Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Op welke manieren kun je goedkoop mobiel bellen?

door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten

Mogelijk bel jij veel mobiel en doe je dat gewoon op de ouderwetse manier. Maar wist je dat er drie betere manieren zijn om mobiel te bellen? Best kans dat je dan beter bereik hebt en goedkoper uit bent! Bellen.com zet de belvormen op een rij met dank aan Plus Online

Bellen via wifi

Gewoon mobiel bellen

Als je gewoon mobiel belt, dan maak je gebruik van het GSM-netwerk. De opdracht die jij geeft op je telefoon gaat via radiogolven via het GSM-netwerk (Global System for Mobile communication) door de lucht naar de dichtstbijzijnde zendmast. Vanaf dat moment gaat het signaal via kabels de grond in door het netwerk van de operator. Toch krijgt de ontvanger jouw bericht binnen een paar seconden binnen, waar ter wereld hij of zij ook is. KPN geeft uitleg hoe mobiel bellen nou precies werkt. Grappig om terug te zien hoe Willem Wever in 2005(!) het uitlegt: Hoe werkt een mobiele telefoon?

Deze manier van bellen werkt doorgaans prima en is mogelijk op alle toestellen. Wel ben je afhankelijk van een goede ontvangst van het GSM-signaal. Ben je te ver uit de buurt van een zendmast of ergens binnenshuis waar het signaal wordt geblokkeerd? Dan neemt de kwaliteit af. Ook kost deze manier van bellen je geld voor een mobiel (sim only)abonnement en/of belminuten.

Gewoon mobiel bellen Voordelen Nadelen
 geen aparte apps nodig  kost geld
 werkt op alle toestellen; niet perse smartphone nodig  wisselende kwaliteit
 ook in buitenland mogelijk

Bellen via internet - VoIP 

Bij internetbellen gebruik je internet voor het telefoneren. Deze manier van bellen werd jaren geleden razend populair op de pc door Skype. Tegenwoordig kun je ook prima internetbellen met je tablet of smartphone met apps als Skype, WhatsApp, Viber en Facebook Messenger. Het is een simpele manier van bellen zonder dat het je geld kost. Je verbruikt geen belminuten, maar wel data uit je bundel. Behalve als je op gratis wifi of eigen wifi zit. 

Bellen via internet (VoIP) Voordelen Nadelen
 meestal gratis  app nodig
 bellen met videobeeld   smartphone nodig
 wisselende kwaliteit

Je leest hier meer over bellen via internet.

Bellen via 4G - VoLTE

Met Vodafone 4G wifi bellenBellen via 4G is een tamelijk nieuwe manier van mobiel bellen. Niet alle mobiele providers bieden het aan. Omdat het over 4G werkt, denk je misschien dat het hetzelfde is als internetbellen. Dat is niet zo. Standaard bel je over 2G en 3G. Het voordeel van 4G bellen is dat de kwaliteit van de gesprekken beter is dan bij GSM en internetbellen. Ook krijg je sneller verbinding. Bovendien is de bereikbaarheid beter met 4G. Dat merk je onder andere als je binnenshuis belt. Bij bellen via 4G gebruik je je belbundel en niet je databundel. Het kost niet meer of minder dan gewoon bellen. Bij gebrek aan een 4G verbinding, schakelt je smartphone automatisch over op 3G.

Je stelt 4G bellen in via Instellingen:

iPhone: Mobiel netwerk - Opties mobiele data - Schakel 4G in.
Android (verschilt per toestel): Verbindingen - Mobiele netwerken - Bellen via 4G.

Bellen via 4G Voordelen Nadelen
 HD geluidskwaliteit  geschikte telefoon nodig + juiste providersoftware
 sneller verbonden  4G simkaart en 4G bel- en internetbundel nodig
 beter bereik binnen en buiten  niet altijd beschikbaar in het buitenland
 snelle dataverbinding tijdens telefoongesprek
 geen extra kosten: gaat van je belbundel

Je leest hier meer over bellen via 4G

Bellen via wifi (VoWifi)

Een andere minder bekende belmethode is bellen via wifi. Dit lijkt misschien hetzelfde als internetbellen over wifi, maar is het niet. Bij wifi bellen wordt gebruikgemaakt van een snel wifi-netwerk om de telefoonverbinding tot stand te brengen, zodat je ook bij slecht mobiel bereik telefoongesprekken kunt voeren. Via een aparte functie op je smartphone wordt automatisch overgeschakeld naar wifi bellen als alternatief voor 4G of 3G bellen. Als de 3G/4G verbinding niet sterk genoeg is, bijvoorbeeld binnenshuis, dan neemt wifi bellen het over. Daarmee heb je dan een stabiele en goede verbinding en blijf je bereikbaar. Wifi bellen wordt verrekend met je belbundel en niet met je databundel en kost evenveel als gewoon bellen.

Je stelt wifi bellen in via Instellingen:

iPhone: Mobiel netwerk - Bellen via wifi.
Android (verschilt per toestel): Verbindingen - Bellen via wifi

Bellen via wifi Voordelen Nadelen
 HD geluidskwaliteit  geschikte telefoon nodig + juiste providersoftware
 snelle dataverbinding tijdens telefoongesprek  4G simkaart en 4G bel- en internetbundel nodig
 goed bereik als 3G/4G niet voldoet  alleen mogelijk bij KPN, Vodafone, Tele2, T-Mobile, Simyo, hollandsnieuwe
 geen extra kosten: jgaat van je belbundel  werkt niet vanuit het buitenland

Je leest hier meer over bellen via wifi

Geactualiseerd: woensdag 25 maart 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie