Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

RekeningScan

 • Je hebt een PDF-versie van de telefoonrekening nodig. Bij de meeste providers kun je deze in jouw persoonlijke omgeving vinden (zoals My T-Mobile, My Vodafone e.d.). Het zou kunnen dat je elke maand een factuur via de e-mail ontvangt, die kun je ook gebruiken.

  De tweede stap is het downloaden (en/of opslaan) van de rekening als PDF-bestand op jouw computer. Een papieren rekening die gescand is en als PDF bestand opgeslagen is, is niet te gebruiken. Alleen originele PDF-facturen kunnen gebruikt worden. Ook zakelijke rekeningen zijn niet te analyseren, dit in verband met de BTW. Daarnaast vergelijkt Bellen.com vooralsnog alleen consumenten producten. Plaats de rekening(en) in een mapje op de computer (of laat de computer ze in het mapje Downloads plaatsen). Klik op 'upload rekening' en volg de instructies. Je kunt je één of meerdere facturen uploaden.

  Na het berekenen van je gemiddelde verbruik kun je direct naar de Belwijzer om deze gegevens te vergelijken met andere abonnementen. Standaard worden alle geüploade rekeningen in de vergelijking gebruikt, maar je kunt ook één specifieke factuur selecteren. Daarnaast kun je kiezen of je 1- of 2-jarige abonnementen wilt vergelijken en direct zien met welk abonnement je het goedkoopst uit geweest zou zijn én wat de mogelijke besparing is.

  Tenslotte is het mogelijk om een mobiele telefoon bij je abonnement te zoeken.

 • Met het oog op het waarborgen van de privacy i.v.m. het uploaden van je factuur zijn een aantal maatregelen genomen. Zodra je een PDF-bestand gaat uploaden, zal de RekeningScan automatisch informatie inlezen. Alle persoonlijke informatie als naam, adresgegevens, rekeningnummer en telefoonnummers worden genegeerd. Deze worden door de RekeningScan niet herkend als informatie die voor de berekening van belang is en dus ook niet gebruikt.

  De bestanden worden tijdelijk in een beveiligde omgeving opgeslagen. Statistische gegevens, zoals bijvoorbeeld de gemiddelde gespreksduur of de besparing per bezoeker, worden door Bellen.com opgeslagen, deze informatie is echter geanonimiseerd en dus niet te herleiden naar individuele bezoekers. Zie voor meer informatie het privacybeleid van Bellen.com.

 • Ja, voor het uploaden wordt gebruik gemaakt van een beveiligde verbinding. Dit is te zien aan de groene adresbalk in je browser die met https:// begint. Je kunt het certificaat bekijken door op het slotje te klikken.

 • Mogelijke oorzaken van een mislukte upload:

  • Wellicht heb je een factuur van een provider geüpload die (nog) niet door de Belwijzer wordt ondersteund. We ondersteunen de rekeningen van Ben, KPN, Telfort, T-Mobile, bijna alles van Vodafone, Tele2, hollandsnieuwe, Simyo, oudere facturen van Youfone en Ziggo Mobiel.
  • Vodafone heeft sinds begin 2015 de structuur van haar facturen aangepast, hierdoor kon geen enkele factuur meer geanalyseerd worden. Deze aanpassing is gedeeltelijk teruggedraaid, maar geldt nog steeds voor de facturen van een groep klanten (met bepaald abonnementen). Als je een factuur van Vodafone ontvangt met alleen totaalbedragen, dus zonder specificaties dan kun je helaas geen gebruik maken van de RekeningScan. In september 2016 heeft Vodafone aangekondigd alle facturen weer gespecificeerd te gaan aanbieden.
  • Youfone heeft sinds het voorjaar van 2016 de structuur van haar facturen aangepast. Doordat de specificaties ontbreken kunnen deze facturen niet meer geanalyseerd worden. Oudere facturen moeten geen problemen opleveren.
  • Je kunt alleen een PDF-bestand uploaden zoals je deze van de site van je provider hebt gehaald. Of via een e-mail hebt gekregen in PDF formaat. De naam van de rekening mag wel gewijzigd worden, de inhoud van het bestand echter niet. Doe je dit wel, dan herkent de Belwijzer de gegevens die nodig zijn voor de berekening niet.
  • Het is niet mogelijk een rekening van papier in te scannen en deze als PDF-bestand te uploaden. De Belwijzer herkent deze gegevens niet.
  • Het is alleen mogelijk een mobiele telefoon rekening te uploaden. Andere facturen (van de vaste telefoon bijvoorbeeld) worden niet herkend.
  • Het is niet mogelijk een rekening met meerdere aansluitingen te uploaden en te laten analyseren, de Belwijzer kan het verbruik per aansluiting niet onderscheiden. Dit geldt bijvoorbeeld voor T-Mobile facturen waar rechtsbovenin Deelfactuur staat.
  • Zakelijke facturen worden niet herkend en/of kunnen niet goed geanalyseerd worden. Dit in verband met de afwijkende opmaak en samenstelling van dit soort rekeningen. (BTW, groepskorting, meerdere aansluitingen op 1 rekening).

  Bieden bovenstaande punten geen uitkomst, lukt het uploaden nog steeds niet of ervaar je andere problemen, neem dan contact met ons via ons contactformulier. Wij zullen dan proberen de problemen zo spoedig mogelijk te verhelpen.

 • De RekeningScan analyseert de rekeningen en leest uit hoeveel belminuten, sms-jes en data je hebt verbruikt. Ook het gebruik van voicemail wordt meegenomen.

  Buitenlandverbruik (roaming en bellen/sms'en naar het buitenland), bellen naar servicenummers of andere diensten worden buiten beschouwing gelaten. Ook zakelijke rekeningen worden, in verband met de BTW, niet door de RekeningScan geanalyseerd.

Navigatie