op de naam van de ouder te staan, daarom kun je zelf het verbruik via de Tele2 app in de gaten houden. Ook KPN heeft een speciaal kids abonnement waarbij je onbeperkt kunt bellen/sms' en 1 GB internet krijgt vanaf 12,50 euro per maand. Daarnaast zijn alle extra bundels en extra opties geblokkeerd en vindt er een speeddrop plaats als 1 GB internet verbruikt is. Het kids abonnement is alleen te bestellen in combinatie met een ander KPN mobiel abonnement.
 • Belplafond: Bij Simpel en Youfone kun je een belplafond instellen, dit doe je via jouw persoonlijke pagina. Je betaalt € 0,50 per maand voor deze service.
  - Simpel: het plafond kan ingesteld worden vanaf tien euro en bedraagt minimaal de abonnementskosten per maand. Zodra je 90% van je limiet hebt bereikt, ontvang je een gratis sms. Wanneer je het plafond bereikt heb, ontvang je nog een sms. Je simkaart wordt geblokkeerd voor uitgaand en inkomend verkeer dat zorgt voor extra kosten. Je kunt drie nummers instellen die het nummer altijd kunnen bereiken. Handig dus als je toch je kind wilt bereiken. Let op: als het plafond bereikt is, maken deze nummers wel extra kosten bovenop je ingestelde plafond.
  - Youfone: het minimale bedrag is tien euro, dit is exclusief de kosten voor de bel/sms bundel. Het belplafond gaat in vanaf de eerste dag van de volgende maand na activatie. Bij een verbruik van ongeveer 80% van het belplafond ontvang je een waarschuwing per sms en een e-mail. Bij een verbruik van 100% word je afgesloten voor uitgaand verkeer. Het is mogelijk om je belplafond aan te vullen via MyYoufone. Het plafond is niet van toepassing in de EU.
   
 • Speeddrop: wanneer je denkt dat er zich problemen kunnen voordoen bij mobiel internet dan kun je voor de gemoedsrust kiezen voor een abonnement waarbij de internetsnelheid omlaag gaat als de bundel op is. Op die manier heeft je kind nog wel gewoon internet op zijn of haar telefoon, maar het is dan trager. WhatsApp werkt nog prima bij lage snelheden. Bij T-Mobile, KPN en Vodafone wordt de snelheid verlaagd naar 64 Kbps en bij Robin Mobile naar 1 Mbps, bij Entree is dit 400 kbps. 

Wat kun je als ouder zelf doen om het verbruik in de gaten te houden?

 • Check het verbruik in de app: je kunt zelf het verbruik van je kind ook in de gaten houden in de app van de provider. Deze kun je downloaden via de App-store of Google Store. Installeer de app op de telefoon van je kind, of op je eigen telefoon. Op deze manier houd je het verbruik in de gaten.
 • Controleer regelmatig de eigen omgeving op de website van de provider.
 • Wifi: een andere optie is een sim only abonnement aan te schaffen zonder internet. Je kind kan gebruik maken van wifi. Onderweg kan je kind wel bellen of een sms sturen. Wanneer je wel een sim only neemt met een databundel kun je ook de afspraak maken om wifi te gebruiken wanneer dit kan (dit kun je ook zo instellen op de telefoon), dus op school, thuis of bij een vriendje/vriendinnetje. Zo kun je de kosten drukken.  
 • Onbeperkt abonnement: een derde optie is een onbeperkt abonnement. Voor rond de 30 euro per maand kun je een onbeperkt (of nagenoeg onbeperkt) abonnement afsluiten. Bijvoorbeeld bij Tele2, T-Mobile of Budget Mobiel

Prepaid

Een prepaid is ook een manier om (hoge) kosten te voorkomen. Wanneer je toegoed op is bij prepaid is het ook écht op. Je kind kan nog wel gebeld worden. Een ander voordeel van prepaid is dat je je kind goed kunt leren wat bellen en internetten eigenlijk kost. Wanneer je kind een video bekijkt, zal het merken dat het tegoed zo op is. Uiteraard kun je beltegoed bijkopen wanneer het op is, maar je kunt ook daar afspraken over maken. Bijvoorbeeld door het te kopen van zijn of haar zakgeld.

Filteren in de vergelijker

Als je in onze vergelijker bovenaan het gewenste verbruik per maand invult dan berekent internetbuitenbundel.PNGde vergelijker wat het ingevulde aantal minuten of MB's gaat kosten. Je kunt via de filters aan de linkerkant allerlei keuzes maken. Vrijwel onderaan staat het filter 'Internet buiten bundel'.  Vink je dat aan dan laten we je de producten zien waarmee je geen extra mobiel internet kosten kunt maken.

Navigatie