Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

3 op de 4 Nederlanders gebruikt mobiel internet

door Jeanet Woldring

Drie op de vier Nederlanders gebruikt inmiddels mobiel internet en bijna de helft heeft nu een bundel van 1 GB. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Benieuwd welke databundel jij moet nemen? 

Afrekenen per MB of databundel 

Binnen de groep Nederlanders zonder databundel zitten veel gebruikers die wel regelmatig van mobiel internet gebruik maken en het dataverkeer afrekenen per MB. Klanten van hollandsnieuwe kunnen bijvoorbeeld bellen, sms'en als mobiel internetten vanuit één tegoed, waarmee de noodzaak om een databundel te gebruiken ontbreekt. Er zijn ook nog veel Nederlanders die geheel geen gebruik maken van mobiel internet.

Instromers kiezen kleine databundel

Mensen die de afgelopen twee jaar wel een databundel zijn gaan gebruiken, kiezen vaak voor een kleinere databundel dan gemiddeld. Volgens Telecompaper is de gemiddelde grootte van de databundel hierdoor gedaald van 2,6 GB in 2013 naar 2,3 GB in 2015. Dat lijkt in strijd met het feit dat Nederlanders steeds meer mobiel dataverkeer gebruiken en ook de beschikbare databundels steeds groter worden. Instromers trekken het gemiddelde echter naar beneden.

Gemiddeld verbruik lager

Hoewel de gemiddelde databundel in 2015 een grootte had van 2,3 gigabyte, gebruiken we aanzienlijk minder. Bij KPN lag het gemiddelde dataverbruik over alle klanten gemeten op 1,3 gigabyte per maand. Bij T-Mobile lag dit in 2015 op 1,2 gigabyte per maand.

Meest populaire databundel: 1 GB

Het afgelopen jaar was de meest afgenomen databundel eentje van 1 GB. Maar liefst 47 procent met een databundel heeft zo'n bundel. 11 procent van alle Nederlanders heeft een databundel van tussen de 1 en de 3 GB, 5 procent gebruikt een databundel van 4 GB of groter.

1 GB blijft voorlopig populair

Volgens de onderzoekers is de verwachting dat de databundel tot 1 GB het meest populair blijft. De helft van alle Nederlanders verwacht een dergelijke bundel te nemen. Ongeveer 1 op de 3 houdt het zelfs bij een bundel van maximaal 500 MB. Bij de toekomstige bundels is echter ook een stijging te zien in populariteit van de grote bundels: 23 procent verwacht een bundel van meer dan 1 GB te nemen.

Welke databundel heb je nodig?

Wie heel af en toe gebruik maakt van mobiel internet om bijvoorbeeld te kunnen WhatsAppen en af en toe eens op Facebook te kunnen kijken of een update te kunnen plaatsen, kan doorgaans toe met een databundel van 500 MB. Wil je via je mobiele internetverbinding ook graag video's en muziek kunnen streamen? Dan heb je zeker niet genoeg aan een databundel van 1 GB. Voor streaming muziek wordt een databundel van ten minste 3 GB geadviseerd. Voor streaming video is een databundel van 10 GB of groter geen overbodige luxe. Voorbeelden van providers met grote databundels zijn Tele2, Robin Mobile, T-Mobile en KPN.

Hulp nodig bij de keuze voor abonnement met of zonder databundel? Gebruik de Belwijzer

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie