Het verschil tussen sim only en abonnement met toestel
door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten
Twijfel je tussen een abonnement met telefoon en een sim only abonnement met losse telefoon? Simyo zocht uit of een abonnement met een toestel beter is of juist alleen een simkaart. Bellen.com legt ook het verschil uit tussen een abonnement met telefoon en sim only bij andere providers. En wat de voor- en de nadelen zijn van sim only. Ben je nog tevreden met je toestel? Laat je abonnement niet doorlopen en stap op tijd over op een sim only.
Wat is een abonnement met telefoon en hoe werkt het?
Bij een abonnement + telefoon ‘krijg’ je van de provider een telefoon. Deze betaal je tijdens de abonnementsperiode af: als eenmalig bedrag en/of een bedrag per maand. Vroeger zat de toestelprijs verwerkt in de prijs van het abonnement, maar dat mag niet meer. Providers moeten van tevoren duidelijk zijn over wat je in totaal (over de hele contractduur) voor het toestel betaalt.
Met zo’n abonnement heb je vaak hogere maandlasten dan bij een sim only abonnement. Een abonnement + telefoon heeft een contractduur van één of twee jaar. Tijdens deze abonnementsperiode kun je het aantal belminuten en MB’s vaak wel verhogen, maar niet verlagen. De overheid ziet deze abonnementsvorm tegenwoordig als lening. Je betaalt namelijk meer voor de telefoon dan de oorspronkelijke verkoopprijs.
Wat is een sim only abonnement en hoe werkt het?
Bij een sim only abonnement krijg je van de provider alleen een simkaart. Je moet zelf zorgen dat je een telefoon hebt die simlockvrij is. Dit betekent dat de telefoon een simkaart van elke provider accepteert. Met sim only kun je een telefoon gebruiken die je al hebt, maar je kunt natuurlijk ook een nieuwe bestellen in de winkel of via internet. Je betaalt je telefoon dus in één keer. Dit doe je niet tijdens de abonnementsperiode.
De voordelen van sim only
1. Goedkoper
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat een abonnement waarbij je zelf een losse telefoon koopt meestal voordeliger is dan een abonnement met telefoon. Het verschil kan per jaar oplopen tot meer dan honderd euro. In een enkel geval ben je misschien goedkoper uit als je een toestel bij een abonnement neemt, maar over het algemeen betaal je minder als je het los koopt.
2. Elke maand je bundels aanpassen
Met een abonnement zonder telefoon zit je niet altijd één of twee jaar vast aan dezelfde bundels. Zoals bijvoorbeeld bij Simyo, Tele2 en Ziggo waarbij je elke maand de hoogte van je bel- en internetbundels gratis kunt aanpassen. Bij een abonnement met telefoon kun je vaak de hoogte van je bundels wél naar boven aanpassen, maar niet naar beneden.
3. Flexibel
Sommige providers, waaronder Simyo, Tele2, Choozze, Ben, Youfone en Ziggo, bieden je de mogelijkheid om een abonnement te nemen dat maandelijks opzegbaar is. Je gaat dan dus niet voor één of twee jaar een verbintenis aan met een provider. Zo blijf je baas over je eigen kosten.
De nadelen van sim only
Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jazeker wel. Een nadeel van sim only is bijvoorbeeld dat je in één keer het totaalbedrag van je gewenste toestel op moet hoesten. Tenzij je nog een goed toestel hebt natuurlijk. Niet iedereen heeft zin -of de mogelijkheid- om 700 euro ineens te betalen. In sommige gevallen kan een provider een scherpe aanbieding hebben die uiteindelijk voordeliger is dan het toestel los kopen. In de Belwijzer kun je dat makkelijk vergelijken.
Eenvoudig vergelijken
Om het makkelijker te maken om te zien hoeveel je nu kwijt bent voor een los toestel met sim only combinatie heeft Bellen.com een tool ontwikkeld waarmee je in één oogopslag de totale kosten kunt zien. Je kunt de tool gebruiken door het gewenste toestel te kiezen via de Toestelwijzer. Ook kun je de prijzen van dit toestel in combinatie met een abonnement vergelijken.
Van sim only naar abonnement met toestel?
Het kan voorkomen dat je toestel defect gaat of gestolen wordt gedurende je sim only abonnement. Als je in dat geval geen los toestel aan wilt schaffen, bestaan er mogelijkheden om over te stappen naar een abonnement met toestel. Voor zover bij ons bekend biedt Telfort de mogelijkheid om je lopende sim only contract om te zetten in een abonnement met toestel. Dit kan kosteloos. Wanneer je contract is omgezet ga je direct de kosten van het nieuwe abonnement met toestel betalen.
Nieuw mobiel abonnement nodig? Met of zonder telefoon?
Vergelijk abonnementen op basis van jouw wensen.

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Column: Laat de uitzendrechten voetbal lekker bij ESPN
5 mei KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile en Delta willen de eredivisierechten in handen krijgen. Waarom vindt Er...
-
ACM: bellen via vaste lijn en sms'en drastisch verminderd
12 apr Steeds minder mensen hebben een vaste telefoonaansluiting en we sms'en steeds minder. De 06-nummers ...
-
Column: De killer-apps van 5G komen eraan
20 mrt Heb jij het door dat we een beetje nep 5G hebben? Volgens Erwin Boogert niet erg; hij verwacht veel ...
-
Onbekend telefoonnummer uit het buitenland? Niet terugbellen
8 mrt Als je een nummer niet herkent, raadt fraudehelpdesk af om terug te bellen. Vaak gaat het om de zoge...
-
In 2023 eindelijk echt hoge snelheid op ons mobieltje?
25 jan Hoe staat het met 5G? Bieden ook de kleinere providers 5G aan of kun je alleen terecht bij KPN, T-Mo...