Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar

Prepaid simkaart vergelijken en kopen

 Al vanaf € 10 p/m!

Vergelijk de tarieven en mogelijkheden van alle prepaid simkaarten. Prepaid is vooral ideaal voor iedereen die weinig belt en met name bereikbaar wil zijn. Je hebt geen maandelijkse abonnementskosten (want je betaalt vooraf) en geen contract. Als je weet wat je maandelijkse verbruik is voor bellen, sms en internet, dan kun je dit invullen. We laten alle opties zien, inclusief de maandbundels die je kunt kopen om de kosten te drukken.

Direct vergelijken

minuten
  MB

Help mij schatten

Hoeveel gebruik je gemiddeld per dag?
/maand
Berichten versturen
E-mail, WhatsApp
/maand
Video & videobellen
Netflix, YouTube, Zoom, WhatsApp
/maand
Social media
Facebook, Instagram, LinkedIn
/maand
Navigatie
Google Maps, Flitsmeister, parkeerapps
/maand
Surfen & nieuws
Safari, Chrome, nieuwsapps

Belminuten per maand
Bellen
Internet

Prepaid vergelijken

Vergelijk de tarieven en mogelijkheden van alle prepaid simkaarten. Prepaid is vooral ideaal voor iedereen die weinig belt en met name bereikbaar wil zijn. Je hebt geen maandelijkse abonnementskosten (want je betaalt vooraf) en geen contract. Als je weet wat je maandelijkse verbruik is voor bellen, sms en internet, dan kun je dit invullen. We laten alle opties zien, inclusief de maandbundels die je kunt kopen om de kosten te drukken.

Heb je een vraag over prepaid?

Neem dan gerust contact op met de specialisten van Bellen.com.
Wij staan iedere maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 voor je klaar.
Bellen.com

 • Meest actuele data

  Alle abonnementen en toestellen
 • 100% onafhankelijk

  Al sinds 1998
 • Geavanceerde vergelijker

  Regie in eigen hand

Veelgestelde vragen

over prepaid
 • Hoe kan ik mijn prepaidkaart opwaarderen?

  Er zijn verschillende mogelijkheden om je prepaidkaart op te waarderen:

  • Opwaarderen met opwaardeerkaarten (ook belkaarten, beltegoedbonnen of opwaardeerbonnen genoemd). In Nederland verkrijgbaar bij telecomspeciaalzaken, supermarkten, kiosks, benzinestations etc.
  • Direct opwaarderen via een app op de mobiele telefoon, creditcard en/of internetbankieren.
  • Automatisch opwaarderen. Een vaste maandelijkse overboeking vanaf je betaalrekening naar je mobiele aanbieder.
  • Online opwaarderen. Via je eigen aanbieder of een website zoals opwaarderen.nl 

 • Wanneer is prepaid interessant?

  Als je vooral gebeld wilt worden en de telefoon niet zelf (dagelijks) gebruikt om te bellen, kun je het beste prepaid nemen.

  Met prepaid-tegoed kun je bellen, sms'en en internetten zonder maandelijkse rekening. Bij prepaid betaal je vooraf. Als je belt, sms't of internet, gaat dit van je tegoed af. Bij prepaid bellen zijn de tarieven per minuut en per sms hoger dan bij abonnementen, maar als je weinig belt, kun je toch goedkoper uit zijn. Je kunt een prepaidpakket kopen (telefoon + simkaart) of een losse prepaidkaart als je al een toestel hebt. Prepaid bellen is interessanter dan een abonnement als je vrijwel altijd minder dan 30 minuten per maand belt. Dat is dus minder dan een minuut per dag. En als je onverwachte kosten wilt voorkomen. Met prepaid kun je niet meer bellen als je tegoed op is. Je kunt dan nog wel gebeld worden.

 • Wat is de geldigheidsduur van prepaid beltegoed?

  Je zou denken dat jouw tegoed van jou is. Je hebt er immers voor betaald. Dit is slechts gedeeltelijk zo. Jouw aanbieder kan (en mag) voorwaarden stellen aan het gebruik en de levensduur van jouw tegoed. Ze zeggen overigens allemaal dat 'hun' tegoed onbeperkt houdbaar is. In de kleine lettertjes wordt dan uitgelegd dat daarvoor eisen aan jou gesteld worden.

  Bij alle partijen is de geldigheidsduur beperkt, je moet namelijk altijd opwaarderen of het tegoed aanspreken. De termijnen en voorwaarden die daarvoor gelden, verschillen (behoorlijk) per aanbieder. De aanbieders mogen deze methodes gebruiken. Ze doen dit om geld te verdienen, maar ook omdat ze zo kunnen zien of het mobiele nummer nog in gebruik is.

  Je krijgt in alle gevallen een waarschuwing als jouw tegoed dreigt te verlopen. Dit gebeurt via sms. Hiervoor is het noodzakelijk dat de telefoon aan staat. Er wordt namelijk een paar dagen geprobeerd het sms'je te bezorgen. Lukt dit niet dan wordt het verzenden gestaakt. Je kunt het beltegoed zo vaak opwaarderen als je wilt. Er zijn wel providers die een maximum stellen aan de hoogte van het beltegoed.

  Hoeveel tijd er nog over is om alsnog het beltegoed te verhogen, varieert ook per aanbieder. Als je binnen het gestelde termijn niet opnieuw opwaardeert of het tegoed aanspreekt, gaat het resterende beltegoed verloren. Er volgt eerst een periode waarin je alleen gebeld kunt worden en het gratis nummer van je aanbieder kunt bellen. Als je niet binnen deze periode reageert, vervalt niet alleen je beltegoed, maar ook je mobiele telefoonnummer. Als je tijdig stappen onderneemt, gaat vanaf dat moment een nieuwe geldigheidstermijn in. Zie je voorwaarden bij jouw aanbieder of lees meer op onze prepaid pagina. Daar staat ook een tabel met de voorwaarden van alle partijen.

 • Wat is het minimum opwaardeerbedrag van het beltegoed?

  Het minimum opwaardeerbedrag is bij de meeste aanbieders € 10,-. Beltegoedkaarten zijn meestal verkrijgbaar met tegoeden voor € 10, € 20, € 30, €40 etc.

  Let op! Waardeer je niet tijdig op, dan kan je mobiele nummer komen te vervallen en is je SIM-kaart niet meer te gebruiken.

 • Kan ik met prepaid met nummerbehoud overstappen?

  Ja, je kunt je telefoonnummer altijd verhuizen. Het maakt dus niet uit of je prepaid of met een abonnement belt. Het maakt ook niet uit of je bij je aanbieder blijft of overstapt naar een andere aanbieder. Je vult voor prepaid een nummerbehoudformulier in. Het is belangrijk dat je ook het kaartnummer van je oude simkaart vermeldt. Er kunnen administratiekosten (max. € 10) in rekening gebracht worden voor het overstappen met nummerbehoud. Op het moment dat de overstap geregeld is komt het tegoed op de oude simkaart te vervallen.

  Let op: wacht met het gebruiken van het prepaidpakket tot je van je nieuwe aanbieder bericht krijgt dat het nummer is overgezet.

Prepaid sim only simkaart

Of je nu op zoek bent naar de goedkoopste prepaid simkaart, of naar een pakketje op maat, wij kunnen je altijd helpen. Want de goedkoopste prepaid simkaart in aanschaf hoeft niet altijd voordelig te zijn. Ook bij prepaid geldt dat een pakketje, dat past bij jouw verbruik, de goedkoopste oplossing is. Wij rekenen met de prijzen per minuut, sms en/of MB. Het is al snel aan te raden een maandbundel te kopen van jouw beltegoed. Dit lijkt erg op een mobiel abonnement, maar je hebt eigenlijk sim only prepaid. Je zit niet vast aan een looptijd of een contract. Heb je zo'n maandbundel gekocht en houd je wat over? Dit ingekochte beltegoed komt na die maand helaas te vervallen.


Sim only prepaid

Het is af en toe wat verwarrend. Want de term sim only wordt ook gebruikt om abonnementen zonder telefoon aan te duiden. Maar prepaid is in de meeste gevallen ook sim only. Je krijgt namelijk alleen een simkaart met een mobiel nummer, dit wordt een startpakket genoemd. Er zijn wel prepaid simkaarten te koop in combinatie met een telefoon. Dan zit er een prepaid kaart in de doos verpakt. Een aantal mobiele providers heeft zo wel sim only abonnementen als prepaid pakketten. En er zijn partijen die alleen prepaid producten verkopen, en die hebben het vaak over prepaid sim only. 

Startpakket

In het startpakket zit de prepaid simkaart. Aan die prepaid simkaart is een 06-nummer gekoppeld. Je kunt dit nummer in gebruik nemen. Hoe je dat doet verschilt per prepaid provider. Meestal komt het er op neer dat je moet opwaarderen. Soms krijg je gratis beltegoed als je jouw gegevens invult bij de prepaid aanbieder. Doe je dat niet, dan kun je anoniem gebruik maken van de kaart.

Prepaid bellen en sms'en en internetten

Met prepaid kun je bellen en sms'en en mobiel internetten. Alleen wordt het afgerekend via het prepaid tegoed. Dat is het grote verschil tussen een prepaid sim en sim only abonnementen. Met een sim only abonnement ga je een contract aan. En betaal je elke maand vaste lasten.  

Dat is bij een prepaid provider niet het geval. Het is wel zo dat als je prepaid belt, of liever gezegd veel belt, je duurder uit kunt zijn. Omdat het tarief per minuut relatief hoog ligt. Maar omdat je geen contract hebt en geen abonnement per maand hoeft te betalen kun je toch goedkoper uit zijn. Internetten hoort ook zeker tot de mogelijkheden. Dat kan per losse MB, maar je kunt ook prepaid internet bundels kopen. Dan betaal je minder per MB. En ook hier geldt, het lijkt net op sim only abonnementen. Je kunt bundels kopen van 150 MB tot 35 GB. Prepaid vergelijken loont op dit gebied zeker.

Wij nemen alles mee in de vergelijking, zo merken we vaak dat mensen buiten het starttarief gerekend hebben. Dat kan als je veel korte gesprekken voert voor onverwacht hoge kosten zorgen. De meeste providers rekenen af volgens de gecommuniceerde tarieven. Als er addertjes onder het gras zitten dan laten we dat zien. Als je elke maand zo'n 25 minuten wilt kunnen bellen en minder dan 250 MB nodig hebt, dan is prepaid altijd goedkoper dan een sim only contract.

Prepaid met nieuwe telefoon

Je kunt jouw prepaid simkaart in elke telefoon plaatsen. Dus koop je een ander toestel? Geen probleem. Nieuwe telefoons hebben geen simlock en kun je dus gewoon gebruiken. Is jouw huidige simkaart te groot? Je kunt altijd een nieuwe simkaart aanvragen bij de prepaid provider. Dit is met behoud van nummer en van het tegoed. Je krijgt een nieuwe drie-in-één kaart, die is elk gewenst formaat te gebruiken. En werkt dus altijd. Heb je een nieuwe telefoon gekocht met een eSim optie? Dan kun je (alleen) bij Simyo een prepaid eSIM kaart aanvragen (peildatum 3-3-2023).


Prepaid nummerbehoud

Ook met prepaid kun je jouw telefoonnummer meenemen als je overstapt naar een andere provider. Omdat die provider bijvoorbeeld meer prepaid internet opties heeft. Of omdat daar wel een bundel met belminuten te krijgen is. Het loont altijd om te vergelijken. Zeker als jouw gebruik veranderd is. Je belt bijvoorbeeld vaker, of verstuurt geen sms'jes meer omdat je WhatsAppt. En daar heb je dan weer mobiele data voor nodig, als er geen wifi aanwezig is

Wat kost nummerbehoud bij prepaid?

Het meenemen van jouw eigen 06-nummer naar een nieuwe provider kost maximaal 10 euro. Maar voor zover wij weten brengt niemand dit in rekening, dus is nummerbehoud gratis. Dit geldt gelukkig ook voor prepaid. Indirect kan een overstap jou wel wat kosten. Want het prepaid tegoed bij de oude aanbieder komt te vervallen als je overstapt. Opmaken voordat de overstap gerealiseerd is, luidt ons advies.

Overstappen met nummerbehoud

Je kunt jouw prepaidnummer meenemen naar een andere provider. Je vraagt dan een startpakket aan bij de nieuwe provider. Dit wordt via de post bij jou thuis bezorgd. Of je haalt/koopt zo'n pakket in de winkel. Bij dat sim only pakket zit een nummerbehoud formulier. Of een instructie om het online te regelen. Binnen 10 dagen wordt jouw nummer van de oude simkaart overgezet naar jouw nieuwe simkaartje.

Hoe regel je een overstap met nummerbehoud?

Kies een nieuwe provider en bestel daar een startpakket. Hierin vind je de instructies voor het aanvragen van nummerbehoud. De nieuwe provider neemt contact op met je huidige provider. Onderling regelen ze het overzetten van jouw nummer. Op de afgesproken datum zet de oude provider het nummer over. En de nieuwe aanbieder koppelt het telefoonnummer aan jouw nieuwe simkaart.


