Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Over phablets

Geactualiseerd: 15-10-2020

phablets.jpg

Het onderscheid tussen smartphones en tablets verkleint, met smartphones die qua formaat uit hun voegen barsten en tablets waarmee je ook kunt bellen. De trend werd al voor 2013 aangekondigd: smartphones met hele grote schermen. De term ‘phablet’ is daarvoor in het leven geroepen. Inmiddels is de term al weer verdwenen, maar de opmars van de 'grote' smartphone is niet gestopt. Samsung introduceert in 2019 de Note 10+ met een schermdiagonaal van 6,8 inch. De benaming phablet was misschien wat te mode gevoelig, maar wel verklaarbaar en logisch voor het moment van ontstaan.

Wat is een phablet?

Een phablet is een kruising tussen een smartphone en tablet waarmee je kunt telefoneren. Het woord phablet is een samentrekking van de woorden 'phone' en 'tablet'. Telefoons die qua grootte in de richting van een tablet komen, krijgen deze benaming opgeplakt. Over het algemeen worden telefoons die groter zijn dan 5.5 inch (13,97 cm) phablets genoemd.

Voordelen van een phablet: Het grootste voordeel is het formaat. Telefoneren is ineens niet meer het belangrijkste wat mensen doen met een smartphone. Ben je veel bezig met WhatsApp, YouTube en e-mail, dan is een groter scherm eigenlijk altijd handig. Ook bij het bedienen van games is de extra ruimte ideaal. Een ander voordeel is dat de batterij een stuk groter is dan bij telefoons van een kleiner formaat. Dat betekent dat ze vaak ook een stuk langer meegaan, zowel in standby als bij gebruik.

Nadelen van een phablet: Het nadeel van een phablet is dat het minder geschikt is om mee te nemen in een kleine broekzak of tasje. Ook het telefoneren met zo’n groot apparaat aan je oor is niet heel praktisch. Daar kun je dan wel oortjes voor gebruiken, dit geldt niet voor het maken van foto's, dan blijf je toch staan met een groot apparaat voor jouw hoofd.

Soorten phablets

Samsung zette in 2011 de trend door het uitbrengen van de Galaxy Note met een voor die tijd ongehoord groot scherm van 5,3 inch. Hoewel de eerste reacties terughoudend waren, viel het toestel al snel in de smaak bij een groot publiek. Ruim 10 miljoen mensen kochten deze eerste Note. In 2013 werd de Samsung Galaxy Note 3 gezien als dé phablet voor 2013.

Veel fabrikanten volgden met het ontwikkelen van toestellen met grote schermen en al snel viel er te kiezen uit veel modellen en merken. Voorbeelden zijn de Sony Xperia Z Ultra, de Sony Xperia T2 Ultra de HTC One Max, de Huawei Ascend Mate, de LG Optimus G Pro en de Nokia Lumia 1520. Omdat het aandeel smartphones steeds groter werd en de schermen steeds beter, verloor de term phablet snel terrein. Anno 2019 is de term zelfs phablet verdwenen, je koopt 'gewoon' een grote smartphone.


Geactualiseerd: donderdag 15 oktober 2020

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie