Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Over phablets

Geactualiseerd: 05-12-2017

phablets.jpg

Het onderscheid tussen smartphones en tablets verkleint, met smartphones die qua formaat uit hun voegen barsten en tablets waarmee je ook kunt bellen. De trend werd al voor 2013 aangekondigd: smartphones met hele grote schermen. De term ‘phablet’ is daarvoor in het leven geroepen.

Wat is een phablet?

Een phablet is een kruising tussen een smartphone en tablet waarmee je kunt telefoneren. Het woord phablet is een samentrekking van de woorden 'phone' en 'tablet'. Telefoons die qua grootte in de richting van een tablet komen, krijgen deze benaming opgeplakt. Over het algemeen worden telefoons die groter zijn dan 5.5 inch (13,97 cm) phablets genoemd. Kijk hier voor een overzicht van aanbiedingen met phablets.

Voordelen van een phablet

Het grootste voordeel is het formaat. Telefoneren is vandaag de dag niet het belangrijkste wat mensen doen met een smartphone. Ben je veel bezig met WhatsApp, YouTube en e-mail, dan is een groter scherm eigenlijk altijd handig. Ook bij het bedienen van games is de extra ruimte ideaal.

Een ander voordeel is dat de batterij een stuk groter is dan bij telefoons van een kleiner formaat. Dat betekent dat ze vaak ook een stuk langer meegaan, zowel in standby als bij gebruik.

Nadelen van een phablet

Het nadeel van een phablet is dat het minder geschikt is om mee te nemen in een kleine broekzak of tasje. Ook het telefoneren met zo’n groot apparaat aan je oor kan als nadeel gezien worden.

Soorten phablets

Samsung zette in 2011 de trend door het uitbrengen van de Galaxy Note met een voor die tijd ongehoord groot scherm van 5,3 inch. Hoewel de eerste reacties terughoudend waren, viel het toestel al snel in de smaak bij een groot publiek. Ruim 10 miljoen mensen kochten deze eerste Note. In 2013 werd de Samsung Galaxy Note 3 gezien als dé phablet voor 2013.

Veel fabrikanten volgden met het ontwikkelen van toestellen met grote schermen en inmiddels kun je in Nederland al kiezen uit veel modellen en merken. Voorbeelden zijn de Sony Xperia Z Ultra, de Sony Xperia T2 Ultra de HTC One Max, de Huawei Ascend Mate, de LG Optimus G Pro en de Nokia Lumia 1520. Omdat het aandeel smartphones steeds groter wordt en de schermen steeds beter worden, verliest de term phablet terrein.

Navigatie