Prepaid mobiel internet

Prepaid internet is eigenlijk net zo te gebruiken als internet bij sim only abonnementen. MB's kun je per stuk betalen, maar je kunt ook prepaid data bundels kopen. Wanneer zo'n bundel op is kun je meteen een nieuwe kopen. In de vergelijker zie je daarom ook bundels met de bijbehorende kosten per maand terugkomen. Wil je veel internetten, dan is een sim only abonnement meestal goedkoper. Maar dat hoeft niet, een aantal prepaid providers heeft scherp geprijsde prepaid internet bundels of gecombineerde pakketjes samengesteld waarmee sommige bellers goedkoop uit zijn. Dit zie je terugkomen in de vergelijking als je jouw gewenste belminuten en MB's invult. Dan kun je altijd nog kiezen voor een sim only abonnement bij dezelfde provider of voor een overstap naar een andere prepaid aanbieder.


Buitenland

Met prepaid kun je ook de grens over. Binnen de EU betaal je hetzelfde tarief als in Nederland. Daarbuiten betaal je al snel veel hogere tarieven. Vooral de prepaid internet tarieven kunnen snel oplopen. Daarom is het verstandig voor vertrek de tarieven te controleren voor het land waar je heen gaat. Er zijn weinig kortingsmogelijkheden voor gebruik in het buitenland, buiten de EU. Daar hebben de prepaid providers geen goede deals voor. Dan is een sim only abonnement al snel interessanter.


Voordelen prepaid vergelijken

Ons vak is vergelijken. Op Bellen.com zeggen we daarom nooit zomaar dat een aanbieder de goedkoopste prepaid provider is. We houden bijvoorbeeld rekening met afrekentrucs zodat jij goed kunt zien wat de maandelijkse kosten zijn. Providers rekenen zichzelf snel als goedkoopste aanbieder door bijvoorbeeld gratis beltegoed weg te geven. Maar dit tegoed is eigenlijk altijd beperkt geldig of je moet er wat voor doen, zoals bijvoorbeeld opwaarderen. Dan lijkt het de beste deal, maar valt het in de praktijk tegen.


Prepaid simkaart vergelijken

Waarom zou je prepaid vergelijken? Je koopt vooraf het tegoed. Het is daarom toch allemaal gelijk? Nee, daarom hebben we de verschillen voor je op een rijtje gezet:

 • Niet alle providers rekenen per seconde, soms betaal je per minuut. Ook kan er een starttarief in rekening gebracht worden.
 • De geldigheid van het prepaid tegoed verschilt per provider Dit varieert van 3 maanden (L-Mobi, Lycamobile, Lebara), 6 maanden (bijvoorbeeld KPN, Simyo, Vodafone, Odido) , tot 12 maanden (Jumbo en Kruidvat). Soms volstaat het regelmatig aanspreken van het tegoed, soms moet je opwaarderen.
  Bij Jumbo kun je geen klant meer worden, opwaarderen blijft mogelijk.
 • Je kunt ook met prepaid mobiel internetten. Bij de meeste aanbieders kun je daar een internetbundel voor kopen. Maar betalen per MB is ook een optie.
 • De prijzen per bundel, de inhoud van die bundels en de tarieven voor losse MB's lopen behoorlijk uiteen. Het buitenbundeltarief komt ook voor bij prepaid. Dit wordt in rekening gebracht als jouw bundel op is. Dit is eigenlijk altijd het standaard tarief. En daar zitten behoorlijke verschillen in. We houden hier rekening mee in de vergelijking.
 • Prepaid kent geen aansluitkosten. Maar je betaalt wel. Hoe zit dat? Bij een aantal aanbieders betaal je voor de aanschaf van het prepaidpakket. Dit krijg je meestal gedeeltelijk weer terug in de vorm van beltegoed. Bij andere providers krijg je het simkaartje gratis, maar moet je opwaarderen voordat je de kaart kunt gebruiken.
 • Zoveel aanbieders, zoveel opwaardeeropties: online, via winkels, automatisch of via een sms. Ook het opwaardeerbedrag verschilt: 5 euro is het laagst mogelijke bedrag en 100 euro per keer is het hoogst haalbare (peildatum 2-7-2024).
 • Internetsnelheid verschilt per provider. Zo bieden Vodafone en KPN geen 3G meer, maar wel 4G. Odido biedt geen ondersteuning meer voor 2G, wel voor 3G en 4G. Alleen bij Vodafone krijg je met prepaid toegang tot 5G. Lycamobile geeft aan dat zij ook 5G levert, maar er zijn (nog) geen snelheden te vinden. Wat zeker beschikbaar is, vind je bij de pakket details.


Deze informatie is gecontroleerd door een expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Els Werkman. Zij is specialist op het gebied van Telecom. Bellen.com wordt regelmatig genoemd in de media, bijvoorbeeld: